ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Απρίλη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Μπερδέματα...

Η σύναξη της αντιπολίτευσης του Μιλόσεβιτς στο Καβούρι έγινε αφορμή να μην ξεχωρίζουν ποιοι είναι οι Ελληνες και ποιοι οι Αμερικανοί διπλωμάτες

Οι αχυράνθρωποι των Αμερικανών τα έκαναν χτες «θάλασσα», καθώς δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αποστολή που τους είχε ανατεθεί. «Εργο» τους, όπως φαίνεται, ήταν να οργανώσουν στην Αθήνα μια συνεδρίαση των δυνάμεων που αντιπολιτεύονται τον Σλ. Μιλόσεβιτς και ταυτόχρονα να προσδώσουν σε αυτή τη συνεδρίαση «κύρος» με την παρουσία υψηλών κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η προσπάθεια, αν και επιτυχής ως προς το πρώτο της σκέλος, τελικά απέτυχε. Η ελληνική κυβέρνηση, ή τουλάχιστον κάποιο τμήμα της - αφού χτες ο Δ.Ρέππας αρνήθηκε κατηγορηματικά κάθε ελληνική ανάμειξη με τη συνεδρίαση - κατόρθωσε να συγκεντρώσει τη «σερβική αντιπολίτευση» συμπεριλαμβανομένου και του «διεκδικητή του θρόνου της Σερβίας» Αλεξάντερ Καραγιώργιεβιτς. Οι εργασίες της συνεδρίασης ξεκίνησαν χτες με την παρουσία του Αλεξ Ρόντου, «ειδικού συμβούλου» του υπουργού Εξωτερικών Γ.παπανδρέου και «υπεύθυνου» για τις δραστηριότητες μη κυβερνητικών οργανισμών και οργανώσεων. Ο Α.Ρόντος δεν αρκέστηκε μόνο να παραστεί, αλλά προσφώνησε τον Αλεξάντερ Καραγιώργιεβιτς «μεγαλειότατο» και πληροφόρησε τους συνέδρους ότι ο υπουργός θα τιμήσει με την παρουσία του τις σημερινές εργασίες του συνεδρίου, προκειμένου να αντιληφθεί από πρώτο χέρι την κατάσταση. Ο σύμβουλος του υπουργού, προχώρησε και σε «αξιολογικές κρίσεις», λέγοντας πως «στην Ελλάδα ελπίζουμε ότι αυτοί που εξουσιάζουν τη χώρα σας (σ.σ. δηλαδή η νόμιμα εκλεγμένη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση) θα αντιληφθούν, τελικά πως η πολιτική τους έχει οδηγήσει τη χώρα σας στην απομόνωση».

Ολα αυτά μπορεί να ικανοποίησαν τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, που επισκέφτηκε τη συνεδρίαση σε ξενοδοχείο στο Καβούρι, μαζί με τον ειδικό σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου για το Κόσσοβο Τζ. Ντόμπινς, αλλά τελικά δημιούργησαν «πρόβλημα» στην κυβέρνηση. Το πρόβλημα, μάλιστα, δε φαίνεται να ήταν η ατυχής προσφώνηση του Αλ. Ρόντου προς τον Καραγιώργιεβιτς, αλλά τα όσα είπε ο ειδικός σύμβουλος του Κλίντον για το Κόσσοβο, σε Ελληνες δημοσιογράφους. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Τζ. Ντόμπινς είπε πως ο Αλεξ Ρόντος τον είχε πληροφορήσει προ βδομάδων για τη συνάθροιση της σερβικής αντιπολίτευσης και του είχε πει πως θα ήταν μια καλή ευκαιρία να τους συναντήσει στην Αθήνα και να τους γνωρίσει.

Δεν έγινε αποδεκτή η παραίτηση

Τελικά, επειδή αυτές τις μέρες γίνεται πολύς λόγος για τους συμβούλους και το ρόλο του υπουργού Εξωτερικών, ο Αλεξ Ρόντος έθεσε στη διάθεση του υπουργού Εξωτερικών την παραίτησή του. Η παραίτηση, τελικά δεν έγινε αποδεκτή από τον Γ.Παπανδρέου.

Μετά από τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών δε θα παραστεί στις σημερινές εργασίες του Συνεδρίου και δε θα δεχτεί το σύνολο των εκπροσώπων της σερβικής αντιπολίτευσης, όπως είχε πληροφορήσει τους συνέδρους ο Ν.Μπερνς, αλλά θα συναντηθεί στο υπουργείο μόνο με τους εκπροσώπους των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Δυναμική απάντηση στην πρόκληση του... «Αϊζενχάουερ»!

Εκατοντάδες Κερκυραίοι απαίτησαν την απομάκρυνση από το νησί τους του  αεροπλανοφόρου των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, με μαζικό, μαχητικό αντιπολεμικό-φιλειρηνικό συλλαλητήριο

Εκατοντάδες Κερκυραίοι πραγματοποίησαν χτες το βράδυ μαχητικό, μαζικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στην επίσκεψη του πολεμικού «Αϊζενχάουερ» των Αμερικανών στο φιλειρηνικό νησί τους. Η απάντηση των φιλειρηνιστών του νησιού ήταν βροντερή ενάντια στην πρόκληση. Και αυτό παρά την ενορχηστρωμένη ιδεολογική-τρομοκρατική επίθεση από κομματικούς παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που, για... «μια χούφτα δολάρια» των Αμερικανών στρατιωτών, πρόβαλαν την υποτέλειά τους απέναντι στα δολοφονικά στρατεύματα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, ζητώντας να τους παραχωρηθεί το νησί ως χώρος αναψυχής...

Η συγκέντρωση των φιλειρηνιστών ξεκίνησε στις 8.30 το βράδυ στην πλατεία Σορόκο, που γέμισε με τις σημαίες του αγώνα που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι. Αλλά και με τα βροντερά αντιπολεμικά, αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, που δε σταμάτησαν ούτε στιγμή να φωνάζονται ενάντια στους Αμερικανούς, στο ΝΑΤΟ, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια, στο Ιράκ, ενάντια στην κατοχή της Κύπρου και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ.

Τη συγκέντρωση, που έγινε με πρόσκληση της Επιτροπής Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ και μαζικών φορέων, χαιρέτισαν πολλοί εκπρόσωποι φορέων κι ανάμεσά τους ο δήμαρχος Μελιτιέων Β. Αρμενιάκος, ο καθηγητής του Ιόνιου Πανεπιστήμιου Χάρης Ξανθουδάκης, εκπρόσωπος της Επιτροπής κατά του πολέμου κ.ά. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής και πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κέρκυρας Ν. Μεταλληνός, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης. Μίλησαν επίσης και εκπρόσωποι μαζικών φορέων. Ολοι τους καταδίκασαν την πρόκληση των μακελάρηδων των λαών Αμερικάνων με την επίσκεψη του αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ» στο φιλειρηνικό νησί της Κέρκυρας, αλλά και το ραγιαδισμό και την υποτέλεια κάποιων κομματικών και επιχειρηματικών παραγόντων στο νησί που... δείχνοντας τον πατριωτισμό τους, δήλωναν έτοιμοι να υποδεχτούν τους Αμερικανούς στρατιώτες υπολογίζοντας να εισπράξουν κάποια δολάρια...

Με το τέλος των ομιλιών οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι φιλειρηνιστές, με υψωμένες τις σημαίες, κόκκινες και ελληνικές, φιλειρηνικές σημαίες, ξεκίνησαν με πορεία, μέσω της Ιωάννου Θεοτόκη για το λιμάνι και σταμάτησαν στο Λιμεναρχείο, όπου ήταν παραταγμένοι πολλοί λιμενοφύλακες, έξω από την πύλη.

Εκεί παρέμεναν για αρκετή ώρα φωνάζοντας μαχητικά συνθήματα, όπως «Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια», «Οχι στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις», «Εξω οι βάσεις του θανάτου», «Κύπρος ανεξάρτητη». Ενώ, ειδικά για τους απρόσκλητους και ανεπιθύμητους επισκέπτες του «Αϊζενχάουερ», των ματοβαμμένων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν: «Εξω οι μακελάρηδες του γιουγκοσλαβικού λαού από το νησί της Κέρκυρας, έξω από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια», «Αμερικάνοι γυρίστε σπίτια σας» κλπ.

Στο δυναμισμό και τη μαχητικότητα που χαρακτήριζε τη συγκέντρωση και το συλλαλητήριο - πορεία συνέβαλε, ιδιαίτερα, η μαζική και μαχητική παρουσία της νεολαίας του νησιού με τα δυναμικά συνθήματα και τη μαχητικότητά της.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο η εκδήλωση στο «Γεντί Κουλέ»

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ, στις 11 το πρωί, θα επιχειρήσει να αναδείξει το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα ως το μόνο δρόμο για τη πρόοδο της ανθρωπότητας

Από παλιότερη εκδήλωση στο Επταπύργιο
Από παλιότερη εκδήλωση στο Επταπύργιο
Μέσα από μια επίκαιρη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή, στις 11 το πρωί, στο «Γεντί Κουλέ» και καταγράφει τη διαχρονικά πανομοιότυπη αντιμετώπιση των αντιστασιακών ανθρώπων από την κάθε φορά κυρίαρχη τάξη και τους μηχανισμούς της, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, επιχειρεί να αναδείξει το δρόμο του αγώνα και της αντίστασης ως το μόνο δρόμο για την πρόοδο της κοινωνίας.

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της ξενοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών, τον Απρίλη του '67, η ΚΟΘ του ΚΚΕ θέλει να προβάλει τα δεινά που έχει επιφέρει στον τόπο η πολιτική των εθελόδουλων κυβερνήσεων στην αμερικάνικη κυριαρχία και την ανειρήνευτη πάλη του λαού μας ενάντια στο φασισμό, στην εθνική υποτέλεια και τη μοιρολατρία. Ειδικά σήμερα, 33 χρόνια μετά, δείγματα της ίδιας εξάρτησης παρακολουθεί καθημερινά ο λαός της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Με τη διέλευση των φονικών στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, την παραχώρηση του λιμανιού της πόλης και όλων των υποδομών, στη διάθεση των Αμερικανοευρωπαίων ιμπεριαλιστών που ξαναματώνουν τα Βαλκάνια προκειμένου να χορτάσουν την ακόρεστη δίψα τους για κέρδος.

Τόπος τέλεσης της εκδήλωσης οι φυλακές του Επταπυργίου. Ενα από τα κολαστήρια της σύγχρονης ιστορίας του τόπου, όπου χιλιάδες αγωνιστές βασανίστηκαν και εκατοντάδες εκτελέστηκαν επειδή ύψωσαν ανάστημα στην αμερικανοκρατία. Ηδη μέσα από μια πολύχρονη και επίμονη προσπάθεια της ΚΟΘ του ΚΚΕ έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 700 βιογραφικά εκτελεσμένων στον μαρτυρικό αυτό τόπο.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης θα είναι ένα Θεατρικό, επενδυμένο με μουσική, που θα παρουσιάσουν 7 γνωστοί ηθοποιοί της Θεσσαλονίκης. Αποσπάσματα έργων που περιγράφουν μορφές της παγκόσμιας ιστορίας οι οποίες σύρθηκαν σε δίκες επειδή υπερασπίστηκαν το δίκιο, αντιστάθηκαν στην υποδούλωση και την εξάρτηση από τους ισχυρούς της κάθε εποχής. «Ιδιο το κατηγορητήριο, συγκεκριμένοι οι κατήγοροι στο πέρασμα των αιώνων. Από τον Προμηθέα μέχρι τον Μπελογιάννη, από τους Ζηλωτές μέχρι τον ξεσηκωμό των εργατών στο Σικάγο. Από τη Γαλλική Επανάσταση μέχρι την επανάσταση του 1821. Γεγονότα της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας που ζωντανεύουν για να θυμηθούν οι παλιοί αλλά κυρίως να γνωρίσουν οι νέοι. Γι' αυτό και η ΚΟΘ του ΚΚΕ, καλεί το λαό της Θεσσαλονίκης, όλους τους πατριώτες, δημοκράτες, να αποτίσουν με την παρουσία τους φόρο τιμής σε όλους αυτούς που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για να υπερασπίσουν το δίκιο, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια του λαού μας και της χώρας μας», δηλώνει η Σ. Μωυσίδου, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Μέσα από αποσπάσματα κειμένων που θα αναγνώσουν οι ηθοποιοί Ρ. Παντελίδου, Α. Σιταρίδου, Ε. Μακίσογλου, Θ. Παπαδημητρίου, Θ. Κεραμίδας, Κ. Χαλκιάς, Π. Τεκνετζίδης, θα αναβιώσουν στιγμές κορυφαίας αντιστασιακής δράσης, εκεί έξω από την είσοδο του κολαστηρίου του «Γεντί Κουλέ».

Τι έδειξαν τα εκλογικά αποτελέσματα

ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ αποτελέσματα θέτουν κάποια ερωτήματα τα οποία οι κομμουνιστές πρέπει να συζητήσουν ανοιχτά και πλατιά. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις για τις αντιφάσεις που ανέδειξαν τα εκλογικά αποτελέσματα, για τις αναντιστοιχίες που εκδηλώθηκαν ανάμεσα στις κοινωνικές διεργασίες και το εκλογικό αποτέλεσμα, ανάμεσα στην κοινωνική δυναμική και δράση και την κάλπη. Οτι φταίει η άγρια δικομματική πόλωση και η κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη ιδεολογική απήχηση, δεν είναι εξηγήσεις επαρκείς. Είναι η εύκολη λύση της μετάθεσης ευθυνών στα αστικά κόμματα και στους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς του συστήματος. Αυτά όμως κάνουν τη δουλιά τους, το θέμα είναι τι κάναμε και τι κάνουμε εμείς...

Η ΕΚΛΟΓΙΚΗ άνοδος των δυο νεοφιλελεύθερων κομμάτων (και ιδιαίτερα η θεαματική άνοδος της ΝΔ) βρίσκεται σε κραυγαλέα αντίφαση με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Από τη μια έχουμε κοινωνικές διεργασίες και ζυμώσεις εναντίον του νεοφιλελευθερισμού, της ΟΝΕ και της «Νέας Τάξης», πλατιά εκδηλωμένες, και από την άλλη θεαματική εκλογική άνοδο των πολιτικών υποκειμένων τους.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ που προκύπτει εδώ είναι πώς γίνεται η οργή και η αγανάκτηση των εργαζομένων και πλατιών λαϊκών στρωμάτων να παίρνει ΕΚΛΟΓΙΚΑ ροπές προς τα κόμματα που δεν πιστεύουν και που έχουν προκαλέσει την οργή τους; Πώς γίνεται στις ευρωεκλογές να εκφράζεται κατά ένα σημαντικό βαθμό η πραγματικότητα των κοινωνικών διεργασιών και σήμερα να ισοπεδώνεται κυριολεκτικά αυτή η πραγματικότητα;

ΜΙΑ δεύτερη αντίφαση, συνάρτηση της πρώτης, είναι όχι μόνο ο καταποντισμός του ΔΗΚΚΙ και του ΣΥΝ, αλλά και η εκλογική στατικότητα του ΚΚΕ. Η μεγάλη δυναμική του ΚΚΕ στις κοινωνικές διεργασίες, που ως ένα βαθμό εκφράστηκε στις ευρωεκλογές, εδώ δεν αναδείχτηκε ορατά. Φυσικά οι εκλογές ποτέ δεν αναδείχνουν την πραγματική πολιτική δύναμη ενός κομμουνιστικού κόμματος. Αποτυπώνουν όμως την τάση της πολιτικής δυναμικής του. Σήμερα το ΚΚΕ έχει διευρύνει το εύρος της πολιτικής του δυναμικής και αυτό δεν εκφράστηκε στα εκλογικά αποτελέσματα. Αντίθετα διαπιστώνουμε ότι η ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ ψηφίστηκαν και από αριστερούς ψηφοφόρους, που είναι κατά τεκμήριο συνειδητοί ψηφοφόροι.

ΓΙΑΤΙ λοιπόν ψηφίστηκαν τα δύο αυτά κόμματα και από μερίδες του ελληνικού λαού που όχι μόνο δεν τα πιστεύει, αλλά και τα απορρίπτει; Φταίει ο δικομματισμός; Τότε πώς εξηγείται ότι η δικομματική πόλωση γίνεται πιο έντονη όταν ακριβώς αναπτύσσεται η κοινωνική οργή και αμφισβήτηση των πολιτικών επιλογών του δικομματισμού;

Ο ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ δεν είναι το ΑΙΤΙΟ, αλλά το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ της ανυπαρξίας αριστερής κυβερνητικής πρότασης. Το πολιτικό αίτιο είναι το ΘΕΜΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.

ΟΤΑΝ τα πλατιά εργατικά και λαϊκά στρώματα καλούνται να επιλέξουν κυβέρνηση, αυτό που τίθεται είναι το θέμα της εξουσίας. Οταν δεν έχεις πρόταση πάνω σε αυτό, δεν έχεις και προοπτική. Θα φυτοζωείς με τις μειοψηφίες των πολιτικά συνειδητών και θα εγκαταλείπεις τα πλατιά εργατικά και λαϊκά στρώματα στο έλεος των αστικών κομμάτων.

ΟΤΑΝ η κομμουνιστική αριστερά δεν έχει τη δική της πρόταση εξουσίας, δε διεκδικεί την εξουσία, αλλά το μόνο που προτείνει σε μια εκλογική αναμέτρηση είναι ότι αύριο (στο απροσδιόριστο μέλλον) θα την έχει, τότε τα πλατιά λαϊκά στρώματα στρέφονται αλλού.

ΕΠΕΙΔΗ οι λαϊκές μάζες ζούνε το τώρα, επειδή στενάζουν και υποφέρουν τώρα, θέλουν και τώρα να μάθουν πώς θα βγουν από το καθεστώς της καταστροφής τους και της εξαθλίωσής τους. ΟΤΙ θα συγκροτήσουμε το "Λαϊκό Μέτωπο" είναι μια κομμουνιστική στρατηγική ορθή, αλλά για τα πλατιά λαϊκά στρώματα είναι αφαίρεση μη κατανοητή...

Η ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ πλατιών λαϊκών στρωμάτων προς τη ΝΔ δεν είναι αποδοχή της ΝΔ. Είναι η άρνηση αυτής της κυβέρνησης. Η οργή και η αγανάκτηση κατά της κυβέρνησης εκφράζεται εδώ όχι με όρους απλής διαμαρτυρίας, αλλά με όρους εξουσίας: Να γκρεμιστεί αυτή η κυβέρνηση, με την ελπίδα ότι τα πράγματα δε θα είναι χειρότερα.

ΑΠΟ την άλλη η μετατόπιση ψηφοφόρων προς το ΠΑΣΟΚ εκφράζει το φόβο να μην έρθει στην κυβέρνηση, κάτι ακόμα χειρότερο. Γι' αυτό και το ΠΑΣΟΚ κερδοσκόπησε στα αντιδεξιά σύνδρομα του ελληνικού λαού...

ΤΟ ΚΚΕ και οι ευρύτερες αριστερές και αντινεοφιλελεύθερες δυνάμεις δεν είχαν να προτείνουν μια ολοκληρωμένη, ανεξάρτητη και άμεση πρόταση κυβερνητικής εναλλαγής. Αν την είχαν, τότε η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική και τα εκλογικά αποτελέσματα θα κατέγραφαν το εύρος της πολιτικής δύναμης του ΚΚΕ.

ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ η απουσία μιας τέτοιας πρότασης είναι που εμφανίζει εντελώς στρεβλά την εικόνα της ταξικής πάλης, την κοινωνική οργή και αγανάκτηση. Η δικομματική πόλωση που αποτυπώνουν τα εκλογικά αποτελέσματα σηματοδοτεί τούτο: ότι η κοινωνική οργή βρίσκει σαν μόνη διέξοδο τα δύο κόμματα της αστικής εξουσίας...

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ αυτών των εκλογών κάνει περισσότερο αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε τον ΑΓΩΝΑ (όχι απλώς το κάλεσμα) για τη συγκρότηση του ΤΑΞΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ και της εναλλακτικής αριστερής πρότασης εξουσίας.


Θύμιος ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Στέλεχος της ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ

ΑΣΚΗΣΗ «ΝΤΟΓΚΟΥ ΑΚ ΝΤΕΝΙΖ»
Νομιμοποίησε τις τουρκικές διεκδικήσεις

Ενα πρώτο δείγμα εφαρμογής της νέας δομής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όσον αφορά τον επιχειρησιακό έλεγχο της περιοχής και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αποτέλεσε η τουρκική αεροναυτική άσκηση «Ντογκού Ακ Ντενίζ 2000», η οποία ολοκληρώνεται σήμερα. Στην άσκηση πήραν μέρος δυνάμεις από πέντε ΝΑΤΟικές χώρες όπως η Ελλάδα, για πρώτη φορά, με το αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής», το οποίο χτες κατέπλευσε στο τουρκικό λιμάνι της Μαρμαρίδας, απέναντι από τη Ρόδο.

Ενδεικτικό των όρων που διαμορφώνονται, υπό το νέο ΝΑΤΟικό καθεστώς, για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είναι ότι η τουρκική πλευρά για τη διεξαγωγή της άσκησης δέσμευσε περιοχές του Αιγαίου, συμπεριλαμβάνοντας και ελληνικό εναέριο χώρο σε απόσταση από 6 μέχρι 10 μίλια από τις ελληνικές ακτές, αμφισβητώντας έμπρακτα τον ελληνικό εναέριο χώρο. Δέσμευσε ακόμα και περιοχές βορειοδυτικά της Κύπρου, όπου η αρμοδιότητα για τον έλεγχο των πτήσεων ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία, ζητώντας τη σχετική έγκριση από το καθεστώς Ντενκτάς, νομιμοποιώντας έτσι την κατοχή της Βόρειας Κύπρου.

Σε μια τέτοια άσκηση, που αντικειμενικός της σκοπός ήταν η νομιμοποίηση των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Κύπρο, πήραν μέρος όχι μόνο πέντε από τους ΝΑΤΟικούς συμμάχους της Αγκυρας αλλά και η ίδια η Ελλάδα, σε βάρος της οποίας είναι οι τουρκικές διεκδικήσεις. Μάλιστα συνέβη και το πρωτοφανές γεγονός, ελληνικά μαχητικά να αναχαιτίζουν τουρκικά μαχητικά που πετούσαν παράνομα στο ελληνικό FIR στο κεντρικό Αιγαίο συμμετέχοντας στην εν λόγω άσκηση, στην οποία την ίδια ώρα έπαιρνε μέρος και το ελληνικό αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής». Κατά τ' άλλα τα ελληνικά στρατιωτικά επιτελεία δήλωναν ικανοποιημένα γιατί τελικά η άσκηση δεν πραγματοποιήθηκε στις περιοχές του FIR Λευκωσίας που είχαν δεσμευτεί.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΒΑΙΩΝ
Συγχαίρει το ΚΚΕ

Ο Δήμαρχος Θηβαίων Αλέκος Κοφίνης μας απέστειλε την παρακάτω επιστολή: «Θέλω να σας συγχαρώ για την παρουσία σας στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση. Σήμερα που τα λαϊκά προβλήματα (ανεργία, αποβιομηχάνιση, μείωση αγοραστικής αξίας) έχουν οξυνθεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι αναγκαία η αγωνιστική σας παρουσία στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα. Από την πλευρά μου ως δήμαρχος Θηβαίων είμαι στη διάθεσή σας, για κάθε συνεργασία με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου ζωής όλων των πολιτών».

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε σήμερα Σάββατο στην τηλεόραση του «902»:

Στις 14.00 «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συνομιλεί με τους Θανάση Παφίλη, ΓΓ της ΕΕΔΥΕ, Παναγιώτη Παπαναστασίου, γραμματέα της Οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» και Δέσποινα Μάρκου, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΔΑ, με θέμα: «Νέοι ρόλοι στη Νέα Τάξη Πραγμάτων».

Εκκληση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών των εορταστικών ημερών του Πάσχα, η «Δημοκρατική Μέριμνα» διοργανώνει και φέτος την καθιερωμένη πασχαλινή οικονομική εξόρμηση και καλεί κάθε δημοκράτη να συνεισφέρει.

Στην ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Μέριμνα» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Πραγματοποιώντας και φέτος την πασχαλινή μας οικονομική εξόρμηση, προς άντληση πόρων για την ενίσχυση των θυμάτων πολιτικών διώξεων που περιθάλπουμε, απευθυνόμαστε πάλι σε σας, που χρόνια τώρα ενισχύετε την προσπάθειά μας.

Οπως σας είναι γνωστό, από την πολύχρονη επαφή μας μαζί σας, υπάρχουν ακόμα πολλοί αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης, αλλά και άλλα θύματα πολιτικών διώξεων, που, κατά τη διάρκεια των πολύχρονων αγώνων τους, έχασαν τις δουλιές τους και την υγεία τους, με συνέπεια σήμερα - όσο απίστευτο κι αν φαίνεται αυτό - να στερούνται κάθε πόρου ζωής και ασφαλιστικής κάλυψης και να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης σε βαθιά πλέον γεράματα».

ΣΗΜ.: Προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία του Σωματείου μας (Ακαδημίας 78, τηλ. 3822.776) και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129/480210/14.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ