ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Εκδηλώσεις προς τιμήν του Χοσέ Μαρτί

Σύσσωμος ο κουβανικός λαός, με επικεφαλής τον Ραούλ Κάστρο, τίμησε τον εθνικό ήρωα Χοσέ Μαρτί
Σύσσωμος ο κουβανικός λαός, με επικεφαλής τον Ραούλ Κάστρο, τίμησε τον εθνικό ήρωα Χοσέ Μαρτί
ABANA.--

Χιλιάδες νεαροί Κουβανοί μαζί με τον Α΄ Αντιπρόεδρο της χώρας, Ραούλ Κάστρο, και άλλους ηγέτες της Κουβανικής Επανάστασης πορεύτηκαν την περασμένη Κυριακή στην καθιερωμένη λαμπαδηδρομία προς την πλατεία της Επανάστασης για να γιορτάσουν την 155η επέτειο γέννησης του εθνικού ήρωα Χοσέ Μαρτί, μεγάλου στοχαστή, ποιητή και επαναστάτη της Κούβας. Ο Χοσέ Μαρτί από πολύ μικρή ηλικία υπερασπίστηκε σθεναρά την ανεξαρτησία της χώρας και είναι σημαντική η παρακαταθήκη του και στη διαμόρφωση της διεθνιστικής πολιτικής της Κούβας.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην είσοδο του Πανεπιστημίου της Αβάνας, όπου οι συγκεντρωμένοι κατέθεσαν στεφάνι στο άγαλμα του φοιτητή κομμουνιστή Χούλιο Αντόνιο Μέλα. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Φοιτητών (FEU), Ανταλμπέρτο Ερνάντες, ο οποίος επιβεβαίωσε τη δέσμευση της κουβανικής νεολαίας στην επανάσταση.

Ακολούθως, οι χιλιάδες Κουβανοί πορεύτηκαν στην κεντρική Αβάνα, όπου έχει ανεγερθεί μνημείο, στα ερείπια λατομείου, στο οποίο το 1869 ο τότε 16χρονος Χοσέ Μαρτί είχε καταδικαστεί σε καταναγκαστικά έργα για τις επαναστατικές του δραστηριότητες. Στη μνημείο αυτό ο Ραούλ Κάστρο κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του κουβανικού λαού και οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

Φόρο τιμής στον εθνικό ήρωα Χοσέ Μαρτί απέτισε και ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, με μήνυμά του, που δημοσιεύτηκε χτες στον κουβανικό Τύπο.

KENYA
Ασταμάτητη αιματοχυσία και ταραχές

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--

Επιδεινώνεται η κατάσταση στην Κένυα, όπου μαίνονται ανεξέλεγκτα οι συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Χτες, μεταξύ των δεκάδων νεκρών μελών της φυλής Κικούγιου και Λούο, υπήρξε και ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου «Πορτοκαλί Δημοκρατικού Κινήματος», Μουγκάμπε Γουέρι.Ο θάνατός του, που προκλήθηκε από επίθεση αγνώστων ενώ βρισκόταν καθ' οδόν προς το σπίτι του στο Ναϊρόμπι, έγινε αφορμή για νέες διαδηλώσεις, ταραχές και εμπρησμούς στις παραγκουπόλεις της πρωτεύουσας και σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας. Η αστυνομίαχρησιμοποίησε χτες και ελικόπτερα του στρατού. Στρατιώτες «άνοιξαν» πυρ χτες σε αρκετές διαδηλώσεις σε παραγκουπόλεις του Ναϊρόμπι, αλλά και σε αστικά κέντρα του Ριφτ Βάλεϊ, τραυματίζοντας ή σκοτώνοντας αδιευκρίνιστο αριθμό ατόμων...

Ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Ράιλα Οντίνγκα έριξε την ευθύνη για την εν ψυχρώ δολοφονία του βουλευτή Γουέρι στην κυβέρνηση του προέδρου Μουέι Κιμπάκι. Ο τελευταίος αποποιήθηκε την ευθύνη, κάνοντας γενική έκκληση για «ηρεμία»... Αμφότεροι δέχτηκαν τις επικρίσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ για την ανεξέλεγκτη βία που μαστίζει την Κένυα.

Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για υποθέσεις γενοκτονίας, δήλωσε ότι οι δύο Κενυάτες πολιτικοί ηγέτες «μπορούν να θεωρηθούν υπόλογοι» για το κύμα βίας που σαρώνει τη χώρα με πάνω από 1.000 νεκρούς. Παράλληλα, αξιωματούχοι της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ κάλεσαν τις κενυατικές αρχές να επιβάλουν την τάξη στους καταυλισμούς εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων μετά από δεκάδες καταγγελίες για κρούσματα βιασμών κατά παιδιών και νεαρών γυναικών. Εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ προειδοποίησαν ότι θα διακόψουν τη διανομή τροφίμων σε πολλές περιοχές του Ναϊρόμπι και Ριφτ Βάλεϊ, επειδή μαστίζονται από τη βία...

Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων, οι Κενυάτες ηγέτες Κιμπάκι και Οντίνγκα συναντήθηκαν χτες υπό τη μεσολάβηση του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος τους ζήτησε να λύσουν «τα άμεσα πολιτικά θέματα» σε λιγότερο από μήνα και τα «μεγαλύτερα προβλήματα» εντός τρέχοντος έτους...

ΣΟΜΑΛΙΑ
Σφοδρές συγκρούσεις

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ενοπλοι Σομαλοί ισλαμιστές και αντικατοχικές δυνάμεις κλιμακώνουν τις επιθέσεις με όλμους και ρουκέτες κατά των Σομαλών αστυνομικών και των αιθιοπικών στρατευμάτων τόσο στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου, όσο και στη νότια πόλη - λιμάνι, Κισμάγιο. Στη διάρκεια τέτοιων επιθέσεων, αλλά και σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ ισλαμιστών και αιθιοπικών δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 17 Σομαλοί άμαχοι και τουλάχιστον δύο Αιθίοπες στρατιώτες.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Επίθεση με θύματα παιδιά

ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Παιδιά είναι τα θύματα της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης σε λεωφορείο της Βορειοδυτικής Σρι Λάνκα, σύμφωνα με πληροφορίες της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Κατά την επίθεση, 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων οι 11 παιδιά, μαθητές σχολείου, που επέστρεφαν από αθλητικές εκδηλώσεις και 20 τραυματίστηκαν. Η ενέργεια αποδίδεται - από τους «Τίγρεις των Ταμίλ», που ελέγχουν την περιοχή - στο στρατό. Ο στρατός από την πλευρά του αρνείται κάθε ανάμειξη, αφήνοντας αιχμές εναντίον των ανταρτών. Ωστόσο, ο στρατός, μετά την αναστολή της εκεχειρίας, έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε συντονισμένες ενέργειες κατά των ανταρτών και κυρίως στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχό τους.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Δολοφονία νέου κομμουνιστή

Μια νέα δολοφονία κομμουνιστή αγωνιστή στην Κολομβία από την αντίδραση, ήρθε να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο του λαϊκού κινήματος της βασανισμένης αυτής χώρας. Ο νεολαίος Αλίριο Γκινιονές, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Κολομβίας, δολοφονήθηκε στις 19 Γενάρη, στη μικρή πόλη Γκουασνταλίτο της Βενεζουέλας στη μεθοριακή περιοχή Απούρε. Είχε καταφύγει εκεί σε γνώση της οργάνωσης, γιατί δεχόταν απειλές για τη ζωή του. Ωστόσο ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ.

Η ΚΝ Κολομβίας καταγγέλλει το κολομβιανό κράτος και παρακράτος για τη δολοφονία αυτή και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να υποστείλει τις σημαίες του αγώνα για τη σοσιαλιστική προοπτική στη χώρα.

Με μήνυμά της, η ΚΝΕ απέστειλε τα συλλυπητήριά της στην ΚΝ Κολομβίας και εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στους αγωνιστές της Κολομβίας καταγγέλλει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή.

ΙΤΑΛΙΑ
Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Προέδρου

ΡΩΜΗ.--

Η τελευταία φάση διαβουλεύσεων του Ιταλού Προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ολοκληρώθηκε χτες, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον ηγέτη του λεγόμενου «κεντροδεξιού» συνασπισμού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον Βάλτερ Βελτρόνι, επικεφαλής του «Δημοκρατικού Κόμματος», του κόμματος που προήλθε από τη συγχώνευση του «Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς» και του κόμματος «Μαργαρίτα» και είναι ένα νέο «μόρφωμα», με σκοπό να αποτελέσει τη νέα ρεζέρβα του πολιτικού συστήματος.

Ο Σ. Μπερλουσκόνι επανέλαβε στον Ιταλό Πρόεδρο τη θέση του για πρόωρες εκλογές, ώστε «να βγει η χώρα από την πολιτική κρίση» και αρνήθηκε μια οποιαδήποτε μεταβατική κυβέρνηση. Μετά τη συνάντηση αυτή, ο Ναπολιτάνο είχε διαβουλεύσεις με τον Β. Βελτρόνι, ο οποίος υποστήριξε ότι οι πρόωρες εκλογές «είναι το αντίθετο απ' ό,τι χρειάζεται η χώρα» αντιπροτείνοντας την προκήρυξη εκλογών τον Ιούνη ή την άνοιξη του 2009 με νέο εκλογικό νόμο.

ΗΠΑ
Αντιδράσεις για καταδίκη αντάρτη των FARC

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Διαδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες έξω από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της περιφέρειας της Κολούμπια, στην Ουάσιγκτον, αμέσως μετά την ανακοίνωση της καταδίκης σε 60 χρόνια κάθειρξη, με την κατηγορία «ότι σχετίζεται με την απαγωγή τριών Αμερικανών», του ηγετικού στελέχους των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), Ρικάρντο Παλμέρα, γνωστού με το αντάρτικο όνομά του ως Σιμόν Τρινιδάδ. Η διαδήλωση είναι η πρώτη άμεση αντίδραση στην καταδίκη καθώς είναι αναμενόμενο ότι οι αντιδράσεις εντός και κυρίως εκτός των ΗΠΑ θα κλιμακωθούν εξαιτίας της πολιτικής φύσης αυτής της καταδίκης.

Σύμφωνα με το πρωτοφανές σκεπτικό του δικαστή Ρόις Λάμπερθ, ο Σιμόν Τρινιδάδ, είναι ένοχος για την απαγωγή τριών υπερεργολάβων του αμερικανικού στρατού, όταν το ελικόπτερό τους κατέπεσε στη ζούγκλα της Κολομβίας το 2003, και η απαγωγή είναι «μία τρομοκρατική ενέργεια» η οποία είναι ειδεχθής, βαρβαρική και «ενάντια στο δίκαιο του πολιτισμένου κόσμου»! Τεχνηέντως ο δικαστής ξεχνά ότι ο Σιμόν Τρινιδάδ «συνελήφθη» στο Κίτο του Εκουαδόρ, όπου βρισκόταν για συνάντηση με τους απεσταλμένους του ΟΗΕ, το Δεκέμβρη 2004 και εκδόθηκε με αστραπιαίες και συνοπτικές διαδικασίες στις ΗΠΑ. Πρόκειται για «πολιτική καταδίκη» και είναι η μόνη καταδίκη, καθώς οι προηγούμενες δίκες με κατηγορίες για λαθρεμπόριο ναρκωτικών, δολοφονίες κ.ά. κατέληξαν σε αθωωτικές αποφάσεις.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

ΛΑ ΠΑΣ.--

Τουλάχιστον 32.000 οικογένειες έχουν πληγεί από το φαινόμενο «Ελ Νίνιο», ενώ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει η κυβέρνηση συνεχίζεται καθώς η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί ότι τα ακραία φαινόμενα και οι καταρρακτώδεις βροχές θα συνεχιστούν.

Χτες, ο εκπρόσωπος του προέδρου Αλεξ Κοντρέρας επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών, βάσει του προεδρικού διατάγματος για παροχή βοήθειας προς τους χιλιάδες πληγέντες από φυσικές καταστροφές. Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας, Βάλτερ Σαν Μιγκέλ, επιβεβαίωσε το θάνατο 34 ανθρώπων, προσθέτοντας ότι ελικόπτερα από τη Χιλή, τη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα έχουν ήδη καταφτάσει ώστε να διευκολύνουν το έργο της διάσωσης, βοήθειας και αποκατάστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ