ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Γενάρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
1η Εκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου

Ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, ως νέος πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), παραβρέθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Πολιτισμού, Μ. Λιάπη, για την 1η Εκθεση Παιδικού - Εφηβικού Βιβλίου (1-4/2) στην HELEXPO (Μαρούσι), που οργανώνει το ΕΚΕΒΙ.

Ο υπουργός, αφού ανακοίνωσε την τοποθέτηση του Π. Μάρκαρη στο ΕΚΕΒΙ, μίλησε για το «πολύ σημαντικό έργο» του ΕΚΕΒΙ «στην προβολή του βιβλίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και στην προώθηση της βιβλιανάγνωσης στη χώρα μας» και είπε ότι ζήτησε από το νέο πρόεδρο και τη διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου, να καταθέσουν σχέδιο με κεντρικούς στόχους της πολιτικής για το βιβλίο.

Αοριστολογώντας, ο υπουργός ανέφερε ως «βασικές κατευθύνσεις» για το παιδικό βιβλίο τα εξής:

  • Εμφαση στα παιδιά και τους νέους. Η φιλαναγνωσία να ξεκινά από την κούνια. Στόχος είναι σε περίπου δύο μήνες να ανακοινώσουμε αυτό το σχέδιο.
  • Προτεραιότητα στην ελληνική δημιουργία, στο εσωτερικό (π.χ. στην έκθεση παιδικού βιβλίου και στην Παιδική Γωνιά Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης) και στο εξωτερικό (π.χ. στην επαγγελματική έκθεση βιβλίου Μπολόνια και Πεκίνου).
  • Στήριξη μεταφράσεων από το ΥΠΠΟ και στο παιδικό βιβλίο.

Παίρνοντας το λόγο, ο Π. Μάρκαρης ευχαρίστησε τον υπουργό για την επιλογή του και εξέφρασε την επιθυμία του να συμβάλει στην προώθηση του βιβλίου.

Στην 1η Εκθεση Παιδικού - Εφηβικού Βιβλίου, με σύνθημα «Το διάβασμα είναι δικαίωμα κάθε παιδιού» σε 3.300 τ.μ. θα παρουσιαστούν χιλιάδες βιβλία σημαντικών εκδοτικών οίκων, μεταξύ των οποίων και της «Σύγχρονης Εποχής» και πολλές εκδηλώσεις (εργαστήρια, συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, παιδικές παραστάσεις, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εκθέσεις κ.α). Θα γίνει έκθεση παλιών παιχνιδιών από τη συλλογή του ΕΛΙΑ, η οποία θα ταξιδέψει το κοινό στις πρώτες ελληνικές βιοτεχνίες παιχνιδιών των μεταπολεμικών χρόνων. Στο στέκι των εφήβων, θα γίνουν συναντήσεις με τους συγγραφείς Πέτρο Τατσόπουλο (2/3) και Σωτήρη Δημητρίου (1/2) και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το έργο του συγγραφέα H. P. Lagavulin (1894 - 1995). Στον ίδιο χώρο (2/2 και 3/2, 10 π.μ.) θα πραγματοποιηθεί το σεμινάριο «Μ' ένα βιβλίο πάω σινεμά», για την ιστορία του κινηματογράφου, τους μηχανισμούς προώθησης μιας ταινίας, τους συντελεστές, το σενάριο, το λογοτεχνικό έργο και τη μεταφορά του στην οθόνη. Τιμώμενη χώρα της έκθεσης είναι η Ολλανδία, γνωστή για τις εκδόσεις, τα εργαστήρια και τους εικονογράφους της. Στο περίπτερό της θα παρουσιαστεί η έκθεση «Dutch Treats: Σύγχρονοι Ολλανδοί Εικονογράφοι», όπου παρουσιάζονται 13 Ολλανδοί καλλιτέχνες. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν 70 σχεδόν εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους, εκπαιδευτικούς και γονείς, με κεντρικό θέμα τη σχέση του βιβλίου με τις άλλες τέχνες. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά (9 π.μ. - 8 μ.μ., Δευτέρα έως 4 μ.μ.), με δωρεάν είσοδο.

Ταρκόφσκι... απ' την αρχή

Από τα γυρίσματα της σπουδαστικής ταινίας του Α. Ταρκόφσκι και της Μ. Μπέικου «Οι φονιάδες»
Από τα γυρίσματα της σπουδαστικής ταινίας του Α. Ταρκόφσκι και της Μ. Μπέικου «Οι φονιάδες»
Το βαθιά ανθρώπινο, αντιπολεμικό αριστούργημα του σημαντικού Σοβιετικού σκηνοθέτη, Αντρέι Ταρκόφσκι «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν», ανοίγει αύριο (6.30 μ.μ.), στο «Τριανόν», το αφιέρωμα στον δημιουργό, με τίτλο «Επιστρέφοντας στον Ταρκόφσκι» που διοργανώνει η «New Star» και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ταινία απέσπασε το «Χρυσό Λιοντάρι» του Φεστιβάλ Βενετίας (1962) και δεν έχει προβληθεί στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια.

Μετά την προβολή, θα γίνει η επίσημη έναρξη του αφιερώματος, παρόντων των πρεσβευτών της Κούβας και της Ρωσίας, καθώς και της διευθύντριας του Ιδρύματος Ταρκόφσκι στη Μόσχα.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το αφιέρωμα, μίλησε η Μαρία Μπέικου, συμφοιτήτρια του Ταρκόφσκι στο Ινστιτούτο Κινηματογράφου Μόσχας, το θρυλικό VGIG, όπου σπούδασαν σκηνοθεσία, υπό την καθοδήγηση του μεγάλου Σοβιετικού σκηνοθέτη, Μιχαήλ Ρομ. Επιπλέον είναι και η συν-σκηνοθέτρια, με τον Ταρκόφσκι της - χαμένης επί 50 χρόνια - πρώτης σπουδαστικής ταινίας «Οι φονιάδες», που θα προβληθεί, επίσης, αύριο (8.30 μ.μ.) σε πρώτη ελληνική προβολή. Η ταινία γυρίστηκε κατά το τρίτο έτος των σπουδών τους το 1956 και βασίζεται σε διήγημα του Ερνεστ Χεμινγουέι.

Θα προβληθεί, επίσης, η μικρού μήκους ταινία «Δεν έχει άδεια σήμερα» (1959) και η πτυχιακή ταινία του σκηνοθέτη «Ο οδοστρωτήρας και το βιολί» (1960). Το αφιέρωμα συμπληρώνεται με δύο ταινίες για τον Ταρκόφσκι: «Μια μέρα στη ζωή του Αντρέι Αρσένιεβιτς» του Κρις Μαρκέρ (2000) και «Η ελεγεία της Μόσχας» του Αλεξάντερ Σοκούροφ (1987). Οι προβολές θα διαρκέσουν μέχρι τις 6/2.

Νέα έργα στο Εθνικό

Αναβάλλεται για τις 6/2 η προγραμματισμένη για σήμερα πρεμιέρα του έργου του Μαξίμ Γκόρκι «Στο βυθό», από την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στο θέατρο «Από Μηχανής», σε διασκευή - σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη, σκηνικά Εύας Μανιδάκη, κοστούμια Αγγελου Μέντη, κίνηση Αγγελικής Στελλάτου, μουσική Μαρίας Κουρμούλη, Νίκης Καραγεώργου. Παίζουν: Νίκος Καρδώνης, Ελένη Ρουσσινού, Σταύρος Καλλιγάς, Μάνια Παπαδημητρίου, Γιώργος Βαλαής, Αλεξάνδρα Σακελαροπούλου, Δημήτρης Ημελλος, Βασίλης Καραμπούλας, Βασίλης Ανδρέου, Πέτρος Γιωρκάτζης, Γιώργος Φριντζήλας, Λαέρτης Βασιλείου, κ.ά.

  • «Λιωμένο βούτυρο...» τιτλοφορείται η παράσταση που ανεβάζει την Παρασκευή, η Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου («Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας»). Με αφορμή ένα πρωτοσέλιδο στη δεκαετία του '60, ο Σάκης Σερέφας προσεγγίζει ένα αληθινό περιστατικό με τρόπο που του δίνει διάσταση πέρα από το ρεαλισμό. Ο συγγραφέας σχολιάζει τους μηχανισμούς της μοίρας, που κινούνται με μια παράδοξη ειρωνεία, μετατρέποντας την αθωότητα σε ενοχή και τη φαινομενικά ανώδυνη πράξη σε αμαρτία. Σκηνοθεσία Σίμος Κακάλας. Σκηνικά - κοστούμια Κέννυ Μακ Λέλλαν. Μουσική Νίκος Βελιώτης. Παίζουν: Ελενα Μαυρίδου, Μανόλης Μαυροματάκης, Θοδωρής Οικονομίδης. Προ-παραστάσεις, σήμερα και αύριο. Ακολουθεί συζήτηση με το κοινό παρουσία των συντελεστών της παράστασης.
Ηχων «χημεία»

Ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου και του νέι, Θανάσης Βασιλόπουλος, εμφανίζεται κάθε Τετάρτη, για λίγες παραστάσεις, στο «Σταυρό του Νότου -Απέναντι» (Φραντζή 14, Ν. Κόσμος, 210 9226.975). Συνοδευόμενος από 14 μουσικούς και κουαρτέτο εγχόρδων θα παρουσιάζει γνωστές και άγνωστες μελωδίες της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και γνωστά τραγούδια. Προσφέροντας μοναδικές «χημείες» ήχων, που αναβλύζουν από το συνδυασμό της παραδοσιακής μουσικής με την έθνικ τζαζ, ροκ αλλά και συμφωνική μουσική. Αναπάντεχες συναντήσεις πολιτισμών και μια διαφορετική ανάγνωση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής δίνουν το στίγμα της παράστασης. Στο τραγούδι, ο Γιώργος Τσαρνάς.

Η Σαβίνα Γιαννάτου και o σολίστ κλασικής κιθάρας Κώστας Γρηγορέας συνεχίζουν την παρουσίαση στην περιφέρεια του ρεσιτάλ «Μια ιστορία με τραγούδια». Πρόκειται για μουσική αφήγηση μίας τρυφερής, ανθρώπινης ιστορίας, με τραγούδια και μουσικές των Μάνου Χατζιδάκι, Λένας Πλάτωνος, Leonard Cohen, Jonny Mitchell, Joan Baez κ.ά. Το ταξίδι τους συνεχίζεται με τις παραστάσεις: 30/1 «Αερικό», Αρτα. 31/1 «Ανδρομέδα», Αγρίνιο. 1/2 «P.R.», Πρέβεζα. 2/2 «Freddo Music Cafι», Αχαράβη Κέρκυρας. 3/2 «Off the Record», Ιωάννινα.

Το βιβλίο του Κώστα Κάππου «Η Επανάσταση που έρχεται» παρουσιάζει σήμερα ο Δήμος Νίκαιας στις 7.30μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Μάρυ Λαυρεντιάδου (πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης), Φοίβος Προύτζος (επίκουρος καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών) και ο Θανάσης Κάππος (δημοσιογράφος). Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Ανδρέας Ζαζόπουλος (δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας).

Το ΥΠΠΟ ανακοίνωσε ότι λόγω του θανάτου του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, αύριο, μέρα της κηδείας του, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία και μνημεία της χώρας θα παραμείνουν κλειστά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ