ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Πτυχία» από τα ΜακΝτόναλντς!

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Προσεχώς πιστοποιητικά εκπαίδευσης εθνικώς αναγνωρισμένα, αντίστοιχα των απολυτηρίων, θα λαμβάνουν οι Βρετανοί και από τα Mc Donald's... Είναι η «ριζοσπαστική αλλαγή» που ευαγγελίζεται ότι προωθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν. Είναι φανερό ότι με αυτή παραδίδεται ακόμη και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο κεφάλαιο, παρουσιάζοντας τέτοιου είδους «προγράμματα κατάρτισης και δεξιότητες» ως εκπαίδευση. Αλλωστε, με τα υποτιθέμενα «ειδικά προγράμματα» που χρηματοδοτούν οι επιχειρήσεις στη Βρετανία έχουν αλώσει κυριολεκτικά το χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ευνόητο, λοιπόν, ότι μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας κάνουν λόγο για «ορόσημο» στον τομέα της Παιδείας και τονίζουν ότι έτσι θα αναδεικνύονται καλύτερα οι δυνατότητες των εργαζομένων. Στην αντίπερα όχθη, όμως, οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την αξιοπιστία των πιστοποιητικών και τα χαρακτηρίζουν «περιορισμένης εμβέλειας».

Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, εκτός από τα αμερικανικής προέλευσης ταχυφαγεία, αεροπορικές και σιδηροδρομικές εταιρείες, ιδιωτικές εννοείται, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να παρέχουν εθνικώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά, βασισμένα στο «πρόγραμμα εκπαίδευσης που παρέχουν στους εργαζομένους τους», με την περιβόητη συλλογή «πιστωτικών μονάδων» που εμφανίζονται ότι θα μπορούν «να οδηγούν στην ανώτατη εκπαίδευση ή σε μία τεχνική σχολή».

Σε ό,τι αφορά τη δομή των προγραμμάτων, στο πρώτο στάδιο προβλέπεται η βασική εκπαίδευση διοίκησης ενός υποκαταστήματος. Οι εργαζόμενοι θα διδάσκονται υποτίθεται «σωστή διοίκηση των Mc Donald's, από την υγιεινή μέχρι την εξυπηρέτηση πελατών».

Παράλληλα, η σιδηροδρομική εταιρεία Network Rail, που ουσιαστικά αναλαμβάνει όλα τα αναπτυξιακά έργα των σιδηροδρόμων της Βρετανίας, θα «εκπαιδεύει» μηχανικούς, ενώ προγράμματα μηχανικών αεροσκαφών και εκπαίδευσης αεροσυνοδών θα δίνει η εταιρεία Flybe. Ολα αυτά στην ...απελευθερωμένη αγορά, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου, που καμία σχέση δεν έχει με την ουσιαστική εκπαίδευση και τις λαϊκές ανάγκες.

ΡΩΣΙΑ - ΚΟΣΣΟΒΟ
«Πακέτο» μέτρων κατά της ανεξαρτητοποίησης

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έχει προετοιμάσει ένα «πακέτο» μέτρων, σε περίπτωση που ανακοινωθεί η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, σύμφωνα με τον ειδικό εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ για τα Βαλκάνια, Αλεξάντρ Μπότσαν-Χάρτσενκο. Το «πακέτο» μέτρων, που δεν ανακοινώνεται, κινείται, σύμφωνα με τα λόγια του εκπροσώπου, στην κατεύθυνση των θέσεων που έχει σήμερα η Ρωσία.

Ο ίδιος, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Βουλής, σημείωσε πως τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ επιδιώκουν να βρουν τρόπο για τη νομιμοποίηση της ανεξαρτητοποίησης, διαστρεβλώνοντας ακόμη και την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Χάρτσενκο είπε μεταξύ άλλων πως «οι δυτικοί και πρώτη απ' όλους η Ουάσιγκτον έχουν ήδη αποφασίσει και θα προωθήσουν την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, κι είναι μόνο ζήτημα χρόνου, αν αυτό θα γίνει στα μέσα Φλεβάρη ή το Μάρτη».

Ο ειδικός εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ για τα Βαλκάνια κατήγγειλε πως ΗΠΑ και ΕΕ «ασκούν πολύ ισχυρή και ξετσίπωτη πίεση στον ΓΓ του ΟΗΕ», ενώ από τη μεριά της η Ρωσία «εργάζεται» με τις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για την αποτροπή αυτής της εξέλιξης.

Σε ό,τι αφορά στη Σερβία εκτίμησε πως «οι Σέρβοι θα πάρουν μέτρα - σε περίπτωση μονομερούς λύσης του ζητήματος, όχι όμως στρατιωτικού, αλλά οικονομικού χαρακτήρα - υπεράσπισης του πληθυσμού τους».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 12 άνθρωποι - «ένοπλοι ισλαμιστές» κατά τις πακιστανικές αρχές - είναι ο απολογισμός πυραυλικής επίθεσης του στρατού στα βορειοδυτικά του Πακιστάν. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε χτες, τις πρώτες πρωινές ώρες, στο χωριό Κουσαλί Τορικέλ, στην περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν. Ωστόσο, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο της πληγείσας περιοχής, ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε από το στρατό, χτύπησε ένα σπίτι, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους, που οι κάτοικοι της περιοχής, αναφέρουν ότι ήταν άμαχοι.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και πάνω από 20 τραυματίες είναι ο απολογισμός επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο, στην πόλη Θένια της Αλγερίας, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας. Η επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα, ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας εκφράζουν φόβους ότι ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί, λόγω της σοβαρής κατάστασης των τραυματιών.

ΑΛΤΑΓΚΑΣΙΑ.-- Από τη Δευτέρα βρίσκεται σε εξέλιξη στη μικρή πόλη της Βενεζουέλας νότια του Καράκας, η ομηρία 34 ανθρώπων, ανάμεσα τους και ένα βρέφος, παιδιά και μια έγκυος, μέσα σε τοπική τράπεζα από νεαρούς ένοπλους ληστές. Οι ληστές δεν κατάφεραν να διαφύγουν και γι' αυτό κρατάνε ομήρους. Οι τοπικές αρχές προσπαθούν να διαπραγματευτούν για να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα.

ΚΙΓΚΑΛΙ.-- Μνημείο αφιερωμένο στα θύματα της γενοκτονίας του 1994 στο Κιγκάλι της Ρουάντας επισκέφθηκε χτες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

ΚΑΪΡΟ.-- Ελεύθερη αφέθηκε χτες η 44χρονη δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα» στο Κάιρο μετά από 15ώρη κράτηση και ανάκριση επειδή δε διέθετε την επίσημη άδεια των αρχών για την πραγματοποίηση ντοκιμαντέρ σε φτωχογειτονιά του Καϊρου.

ΚΑΤΩ ΣΑΞΟΝΙΑ.-- Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας της Γερμανίας την Κυριακή εκλέχθηκε και η Κρίστελ Βέγκνερ, μέλος του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (DKP), η οποία συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του κόμματος «Η Αριστερά».

ΙΝΔΙΑ
Ανθεί το εμπόριο νεφρών

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Διαστάσεις μάστιγας λαμβάνει στην Ινδία το λαθρεμπόριο οργάνων, που οφείλεται στην οικονομική εξαθλίωση του λαού της χώρας, ο οποίος, μην έχοντας εναλλακτική λύση, αναγκάζεται να πουλά τα όργανά του ως μοσχεύματα έναντι εξευτελιστικών αμοιβών. Παρά το γεγονός ότι το εμπόριο οργάνων είτε με τη συναίνεση του «δότη», είτε χωρίς αυτή είναι κοινό μυστικό, η πάταξή του μοιάζει αδύνατη, καθώς δε φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση για ουσιαστικά μέτρα, που θα δώσουν εναλλακτική λύση επιβίωσης...

Χαρακτηριστική είναι η αποκάλυψη ακόμα μίας «επιχείρησης» μεταμόσχευσης νεφρών, που αφαιρούνταν από εργάτες, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και εξαπατήθηκαν ή ακόμα υποχρεώθηκαν να «δωρίσουν» τα όργανά τους σε πλούσιους, Ινδούς και αλλοδαπούς. Δημοσιεύματα του ινδικού Τύπου περιγράφουν την κατάσταση με τα μελανότερα χρώματα, σημειώνοντας ότι πάνω από 500 είναι αυτοί που υποχρεώθηκαν σε επεμβάσεις αφαίρεσης νεφρών σε έναν ιδιωτικό ξενώνα από ομάδα περίπου 50 γιατρών στην πόλη Γκουργκαόν.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των θυμάτων των γιατρών του τρόμου - όπως αποκαλεί ο ινδικός Τύπος τους εμπλεκόμενους - υποβλήθηκαν στις επεμβάσεις όταν ακολούθησαν ανθρώπους που τους υπόσχονταν δουλειά και στη συνέχεια τους οδήγησαν σε δωμάτια με ενόπλους, τους έκαναν εξετάσεις αίματος και όταν αποδεικνύονταν σωστές, τους έκαναν αναισθητικές ενέσεις, προκειμένου να χάσουν τις αισθήσεις τους και τους εγχειρούσαν. Η εξαχρείωση σε όλο της το μεγαλείο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ