ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τριγμούς προκαλεί το ΝΑΤΟ

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην ένταξη στο ΝΑΤΟ

Associated Press

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην ένταξη στο ΝΑΤΟ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, με τους βουλευτές του Κόμματος των Περιοχών (ΚτΠ) και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας να έχουν καταλάβει το βήμα της βουλής και να μην αφήνουν να συνεχιστούν οι κανονικές εργασίες της. Να θυμίσουμε πως η ένταση προκλήθηκε στο κοινοβούλιο μετά την επιστολή που έστειλε η πολιτική ηγεσία της χώρας στο ΝΑΤΟ, ζητώντας την επίσπευση της διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας σε αυτό.

Τα δύο κόμματα, για να απελευθερώσουν το βήμα της βουλής, απαιτούν να τεθεί σε ψηφοφορία σχετικό νομοσχέδιο που έχουν καταθέσει και στο οποίο με σαφήνεια διατυπώνεται πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ μπορεί να γίνει μόνο μετά από δημοψήφισμα. Στο ίδιο νομοσχέδιο, το «ΚτΠ» έχει προσθέσει τροπολογία με την οποία ζητά να καταργηθεί η ποινική δίωξη κατά όσων αρνούνται πως ο λιμός του 1932-1933 ήταν «γενοκτονία», όπως θεωρεί ο σχετικός αντισοβιετικός νόμος, που ψήφισαν οι λεγόμενες «πορτοκαλί» πολιτικές δυνάμεις.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις διαμαρτυρίες, ο Α. Γιατσενιούκ, πρόεδρος του κοινοβουλίου, δήλωσε πως «στην καλύτερη περίπτωση η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα γίνει μετά από 10 χρόνια», ενώ τάχθηκε υπέρ της «συνεργασίας» με αυτό, υπενθυμίζοντας πως ανάλογη συνεργασία και μάλιστα σε ευρύτερο βαθμό έχει και η Ρωσία. Τέλος, διαβεβαίωσε πως η Ουκρανία «ποτέ δε θα κάνει βήματα τα οποία θα έρχονται σε αντιπαράθεση με τη ρωσική θέση και με τον έναν ή άλλον τρόπο θα περιορίζουν τα δικαιώματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Να σημειωθεί όμως πως την ίδια ώρα η πρωθυπουργός της χώρας, Γ. Τιμοσένκο, που επισκέφτηκε την έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, πρότεινε για άλλη μια φορά στους εκπροσώπους της ΕΕ να εντείνουν τις προσπάθειες για την κατασκευή νέων αγωγών φυσικού αερίου από την Κεντρική Ασία που θα παρακάμπτουν τα εδάφη της Ρωσίας. Για τα σχέδια αυτά η ίδια υποστήριξε πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα εδάφη της Ουκρανίας.

Διώξεις στην Κριμαία

Το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις ειδικότερα στην περιοχή της μόνης αυτόνομης Δημοκρατίας της χώρας, αυτής της Κριμαίας, όπου κυριαρχεί το ρωσικό εθνικό στοιχείο.

Οπως έγινε γνωστό, στις 29 Γενάρη η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας άσκησε ποινικές διώξεις σε βάρος της οργάνωσης «Λαϊκό μέτωπο - Σεβαστούπολη - Κριμαία - Ρωσία» με την κατηγορία της δράσης κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και την επιδίωξη επανένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία. Στις 25 Γενάρη οι αρχές ασφαλείας της Ουκρανίας έκαναν έφοδο σε σπίτια στελεχών της παραπάνω οργάνωσης και κατάσχεσαν έντυπα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη οργάνωση υποστηρίζει πως το Γενάρη του 1991 είχε γίνει δημοψήφισμα στην Κριμαία, στο οποίο το 92% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Κριμαίας στη σύνθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και καλεί στην υλοποίηση των αποτελεσμάτων εκείνου του δημοψηφίσματος.

Οι εξελίξεις αυτές, που συνδέονται τόσο με τις «αναταράξεις» από την επιδίωξη των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων της Ουκρανίας να εντάξουν τη χώρα στο ΝΑΤΟ, όσο και με τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσυφοπεδίου, δείχνουν τους κινδύνους για νέες συγκρούσεις και αιματηρές αντιπαραθέσεις, που μπορούν να προκύψουν και σε άλλες γωνιές του πλανήτη, εξαιτίας της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.


Ι. Π. - Ε. Β.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Σχέδια της Αλβανίας για μετά την «ανεξαρτησία»...

ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Τα εναλλακτικά σχέδια της Αλβανίας στην περίπτωση σερβικού αποκλεισμού εφ' όσον το Κοσσυφοπέδιο κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία, ανακοίνωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα. Διευκρίνισε ότι η Αλβανία θα διαθέσει στο Κοσσυφοπέδιο όλα τα αλβανικά αεροδρόμια, το λιμάνι του Δυρραχίου και την οδική αρτηρία που συνδέει το Κοσσυφοπέδιο με τις αλβανικές παραλιακές περιοχές.

Ερωτηθείς εάν διαβλέπει την πιθανότητα μακροπρόθεσμης ένωσης του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία, ο Μπερίσα αρνήθηκε ότι βλέπει τέτοιο ενδεχόμενο, ισχυριζόμενος πως τα Τίρανα «θα σεβαστούν πλήρως τα διεθνή σύνορα του Κοσσυφοπεδίου».

Νωρίτερα (προχτές βράδυ), η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κ. Ράις συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό της Λουζλίμ Μπάσα, συζητώντας όχι μόνον εάν τελικώς η Αλβανία θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ την άνοιξη αλλά και τα επόμενα βήματα αμφοτέρων χωρών μπροστά στους σχεδιασμούς απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου απ' τη Σερβία.

Παρακάλια για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Χτες ο Αλβανός πρωθυπουργός συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ και τους αντιπροσώπους των 26 χωρών μελών και διαβεβαίωσε ότι η Αλβανία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Σε μια προσπάθεια να δείξει τη μεγάλη υποταγή κυβέρνησης και αντιπολίτευσης της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε πρόθυμος να αποστείλει δύο ομάδες στρατιωτικών συμβούλων στο Αφγανιστάν για να... βοηθήσουν στην εκπαίδευση του στρατού της χώρας αυτής, ενώ εξετάζει να στείλει επίσης έναν λόχο στο Τσαντ.

Από τη μεριά του, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αρκέστηκε να δηλώσει ότι «τα εισιτήρια δεν έχουν σφραγιστεί ακόμα. Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις».

ΙΤΑΛΙΑ
Τα «ηνία» στον πρόεδρο της Γερουσίας

ΡΩΜΗ.-

Τον Φράνκο Μαρίνι, πρόεδρο της ιταλικής Γερουσίας, επέλεξε χτες ο πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, να ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο μετά την απόρριψη από τη Γερουσία της ψήφου εμπιστοσύνης του λεγόμενου «κεντροαριστερού» συνασπισμού του Ρομάνο Πρόντι.

Την απόφασή του αυτή ανακοίνωσε ο Ιταλός πρόεδρος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μαρίνι χτες το απόγευμα αλλά και τις πολυήμερες διαβουλεύσεις με τους ηγέτες πολιτικών κομμάτων και με πρώην προέδρους της χώρας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι απέρριψε τις εκκλήσεις του ηγέτη της «Φόρτσα Ιτάλια» Σίλβιο Μπερλουσκόνι, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ώστε να τροποποιηθεί το εκλογικό σύστημα που σύμφωνα με τον ίδιο ευθύνεται για τη σημερινή πολιτική αστάθεια.

«Ζήτησα από τον πρόεδρο της Γερουσίας να ελέγξει την πιθανότητα συναίνεσης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την πιθανότητα σχηματισμού μιας προσωρινής κυβέρνησης που θα είναι επιφορτισμένη να κάνει αυτή την αλλαγή», δήλωσε ο Ναπολιτάνο μετά τη συνομιλία του με τον Μαρίνι, και πρόσθεσε ότι «η διάλυση του κοινοβουλίου είναι μια απόφαση σοβαρή».

Ο 74χρονος Φράνκο Μαρίνι υπήρξε υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση του Τζιούλιο Αντρεότι, ηγέτης του «Ιταλικού Λαϊκού Κόμματος» που υπήρξε κόμμα διάδοχος του «Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος» στο οποίο είχε ενταχθεί το 1950. Παραιτήθηκε ωστόσο το 1999 ύστερα από το μικρό ποσοστό που έλαβε στις ευρωεκλογές. Στη συνέχεια το «Λαϊκό Κόμμα» εντάχθηκε στο κόμμα «Μαργαρίτα» που συμμετέχει στον λεγόμενο «κεντροαριστερό» συνασπισμό του Ρομάνο Πρόντι, ενώ μετά τις εκλογές του 2006, ανέλαβε το αξίωμα του προέδρου της Γερουσίας.

ΚΙΝΑ
Πρωτοφανής κακοκαιρία

ΠΕΚΙΝΟ.-

Ανεξέλεγκτη τείνει να γίνει η κατάσταση στην Κίνα, λόγω του πρωτοφανούς κύματος κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα και προκαλεί χάος. Λόγω των χιονοθυελλών, που συνεχίζονται σε μεγάλα τμήματα της χώρας, στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύσσονται, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 50 ανθρώπους.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ουέν Τζιαμπάο, απολογήθηκε στους αποκλεισμένους επιβάτες των σιδηροδρόμων, λίγες ημέρες πριν τη μεγαλύτερη επίσημη εορτή της κινεζικής πρωτοχρονιάς, καθώς τα δρομολόγια ακυρώνονται και επικρατεί χάος.

Πάνω από 500.000 στρατιώτες κινητοποιούνται προκειμένου να παράσχουν βοήθεια σε εκατομμύρια αποκλεισμένους πολίτες, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν, επιπλέον, διακοπές της ηλεκτροδότησης, ελλείψεις τροφίμων και πόσιμου νερού, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους δε θα υπάρξει σύντομα βελτίωση του καιρού.

Στο μεταξύ, χτες δύο κινέζικα φορτηγά πλοία συγκρούστηκαν, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων, στις εκβολές του ποταμού Γιανγκτσέ, ενώ ξεκίνησαν επιχειρήσεις διάσωσης και έρευνα των αιτίων του δυστυχήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ