ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ 73-67
Επιστροφή στην κορυφή

Ο Παναθηναϊκός από χτες είναι πρωταθλητής Ευρώπης, αφού επικράτησε στον τελικό της Μακαμπί

Ο Ζ. Ρέμπρατσα, ο καλύτερος παίκτης του Παναθηναϊκού χτες
Ο Ζ. Ρέμπρατσα, ο καλύτερος παίκτης του Παναθηναϊκού χτες
Μέρες του 1996 ζει από χτες ο Παναθηναϊκός που μετά από απουσία τεσσάρων χρόνων επέστρεψε θριαμβευτικά στην κορυφή του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Οι «πράσινοι» είναι από χτες για δεύτερη φορά στην ιστορία τους πρωταθλητές Ευρώπης, αφού στη Θεσσαλονίκη και στο νεόκτιστο κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ επικράτησαν στον τελικό της Ευρωλίγκα της Μακαμπί Τελ Αβίβ με 73-69. Σημειώνεται ότι ο Παναθηναϊκός γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτάει τον κορυφαίο τίτλο της γηραιάς ηπείρου δύο φορές, ενώ για τον προπονητή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν το τέταρτο με τέσσερις διαφορετικές ομάδες.

Ο χτεσινός τελικός τα είχε όλα... Δύο ισάξιες ομάδες, πολύ καλό μπάσκετ, έντονο σασπένς και εναλλαγές στο σκορ. Ομως οι πρωταθλητές Ελλάδας έδειξαν ότι ήταν αποφασισμένοι να μην αφήσουν το τρόπαιο να τους ξεφύγει και μάλιστα εντός συνόρων...

Στο πρώτο μέρος τα πάντα ήταν αμφίρροπα. Οι Ισραηλινοί με πολύ καλή πιεστική άμυνα στο μεγαλύτερο μέρος του γηπέδου και εκπληκτική ευστοχία από την περιφέρεια, όπου ο Χάφμαν έκανε ό,τι.. ήθελε, ήταν συνεχώς μέσα στο παιχνίδι. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός στηριζόταν κυρίως στο να περάσει την μπάλα κάτω από το καλάθι όπου ο Ρέμπρατσα ήταν κυρίαρχος. Το 36-36 του Α' μέρους θεωρείται δίκαιο αλλά δεν έμελλε να συνεχιστεί. Η εκπληκτική άμυνα στις αρχές της επανάληψης των παικτών του Παναθηναϊκού άφησε για οκτώ ολόκληρα λεπτά τους Ισραηλινούς χωρίς πόντο και έφερε την ελληνική ομάδα μπροστά με 12 πόντους (41-53). Αυτό ήταν, ο δρόμος για την επιτυχία είχε ανοίξει... Παρά το γεγονός ότι στα τελευταία λεπτά η Μακαμπί κατάφερε να μειώσει στους 6 πόντος (57-63 2` πριν το τέλος) οι παίκτες του «τριφυλλιού» έδειξαν την απαιτούμενη ψυχραιμία που χρειαζόταν. Η υπερπροσπάθεια του Μποντίρογκα παρά τα δύο ελαφρά διαστρέμματα που υπέστη, το ξύπνημα του Κάτας που... εκτέλεσε τη μεγάλη του «αγάπη», σε συνδυασμό και με το «θράσος» του νεαρού Φώτση, ήταν οι παράγοντες που έγειραν την πλάστιγγα του παιχνιδιού υπέρ του Παναθηναϊκού.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Αλβέρτης 4, Τζεντίλε 3, Ρότζερς 4, Φώτσης 9, Μποντίρογκα 9, Ρέμπρατσα 20, Μπερκ 7, Κάτας 17.

ΜΑΚΑΜΠΙ: Μπρίσκερ 13, Σαρπ 5, Χάφμαν 26, Κομεγκάις 1, Σέφερ, Τζάμσι 3, Μακντόναλντ 13, Πόπα.

ΒΟΛΕΪ
Με στόχο το Σίδνεϊ

Στελεχώθηκε χτες η Εθνική ανδρών.  Στο 5ο παιχνίδι θα κριθεί ο τίτλος στην Α1 γυναικών αφού χτες ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον Φιλαθλητικό με 3-0

Με τα... Ολυμπιακά όνειρα να κυριαρχούν στο μυαλό του, ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας Τζιάν Πάολο Μοντάλι ανακοίνωσε χτες τα ονόματα των 18 αθλητών που επέλεξε να πλαισιώσουν την αποστολή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στους άνδρες. Νέο πρόσωπο στην Εθνική είναι ο Βασίλης Πλίκας, ενώ τη «γαλανόλευκη» θα ξαναφορέσει ο Νίκος Σαμαράς. Ενόψει των κρίσιμων παιχνιδιών του Προολυμπιακού τουρνουά τον Ιούλη (24-26) και των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2001, ο Ιταλός τεχνικός διάλεξε εκείνους τους παίκτες που πιστεύει ότι θα μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα αξιόλογο σύνολο, το οποίο θα αντεπεξέλθει με συνέπεια στη δύσκολη συνέχεια. Πρόκειται για τους: Γκιούρδα, Χριστοφιδέλη, Τσακιρόπουλο, Κουρνέτα, Ντράγκοβιτς, Μηνούδη (Ολυμπιακός), Αμαξόπουλο, Χατζηαντωνίου, Αγγελίδη, Πλίκα (ΑΕΚ), Μποζίδη, Μπάεφ (Ορεστιάδα), Μητρούδη (ΠΑΟΚ), Ρουμελιώτη (ΕΑ Πατρών), Κυριαζή, Σαμαρά (Ηρακλής), Πανταλέων, Κοβάτσεφ (Παναθηναϊκός).

Στο μεταξύ, στον «τάφο του Ινδού» θα κριθεί πλέον ο τίτλος της πρωταθλήτριας της Α1 γυναικών. Μετά τη συγκλονιστική νίκη του Παναθηναϊκού χτες στην Πυλαία με 0-3 (21-25, 21-25, 27-29) επί του Φιλαθλητικού στον 4ο μεταξύ τους τελικό, η αγωνία μεταφέρεται στην Αθήνα. Οι δύο ομάδες καλούνται να τα παίξουν όλα για όλα στην αναμέτρηση χωρίς αύριο. Το πλεονέκτημα του «τριφυλλιού», ενόψει του καθοριστικού 5ου τελικού, είναι η πείρα που διαθέτει σε μεγάλους αγώνες, από την πολλάκις κατάκτηση του τροπαίου. Από την άλλη η ομάδα της Θεσσαλονίκης θέλει να επανέλθει στην κορυφή του πρωταθλήματος και αναμένεται να παλέψει με... νύχια και δόντια για την επίτευξη του στόχου της. Πάντως στην αλυσίδα των φετινών τελικών, το πλεονέκτημα έδρας έχει «σπάσει» (ο Φιλαθλητικός νίκησε 2 φορές στη Λεωφόρο και ο Παναθηναϊκός ισάριθμες στην Πυλαία), γεγονός που δεν επιτρέπει μεγάλη στήριξη των «πρασίνων» στο πλεονέκτημα της έδρας.

ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 75-69
Στο... βάθρο οι Τούρκοι

Η Εφές Πίλσεν κέρδισε την Μπαρτσελόνα στον τελευταίο «μικρό» τελικό της Ευρωλίγκα και κατέκτησε την τρίτη θέση

Συνήθως ο «μικρός» τελικός θεωρείται μια άχαρη διαδικασία. Εξ ου και οι χαρακτηρισμοί σαν «τελικός της παρηγοριάς» ή «τελικός των απογοητευμένων». Ομως στη φετινή Ευρωλίγκα έχει ιστορικό χαρακτήρα. Βλέπετε, η ΦΙΜΠΑ αποφάσισε να τελειώσει αυτή την τυπική διαδικασία αφού από του χρόνου η τρίτη ομάδα θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή της στη Σουπρολίγκα της επόμενης περιόδου.

Η τουρκική Εφές Πίλσεν μπορεί να μην κατάφερε να πραγματοποιήσει τα όνειρά της για κατάκτηση του τροπαίου, θα πρέπει να υπερηφανεύεται όμως ότι θα μείνει στην ιστορία σαν η τελευταία ομάδα που κέρδισε την τρίτη θέση σε μικρό τελικό. Ακόμα, πως στην πρώτη της συμμετοχή δεν τερμάτισε τελευταία και... καταϊδρωμένη. Επικράτησε της ισπανικής Μπαρτσελόνα με 75-69 αφήνοντας για άλλη μια φορά τους Ισπανούς να τα βάζουν με την «κακοδαιμονία» που έχουν στα «φάιναλ φορ» της Ευρωλίγκα. Οι Τούρκοι ήταν κυρίαρχοι στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού. Παίζοντας πολύ καλή άμυνα και, με τον Μπέσοκ να πραγματοποιεί μια από τις καλύτερες φετινές εμφανίσεις του, έφθασαν στη νίκη.

Στην αντίπερα όχθη οι 29 πόντοι του Ρεντζιά δε στάθηκαν ικανοί, ώστε να δώσουν στους Ισπανούς το ροζ φύλλο αγώνα. Παρ' όλα αυτά ο Ελληνας διεθνής παίκτης απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι χρειάζεται μεγαλύτερο διάστημα συμμετοχής στους αγώνες των «Μπλαουγκράνα» και ίσως ο Ρενέσες δε θα 'πρεπε να περιμένει να τραυματιστεί ο Ντουένιας, προκειμένου να θυμηθεί περισσότερο τον Ευθύμη Ρεντζιά. Ο Τρικαλινός παίκτης ήταν αυτός που ουσιαστικά κράτησε τους Ισπανούς μέσα στο παιχνίδι.

ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ: Μουλαομέροβιτς 5, Τούρκογλου 15, Ονάν 3, Κουτουλάι 14, Μπέσοκ 22, Ντρόμπνιακ 16.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Γκολντγουάιρ 4, Ντε Λα Φουέντε 6, Αλστον 9, Ελσον 4, Ντιγκμπά 2, Αλζαμέρα, Γκασίλ 2, Γκούροβιτς 13, Ρεντζιάς 29.

«Αντίο» από Μπάρκλεϊ

Ενα καλάθι δυο πόντων στον αγώνα των Χιούστον Ρόκετς με αντίπαλο τους Βανκούβερ Γκρίζλις ήταν το τελευταίο για τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ στη σπουδαία καριέρα του ως μπασκετμπολίστα. Ο διεθνής παίκτης αποχαιρέτησε με ψηλά το κεφάλι το ΝΒΑ και το μπάσκετ αφού για πρώτη φορά πήρε μέρος στην ενεργό δράση μετά το σοβαρό τραυματισμό του στα μέσα της περιόδου. Αγωνίστηκε για έξι λεπτά, πέτυχε ένα καλάθι και μετά το παιχνίδι ο «Σερ Τσαρλς» δήλωσε: «Δεν έχω αλλάξει γνώμη. Αυτό ήταν το τελευταίο μου παιχνίδι, απλά ήθελα να αποσυρθώ από την ενεργό δράση παίζοντας και όχι όντας τραυματίας». Πάντως η παρουσία του Μπάρκλεϊ δε βοήθησε τους Ρόκετς, που έχασαν το παιχνίδι από τους Βανκούβερ Γκρίζλις με 96-92.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΕΚ 91 - 71
Τρίτη και... ευρωπαϊκή

Παράταση στην αγωνία έδωσαν τελικά ΑΕΚ και Πανιώνιος που θα διεκδικήσουν την πρόκριση στο φάιναλ φορ του ελληνικού πρωταθλήματος σε τρίτο παιχνίδι το οποίο θα γίνει στο ΟΑΚΑ. Οι Νεοσμυρνιώτες κατάφεραν, παίζοντας ένα από τα καλύτερα τους παιχνίδια φέτος, να επικρατήσουν των «κιτρινόμαυρων» με 91-71. Ετσι ισοφάρισαν σε 1-1 τις νίκες και διατηρούν «ζωντανές» τις ελπίδες πρόκρισης. Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι, μετά την ανακοίνωση της ΦΙΜΠΑ για τον τρόπο διεξαγωγής της ΣΟΥΠΡΟΛΙΓΚΑ, η κόντρα των δυο ομάδων λαμβάνει νέο ενδιαφέρον και η τελική επικράτηση μεγαλύτερη βαρύτητα. Οποιος από τους δυο τα καταφέρει ταυτόχρονα εξασφαλίζει και την πρόκριση στην καινούρια διοργάνωση (σ.σ. τη μετεξέλιξη της Ευρωλίγκα).

Και αυτό γιατί η χώρα μας θα συμμετάσχει με 3 ομάδες. Αφού λοιπόν ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε την παρουσία του ως φιναλίστ φέτος, με είσοδο στην τετράδα ΑΕΚ ή Πανιώνιος «σφραγίζουν» και το εισιτήριο για τη ΣΟΥΠΡΟΛΙΓΚΑ. Στα του παιχνιδιού τώρα, η ομάδα του Λευτέρη Σούμποτιτς έδειξε χαρακτήρα ελέγχοντας τα ριμπάουντ αλλά και παίζοντας πολύ καλά τον αιφνιδιασμό (10/10). Αντίθετα η «Ενωση» φάνηκε κουρασμένη, με προβλήματα στην άμυνα. Από τους νικητές ξεχώρισαν οι Διαμαντόπουλος (24π), Παπαλουκάς (16), ενώ από την ΑΕΚ καλύτερος ήταν ο Μιούρσεπ (23).

«Ντοπέ» ο Αρλάουσκας

«Βόμβα» εξερράγη στις τάξεις της ομάδας μπάσκετ του Αρη μετά την αποκάλυψη ότι ο Αμερικανός φόργουορντ, Τζο Αρλάουσκας, βρέθηκε ντοπαρισμένος. Συγκεκριμένα ο υψηλόσωμος βρέθηκε να έχει κάνει χρήση της απαγορευμένης ουσίας νορατοστερόνης, η οποία είναι μεταβολή της ναδρολόνης. Αν τα ευρήματα παραμείνουν ίδια μετά την εξέταση και του δεύτερου δείγματος, ο παίχτης απειλείται με τιμωρία που κυμαίνεται από 2 μήνες ως 2 χρόνια. Η είδηση όπως ήταν φυσικό έφερε αναστάτωση στο «κιτρινόμαυρο στρατόπεδο» που προετοιμαζόταν για τη συνέχεια των «πλέι οφ». Ομως, οι άνθρωποι του Αρη δεν ανησυχούν όσον αφορά στο ενδεχόμενο τιμωρίας του συλλόγου αφού όπως υποστηρίζει ο γιατρός, Βαγγέλης Πανταζής, ο παίκτης γνώριζε ποιες ουσίες είναι απαγορευμένες και ποιες όχι και οι ευθύνες είναι αποκλειστικά δικές του.

«Ο Αρης είναι καλυμμένος και δε φοβάται τίποτα. Ο Αρλάουσκας είχε ενημερωθεί για τις απαγορευμένες ουσίες», υπογράμμισε ο Β. Πανταζής. Ο διευθυντής των «κιτρίνων», Μάνθος Κατσούλης, είπε από την πλευρά του: «Εύχομαι να μην είναι έτσι τα πράγματα μετά το 2ο δείγμα. Ο αθλητής δεν έχει δείξει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. Πάντως, αν είναι έτσι, θα τιμωρηθεί ο αθλητής και όχι το σωματείο. Ο,τι και να γίνει τελικά η τιμωρία για μας είναι άμεση γιατί χάνουμε τον παίκτη ως το τέλος της σεζόν».

Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ

Σε εξ αναβολής παιχνίδι για την 30ή αγωνιστική στην Γ΄ Εθνική, η Χαλκηδόνα κέρδισε την Κοζάνη με 3 - 2.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ