ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Γενάρη 2008
Σελ. /28
Κινδυνεύουν οι λίμνες στη Βόρεια Ελλάδα

Αποψη της λίμνης Κερκίνη

Eurokinissi

Αποψη της λίμνης Κερκίνη
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, Μακεδονίας - Θράκης, με θέμα την Οικολογική υποβάθμιση των λιμνών της Βόρειας Ελλάδας, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές, πιο συγκεκριμένα, σημειώνουν:

«Τα στοιχεία των ερευνών της ομάδας του Βιολογικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που αφορούν στην ποιότητα του νερού των λιμνών της Βόρειας Ελλάδας, προκαλούν έντονη ανησυχία για την οικολογική καταστροφή που συντελείται.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν εικόνα υποβάθμισης, αφού οι περισσότερες λίμνες αξιολογήθηκαν ότι βρίσκονται από μέτρια έως κακή οικολογική κατάσταση.

Λίμνες, λοιπόν, όπως: Κορώνεια, Βιστωνίδα, Πετρών, Κερκίνης, Μικρή Πρέσπα, Βεγορίτιδα, Πολυφύτου, Δοϊράνη, Καστοριάς, Διποτάμου, Βόλβη, κινδυνεύουν, αν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, όπως περιορισμός άντλησης νερού από τις λίμνες για το πότισμα των καλλιεργειών με τη δημιουργία αρδευτικών έργων, διοχέτευση λυμάτων (αστικών, βιομηχανικών) με την κατασκευή έργων αποχέτευσης, βιολογικού καθαρισμού κ.ά.

Οι πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση αυτή βαρύνουν διαχρονικά τις κυβερνήσεις (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), που δεν ενισχύουν τις έρευνες και τη λήψη μέτρων για τη διάσωση οικοσυστημάτων που διατηρούνται στις αντίστοιχες περιοχές για εκατοντάδες χρόνια.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί:

  • Τι μέτρα θα πάρουν για τη διάσωση των λιμνών.
  • Αν θα ενισχύσουν την έρευνα των Πανεπιστημίων της χώρας για την παρακολούθηση της οικολογικής κατάστασης των λιμνών και γενικότερα των υδάτινων πόρων της χώρας».
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΕΙΣΦΟΡΟΚΛΟΠΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΘΕΨΥΠΑ: Μεγάλη εισφοροκλοπή από το ΙΚΑ και το προσωπικό κάνει η ΘΕΨΥΠΑ (Θεσσαλική Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Περίθαλψης - Αποκατάστασης) από το 1991 που ξεκίνησαν να λειτουργούν οι δομές σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας. Το αποτέλεσμα είναι το ΙΚΑ να χάνει τεράστια ποσά, μια και το προσωπικό αποτελείται από νοσηλευτές και καθαρίστριες. Στις δομές ΘΕΨΥΠΑ πρέπει να επικολλούνται βαρέα ένσημα και όχι μεικτά, αφού ο κλάδος τους είναι στα ΒΑΕ.

Η ΘΕΨΥΠΑ, όμως, από το 1991 έως το τέλος του 2004 βάζει μεικτά ένσημα. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι μόλις από την αρχή του 2005 έχουν αρχίσει να βάζουν βαρέα ένσημα, πράγμα το οποίο έχει αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα βγουν στη σύνταξη πέντε χρόνια αργότερα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Αχιλλέας Κανταρτζής και Νίκος Γκατζής ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς, εάν άμεσα θα παρέμβουν για να επικολληθούν βαρέα ένσημα στους εργαζόμενους της ΘΕΨΥΠΑ.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΜΑΔΙΚΟΥ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ: Σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αμπελοκαλλιεργητές του ομαδικού αμπελώνα Τσαριτσάνης (Μελούνα Ολύμπου) από τη ζημιά που έπαθαν τα αμπέλια 210 στρεμμάτων, η οποία προκλήθηκε από τον παγετό στις 20/4/2007.

Με βάση αποδεικτικά στοιχεία, παραστατικά και τιμολόγια του συνεταιρισμού, αποδεικνύεται ότι οι αμπελοκαλλιεργητές είχαν μειωμένη παραγωγή κατά 75%, αφού η στρεμματική απόδοση σε φυσιολογικές συνθήκες είναι 2 τόνοι/στρέμμα και φέτος είναι μόνο 500 κιλά/στρέμμα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να αποζημιωθούν άμεσα οι αμπελοκαλλιεργητές του ομαδικού αμπελώνα Τσαριτσάνης (Μελούνας Ολύμπου).

ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ: Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι διαδοχικής ασφάλισης, οι οποίοι έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους από το 2004 και ακόμα δεν έχουν πάρει τη σύνταξή τους ολόκληρη, αφού πήραν μόνο αυτή που τους αναλογεί από τον ΟΓΑ.

Το ΙΚΑ, βέβαια, έχει στείλει τις αποφάσεις για τους συνταξιούχους και ό,τι δικαιούνται από το ΙΚΑ, αλλά ο ΟΓΑ αδυνατεί να εκδώσει τις τελικές αποφάσεις απονομής των συντάξεων, γιατί δε διαθέτει μηχανοργάνωση, αλλά αντιμετωπίζει και έλλειψη προσωπικού.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Γιώργος Μαυρίκος και Δήμος Κουμπούρης ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς, τι μέτρα θα πάρουν για την άμεση καταβολή ολόκληρων των συντάξεων, χωρίς καθυστερήσεις και περικοπές.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ: Από τη μελέτη ιστορικών πηγών, επιβεβαιώνεται ότι το νησί της Σκύρου διαθέτει έναν πολύ αξιόλογο πολιτισμό και μια σημαντική ιστορική διαδρομή με αφετηρία στη Νεολιθική Εποχή. Στην πιο στρατηγική θέση του νησιού βρίσκεται ένας φυσικά οχυρός βράχος, ύψους 179 μέτρων, που αποτέλεσε το κέντρο των ιστορικών γεγονότων του νησιού. Είναι το Κάστρο του νησιού.

Στο σεισμό που σημειώθηκε στην περιοχή τον Ιούλη του 2001, το Κάστρο της Σκύρου και μνημεία που διατηρούνται στο εσωτερικό του υπέστησαν ζημιές, με αποτέλεσμα να κριθεί ακατάλληλο προς χρήση και να απαγορευτεί η λειτουργία του. Σήμερα το Κάστρο δεν είναι επισκέψιμο. Εξι χρόνια μετά το σεισμό γίνεται κατανοητό ότι αυτό το τμήμα της ιστορικής κληρονομιάς του νησιού της Σκύρου είναι σε κίνδυνο κατάρρευσης. Συχνά, με την αποκόλληση βράχων, καταστρέφονται σπίτια, ΙΧ και κάποιες φορές μπαίνει σε άμεσο κίνδυνο η ζωή περαστικών.

Ολες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις στα λόγια υπόσχονται πολλά και στην πράξη ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν υπάρχει.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, Γιώργος Μαρίνος και Εύα Μελά ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει, προκειμένου να ανοίξει τις πύλες του το Κάστρο της Σκύρου και να υπάρξει πραγματική φροντίδα για το νησί.

ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Είναι γνωστό ότι η ρύπανση στην ατμόσφαιρα της Μαγνησίας είναι πάνω από το τριπλάσιο του ορίου που έχει θέσει η ΕΕ (114 μέρες για το 2007, με όριο τις 35). Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην ασύδοτη δράση βιομηχανικών κυρίως μονάδων (ΑΓΕΤ, Χαλυβουργία Βελεστίνου, Αλμυρού, Καμινάδες) και την ανοχή των έως τώρα κυβερνήσεων.

Η δημιουργία και λειτουργία επιπρόσθετα μιας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας (ιδιώτης 51% και ΔΕΗ 49%) με καύσιμη ύλη το λιθάνθρακα, θα έχει ως αποτέλεσμα, η ατμοσφαιρική και η γενικότερη μόλυνση του περιβάλλοντος να μετατρέψει το Νομό σε έναν απέραντο «θάλαμο αερίων», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων ολόκληρης της περιοχής. Η ανησυχία και η αντίθεση κατοίκων, Φορέων και Αυτοδιοίκησης της Μαγνησίας, για τη δημιουργία της παραπάνω ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας, εκφράστηκε σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Αλμυρού.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Καραθανασόπουλος ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς, ποια άμεσα μέτρα θα πάρουν ώστε να ανακληθούν οι όποιες αποφάσεις για τη δημιουργία μονάδων παραγωγής Η/Ε με λιθάνθρακα στη Μαγνησία και πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τη συνεχή επιβάρυνση της λαϊκής κατανάλωσης στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν για να απομακρυνθούν οι πυλώνες της ΔΕΗ από τις πυκνοκατοικημένες γειτονιές και τα σχολεία του Δήμου Πυλαίας. Και αν μελετάται η υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου και Γιάννης Ζιώγας ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς, τι μέτρα θα πάρουν για να αποκατασταθεί η συνεχής παροχή νερού, καθώς και για τη δημιουργία όλων εκείνων των υποδομών που θα διασφαλίζουν τους κανόνες υγιεινής στον οικισμό των Τσιγγάνων στο στρατόπεδο «Γκόνου» του Δήμου Εχεδώρου Νομού Θεσσαλονίκης.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Ελπίδα Παντελάκη ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό, τι μέτρα θα πάρει άμεσα, ώστε, βάσει των καταγραμμένων καταστροφών στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και στη φυτική παραγωγή, να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί στη Ρόδο, και να μπορέσουν να προετοιμάσουν την παραγωγή έγκαιρα, για την κάλυψη των αναγκών του νησιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ