ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Παιδιά θύματα της βίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με δυσκολία οι γιατροί προσπαθούν να συγκρατήσουν το νήμα της ζωής, για να μην κοπεί οριστικά και αμετάκλητα, ενός 11χρονου που τραυματίστηκε στο κεφάλι σε επεισόδιο που σημειώθηκε χτες στον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο της Ουάσιγκτον. Εκτός από τον εντεκάχρονο, που οι γιατροί στο Νοσοκομείο Παίδων τονίζουν ότι «η ζωή του απειλείται εξαιτίας των τραυμάτων του», τραυματίστηκαν ακόμη έξι έφηβοι κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών. Σοβαρά έχουν επίσης τραυματιστεί ένα 12χρονο κορίτσι και ένα 14χρονο αγόρι, ενώ τρεις ακόμη έφηβοι φέρουν τραύματα στα πόδια τους, αλλά η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία, σύμφωνα με τους γιατρούς. Το χτεσινό συμβάν είναι το πολλαπλό κρούσμα νεανικής ή παιδικής βίας, που καταδυναστεύει την αμερικανική κοινωνία...

Οι διεξάγοντες τις έρευνες ανέφεραν ότι η ανταλλαγή πυροβολισμών και οι συμπλοκές που είχαν προηγηθεί ενδέχεται να σχετίζονται μεταξύ τους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα για τα κίνητρα, ούτε υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες. Πάντως, σύμφωνα με την αστυνομία, ένας ένοπλος-ο οποίος καταζητείται-άρχισε να πυροβολεί με πιστόλι των εννέα χιλιοστών, εναντίον του πλήθους που βρισκόταν κοντά στην κεντρική είσοδο του Κήπου. Η αστυνομία ανέφερε ότι θα εξεταστούν δεκάδες άτομα προκειμένου να «διαπιστωθεί τι ακριβώς έγινε».

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Εκδικάζεται η έφεση έξι στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος

Ηγέτης παραστρατιωτικής οργάνωσης παραδέχεται δημόσια  ότι ευθύνεται για τα θύματα της 13 -1-91 στην πρωτεύουσα Βίλνιους

Σήμερα 26 Απρίλη, στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους, αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες του δικαστηρίου, το οποίο θα εξετάσει την έφεση που έχουν ασκήσει τα 6 καταδικασμένα σε φυλάκιση ηγετικά στελέχη του ΚΚ της Λιθουανίας. Οι 6 κομμουνιστές καταδικάστηκαν τον Αύγουστο του 1999 με την κατηγορία της «ανατροπής της νόμιμης εξουσίας». Πρόκειται για τους:

1/ Μικόλας Μπουρακιάβιτσιους - Α` Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚ Λιθουανίας, καθηγητή Πανεπιστημίου, που καταδικάστηκε σε 12 χρόνια σε φυλακή καταναγκαστικών έργων.

2/ Γιούζας Γιερμαλάβιτσιους, επίσης πανεπιστημιακό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΛ, σε 8 χρόνια φυλακή.

3/ Γιούζας Κουόλιαλις, Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΛ, σε 6 χρόνια φυλακή.

4/ Στανισλάβ Μιτσκιάβιτσιους, διευθυντή του ραδιοσταθμού «Σοβιετική Λιθουανία», που καταδικάστηκε ερήμην σε 4 χρόνια φυλακή. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος, που στο μεταξύ έχει πάρει τη ρωσική υπηκοότητα, κατάφερε να αποδράσει και βρίσκεται στη Μόσχα.

5/Τον ταγματάρχη της αστυνομίας Γιαν Προκόποβιτς σε 4 χρόνια φυλακή.

6/ Τον Λαόνας Μπαρτασιάβιτσιους, διευθυντή του εκδοτικού της ΚΕ του ΚΚΛ.

Για την ίδια υπόθεση, είναι κατηγορούμενοι και καταζητούνται άλλοι 45 κομμουνιστές και στελέχη του σοβιετικού κράτους, τα οποία οι αρχές ασφαλείας της χώρας δεν μπορούν ακόμη να βρουν. Ανοίγοντας εδώ μια παρένθεση να σημειώσουμε ότι, τόσο ο Μικόλας Μπουρακιάβιτσιους, όσο και ο Γιούζας Γιερμαλάβιτσιους είχαν καταφύγει στη γειτονική Λευκορωσία, όπου οι αρχές της χώρας τούς είχαν δώσει πολιτικό άσυλο. Ομως μια ομάδα των ειδικών δυνάμεων της Λιθουανίας κατάφερε το 1994 παράνομα να τους συλλάβει (σε ξένο έδαφος) και να τους απαγάγει.

Στην ουσία, οι παραπάνω κατηγορούμενοι κατηγορούνται γιατί προσπάθησαν να αποτρέψουν την απόσχιση της ΣΣΔ της Λιθουανίας από την ΕΣΣΔ και τη διάλυση της τελευταίας. Ως σοβαρότερη κατηγορία εναντίον τους, αναφέρονται τα γεγονότα που έγιναν στις 13 Γενάρη του 1991 έξω από τον τηλεοπτικό σταθμό του Βίλνιους. Εκεί, κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης τμημάτων του σοβιετικού στρατού με εθνικιστές διαδηλωτές, είχαν χάσει τη ζωή τους 13 πολίτες.

Στις σχετικές έρευνες που έκαναν μετά τα γεγονότα οι σοβιετικές εισαγγελικές αρχές (έως τη διάλυση της ΕΣΣΔ) αποδεικνυόταν ότι τα θύματα είχαν πυροβοληθεί από ψηλά, κι όχι από τις θέσεις όπου βρίσκονταν οι Σοβιετικοί στρατιώτες. Επίσης, ένα τουλάχιστον θύμα είχε χτυπηθεί από σφαίρα όπλου, που δε χρησιμοποιούσε ο σοβιετικός στρατός. Ηταν φανερό πως επρόκειτο για προβοκάτσια σε βάρος του σοβιετικού στρατού και της ΕΣΣΔ, με στόχο να ενισχυθούν οι εθνικιστικές - αποσχιστικές τάσεις στη Λιθουανία.

Βέβαια, οι νέες αρχές της Λιθουανίας πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων όλα τα πορίσματα των ερευνών, που έγιναν επί περιόδου ΕΣΣΔ. Ομως, νέα στοιχεία και μαρτυρίες έρχονται πλέον να αποδείξουν τους πραγματικούς υπεύθυνους της τραγωδίας του Βίλνιους. Πρόκειται για τη μαρτυρία του Αουντριους Μποτκιάβιτσιους, επικεφαλής το 1991 των ένοπλων παραστρατιωτικών δυνάμεων του εθνικιστικού κινήματος «Σαγιούντις». Ο τότε 30χρονος Μποτκιάβιτσιους στη συνέχεια τέθηκε επικεφαλής της λιθουανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες για την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Λιθουανία και για κάποια περίοδο είχε αναλάβει και τα καθήκοντα του υπουργού Ασφαλείας.

Αργότερα απομακρύνθηκε και στάλθηκε για «μετεκπαίδευση» σε στρατιωτική σχολή της Αγγλίας. Το 1998 ο ίδιος προσπάθησε να ξανάρθει στα «πράγματα», αλλά συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλακή, με την κατηγορία ότι στο παρελθόν είχε δωροδοκηθεί με 15 χιλιάδες δολάρια. Αφού κάθισε δύο χρόνια στη φυλακή, απολύθηκε λόγω «καλής συμπεριφοράς» και πριν μερικές μέρες, στην εβδομαδιαία λιθουανική εφημερίδα «Ομπζόρ», παραδέχτηκε ότι οι παραστρατιωτικοί του «Σαγιούντις» ευθύνονται για τα θύματα της 13ης Γενάρη.

Η δολοφονία των πολιτών ήταν μια προσχεδιασμένη ενέργεια του «Σαγιούντις» (μόνο;), που εκτελέστηκε από ελεύθερους σκοπευτές - παραστρατιωτικούς που είχαν ακροβολιστεί στις στέγες σπιτιών σε γειτονικά κτίρια. Την πληροφορία αναδημοσιεύει στις 25/04/2000 η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίμαγια Γκαζέτα».

Σύμφωνα με τα λόγια του, «τέτοιοι ήταν τότε οι όροι του παιχνιδιού, τους οποίους έπρεπε να τηρήσουμε για τις ανάγκες του ψυχολογικού πολέμου» ενάντια βέβαια στην ΕΣΣΔ. Η παραπάνω δήλωση, αποκαθιστώντας την αλήθεια μετά από σχεδόν 10 χρόνια, έσκασε σαν βόμβα στη Λιθουανία και οπωσδήποτε αποτελεί ένα ακόμη σοβαρό στοιχείο υπέρ της δικαίωσης των 6 καταδικασμένων κομμουνιστών της Λιθουανίας.


Ελισαίος Βαγενάς

ΤΟΥΡΚΙΑ
Βρέθηκε προεδρικός υποψήφιος «κοινής αποδοχής»

Ολες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις της Τουρκίας συμφώνησαν στον υποψήφιο Πρόεδρο

Associated Press

Ολες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις της Τουρκίας συμφώνησαν στον υποψήφιο Πρόεδρο
ΑΓΚΥΡΑ.- Κατόπιν ενός σκληρού παζαριού που κράτησε εννέα ώρες, οι ηγέτες του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού της Τουρκίας απέδειξαν πόσο καλά γνωρίζουν την «τέχνη του εφικτού», ειδικά σε μια χώρα όπου αυτή η τέχνη πρέπει να είναι (ειδικά στις περιπτώσεις που θίγονται καθεστωτικά ζητήματα) εξεζητημένα λεπτή: πρότειναν ως διάδοχο του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στην Προεδρία της χώρας ένα πρόσωπο για το οποίο δε θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς - ούτε οι στρατηγοί, ούτε η αντιπολίτευση. «Και ο νικητής είναι...» ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ.

«Συμφωνήσαμε να υποστηρίξουμε την υποψηφιότητα του κ. Σεζέρ», δήλωσε ο Ετσεβίτ στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της σύσκεψης που είχε με τον Μεσούτ Γιλμάζ, ηγέτη του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας (ΑΝΑΡ) και τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), αργά προχτές το βράδυ. Το πόσο «σοφή», με δεδομένες τις ισχύουσες πολιτικές ισορροπίες, ήταν η επιλογή, αποδείχτηκε χτες, όταν και τα δύο κόμματα της - εντός Κοινοβουλίου - αντιπολίτευσης, αυτό της Αρετής και αυτό του Ορθού Δρόμου, συμφώνησαν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα, παρά τις αβυσσαλέες διαφορές που χωρίζουν τις θέσεις τους από αυτές της συγκυβέρνησης. Η πρώτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Ο ηλικίας 59 ετών Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ εξελέγη το 1998 μεταξύ πολλών υποψηφίων πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Και είναι μάλλον χαρακτηριστικό ότι ο Ρετσάι Κιουτάν, ηγέτης της «Αρετής» αποφάνθηκε πως «αντιμετωπίζουμε με εγκαρδιότητα τον Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ. Ελπίζαμε σε κάποιον σαν κι αυτόν». Και η Τανσού Τσιλέρ τήρησε ανάλογη στάση: «Υποστηρίζουμε την υποψηφιότητα του κ. Σεζέρ. Είναι πολύ καλός υποψήφιος», δήλωσε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μπορεί πλέον να είναι βέβαιος ότι η εκλογή Προέδρου θα κρατήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό αρραγή και δε θα θέσει σε κίνδυνο την εφαρμογή του «αντιπληθωριστικού» προγράμματος, ύψους τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων, για το οποίο έχει δεσμευτεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο...

Επαφές και συμφωνίες του Πασκάλ Μίλο στο Μαυροβούνιο

ΠΟΝΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Διήμερη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο ολοκληρώνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο με στόχο την πραγματοποίηση επαφών για τη βελτίωση της διμερούς συνεργασίας αλλά και συναντήσεων στο πλαίσιο του λεγόμενου «Συμφώνου Σταθερότητας» για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, ο Πασκάλ Μίλο συναντήθηκε αμέσως μετά την άφιξή του στην Πονγκόριτσα με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του, Μπράνκο Λούκοβατς και τον πρωθυπουργό, Φίλιπ Μπουγιάνοβιτς. Στο πλαίσιο χτεσινών συναντήσεων του Αλβανού υπουργού με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, επρόκειτο να υπογραφεί «μνημόνιο κατανόησης» ανάμεσα σε Τίρανα και Πονγκόριτσα, καθώς και πρωτόκολλο διμερούς συνεργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ