ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΤΡΑ
Δεκάδες συλλήψεις Αφγανών προσφύγων

Σε εξέλιξη από χτες επιχείρηση από την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ζουν οι 2.500 Αφγανοί σε καταυλισμό της Πάτρας
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ζουν οι 2.500 Αφγανοί σε καταυλισμό της Πάτρας
Πολλά ερωτηματικά και αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επιχείρηση της αστυνομίας που βρίσκεται σε εξέλιξη από χτες στο λιμάνι της Πάτρας και στον παραλιακό δρόμο που οδηγεί σε αυτό. Οπως καταγγέλλουν φορείς της πόλης, η επιχείρηση έχει στόχο Αφγανούς πρόσφυγες και υλοποιείται με βάση σχέδιο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας και προβλέπει την απαγόρευση εισόδου των Αφγανών στο λιμάνι. Οι εμπνευστές της επιχείρησης επικαλούνται λόγους ασφάλειας ενόψει και του... καρναβαλιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χτες έγιναν δεκάδες συλλήψεις Αφγανών με συνοπτικές διαδικασίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με πούλμαν στην Αθήνα. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες.

Από νωρίς το πρωί, κλούβες των ΜΑΤ, περιπολικά της αστυνομίας, αυτοκίνητα της Ασφάλειας και πλήθος αστυνομικοί είχαν «ζώσει» το λιμάνι και απειλούσαν με σύλληψη οποιονδήποτε πρόσφυγα πλησίαζε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μέρος από αυτούς προωθείται σε κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Αττική και ένα άλλο «οδηγείται» με συνοπτικές διαδικασίες στην Τουρκία, από όπου χάνονται τα ίχνη τους... Το τι γίνεται εκεί που οδηγούνται είναι ένα ζήτημα που κανείς δε γνωρίζει.

Αμεση ήταν η αντίδραση των μαζικών και αγωνιστικών φορέων της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας, της ΝΑΣ Αχαΐας, της ΔΑΣ «Πάτρα - Μπροστά», του ΠΑΜΕ και της Επιτροπής για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και τις Λαϊκές Ελευθερίες, αντιπροσωπεία των οποίων προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αστυνομική Διεύθυνση απαιτώντας τον άμεσο τερματισμό της επιχείρησης.

Το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο του «Ρ» στις 29.12.2007
Το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο του «Ρ» στις 29.12.2007
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Αντρέας Αντωνόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης, σε δήλωσή του καταγγέλλει τα μέτρα καταστολής και τονίζει: «Η λύση πρέπει να δοθεί με σεβασμό στους ανθρώπους που είναι κυνηγημένοι. Να τους χορηγηθεί τώρα πολιτικό άσυλο, άδεια παραμονής, και να διευκολυνθούν για να μεταβούν στις χώρες προτίμησής τους. Να δημιουργηθεί οργανωμένος χώρος υποδοχής στην Πάτρα με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και υγειονομικής περίθαλψης».

Υπενθυμίζουμε ότι σε πρόσφατο ρεπορτάζ ο «Ρ» είχε αποκαλύψει τις άθλιες συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να διαμένουν σε περιοχή της Αγυιάς στην Πάτρα, περισσότεροι από 2.500 μετανάστες, κυρίως Αφγανοί αλλά και Ιρακινοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Συγκεκριμένα, ο χώρος του αυτοσχέδιου καταυλισμού είναι ακατάλληλος ακόμη και για να σταβλίζονται ζώα, όπου μικρές τετράγωνες κατασκευές από νάιλον των 10 τετραγωνικών μέτρων μέσα στις οποίες στοιβάζονται από 10 - 20 άτομα, αποτελούν τα σπίτια τους.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ γι' αυτή την κατάσταση είναι εγκληματικές, αφού η πολιτική τους (σ.σ. τηρώντας πιστά τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ζητήματα προσφύγων και μεταναστών) έχει καταδικάσει αυτούς τους ανθρώπους όχι μόνο να ζουν σαν ζώα αλλά και είναι ανά πάσα στιγμή έρμαιο των αστυνομικών επιχειρήσεων.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
«Αστυνομικό» καψώνι σε δύο 15χρονα παιδιά

Ολο και περισσότερο εντείνονται τελευταία τα κρούσματα αστυνομοκρατίας, ως αποτέλεσμα της γενικότερης απόπειρας τρομοκράτησης νεολαίας και εργαζομένων. Ο «Ρ», σήμερα, αποκαλύπτει άλλο ένα, που συνέβη το περασμένο Σάββατο, με θύματα δύο 15χρονα αγόρια.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, οι δύο 15χρονοι που επέστρεφαν από τον κινηματογράφο, «έπεσαν» σε αστυνομικό «μπλόκο» στην πλατεία της Καισαριανής - δύο μόλις τετράγωνα, μακριά απ' τα σπίτια τους. Εκεί, σύμφωνα με καταγγελία γονέα του ενός παιδιού (σ.σ. τα στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας), οι αστυνομικοί, χωρίς ουσιαστικό λόγο, έβαλαν τα δύο παιδιά σε περιπολικό, προκειμένου να τα μεταφέρουν στο Τμήμα. Οι γονείς, που, από καθαρή τύχη, πληροφορήθηκαν γι' αυτήν την εξέλιξη (σ.σ.: έτυχε να τηλεφωνήσουν την ώρα που οι αστυνομικοί ρωτούσαν, με απειλητικό ύφος, τους μαθητές πώς τους έλεγαν), έσπευσαν στο Α.Τ. Καισαριανής. Εκεί, ο «αξιωματικός υπηρεσίας» - όπως αυτοσυστήθηκε, χωρίς να πει τ' όνομά του - δήλωνε σε διάφορους τόνους ότι ...«δεν ξέρει τίποτα». Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να παραπέμψει τους γονείς ακόμη και στο ...«Συνήγορο του Πολίτη»!

Στο μεταξύ, οι αστυνομικοί που είχαν στήσει το «μπλόκο» στην πλατεία, έβαλαν τα παιδιά στο περιπολικό, με σκοπό - όπως τους είπαν - να τα πάνε στο Τμήμα. Ομως, 10 λεπτά αργότερα, τα άφησαν να φύγουν. Τρομοκρατούν ακόμη και παιδιά; Φαίνεται πως η πρακτική των κατασταλτικών μηχανισμών γίνεται ανεξέλεγκτη, για να καλλιεργούν συνείδηση τρομοφοβίας. Με την ανοχή ή την προτροπή της πολιτικής ηγεσίας; Το λαϊκό κίνημα πρέπει να είναι σε εγρήγορση...

Η πίτα της ΠΟΑΟ

Την πίτα τους έκοψαν το περασμένο Σάββατο (19.1.2008) οι Αντιστασιακοί στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων. Τις ευχές για υγεία για όλους τους αγωνιστές συνόδευε η ευχή για αγώνες λαϊκούς και μαζί των αντιστασιακών για την αντιμετώπιση των χρονιζόντων προβλημάτων τους που οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αναίσχυντα έχουν αναθέσει στον... «πανδαμάτωρ χρόνο» να τα λύσει με το βιολογικό τέλος των αγωνιστών της Αντίστασης. Ομως οι Αντιστασιακοί αγωνιστές, όπως διαβεβαίωσε για λογαριασμό της διοίκησης της ΠΟΑΟ ο πρόεδρός της Γιώργης Μωραΐτης κόβοντας την πίτα, δεν το βάζουν κάτω και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τέλους! Και μαζί θα παλέψουν να στηθεί μνημείο της Εθνικής Αντίστασης σε κεντρική πλατεία της Αθήνας, να ιδρυθεί Μουσείο της Αντίστασης στην Αθήνα, να μπει η Ιστορία της Αντίστασης στα σχολειά για τη διαπαιδαγώγηση της νεολαίας μας κ.ά.

14.000 έλεγχοι της αστυνομίας μέσα σε ένα μήνα!

Στο στόχαστρο των αστυνομικών αρχών βρίσκονται σταθερά οι μετανάστες, την ίδια στιγμή που οι καταγγελίες για βίαιη συμπεριφορά και καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας, μέσα από τη διαδικασία των αστυνομικών ελέγχων, αυξάνονται.

Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία που έδωσε χτες η αστυνομία, το Δεκέμβρη του 2007, μέσα σε ένα μήνα δηλαδή, ελέγχθηκαν 8.454 άτομα (5.869 αλλοδαποί και 2.585 Ελληνες). Στα αστυνομικά τμήματα προσήχθησαν 883 πολίτες (775 αλλοδαποί και 108 ημεδαποί). Συνελήφθησαν 505 άτομα, από τα οποία 418 για παράνομη παραμονή στη χώρα. Από τις ομάδες πρόληψης και καταστολής εγκληματικότητας σε αθρόους και μαζικούς ελέγχους πραγματοποιήθηκαν 391 προσαγωγές και 60 συλλήψεις. Συνολικά, ελέγχθηκαν 5.532 πολίτες.

ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ
«Φταίνε οι τεχνικοί»

Με την άποψη του Γερμανού πραγματογνώμονα της κατασκευάστριας εταιρείας «Evobus Mercedes» για τις αυταναφλέξεις που κατέστρεψαν ολοσχερώς δύο αστικά λεωφορεία τον περασμένο Οκτώβρη στη Λούτσα και λίγες μέρες μετά στην Κάντζα, τάσσεται ουσιαστικά η κυβέρνηση. Στην έκθεση του Γερμανού πραγματογνώμονα - την οποία σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικά στελέχη τη χαρακτηρίζουν τεκμηριωμένη και άρτια - οι ευθύνες και για τις δύο αυταναφλέξεις των λεωφορείων επιρρίπτονται στους τεχνικούς της ΕΘΕΛ. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πραγματογνώμονα, «τα αίτια για τις πυρκαγιές και στα δύο οχήματα δεν είναι δυνατόν να αποδοθούν σε κατασκευαστικό σφάλμα ή ατέλεια. Αντιθέτως, οφείλονται στη μεν περίπτωση του πρώτου οχήματος σε λανθασμένη εργασία επισκευής και στην περίπτωση του δεύτερου οχήματος σε ελλιπή συντήρησή του».

Αντίθετα, στο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων της ΕΘΕΛ και στην πραγματογνωμοσύνη καθηγητή του ΕΜΠ γίνεται λόγος για «κατασκευαστική ιδιομορφία», η οποία δε δίνει τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου ορισμένων συστημάτων των οχημάτων.

ΑΡΤΑ
Με νοσηρότητα 10% των μεταναστών

Εκτεταμένη νοσηρότητα παρουσιάζουν οι μετανάστες που βρέθηκαν να ζουν σε άθλιες συνθήκες, όταν έπιασε φωτιά εγκαταλειμμένο πτηνοτροφείο στο χωριό Κωστακιοί της Αρτας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Υγείας Γιώργου Παπαγεωργίου - ο οποίος επισκέφτηκε την κινητή Μονάδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) - κατά τις τρεις πρώτες μέρες λειτουργίας της στην Αρτα, η Μονάδα εξέτασε περισσότερους από 160 ανθρώπους, «χωρίς να διαπιστωθεί σοβαρό πρόβλημα υγείας σε κανέναν».

Ωστόσο όμως, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, 14 μετανάστες, που στάλθηκαν στο νοσοκομείο της Αρτας, βρέθηκαν με λοιμώξεις του αναπνευστικού, ενώ ένας χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση σκωληκοειδίτιδας. Επίσης, ένας μετανάστης βρέθηκε με ελαφρώς θετική Mantoux, αλλά ο επιπλέον έλεγχος έδειξε ότι δεν πάσχει από φυματίωση. Δηλαδή, 16 συνολικά άτομα - ή 10% επί των εξετασθέντων - παρουσιάζουν νοσηρότητα. Σε αρκετούς από τους εξετασθέντες διαπιστώθηκαν ελαφρές δερματοπάθειες και δήγματα εντόμων και τους δόθηκε φαρμακευτική αγωγή με ευθύνη του νοσοκομείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ