ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ
Να ελεγχθούν όλα τα δημόσια και δημοτικά κτίρια!

Απαντήσεις ζητούν οι γονείς των παιδιών που φιλοξενούνται σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων που κινδυνεύουν σε περίπτωση σεισμού, όπως αποκάλυψε ο «Ρ»

Κλειστός παραμένει ο Παιδικός Σταθμός στους Αμπελόκηπους, μετά το πόρισμα του ΕΜΠ, για άμεση εκκένωση
Κλειστός παραμένει ο Παιδικός Σταθμός στους Αμπελόκηπους, μετά το πόρισμα του ΕΜΠ, για άμεση εκκένωση
Ο άμεσος και ουσιαστικός έλεγχος για την αντισεισμική θωράκιση όλων των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων, είναι απαραίτητο να γίνει όσο το δυνατό συντομότερο. Αυτό προκύπτει από το πόρισμα ομάδας του ΕΜΠ - το οποίο αποκάλυψε ο Κυριακάτικος «Ρ» - με το οποίο και ζητείται η άμεση εκκένωση δύο παιδικών σταθμών, λόγω επικινδυνότητας. Ιδιαίτερα στον ένα εξ αυτών υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ρωγμών και στατικότητας στο κτίριο, ώστε να το καθιστούν επικίνδυνο σε περίπτωση σεισμού. Επιπλέον, με το ίδιο πόρισμα ζητείται η άμεση επισκευή άλλων τριών παιδικών σταθμών, λόγω ζημιών.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει στον «Ρ» η Ν.Σ., η κόρη της οποίας φιλοξενείται στον 40ό παιδικό σταθμό στους Αμπελόκηπους, ο σταθμός εκκενώθηκε λόγω προβλημάτων στατικότητας. Οπως μας είπε, η εκκένωση του σταθμού έγινε την Τετάρτη 23 Γενάρη 2008 (σ.σ.: δύο μέρες μετά την κοινοποίηση του εγγράφου στη διοίκηση του δήμου). Μέχρι και τη Δευτέρα, ο Παιδικός Σταθμός δεν είχε ανοίξει. «Τα παιδιά μας μεταφέρθηκαν στον παιδικό σταθμό της οδού Σεβαστουπόλεως». Ωστόσο, σημειώνει την ανησυχία των γονέων διότι «δεν είχαμε καμιά ενημέρωση από αρμοδίους. Ο,τι ξέρουμε, το μάθαμε από τον "Ριζοσπάστη". Μέχρι σήμερα, κανείς δε μας είπε για ποιο λόγο εκκενώθηκε το κτίριο. Αναστατωθήκαμε. Δεν πρέπει ν' αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει στο κτίριο;»...

Να γίνουν τώρα έλεγχοι

Το γεγονός ότι πρέπει άμεσα να λυθούν τα ζητήματα στέγασης στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, επισημαίνουν με δηλώσεις τους στον «Ρ», ο Βασίλης Τόγιας μέλος του ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και η Αλέκα Μπενάτου μέλος του ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ) εκπρόσωπος της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». Παράλληλα, έλλειψη ενημέρωσης από τη διοίκηση του δήμου, καταγγέλλουν στον «Ρ», οι γονείς, που τα παιδιά τους πηγαίνουν σε αυτούς τους παιδικούς σταθμούς.

«Το θέμα είναι πολύπλευρο και δεν αφορά μόνο την ανάγκη άμεσου αντισεισμικού ελέγχου όλων των σχολείων, όλων των βαθμίδων», δηλώνει στον «Ρ», ο Β. Τόγιας. «Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχουν δημιουργηθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη στέγαση σε σύγχρονα και ασφαλή για μαθητές και εκπαιδευτικούς κτίρια. Στην πράξη δημιουργείται οξυμένο πρόβλημα στέγασης». Και συμπληρώνει: «Το παράδειγμα του 150ού Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, αναδεικνύει αυτό το ζήτημα, αφού από το σεισμό του 1999, το σχολείο στεγάζεται, μέχρι και σήμερα σε λυόμενα!».

Από την πλευρά της, η Αλ. Μπενάτου επισημαίνει πως 47 απ' τους 93 παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθήνας, στεγάζονται σε ακατάλληλα για αυτή τη χρήση κτίρια. Μάλιστα, συμπληρώνει, την ανάγκη άμεσης κατασκευής 20 νέων κτιρίων για τη στέγαση αντίστοιχων παιδικών σταθμών. «Είναι ανάγκη, να κατασκευαστούν νέα κτίρια όχι μόνο για την ουσιαστική τους θωράκιση, αλλά και διότι κάθε χρόνο πάνω από 1.000 αιτήσεις παιδιών απορρίπτονται από το ΔΒΑ, λόγω έλλειψης σταθμών». Και το κυριότερο, συμπληρώνει, «είναι ανάγκη το κράτος και οι κυβερνήσεις τα δώσουν τα απαραίτητα κονδύλια για αυτή τη διαδικασία».

Στο σκοτάδι πολλές περιοχές της Μακεδονίας

Διακοπές ρεύματος και βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων σημειώθηκαν προχτές το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, ενώ εδώ και τρεις μέρες και στην κεντρική Μακεδονία.

Στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, στις περιοχές της Επανωμής, της Καρδιάς, του Τριλόφου και της Περαίας προκλήθηκαν 120 βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ. Μέχρι χτες το απόγευμα, είχαν επιδιορθωθεί περισσότερες από 60. Σημαντικές ζημιές από τους ισχυρούς ανέμους υπέστησαν θερμοκήπια στο νομό Πέλλας. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν οι Γαλατάδες, Παλαίφυτο, Εσώβαλτα και Ασπρο, ενώ η έκταση που επλήγη υπολογίζεται ότι καλύπτει περίπου τα 1.000 στρέμματα.

Με κίνδυνο της ζωής τους εργαζόμενοι δύο συνεργείων της ΔΕΗ προσπαθούσαν να επέμβουν στις 120 βλάβες στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και τα ανατολικά προάστια ενώ εργολάβοι, που έχουν σημαντικό κομμάτι των εργασιών, δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις. Τα παραπάνω γεγονότα καταγγέλλει η Τοπική Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης της ΕΤΕ ΔΕΗ σε δελτίο Τύπου.

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» υπογραμμίζει τις ευθύνες των γαλαζοπράσινων και ροζ πλειοψηφιών της Τοπικής Διοικούσας και της ΕΤΕ ΔΕΗ που έβαλαν πλάτη, για να περάσουν οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης κι απελευθέρωσης της ενέργειας. Καταγγέλλει τις ελλείψεις προσωπικού και το ξεπούλημα σημαντικού μέρους των εργασιών της ΔΕΗ σε εργολάβους. Ακόμα, η «Αγωνιστική Συνεργασία» σημειώνει την αναγκαιότητα πρόσληψης μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού που να καλύπτει τις ανάγκες, αποκλειστικά δημόσιο φορέα ενέργειας στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Σεισμός 5 ρίχτερ στην Αίγινα

Σεισμική δόνηση, μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έγινε χτες το απόγευμα, στις 5.16, αισθητή στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Η δόνηση είχε επίκεντρο νότια της Αίγινας, μεταξύ Πόρου και Μεθάνων, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων νότια της Αθήνας. Μέχρι αργά χτες το απόγευμα, δεν είχαν υπάρξει αναφορές για ζημιές ή καταστροφές. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, η δόνηση εντάσσεται στα πλαίσια της κανονικής σεισμικότητας της περιοχής.

Μετρό και ΗΣΑΠ έως τις 2 π.μ.

Από μεθαύριο Παρασκευή και για δύο μήνες, το μετρό και ο «ηλεκτρικός σιδηρόδρομος» θα λειτουργούν έως τις 2 τα ξημερώματα κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Η παράταση του ωραρίου λειτουργίας των δύο συγκοινωνιακών μέσων κατά δύο ώρες τις Παρασκευές και τα Σάββατα αποφασίστηκε από τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών και θα ισχύσει δοκιμαστικά για δύο μήνες. Το διάστημα αυτό θα καταγραφεί η επιβατική κίνηση και θα αποφασιστεί εάν το μέτρο θα καθιερωθεί ή όχι.

Ψάρια ακατάλληλα για κατανάλωση εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν μετά από ελέγχους των κτηνιάτρων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, στην ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας και σε λαϊκές αγορές της Ξηροκρήνης και της Καλαμαριάς. Ολα τα ψάρια, συνολικά 839 κιλά, παρουσίαζαν αλλαγή των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών (οσμή, χρώμα, σύσταση) και χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα για κατανάλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ