ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ «VILLAGE PARK»
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις

Συγκέντρωση τη Μ. Δευτέρα στις 8 μ.μ. στη Νομαρχία Πειραιά, όπου θα συζητά το θέμα το Νομαρχιακό Συμβούλιο

Μετά το πλήθος αντιδράσεων και την αγωνιστική πίεση των σωματείων εργαζομένων, συζητείται τη Μ. Δευτέρα 24 Απρίλη,στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά το θέμα της παράνομης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων του «VILLAGE PARK» στο Ρέντη, μέχρι τις 11 το βράδυ. Το Συντονιστικό Σωματείων των Εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες καλεί τους εργαζόμενους την ίδια μέρα σεσυγκέντρωση, στις 8 το βράδυ στη Νομαρχία Πειραιά. Το πρωί της Δευτέρας, συγκαλείται στη νομαρχία σύσκεψη με εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών.

Το Συντονιστικό ζήτησε ξανά χτες την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση,καταγγέλλοντας σε επιστολή του ότι «η εργοδοσία των εμπορικών καταστημάτων του "VILLAGE PARK" προσπαθεί να αποσπάσει βίαια τη γραπτή σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων για να τη χρησιμοποιήσει για να περάσει τα αντεργατικά σχέδιά της. Σημειώνουμε ότι άρνηση υπογραφής, όπως μας ενημέρωσαν οι εργαζόμενοι, σημαίνει απόλυση!». Παράλληλα το Συντονιστικό ζητά από τον υπουργό Εργασίας να παρέμβει για να αρθεί η παράνομη και αντεργατική απόφαση της νομάρχη Πειραιά Μ. Τσανάκη.

Την ίδια ώρα με ανοιχτή επιστολή, ο δημοτικός σύμβουλος Αιγάλεω και επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση», Γιώτης Σαντζαρίδης, ζητά από τους προέδρους και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Ρέντη, Νίκαιας, Κορυδαλλού, Αγ. Βαρβάρας, Αιγάλεω να συζητήσουν το θέμα της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων του «VILLAGE PARK».

Οπως τονίζεται στην επιστολή, η απόφαση της νομάρχη Πειραιά για τη λειτουργία των καταστημάτων του «VILLAGE PARK» μέχρι τις 11 το βράδυ «αποτελεί ευθεία βολή και μάλιστα θανάσιμη στο δικαίωμα των εργαζομένων για ανθρώπινο ωράριο και ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς».

«Δυστυχώς σ' αυτή την περίπτωση η αιρετή Αυτοδιοίκηση γίνεται συμμέτοχη σε μια προσπάθεια ανατροπής του ωραρίου σε όλη τη χώρα, με στόχο την πλήρη απελευθέρωσή του αλλά και την κατάργηση ακόμα και αυτής της κυριακάτικης αργίας», σημειώνει ο Γ. Σαντζαρίδης. Καταλήγοντας, τονίζει ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δυνατότητα να στηρίξει αποφασιστικά και να συμβάλει στο αίτημα ανατροπής αυτής της απόφασης. Να μην επιτρέψουμε εμείς η νέα χιλιετία να ξεκινήσει με συνθήκες εργασίας που ίσχυαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Απαιτούν άμεση στήριξη

Οι άνεργοι διεκδικούν έκτακτη επιδότηση 300 χιλ. δραχμών

Οι άνεργοι γνωρίζουν ότι είναι μονόδρομος για αυτούς, το να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και, μαζί με άλλους συνδικαλιστές, και ταξικά σωματεία να διεκδικήσουν τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση της ζωής τους. Αυτό τόνισαν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Ανέργων της Πάτρας Ζ. Παπαγιαννοπούλου και Β. Μουκάνου,σε συνέντευξη Τύπου, χτες.

Οι εκπρόσωποι των ανέργων της πόλης, εκφράζοντας την απόφαση σύσκεψης του χώρου, ανακοίνωσαν πως θα απαιτήσουν την άμεση χορήγηση πριν το Πάσχα εκτάκτου επιδόματος 300.000 δραχμών για κάθε άνεργο και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για άμεσα μέτρα επιβίωσης.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Ανέργων, τόνισαν πως την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις στην Περιφερειακή Διοίκηση του ΟΑΕΔ, την Περιφέρεια Δυτικής Πελοποννήσου και τη Νομαρχία Αχαΐας για να θέσουν το αίτημα της έκτακτης επιχορήγησης προαναγγέλλοντας πως, αν αυτό δε γίνει δεκτό, θα περάσουν άμεσα σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Τέλος, τόνισαν πως η λύση του προβλήματος της ανεργίας δεν μπορεί να λυθεί μέσα στο κοινωνικό σύστημα της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων αλλά από μια άλλη εξουσία, αυτή που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζόμενων, σημειώνοντας ότι «συντονίζουμε την πάλη μας βαδίζοντας μαζί με όλους τους εργαζόμενους», καθώς «σήμερα είναι αναγκαίο όχι μόνο να αντισταθούμε αλλά να περάσουμε στην αντεπίθεση».

Μεταξύ άλλων, οι άνεργοι διεκδικούν: Καταγραφή όλων όσων ζητούν δουλιά, επιδότησή τους μέχρι να βρουν δουλιά ίση με το 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, με μόνη προϋπόθεση την κάρτα ανεργίας. Επιδότηση των νέων που είναι σε ηλικία να μπουν στην παραγωγή, χωρίς να μπορούν να βρουν δουλιά. Αντιμετώπιση του προβλήματος της «μαύρης» εργασίας. Επίσης, παροχή ίσων δικαιωμάτων στους αλλοδαπούς εργάτες. Οχι στην επιδότηση των εργοδοτών με τα λεφτά που προορίζονται για τους ανέργους.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
Αντίσταση στην εργοδοτική ασυδοσία

Καταγγέλλει παραβιάσεις δικαιωμάτων στον «Κρητικό» και αλλού 

Οι εργαζόμενοι στον Ιματισμό μπορούν να σπάσουν την τρομοκρατία και την ηττοπάθεια και, με τον οργανωμένο αγώνα τους, να ανατρέψουν την αντεργατική κυβερνητική πολιτική, η οποία ανοίγει την όρεξη στους εργοδότες για μεγαλύτερες επιθέσεις στα εργασιακά δικαιώματα. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος - Τσαγκαράδων Περιοχής Πάτρας, με αφορμή τις εξελίξεις στην επιχείρηση «Κρητικός», όπου η εργοδοσία απειλεί τις εργαζόμενες με νέο σάρωμα των δικαιωμάτων τους.

Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο τονίζει: «Το τελευταίο διάστημα εντείνεται η επίθεση της εργοδοσίας ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις. Οι εργοδότες αξιοποιώντας την ανεργία, αλλά και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και τη συμβιβαστική τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και του ΕΚ Πάτρας εκβιάζουν και απειλούν τους εργαζόμενους. Χέρι χέρι κυβέρνηση και εργοδότες, επιδιώκουν κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων όπως στο "ΔΟΥΡΟ", στο "Λαλιώτη" και αλλού.

Ο βιομήχανος Κρητικός με την απειλή του λουκέτου, προσπαθεί, με την υποταγή των εργαζομένων, να μειώσει τους μισθούς, τα επιδόματα, να καταργήσει τη Συλλογική Σύμβαση, να μετατρέψει τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους, χωρίς δικαιώματα και κατακτήσεις. Αυτό θα είναι το μέλλον μας αν δεν αντισταθούμε τώρα ενωμένοι και συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο μας».

Τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση, ότι «η μετά ΟΝΕ εποχή επιφυλάσσει για μας ανεργία, φτώχεια, εξαθλίωση, αφαίρεση και καταπάτηση στοιχειωδών κατακτήσεων και όλο μεγαλύτερα κέρδη στην εργοδοσία».

Το Σωματείο, καλεί σε διεκδίκηση για «σταθερή απασχόληση για όλους, 7ωρο - 35ωρο - 5νθημερο. Υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Ανατροπή της αντιλαϊκής - νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ που εφαρμόζεται στη χώρα μας και ανάπτυξη του κλάδου με την εφαρμογή αντιμονοπωλιακής κλαδικής πολιτικής με την στήριξη του κράτους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ