ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Πλήρης σύμπνοια με τις θέσεις του ΣΕΒ

Πλατιά συνεργασία με τους μεγαλοβιομήχανους προανήγγειλε η υπουργός Απασχόλησης κατά τη χτεσινή μεταξύ τους συνάντηση

Πλατιά συνεργασία με τον ΣΕΒ για τη δήθεν κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων (!), εξήγγειλε μετά τη συνάντηση με την ηγεσία του η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά στο πλαίσιο των επαφών της για το Ασφαλιστικό. Η πρόθεση αυτή είναι ταυτόχρονα ενδεικτική για την πολιτική της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι η νέα υπουργός επίσημα συνεχίζει να τηρεί «σιγή ασυρμάτου», ενώ ολοένα και περισσότερα σενάρια διαρρέουν για τα συγκεκριμένα μέτρα που ετοιμάζονται στο υπουργείο.

«Συνεργασίες με τον ΣΕΒ θα έχουμε και στο μέλλον. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες να διευρύνουμε τον κύκλο των συνεργασιών του ΣΕΒ με το υπουργείο Απασχόλησης. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα πορευτούμε», είπε η υπουργός και ευχαρίστησε την ηγεσία του ΣΕΒ για τις εποικοδομητικές προτάσεις που έκανε.

«Αποφασιστικές απαντήσεις και λύσεις» για το Ασφαλιστικό, αλλά και τα άλλα προβλήματα της χώρας ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, δίνοντας έτσι αμέριστη στήριξη στα σχέδια της κυβέρνησης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι «οποιοδήποτε νοσηρό κλίμα επηρεάζει την κοινωνία και την οικονομία», ενώ συνέδεσε εμμέσως την προώθηση των «αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων» με το κλίμα των ημερών και κάλεσε την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στα μεγάλα προβλήματα.

Στο μεταξύ χτες συνεδρίασε εκ νέου η Επιτροπή για την κατάρτιση της νέας λίστας των ΒΑΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή εμμένει στην «κατηγοριοποίηση» της λίστας που θα σημάνει και την εξαίρεση χιλιάδων εργαζομένων από αυτό το καθεστώς. Ταυτόχρονα, τα μέλη της κάνουν καθαρό ότι τις τελικές αποφάσεις θα πάρει η κυβέρνηση.

Πλάτες και από τους μεγαλεμπόρους

Σήμερα η υπουργός Απασχόλησης συναντάται με αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η έκτακτη Γενική Συνέλευση της οποίας αποφάσισε την Κυριακή συμμετοχή στον «κοινωνικό διάλογο». Με ευθύνη των παρατάξεων της πλειοψηφίας που υποστηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά η κριτική που ασκεί στη διοίκηση της ΕΣΕΕ η «Αγωνιστική Συνεργασία», κάνοντας λόγο για υπηρέτες των μεγαλεμπόρων και των βιομηχάνων, αλλά και θέσεις που προσεγγίζουν αυτές της κυβέρνησης.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» πρότεινε κλείσιμο των καταστημάτων στις 13 του Φλεβάρη και ανέπτυξε τις θέσεις της για διεκδικήσεις που θα εξασφαλίσουν και θα ενισχύσουν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, στη βάση ότι η Κοινωνική Ασφάλιση είναι κοινωνικό αγαθό. Η πλειοψηφία καταψήφισε την αγωνιστική πρόταση και παρέπεμψε μια σειρά από ψηφίσματα που έθεταν συγκεκριμένα ζητήματα και διεκδικήσεις σε μια «διαπαραταξιακή» επιτροπή (στην οποία δε συμμετέχει η «Αγωνιστική Συνεργασία»!), χωρίς να μπουν σε ψηφοφορία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Αντισυνταγματική η διάλυση του Επικουρικού τους

Ζήτημα δημιουργεί και η αναφορά στους προ του 1993 ασφαλισμένους, καθώς κρίνονται παράνομες οι διακρίσεις

Παράνομη και αντισυνταγματική έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την ένταξη των ασφαλισμένων του ΤΕΑΠΕΤΕ (Ταμείο των εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα) στο Επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ) και στο ΕΤΑΤ (Ταμείο που λειτουργεί συμπληρωματικά για όσους εργαζόμενους είναι ασφαλισμένοι πριν το 1993 και το οποίο δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ). Σύμφωνα με το δικαστήριο η ένταξη αυτή «επιφέρει αποτελέσματα αντίθετα στη συνταγματική αρχή της ισότητας», αλλά και η αίτηση της διοίκησης της Εμπορικής για διάλυση του ΤΕΑΠΕΤΕ είναι άκυρη.

Ταυτόχρονα, το δικαστήριο θεωρεί ότι ο διαχωρισμός των εργαζομένων με κριτήριο το αν ασφαλίστηκαν πριν ή μετά την 1-1-1993 αποτελεί παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας. Κάτι που έρχεται να αμφισβητήσει το διαχωρισμό που εφάρμοσε το 1992 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ με το νόμο Σιούφα και τον οποίο διατήρησαν οι επόμενες κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση επισημαίνεται: «(...) Θεσπίζεται διάκριση μεταξύ των εργαζομένων της εναγόμενης ως προς τα συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους, αναλόγως με το εάν προσελήφθησαν προ της 1/1/1993 (οπότε θα λαμβάνουν επικουρική σύνταξη από τα ταμεία ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑΜ, καθώς και τις προσυνταξιοδοτικές παροχές του ΤΕΑΠΕΤΕ) ή μετά την παραπάνω ημερομηνία (οπότε θα λαμβάνουν μόνο την επικουρική σύνταξη του ΕΤΕΑΜ και επιστροφή των πέραν του ορίου ΕΤΕΑΜ ασφαλιστικών εισφορών, που κατέβαλαν στο ΤΕΑΠΕΤΕ το διάστημα 1/1/1993 - 31/12/2004), που αποτελεί ένα κριτήριο τυχαίο, μη αντικειμενικό και ουδόλως σχετιζόμενο με τις συνθήκες απασχόλησής τους, η δε εφαρμογή του θα έχει ως συνέπεια εργαζόμενοι, οι οποίοι παρέχουν την ίδια ακριβώς εργασία υπό τις αυτές συνθήκες και ανήκουν στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα, να λαμβάνουν διαφορετική σύνταξη απλώς και μόνο διότι προσελήφθησαν σε διαφορετική ημερομηνία (για το ότι, ειδικότερα, η άνιση νομοθετική μεταχείριση ομοειδών κατηγοριών ασφαλισμένων, μέσα στον ίδιο ασφαλιστικό οργανισμό, συνιστά παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας)...».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ
Στο πλευρό των εργαζόμενων το ΚΚΕ

Στο πλευρό των εργαζόμενων του Νοσοκομείου Κρεστένων που αγωνίζονται ενάντια στις συνεχείς και μεθοδευμένες προσπάθειες της κυβέρνησης να οδηγήσει στην πλήρη υποβάθμιση με στόχο το κλείσιμο του Νοσοκομείου, μέσω των αποσπάσεων νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία του νομού, βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ. Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, παρά τις όποιες υποσχέσεις και τα «μεγάλα λόγια» της κυβέρνησης για ολόπλευρη στήριξη και αναβάθμιση των παροχών Υγείας στην πυρόπληκτη περιοχή των Κρεστένων αλλά και του Νομού Ηλείας συνολικά, η κατάσταση στον χώρο της Υγείας - Πρόνοιας χειροτερεύει. Να σημειώσουμε ότι οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν τον Ηλία Βαρνακιώτη, πρόεδρο του σωματείου των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο των Κρεστένων, σε απεργία πείνας - από την περασμένη Πέμπτη - την οποία τερμάτισε χτες.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ»
Διαμαρτυρία για το Ασφαλιστικό

Με συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Ταμείου Νομικών, χτες το μεσημέρι, δικηγόροι της Αθήνας εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης και στη νέα αύξηση των εισφορών που επέβαλε το Ταμείο Νομικών. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης Δικηγόρων Αθήνας» και της Κίνησης Νέων Ασκούμενων - Μαχόμενων Δικηγόρων. Οι δικηγόροι ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη σημερινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Με απόφαση, εξάλλου, της Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, αύριο 23 του Γενάρη, στις 6 και στις 13 του Φλεβάρη απεργούν οι δικηγόροι όλης της χώρας και οι δικαστικοί επιμελητές, ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να τους στριμώξουν οι εργαζόμενοι

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη συνάντηση και τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας και του ΣΕΒ:

«Οι δηλώσεις της κ. Πετραλιά ότι "θα συνεργαστεί και θα πορευτεί μαζί με τους βιομηχάνους, για την κατοχύρωση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων", αν και αναμενόμενες, αποτελούν πρόκληση. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία με τη μαζική συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, να στριμώξουν ακόμα περισσότερο κυβέρνηση και πλουτοκρατία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εκτός από την εφαρμογή των αντιασφαλιστικών νόμων "Σιούφα"-"Ρέππα", έχει έτοιμο και νέο πακέτο αντεργατικών μέτρων, στην κατεύθυνση που απαιτεί το κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά στο δρόμο της συντονισμένης πάλης και της αντεπίθεσης, για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, κατά της πλουτοκρατίας, της κυβέρνησης και των κομμάτων που υπηρετούν τον "ευρωμονόδρομο"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ