ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα είναι ο δείκτης για τις εξελίξεις

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη NOVA

Στη NOVA και στον δημοσιογράφο Γ. Παπαχρήστο παραχώρησε χτες βράδυ συνέντευξη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο της οποίας σχολίασε όλα τα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα. Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα:

-- Υπάρχει διάχυτη φημολογία ότι υπάρχουν σενάρια αναδιάταξης του πολιτικού συστήματος. Τα βλέπετε;

-- Οταν λέμε σενάρια, δεν εννοούμε συνωμοσίες. Αυτά είναι μέσα στην πολιτική ζωή. Οταν τα δύο κόμματα χάνουν επιρροή, πραγματικά όχι συγκυριακά, υπάρχει και το εκλογικό αποτέλεσμα που έδειξε μια τέτοια τάση, δεν είναι φυσιολογικό να υπάρχουν τέτοια σενάρια; Η αστική τάξη, ο ξένος παράγοντας θα καθίσουν ουδέτεροι;

Διαβάζω πολύ και την αρθρογραφία του ΣΕΒ και άλλων παραγόντων οικονομικών ή ορισμένων αναλυτών που συνδέονται με κάποια επιτελεία, οι οποίοι προβληματίζονται σοβαρά. Αυτό που τους απασχολεί είναι να εξασφαλίσουν τη λαϊκή συναίνεση σε αντιλαϊκά μέτρα. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ο οποίος οξύνεται - ανεξάρτητα ότι κινούνται στην ίδια στρατηγική - εμποδίζει τη λαϊκή συναίνεση. Προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να εξασφαλίσουν την προσέγγιση των δύο κομμάτων. Δεν είναι εύκολο. Πρέπει να αλλάξουν εν μέρει τα κόμματα, να παραμεριστούν πρόσωπα, γιατί υπάρχει και το προσωπικό στοιχείο. Τους ενδιαφέρει πάντως να έχουν μια κυβέρνηση με συντηρητική πολιτική, που να μην μπερδεύεται, να μην ανακόπτεται εύκολα. Να μην πιέζεται από το λαϊκό παράγοντα. Μια κυβέρνηση που εμπλέκεται σε σκάνδαλα, μικρά - μεγάλα, δεν μπορεί να παίρνει τόσο ταχύρυθμα μέτρα, δυσκολεύεται. Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές, για να γίνουν πρέπει να αρχίσει η πίεση. Επομένως, δεν είναι εύκολο, ειδικά στην Ελλάδα, με ένα ΚΚΕ που έχει επίδραση στο λαϊκό κίνημα, που αποκαλύπτει αυτά τα σενάρια, με παράδοση μακρόχρονη. Δεν είναι εύκολο να προσεγγίσουν τα δύο κόμματα.

Ευκαιριακή η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

Το άλλο είναι ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ...

-- Το βλέπετε αυτό; Παρά το γεγονός ότι και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΝ λένε «όχι», αποκλείουν μια τέτοια συνεργασία;

-- Θα ήταν αστείο να έλεγαν «ναι» σε μια περίοδο που θέλουν με έναν εύκολο τρόπο, δε λέω ότι θα το πετύχουν, να αποσπάσουν κομμάτι απ' το ΠΑΣΟΚ, ώστε να διεκδικήσουν μια συμμετοχή σε κυβέρνηση με ισχυρούς όρους. Σε μια περίοδο, που το ΠΑΣΟΚ είναι σε φάση πτώσης δεν τους συμφέρει να το πουν, τους ενδιαφέρει να αποσπάσουν. Ο όλος χειρισμός που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρά εκλογικός και όταν αναφέρεται με όρους κοινωνίας, κινήματος κλπ., στην ουσία είναι με όρους να κερδίσει ψήφους με τον πιο εύκολο τρόπο, εύπεπτο τρόπο.

-- Είναι μια ευκαιριακή πολιτική αυτή λέτε;

-- Πάντα έτσι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς τώρα φαίνεται πιο πολύ αυτή η πολιτική, λόγω της καλής συγκυρίας που φεύγουν από τα δύο κόμματα εργαζόμενοι. Εμείς όμως δεν μπορούμε να το χειριστούμε έτσι. Να πούμε ότι με επίκεντρο το ΚΚΕ μπορεί να γίνει αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό, άρα ενισχύστε μας για να πάρουμε μέρος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Δεν το λέμε γιατί δεν το πιστεύουμε.

Για μας επίκεντρο γίνεται πραγματικά ο λαός, το λαϊκό κίνημα. Οταν οι εργαζόμενοι είναι οργανωμένοι 10% στα συνδικάτα μπορούμε να μιλάμε για καταλύτη θετικών εξελίξεων υπέρ του λαού; Εμείς παλεύουμε. Και με μεγαλύτερη αισιοδοξία από πριν βλέπουμε τις εξελίξεις. Αλλά η προϋπόθεση, ο δείκτης για τις εξελίξεις είναι η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα, η οργάνωση και η αποκόλληση από τα δύο κόμματα, όχι για λόγους σκανδάλων κλπ., αλλά για λόγους πολιτικούς. Πρέπει να αποδεσμευτούν κι από ορισμένα ιδεολογήματα αυτών των κομμάτων και να αποφασίσουν ότι η πορεία αυτή θα είναι αντιπαράθεσης και ρήξης όχι με κάποια κόμματα αλλά με τους εργοδότες. Οταν διεκδικείς αυξήσεις στον ιδιωτικό τομέα δεν τις διεκδικείς από την εργοδοσία; Οταν διεκδικείς να σταματήσουν οι απολύσεις... Αν είναι σε μια κυβέρνηση, π.χ., ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει και 4 - 5 υπουργεία, τι θα κάνει; Ας πει στον κόσμο ότι, ξέρετε, όχι μόνο δε θα δεχτώ ιδιωτικοποιήσεις αλλά θα πάρω πίσω κι εκείνες που έγιναν. Αμ δε γίνεται.

-- Υπάρχει περίπτωση συνεργασίας του ΚΚΕ με τον Συνασπισμό;

-- Οχι.

-- Τι σας χωρίζει;

-- Τα ίδια που μας χώρισαν το 1991. Τα ίδια.

Ο ριζοσπαστισμός φαίνεται στο πεδίο της οικονομίας

-- Δεν έχει αλλάξει κάτι; Ο ΣΥΝ, κατά τη γνώμη μου, παίρνει θέσεις πιο αριστερές απ' ό,τι επί προεδρίας Νίκου Κωνσταντόπουλου. Τώρα με την αλλαγή ηγεσίας θα μετακινηθεί κι άλλο αριστερά;

-- Οι ηγέτες καθορίζουν δεξιά - αριστερά; Σε ένα αριστερό κόμμα, αντικαπιταλιστικό, που λέει κλπ., αλίμονο αν ο ηγέτης... Είναι άλλο αν κάθε φορά διαμορφώνεις ένα καθοδηγητικό όργανο που στην κάθε εξέλιξη μπορεί να σε εκφράσει καλύτερα κι άλλο ο ηγέτης να διαμορφώνει. Ο ΣΥΝ συμπεριφέρεται ανάλογα με τις εξελίξεις. Οταν βλέπει ότι ο λαός αρχίζει και καταλαβαίνει, υπάρχει μια κινητικότητα, εκεί γίνεται πιο ριζοσπαστικός στα λόγια. Το πρόγραμμά του όμως που έχω διαβάσει δεν είναι αριστερό. Είναι σοσιαλδημοκρατικό. Πού φαίνεται ο ριζοσπαστισμός του κάθε κόμματος; Στα λόγια; Οχι. `Η ακόμα και στα θέματα που έχουν σχέση με τη μορφή του πολιτικού συστήματος; Οχι. Στο πεδίο της οικονομίας φαίνεται.

Λέει, θα κάνουμε πολιτική για να χαμηλώσουν οι τιμές. Πώς θα χαμηλώσουν, αφού το εμπόριο και την παραγωγή τα μονοπωλούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι; Πώς θα πέσουν οι τιμές; Να μας πει. Πώς θα πέσει η τιμή του γάλακτος; Να μας πει.

Εμείς έχουμε πρόταση. Βεβαίως, θέλει μια λαϊκή πλειοψηφία αποφασισμένη που να εκφράζεται με όρους κινήματος, όχι απλά με την ψήφο. Εχουμε μια πρόταση συνεκτική, θέλει άλλο συσχετισμό, είναι θέμα επιλογής του λαού.

Εδώ κοροϊδεύουν τον κόσμο... Μια κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει αύξηση μισθών. Δεν μπορεί να περιμένει ο κόσμος. Πώς θα πείσει τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές να ακολουθήσουν τέτοια πολιτική; Να πάρει πίσω ό,τι έχει ψηφιστεί, εργασιακές σχέσεις κλπ., αυτά θα θεωρηθούν μείωση της ανταγωνιστικότητας. Για να μην έχεις αυτό το επιχείρημα πρέπει οι βασικοί τομείς να αποκτήσουν κοινωνικό χαρακτήρα. Να μας πει τα εργαλεία. Θα ήθελα να ξέρω τα εργαλεία.

-- Θεωρείτε ότι σκόπιμα τα αφήνει αυτά θολά;

-- Η αγορά έχει τους νόμους της. Τους οικονομικούς. Η κερδοφορία έχει κάποιους νόμους. Αυτούς πώς θα τους αντιμετωπίσεις; Με πολιτικά ριζικά μέτρα στο ίδιο το πεδίο της οικονομίας, όχι στο πεδίο γενικά των θεσμών. Αυτές οι επιτροπές υπάρχουν για να καθορίζουν τις σχέσεις ανάμεσα στους ομίλους, όχι στους ομίλους με το λαό. Η δική μας πρόταση είναι ρεαλιστική με άλλο πολιτικό συσχετισμό. Στις τηλεπικοινωνίες τι θα γίνει; Λένε να μην πουληθεί ο ΟΤΕ άλλο. Εχεις μια ελληνική αγορά με μια σειρά από εταιρείες. Τι θα κάνεις μ' αυτές; Μία χρειάζεται, κρατική, δημόσια.

-- Τώρα έχει γίνει ό,τι έχει γίνει. Μπορεί να γυρίσει πίσω;

-- Αν εγώ είμαι αριστερός και ριζοσπάστης γιατί να επιλέξω ένα κόμμα που όταν έρθει στην κυβέρνηση θα πει «ο γέγονε γέγονε». Να το πει καθαρά από τώρα ότι, «ξέρεις, δεν μπορώ να αλλάξω την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, μπορώ να μοιράζω επιδόματα βοήθειας στους απόρους». Εμείς λέμε με όρους ρήξης και σύγκρουσης, ότι πρέπει να επιλυθεί σε βασικούς τομείς το ζήτημα της ιδιοκτησίας. Και το λέμε παρότι ίσως να φοβίζει και τα λαϊκά στρώματα.

Δεν μπορούμε να τους πούμε ότι άμα έρθουμε στην κυβέρνηση θα λυθούν όλα τα προβλήματα, χωρίς να αλλάξει τίποτα. Οπως τα «έλυσε» η Κομμουνιστική Επανίδρυση κι ο Ντ' Αλέμα. Ο Πρόντι συσπείρωσε από τη χριστιανοδημοκρατία ως και τους κομμουνιστές. Είχε τη συσπείρωση ενός μεγάλου μέρους του λαού. Γιατί τους έστειλε ξανά στον Μπερλουσκόνι; Η αντίθεση δεν μπορεί να είναι στα εύκολα, να φύγει ο Μπερλουσκόνι. Εφυγε. Και...; Ο ΣΥΝ δε λέει την αλήθεια στο λαό. Θέλει να συμμετάσχει στην κυβέρνηση; Με γεια του με χαρά του. Να πει όμως τα πράγματα όπως είναι και να αφήσει τα κόλπα. Ο κόσμος αργά ή γρήγορα θα κρίνει.

Ημερίδα για την Ενέργεια

Ημερίδα με θέμα «Εξελίξεις και τάσεις στον τομέα της Ενέργειας και η πρόταση του ΚΚΕ στον αντίποδα των επιλογών της αστικής τάξης», διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, την Τετάρτη 6 Φλεβάρη, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52). Ωρες εργασίας 11 π.μ. έως 2.30 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ