ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Ανελέητος πόλεμος επιχειρηματικών συμφερόντων

Τον ανελέητο πόλεμο των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων παγκοσμίως, αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα με επίκεντρο τον πολυεθνικό κολοσσό «Siemens» και τις «μίζες» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που κατέβαλε σε κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες, προκειμένου να εξασφαλίσει τη «μερίδα του λέοντος» σε συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα, την αλυσίδα διαφθοράς που φαίνεται να είναι ο κύριος λόγος γιγάντωσης του γερμανικού ομίλου, επιχειρούν να σπάσουν αμερικανικές ανταγωνιστικές εταιρείες, με καταγγελίες στην Επιτροπή Εποπτείας του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, στο οποίο συμμετέχει και η «Siemens». Είναι προφανές ότι το αμερικανικό πανίσχυρο επιχειρηματικό κεφάλαιο, αν και θεωρείται «αδίστακτη αυθεντία» στις ...μπίζνες με «μίζες», ένιωσε την απειλή του ανταγωνιστή και αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση.

Το «κουβάρι» του σκανδάλου δωροδοκιών της «Siemens» άρχισε να ξετυλίγεται από το Νοέμβρη του 2006, που αστυνομικοί της Υπηρεσίας Οικονομικού Εγκλήματος της Βαυαρίας, συνοδεία εισαγγελέων, εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία του ομίλου στο Μόναχο, αφαιρώντας κάθε αντικείμενο (από δισκέτες και κομπιούτερ μέχρι έγγραφα) που θα μπορούσε να «φωτίσει» τη διερεύνηση των καταγγελλομένων οικονομικών σκανδάλων σε βάρος του πολυεθνικού κολοσσού. Τα στοιχεία οδήγησαν σε συλλήψεις και ανακρίσεις εκατοντάδων υψηλόβαθμων, αλλά και μεσαίας κατηγορίας, στελεχών της «Siemens», καθώς αποκαλύφθηκε η ύπαρξη μυστικών ταμείων απ' όπου γινόταν διακίνηση «μαύρου» χρήματος. Οι ανακρίσεις και οι απολογίες των κατηγορουμένων συνεχίζονται έως σήμερα στη Γερμανία και άλλες χώρες. Είναι χαρακτηριστική η ομολογία του προέδρου του εποπτικού συμβουλίου της «Siemens» την περασμένη βδομάδα στη γενική συνέλευση των μετόχων: «Μας καταδιώκουν δικαστικά σε όλη την υφήλιο. Τη Ρωσία, την Αυστρία, τη Νιγηρία, την Ιταλία, την Ελλάδα».

Οπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα δημοσιεύματα του ελληνικού και ξένου Τύπου, που βασίζονται σε στοιχεία της δικαστικής διερεύνησης και συγκεκριμένα σε καταθέσεις κατηγορουμένων, τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων, η «Siemens Ελλάς» είχε διαθέσει περί τα 10 εκατ. ευρώ για να «λαδώσει» τους υπεύθυνους των ολυμπιακών έργων και να εξασφαλίσει έτσι την ανάληψη έργων αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, σκόρπισε αφειδώλευτα επί σειρά ετών «μαύρο» χρήμα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σε υπουργούς, καθώς και σε υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ και άλλων δημόσιων Οργανισμών, προκειμένου να «νομιμοποιήσει» τις άνομες μπίζνες στην Ελλάδα. Σήμερα, μετά τις αποκαλύψεις, έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ της μητρικής «Siemens» και πρώην στελεχών της «Siemens Ελλάς». Ο Πρόδρομος Μαυρίδης, τότε στέλεχος της «Siemens Ελλάς», ισχυρίζεται πως ό,τι έκανε «το έκανα με γνώση και προς όφελος της εταιρείας». Η μητρική «Siemens» απαντά στους ισχυρισμούς Μαυρίδη «τα λεφτά μας πίσω» και με εξώδικη αγωγή στην Εισαγγελία της Αθήνας, ζητά την άμεση επιστροφή των χρημάτων που διακινήθηκαν παλιότερα «παρανόμως» ή βρίσκονται ακόμη σε τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην στελέχους της στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ίδια η μητρική «Siemens» έχει παραδεχτεί ότι το σύνολο των ποσών που διακινήθηκαν την περίοδο 1999 - 2006 για «λαδώματα» κυβερνητικών αξιωματούχων και υψηλόβαθμων στελεχών Οργανισμών, προκειμένου να «κλειστούν δουλειές», ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ!

Να σημειωθεί ότι οι δραστηριότητες του γερμανικού πολυεθνικού κολοσσού «Siemens», που καλύπτει ευρεία γκάμα βιομηχανικών προϊόντων (περισσότερα από 1.500.000), εκτείνονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Μεταξύ των βιομηχανικών ειδών - παραγωγής «Siemens» - πέραν του τομέα των τηλεπικοινωνιών, συγκαταλέγονται εξαρτήματα δορυφόρων, αεροπλάνων, καθώς και μηχανήματα μαγνητικών σιδηροδρόμων.

ΜΙΖΕΣ «ΖΗΜΕΝΣ»
Νέα ευκαιρία για κοκορομαχία

Τη γνωστή τακτική της να παραπέμπει τα πάντα στη Δικαιοσύνη, αποσείοντας τη δική της πολιτική ευθύνη, ακολουθεί η κυβέρνηση και στην υπόθεση της «Ζήμενς», με τις μίζες που δόθηκαν από την πολυεθνική στα δύο μεγαλύτερα κόμματα και παράγοντες στην Ελλάδα προκειμένου να «κλείνει» εδώ δουλειές. Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ φωνασκεί που το θέμα δεν έρχεται στη Βουλή, αποσιωπώντας πόσες υποθέσεις σήψης του συστήματος κουκουλώθηκαν με τη μία ή την άλλη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Μπροστά στην Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ επιμένοντας στην ανάγκη να διαλευκανθεί πλήρως το όλο θέμα, αλλά και στην πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει σήμερα στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, αφού πρώτα έφτιαξε κλίμα ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης διαβίβασε αιτήματα δικαστικής συνδρομής εκατέρωθεν από τους εισαγγελείς του Μονάχου, της Βέρνης και του Εφετείου Αθηνών, όχι μόνο για τη μια πτυχή του θέματος, δηλαδή το C4i, αλλά και για τυχόν διακίνηση μαύρου χρήματος», συνέχισε ότι «είναι λοιπόν σημαντικό να ολοκληρωθεί η έρευνα της Δικαιοσύνης και να μη διακοπεί από τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής τώρα». Οτι η ΝΔ «αναμένει τα στοιχεία που θα προκύψουν από τη Δικαιοσύνη και φυσικά τότε θα προβεί και στη Βουλή σε οποιαδήποτε ενέργεια απαιτεί η βασική αρχή της διαφάνειας».

Σπεύδοντας να του απαντήσει σε αυτό το ανούσιο κι εντυπωσιοθηρικό πινγκ-πονγκ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης, είπε: «Μόνον όποιος φοβάται και έχει κάτι να κρύψει, θα μπορούσε να απορρίψει την πρότασή μας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει την υπόθεση της "Ζήμενς"».

Ετσι, τα κόμματα του δικομματισμού φαίνεται ότι από σήμερα και τις επόμενες μέρες θα σπεύσουν θορυβωδώς να κουκουλώσουν την ουσία της υπόθεσης με αλληλοκατηγορίες για το διαδικαστικό: Για το αν πρέπει ή όχι να στηθεί μια επιτροπή. Να περάσει έτσι σε δεύτερη μοίρα η ανάληψη της ευθύνης και από τα δύο αυτά κόμματα για το ποιοι τα «πήραν» και με τι αντάλλαγμα. Κυρίως, δε, να μην ανοίξει συζήτηση για τα πολιτικά αίτια της διαφθοράς, πολύ περισσότερο ότι πέραν του όποιου - και αναγκαίου - κοινοβουλευτικού ελέγχου, τέτοια ζητήματα λύνονται τελικά μόνο με την παρέμβαση και δράση του λαϊκού παράγοντα, προσανατολισμένου σε ένα άλλο πλαίσιο ανάπτυξης.

ΛΑ.Ο.Σ.
Χάνει βουλευτή;

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν στο ΛΑ.Ο.Σ. μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσει στο εκλογοδικείο την έδρα του ο σημερινός βουλευτής τους Κ. Αϊβαλιώτης, στενός συνεργάτης του προέδρου Γ. Καρατζαφέρη. Η Αν. Αθήνη, που ετοιμάζεται να καταλάβει τη θέση του, λοξοκοιτάζει προς ΝΔ, ενώ διάφορα κέντρα κάνουν λόγο και για νυν βουλευτές του κόμματος που παζαρεύουν «μεταγραφή».

Ο Κ. Αϊβαλιώτης δεν έχει υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, δικαιολογούμενος ότι εργαζόταν στα κεντρικά της ΕΕ στις Βρυξέλλες (ήταν συνεργάτης του τότε ευρωβουλευτή της ΠΟΛ.ΑΝ., νυν δημάρχου Αθηναίων με στήριξη ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Ν. Κακλαμάνη, αλλά και του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Μαρίνου). Ο ίδιος ο Γ. Καρατζαφέρης ουσιαστικά τον έβαλε στο κοινοβούλιο καθώς ως αρχηγός κόμματος είχε θέσει υποψηφιότητα σε δύο περιφέρειες, επέλεξε την έδρα στην Α' Θεσσαλονίκης, αφήνοντας κενή τη θέση στη Β' Αθήνας, προκειμένου να την καταλάβει ο Αϊβαλιώτης με 5.348 ψήφους. Ακολούθως τον έχρισε και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο.

Στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. διαμηνύουν πρώτον ότι το θέμα χειρίζεται προσωπικά ο ίδιος ο πρόεδρος, και δεύτερον ότι γενικά δε θέλουν να χάσει την έδρα του ο Αϊβαλιώτης για ένα «διαδικαστικό» θέμα. Ουσιαστικά δε θέλουν στη θέση του να έρθει η αμέσως επόμενη σε ψήφους (5.073) Αν. Αθήνη (γνωστή από ένα χαστούκι που έδωσε κάποτε στη χήρα Α. Παπανδρέου), καθότι έχει ήδη δηλώσει ότι θα «ανεξαρτητοποιηθεί», με στόχο να στηρίζει στη Βουλή τη ΝΔ. Λέγεται ότι στο ΛΑ.Ο.Σ. ψάχνονται μήπως και μπορέσουν να της προβάλουν κάποιο κώλυμα εκλογιμότητας, προκειμένου στο εκλογοδικείο να καταλάβει την έδρα της ο επόμενος σε ψήφους (4.671), ε.α. αξιωματικός του ΠΝ Α. Ναξάκης.

  • Αργά χτες το βράδυ συνεδρίασε η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΛΑ.Ο.Σ. και κατέληξε ότι η Αθήνη «ζημιώνει το κόμμα». Σήμερα αναμένεται ο Γ. Καρατζαφέρης να αποφασίσει για το αν θα διαγραφεί από μέλος του κόμματος.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Διπλό σκάνδαλο

Αναφερόμενη στο σκάνδαλο της «ΖΗΜΕΝΣ», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε:

«Μίζες, μίζες, μίζες στις τσέπες πολιτικών για να αγοράζουν συστήματα, τα οποία παρακολουθούν το κάθε μας βήμα στον τόπο δουλειάς, στο δρόμο, στην προσωπική ζωή. Διπλό σκάνδαλο, ακόμα πιο μεγάλο απ' όσα γνωρίζουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ