ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Καλύπτει» Κουκοδήμο, συγκαλύπτει ευθύνες

Μια ακόμα υπόθεση συναλλαγής με μεγαλοδημοσιογράφους και εκδοτικά συμφέροντα

Να «σώσει» τον βουλευτή Κ. Κουκοδήμο, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα το πολιτικό κόστος για την «ομολογημένη» συναλλαγή του με τον μεγαλοδημοσιογράφο επέλεξε η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει.

Η διαμεσολάβηση του γαλάζιου βουλευτή μεταξύ του επικεφαλής της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) Σπ. Κλαδά και του Μ. Τριανταφυλλόπουλου, έφερε στο προσκήνιο ένα ακόμα «νήμα», με το οποίο η κυβέρνηση έχει δεθεί στην υπόθεση Ζαχόπουλου, στο πλαίσιο βέβαια της ευρύτερης συναλλαγής και διαπλοκής με τα εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Το πρώτο αλισβερίσι ως γνωστόν αφορούσε την παραλαβή του DVD από τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Ταυτόχρονα, η απόφαση για τον μη αποκεφαλισμό του βουλευτή, παρά τους εξόφθαλμα σαθρούς ισχυρισμούς του, δείχνει ότι η κυβέρνηση φοβάται για την αυτοδυναμία της, η οποία ακόμα και με την παραίτηση του Κ. Κουκοδήμου (αντικαταστάτης του είναι ο παλαιότερα διαγραφείς Ν. Κάκκαλος), γίνεται ιδιαίτερα «ευάλωτη». Δεν είναι τυχαίο από την άποψη αυτή ότι χτες διακινήθηκαν από κυβερνητικά στελέχη σενάρια για ...πρόωρες εκλογές με λίστα.

Η κυβέρνηση, διά στόματος του γγ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γ. Τραγάκη, αποδέχτηκε τις εξηγήσεις που έδωσε ο Κ. Κουκοδήμος, μέσω ...της εκπομπής του Μ. Τριανταφυλλόπουλου, παρά τις κραυγαλέες αντιφάσεις στις οποίες έχει υποπέσει ο βουλευτής από την πρώτη μέρα και την ξεκάθαρη επαναλαμβανόμενη δήλωση του μεγαλοδημοσιογράφου ότι του πρότεινε συναλλαγή. Συγκεκριμένα ο Γ. Τραγάκης σε δήλωσή του αναφέρει ότι έλαβε την επιστολή που περίμενε από την Τετάρτη, το βράδυ της Πέμπτης - αναφέρει μάλιστα ακριβώς την ώρα 21.03 - σε μια προφανή προσπάθεια να καλύψει τον βουλευτή που λογοδοτεί στη «Ζούγκλα»). Στην επιστολή, όπως σημειώνει, ο βουλευτής «επέμεινε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρότεινε οποιαδήποτε συναλλαγή» και άρα καταλήγει «δεν μπορώ παρά να αποδεχτώ ως αξιόπιστο το λόγο ενός μέλους του ελληνικού κοινοβουλίου, εκτός αν προκύψουν άλλα στοιχεία που να αναιρούν τα όσα μου είπε ο βουλευτής, τόσο προφορικά όσο και γραπτά». Ολοφάνερη είναι η προσπάθεια του γγ να «καλυφθεί» έναντι μελλοντικών αποκαλύψεων...

Ο ίδιος ο βουλευτής στην επιστολή που έστειλε ταυτόχρονα σε Ρηγίλλης και «Ζούγκλα», αρνείται κάθε έμμεση ή άμεση ανάμειξή του σε επιχείρηση συναλλαγής, αλλά παραδέχεται ταυτόχρονα τη φιλική του σχέση με τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο. «Επικαλούμενος τη μαρτυρία Τριανταφυλλόπουλου»(!), αναφέρει ο βουλευτής Πιερίας, «επιθυμώ να τονίσω για μια ακόμη φορά ρητά και κατηγορηματικά πως καμία απολύτως σχέση και ανάμειξη έχω με όσα τις τελευταίες ημέρες με συνδέουν ή επιχειρούν να με συνδέσουν με πράξεις και συμπεριφορές ξένες προς το χαρακτήρα, την προσωπικότητα και τον μέχρι σήμερα βίο μου. Οποιαδήποτε αναφορά μου σε πρόσωπα και καταστάσεις απηχούσε προσωπική άποψη και ενδιαφέρον για τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Καμία υποψία δεν υπάρχει για άμεσο ή έμμεσο επηρεασμό μου από τρίτα πρόσωπα. Δεν πρότεινα ποτέ καμία συναλλαγή», καταλήγει ο κ. Κουκοδήμος.

Ο ίδιος ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος στην εκπομπή του επανέλαβε ότι ο βουλευτής τού μετέφερε πρόταση συναλλαγής. Σύμφωνα με τα λόγια του «ο κ. Κουκοδήμος μου μετέφερε: τι έχετε κάνει και ο Κλαδάς μού είπε να σου μεταφέρω να μην κάνεις καμία κουβέντα για μένα για την υπόθεση Ζαχόπουλου σε ό,τι αφορά τον κ. Κλαδά και εγώ θα βάλω την υπόθεση του Θέμου κάτω από το τραπέζι και σταδιακά θα λήξει». Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο βουλευτής αρχικά είχε αρνηθεί ακόμα και την επίσκεψή του στο σπίτι του μεγαλοδημοσιογράφου...

Ο Σπ. Κλαδάς απαντώντας στα όσα ακούστηκαν στη «Ζούγκλα» σε δήλωσή του παραπέμπει σε παλαιότερη δήλωσή του επισημαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές της ΝΔ εμφανίζονται οργισμένοι για το χειρισμό του θέματος και δε λείπουν αυτοί που αξιώνουν τη διαγραφή του. Ωστόσο, η οριακή αυτοδυναμία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για δημόσιες διαφωνίες...

ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Νέες καταθέσεις Θέμου - Μάκη

Την πόρτα των ανακριτικών και εισαγγελικών γραφείων που διερευνούν τη βρόμικη υπόθεση Ζαχόπουλο, πέρασαν χτες για μία ακόμα φορά οι Μάκης Τριανταφυλλόπουλος και Θέμος Αναστασιάδης.

Ο Τριανταφυλλόπουλος έδωσε συμπληρωματική κατάθεση στον 2ο ειδικό ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου. Εξερχόμενος αρκέστηκε να δηλώσει ότι η ανάκριση συνεχίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να κληθεί για τρίτη κατάθεση.

Ο Αναστασιάδης κατέθεσε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Μαρία Γκανέ, η οποία διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες του Τριανταφυλλόπουλου, σχετικά με τον βουλευτή της ΝΔ και του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Σπύρου Κλαδά. Εξερχόμενος δήλωσε ότι δε γνωρίζει κανέναν Κουκοδήμο και κανέναν Κλαδά. Τον μόνο που γνωρίζει είναι ο Τριανταφυλόπουλος. Και πρόσθεσε: «Εχω ακούσει τρεις διαφορετικές εκδοχές από τον Μάκη. Δεν ξέρω πού θα καταλήξει. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά, αφορούν ανθρώπους που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Στον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τα πεπραγμένα Ζαχόπουλου στο υπουργείο Πολιτισμού, κατέθεσαν οι δημοσιογράφοι και μέλη της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» Αντώνης Σρόιτερ και Γιώργος Χριστοφορίδης. Εξερχόμενος του εισαγγελικού γραφείου ο Σρόιτερ δήλωσε: «Εξηγήσαμε το ενδιαφέρον μας για το πώς ένα Μέγαρο, που αρχικά είχε άδεια για υπόγειο πάρκινγκ, στη συνέχεια έγινε συνεδριακό κέντρο και κατέληξε να γίνει όπερα με επιχορήγηση 110 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Στον ανακριτή κατέθεσε χθες άλλος ένας υπάλληλος της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων για την υπόθεση των χρημάτων του Θέμου Αναστασιάδη, ενώ ήδη καλούνται να καταθέσουν μάρτυρες που προκύπτουν από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των Ζαχόπουλου και της προφυλακισμένης στον Κορυδαλλό 35χρονης ερωμένης του.

Εψαχνε την αλληλογραφία Ζαχόπουλου

Αγνωστο άτομο προσπάθησε χτες να πάρει την προσωπική αλληλογραφία που είχε σταλεί στο σπίτι του πρώην ΓΓ του ΥΠΠΟ, Χ. Ζαχόπουλου. Το περιστατικό συνέβη στις 13.45. Ενοικος της πολυκατοικίας της οδού Καρνεάδου, είδε τον άγνωστο άνδρα να κρατά φάκελο της αλληλογραφίας. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, είχε ανοίξει φάκελο που περιείχε έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών με τη διακοπή της μισθοδοσίας του. Ο άγνωστος άφησε το φάκελο και εξαφανίστηκε. Ο ένοικος ειδοποίησε τις αρχές. Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο δράστης πήρε κάτι από την αλληλογραφία του Χ. Ζαχόπουλου ή ήθελε μόνο να λάβει γνώση της. Η Ασφάλεια διενεργεί προανάκριση για το θέμα.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ

Στο χτεσινό φύλλο του «Ρ», στη σελίδα 10 δημοσιεύτηκε κείμενο με τίτλο «Υπάρχουν και ερασιτέχνες παραχαράκτες της ιστορίας», που αφορούσε σε αντικομμουνιστικό δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας της Νέας Σμύρνης «Τα επίκαιρα», την οποία από λάθος αναφέραμε ως «αθλητική».

Προσπάθεια συγκάλυψης

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τον Κ. Κουκοδήμο:

«Η τοποθέτηση της κυβέρνησης για τον βουλευτή της αποτελεί προσπάθεια συγκάλυψης και όχι διαλεύκανσης. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να νίπτει διαρκώς τα χέρια της, τη μία να τα παραπέμπει όλα στη δικαιοσύνη και την άλλη να αρκείται σε δηλώσεις για να κλείσει ένα ανοιχτό θέμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ