ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΛΥΝΣΗ ΥΔΡΟΦΟΡΟΥ ΟΡΙΖΟΝΤΑ
Εκστρατεία για το βρώμικο και επικίνδυνο νερό

Με εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, που έγινε χτες στη Ραφήνα, σηματοδοτήθηκε η δράση του Κόμματος για το σημαντικό λαϊκό πρόβλημα του νερού, που πλήττει όλο το Λεκανοπέδιο

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή εκδήλωση
«Το πρόβλημα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεχαστεί και να παραμεληθεί. Χρειάζεται δράση εδώ και τώρα. Είναι ζήτημα το οποίο πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή πάλης και διεκδίκησης, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις εργαζομένων, νέων, και γενικότερα του λαού της Ανατολικής Αττικής αλλά και τους κομμουνιστές μπροστάρηδες».

Αυτό ήταν το πνεύμα - αλλά κυρίως η απόφαση - που εκφράστηκε στη χτεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ στη Ραφήνα, με θέμα το συντονισμό και τη δράση απέναντι στο πρόβλημα της ποιότητας του νερού στην Ανατολική Αττική, στην οποία παρέμβαση έγινε και από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Πλήθος μελών, φίλων, οπαδών του Κόμματος, αλλά και εκπρόσωποι δεκάδων φορέων της περιοχής πλημμύρισαν την αίθουσα της εκδήλωσης, δείχνοντας με τη συμμετοχή τους, αλλά κυρίως με τις ερωτήσεις και παρεμβάσεις τους, τη σημασία που έχει αποκτήσει για την περιοχή το πρόβλημα της διαρκούς μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και γενικότερα του περιβάλλοντος. Στην εκδήλωση συμμετείχε και αντιπροσωπεία του ΔΗΚΚΙ, αποτελούμενη από τον Γιώργο Πάντζα και τον Ηλία Νικολόπουλο, καθώς και νομαρχιακοί σύμβουλοι της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» από την Ανατολική και Δυτική Αττική.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το νερό είναι επικίνδυνο

Η εκδήλωση άνοιξε με ομιλία από το στέλεχος της ΚΟ Αττικής Γιώργο Μπιθυμήτρη, ο οποίος σημείωσε ότι «η υποβάθμιση της ποιότητας του νερού έχει διαπιστωθεί από έρευνες (ΠΕΧΩΔΕ, ΙΓΜΕ, Τμήμα Γεωλογίας Πανεπιστημίου Αθηνών) και συνδέεται με τη βιομηχανική δραστηριότητα, τα αστικά λύματα, ελλείψει υποδομών, τις ανεξέλεγκτες χωματερές και τις πλημμελείς υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ».

«Γι' αυτό πρέπει, επισήμανε στη συνέχεια, το λαϊκό κίνημα να απαιτήσει άμεσα μέτρα και να βάλει τη διεκδίκησή τους στην ημερήσια διάταξη μέσα από μαζικές οργανώσεις του, τα συνδικάτα, τους αγροτικούς συλλόγους, τους επαγγελματικούς φορείς, τα μαθητικά συμβούλια».

Ιεραρχώντας και αναλύοντας στη συνέχεια τα αιτήματα που θέτει το ΚΚΕ, τόνισε ότι αυτές οι δέσμες μέτρων θα μπορούσαν να ανακουφίσουν προσωρινά τα συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές των τελευταίων κυβερνήσεων, συνεπικουρούμενες από τις δημοτικές και νομαρχιακές αρχές. Οι λαϊκές ανάγκες, όμως, μπορούν να ικανοποιηθούν ριζικά μόνο με αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Θανάσης Παντελόγλου, χημικός μηχανικός, ο οποίος αναφέρθηκε σε πολλές περιπτώσεις μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και ιδιαίτερα από εξασθενές χρώμιο.

«Είμαστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, στα πρόθυρα της εντατικής, είμαστε τοξινωμένοι και αυτό είναι ένα παράνομο ρίσκο, το οποίο δεν πρέπει να το ανεχτούμε άλλο. Πρέπει να ξεσηκωθούμε και να απαιτήσουμε να μην παίζουν με τις ζωές μας. Γιατί ανάπτυξη με θυσία ανθρώπινες ζωές, δε θέλουμε».


ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Να μην ξεχαστεί αυτό το πρόβλημα»

Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα της εκδήλωσης. Στο πάνελ διακρίνονται οι ομιλητές Γ. Μπιθυμήτρης και Θ. Παντελόγλου
Η Αλέκα Παπαρήγα στο βήμα της εκδήλωσης. Στο πάνελ διακρίνονται οι ομιλητές Γ. Μπιθυμήτρης και Θ. Παντελόγλου
Ξεκινώντας την παρέμβασή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι διατυπώθηκε μια κραυγή αγωνίας, η οποία δεν πρέπει να μείνει έτσι, και απευθυνόμενη - όπως είπε - πρώτα απ' όλα στα μέλη, στους φίλους και τους οπαδούς του Κόμματος στην Ανατολική Αττική τόνισε:

«Πρέπει να δώσουμε όρκο τιμής ότι δε θα κάνουμε μια εκδήλωση τυπική αλλά αναλαμβάνουμε ευθύνη να μην περάσει μέρα που να μην ασχοληθούμε με κάθε τρόπο με το πρόβλημα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη και μέσα από κάθε χώρο που κινούμαστε, είτε είναι οικοδομή, τράπεζα, και οπουδήποτε αλλού, να ενημερώνουμε και να μην αφήσουμε να ξεχαστεί αυτό το πρόβλημα».

Υποχρέωσή μας να ανταποκριθούμε

«Βέβαια, συμπλήρωσε, εμείς οι κομμουνιστές μόνο, δε φτάνουμε γι' αυτό το μέγεθος του προβλήματος. Γι' αυτό χρειάζεται να παλέψουμε για μια ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων. Για να απλωθεί ένα δίκτυο ενημέρωσης παντού που θα πολλαπλασιάζει τη συμμετοχή ανθρώπων στη δράση και με πνεύμα διεκδίκησης εδώ και τώρα. Γι' αυτό και πρέπει να ορκιστούμε ότι δε θα καταγράψουμε στις δραστηριότητές μας ακόμα μία εκδήλωση, αλλά ότι είναι υποχρέωσή μας να ανταποκριθούμε. Και πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη στους κατοίκους της περιοχής. Ιδιαίτερα σε αυτόν τον αγώνα μπορεί να βάλει τη σφραγίδα της η νεολαία γιατί είναι σίγουρο ότι μπορεί να ανταποκριθεί σ' αυτή τη δράση».

Πεδίο για τις πολυεθνικές η «πράσινη οικονομία»

«Και είναι ιδιαίτερη η συμβολή της νεολαίας, συμπλήρωσε η Αλ. Παπαρήγα, και έχει μεγάλη σημασία, γιατί διανύουμε μια περίοδο που υπάρχει έκρηξη πρωτοβουλιών για το περιβάλλον. Θα έχετε ακούσει και για τα περί "πράσινης οικονομίας", η οποία είναι "πράσινα άλογα". Γιατί όταν ακούτε κάποιον καινούριο όρο δε σημαίνει κατ' ανάγκη ότι είναι και κάτι νέο. Αυτή η "πράσινη οικονομία" είναι ένα καινούριο πεδίο που οι πολυεθνικές, οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις που κατέστρεψαν το φυσικό περιβάλλον έρχονται τώρα να επενδύσουν σε επιχειρήσεις που θα βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι αυτό που λέμε, κι από τη ζωή σου βγάζουν κέρδος και από το θάνατό σου βγάζουν κέρδος! Αναπτύσσεται μια καινούρια κατάσταση από περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες στην κορυφή τους έχουν στελέχη ομίλων τραπεζών. Κανένας τίτλος δεν απηχεί το πραγματικό περιεχόμενο. Ολα είναι στην επιδερμίδα, δηλαδή να αλλάξουμε την επιφάνεια».

Αναφερόμενη ιδιαίτερα στα διάφορα κινήματα ξεκαθάρισε: «Εμείς στηρίζουμε ό,τι γεννιέται από τα κάτω, από τη λαϊκή πρωτοβουλία, έστω και αν δε συμφωνούμε σε ορισμένα ζητήματα. Πιστεύουμε ότι από τη συμμετοχή μας σε αυτά τα κινήματα ο απλός κόσμος θα βρει το σωστό δρόμο. Εχει σημασία να μπουν μπροστά όλοι εκείνοι οι οποίοι δεν εμφανίζονται υπερασπιστές των προβλημάτων μόνο και μόνο για να τα χρησιμοποιήσουν για να διατηρήσουν ή να αποκτήσουν πολιτική, που δεν ενδιαφέρονται για μια συμμετοχή στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ