ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΜΗΤΤΟΣ
Δίωξη για τις καταπατήσεις

Μετά από αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Ρ», έγινε πολύμηνη έρευνα και χτες ασκήθηκε δίωξη για τα πλαστά έγγραφα

Αποκαλυπτική φωτογραφία του «Ρ» όπου φαίνεται η δασική έκταση περιφραγμένη με συρματόπλεγμα απο τους καταπατητές
Αποκαλυπτική φωτογραφία του «Ρ» όπου φαίνεται η δασική έκταση περιφραγμένη με συρματόπλεγμα απο τους καταπατητές
Σε ειδικό ανακριτή διαβιβάστηκε η υπόθεση καταπάτησης των 42,05 στρεμμάτων από ιδιώτες στην Αγία Παρασκευή, που έφερε στο φως ρεπορτάζ του «Ρ» στις 24-1-1999 με τίτλο: «Ασύλληπτη κομπίνα στον Υμηττό». Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Κολιούσης, αρμόδιος σε θέματα καταπατήσεων και περιβάλλοντος, διενήργησε πολύμηνη προκαταρκτική έρευνα με βάση το δημοσίευμα της εφημερίδας μας και συνέταξε πόρισμα που επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις. Χτες, μάλιστα, προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τριών προσώπων, τα οποία κατονόμαζε ο «Ρ», για «απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου τετελεσμένη και σε απόπειρα» και για «πλαστογραφία μετά χρήσεως με σκοπό το όφελος» με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος. Τα πρόσωπα που κατηγορούνται για τις κακουργηματικές αυτές πράξεις είναι ο Δημήτριος Ι. Μαμαλάκης, ο Κωνσταντίνος Μπουζιόπουλος και η Πηνελόπη Α. Πολίτου.

Κατά την έρευνά του ο εισαγγελέας δεν εξέτασε μόνο μάρτυρες, αλλά συγκέντρωσε όλα τα συμβόλαια που είχαν χρησιμοποιηθεί για τη «νομιμοποίηση» της καταπάτησης, τους κτηματικούς χάρτες από την Υπηρεσία Κτηματογράφησης του υπουργείου Γεωργίας και τους υπογεγραμμένους τίτλους ακινήτων στα αρμόδια υποθηκοφυλακεία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Ρ», στις 23 Οκτώβρη 1998 παρουσιάστηκε στη ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής ένας από τους επίδοξους αγοραστές οικοπέδων στην περιοχή, ο Δ. Μαμαλάκης και κατέθεσε δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου, για να αγοράσει ένα αγροτεμάχιο 42,05 στρεμμάτων μεταξύ των περιοχών Αγ. Ιωάννη Κυνηγού και Αγ. Γιάννη Θεολόγου, που επίσημα χαρακτηρίζεται ως «ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙΣΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ». Η παραχώρηση στο εν λόγω Ιδρυμα έγινε με τις αποφάσεις 128/53/3515/ - 21.6.68 και 15812/441/3.3.72 του υπουργείου Γεωργίας. Πρόκειται για μέρος μιας ευρύτερης έκτασης 1.408 στρεμμάτων, στην προέκταση της οδού Γραβιάς, ανάμεσα στο Αμερικανικό Κολέγιο και το Πυρηνικό Κέντρο Ερευνών «Δημόκριτος», κάτω ακριβώς από την υπό κατασκευή περιφερειακή λεωφόρο του Υμηττού. Ως ιδιοκτήτες του αγροτεμαχίου των 42,05 στρεμμάτων εμφανίστηκαν οι Κ. Μπουζιόπουλος και Π. Πολίτου. Η αγορά επρόκειτο να γίνει με βάση ένα προσύμφωνο πώλησης (υπ' αριθμ.77072), που είχε υπογραφεί το 1982! Οπως φαίνεται από το προσύμφωνο, οι δύο πωλητές είχαν αγοράσει την ίδια έκταση από τον Π. Σιμόπουλο, ο οποίος φέρεται να είναι ιδιοκτήτης συνολικά 1.408 στρεμμάτων από δωρεά εν ζωή του Α. Σκληρού με το υπ' αριθμ. 8863 συμβόλαιο του 1905. Ομως, τέτοιο συμβόλαιο δεν υπάρχει πουθενά, όπως βεβαιώνει η συμβολαιογράφος Πειραιά ΣοφίαΑγγέλου. Παρ' όλα αυτά, οι καταπατητές εξασφάλισαν απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών το 1958, σύμφωνα με την οποία το επίμαχο συμβόλαιο επαναμεταγράφηκε στο Υποθηκοφυλακείο Κρωπίας, με μόνο «αποδεικτικό στοιχείο» τον ισχυρισμό του φερόμενου ως ιδιοκτήτη Π. Σιμόπουλου. Κι αυτό γιατί το Υποθηκοφυλακείο Κρωπίας είχε βομβαρδιστεί και καταστραφεί το 1944... Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης Π. Σιμόπουλος από το 1961 και μετά πούλησε και μεταβίβασε 19 οικόπεδα μέσα στο δάσος. Ολες οι πράξεις αγοραπωλησίας είναι μεταγραμμένες στο Υποθηκοφυλακείο Χαλανδρίου. Ο ίδιος είχε διωχτεί ποινικά στο παρελθόν για καταπάτηση άλλης δασικής έκτασης στην Κηφισιά, αλλά πέθανε πριν λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη.

Στο πόρισμά του ο εισαγγελέας αναφέρει πως «η έκταση των 42,05 στρεμμάτων έπρεπε να είχε μεταβιβαστεί στο υποθηκοφυλακείο Αθηνών, αλλά τέτοια μετεγγραφή δεν έγινε γιατί το 1905 δεν υπήρχε το συμβόλαιο, ενώ αυτό που χρησιμοποιήθηκε αργότερα, με την υπογραφή του συμβολαιογράφου Ν. Βουτυρά, ήταν πλαστό».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
Εγκλωβισμένοι από το «σεισμό» των κυβερνητικών υποσχέσεων

Στα όρια της εξαθλίωσης έχουν κυριολεκτικά οδηγηθεί 180 συμβασιούχοι υπάλληλοι του Δήμου Μενιδίου, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν από τις 23 Γενάρη! Η αγανάκτηση και η οργή των εργαζομένων - ενόψει μάλιστα και των γιορτών - είναι μεγάλη, το ίδιο μεγάλη όμως είναι και η αδιαφορία της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης, που όλο αυτό το διάστημα τους έχουν κάνει μπαλάκι.

Ο μεν δήμαρχος Μενιδίου Δημήτρης Παπανίκας κάτω από την πίεση που έχει δημιουργηθεί - από τους εργαζόμενους αλλά και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο - ισχυρίζεται πως «δε φέρω καμιά ευθύνη γι' αυτό το ζήτημα, την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση που δε στέλνει τα χρήματα μισθοδοσίας», ενώ από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών - που ενέκρινε τις συγκεκριμένες προσλήψεις - κωφεύει και αποφεύγει να προβεί σε οποιαδήποτε δέσμευση για το πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Και να φανταστεί κανείς πως οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι προσλήφτηκαν λίγες μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτέμβρη - στις 23 του μήνα - με το σκεπτικό πως είναι σεισμόπληκτοι και άνεργοι και χρήζουν βοήθειας! Με το ίδιο μάλιστα σκεπτικό η 4μηνη σύμβασή τους ανανεώθηκε στις 23 Γενάρη 1999 κι έγινε 8μηνη (λήγει στις 25 Μάη 2000). Ομως από τότε δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε μια δραχμή...

«Πλησιάζει το Πάσχα και είμαστε όλοι χρεωμένοι μέχρι το λαιμό, αφού όλο αυτόν τον καιρό ζούμε με δανεικά. Μας είπαν και εξακολουθούν να λένε πως βοηθούν και στηρίζουν τους σεισμόπληκτους, μόνο που εμείς δεν το έχουμε καταλάβει αυτό. Αυτό που καθημερινά βιώνουμε, από τότε που έγινε ο σεισμός, είναι την κοροϊδία τους», είπε στο «Ρ» ένας απ' τους 180 υπαλλήλους, ο Νίκος Κυριάκος. Ο άνθρωπος που περιμένει να ζήσει και να συντηρήσει δέκα άτομα με αυτό το μισθό που... δεν παίρνει! «Η κατάσταση και για μένα προσωπικά, αλλά και για τους άλλους συναδέλφους, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Στο δικό μου σπίτι είμαστε πέντε ενήλικες και μόνο εγώ εργάζομαι. Παιδιά κι εγγόνια από μένα περιμένουν να ζήσουν. Πώς θα ζήσουν όμως;», λέει χαρακτηριστικά.

Ανάλογη, ίσως και χειρότερη, είναι η περίπτωση του Γιάννη Κακαβογιάννη, ο οποίος είναι πατέρας εφτά ανήλικων παιδιών. «Αυτά τα λεφτά περιμένουμε για να κάνουμε Πάσχα και μας έχουν τόσες μέρες στην κοροϊδία πως "αύριο θα πληρωθείτε". Εχω φτάσει στο σημείο να μην μπορώ να πάρω ούτε ένα κουτί γάλα για τα παιδιά μου. Ντροπή τους!», μας είπε.

Από την πλευρά του ο Θάνος Τραβασάρος, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Πανδημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μενιδίου» (ΠΑΣΥΜ), επισημαίνει πως το συγκεκριμένο γεγονός είναι ένα ακόμα δείγμα της αδιαφορίας της κυβέρνησης απέναντι στα οξυμένα προβλήματα των σεισμοπλήκτων. «Δε φτάνει που όλα όσα έταξαν έμειναν στις καλένδες, δεν αρκεί που η αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων προχωρά με ρυθμούς χελώνας και ο περισσότερος κόσμος αναγκάζεται να μένει μέσα σε κίτρινα ή κόκκινα σπίτια, παρουσιάζονται τώρα φαινόμενα - όπως αυτό - που δείχνουν το εξής: Πως πρόθεση της κυβέρνησης, με την τακτική που ακολουθεί, είναι να αφαιρέσει και την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Αγνοια για το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ

Την προχειρότητα με την οποία η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) συγκαλεί, σε περίπου δέκα μέρες, το έκτακτο συνέδριό της για τα οικονομικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), κατήγγειλε, στη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθήνας, ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης», Στέλιος Λάμπρου. Οπως σημείωσε, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ προχωρεί στη διεξαγωγή του συνεδρίου - με άκρως σημαντικά θέματα - χωρίς προηγούμενα να έχει παρουσιάσει συγκεκριμένη εισήγηση και συνακόλουθα χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος στα αρμόδια όργανα, δηλαδή τα δημοτικά συμβούλια και τις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων των νομών της χώρας.

Χαρακτηριστικά της «άγνοιας» των αιρετών για τα θέματα του συνεδρίου είναι η ομολογία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου πως μόλις προχτές ενημερώθηκε σχετικά με τη διεξαγωγή (!) του συνεδρίου.

Εξηγώντας αυτήν την άγνοια, ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» Λεων. Αυδής, υπογράμμισε πως δεν είναι τυχαία, καθώς στο συνέδριο προβλέπεται να προταθούν προειλημμένες αποφάσεις, που θα επιρρίψουν περαιτέρω βάρη στους δημότες.

Συμπληρώνοντας ο Στ. Λάμπρου χαρακτήρισε υποβάθμιση του θεσμού την έλλειψη διαλόγου για τα θέματα του συνεδρίου και κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο του μεγαλύτερου δήμου της χώρας να ζητήσει αναβάθμιση των σχετικών διαδικασιών.

Η αντίδραση της Μ. Δαμανάκη, επικεφαλής της «Πρωτεύουσας Δύναμης», ήταν πως... «συνήθως έτσι γίνονται τα συνέδρια». Ενώ ο Γ. Πιερρουτσάκος, αντιδήμαρχος και σύνεδρος, δήλωσε πως δε θα μεταβεί στο συνέδριο.

Γκαράζ Κλαυθμώνος

Να αναθέσει σε έγκριτο νομικό τη σύνταξη γνωμοδότησης για την 24χρονη δικαστική διαμάχη του Δήμου με την κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το υπόγειο γκαράζ, στην πλατεία Κλαυθμώνος, αποφάσισε ομόφωνα χτες το δημοτικό συμβούλιο Αθήνας.

Η κοινοπραξία εκμεταλλεύεται το εν λόγω γκαράζ, από το 1971, οπότε και υπεγράφη η σχετική σύμβαση με το Δήμο, έναντι ενοικίου που σήμερα ανέρχεται στα περίπου 50 εκατομμύρια δραχμές το χρόνο. Ηδη από το 1975 ο Δήμος ξεκίνησε τις προσπάθειες να λυθεί η συγκεκριμένη σύμβαση που αρχικά προέβλεπε την εκμετάλλευση του χώρου για 24 χρόνια. Η συμφωνία προέβλεπε τη σύναψη δεύτερης σύμβασης, εφόσον η κοινοπραξία ολοκλήρωνε το έργο και το παρέδιδε στο Δήμο.

Συνέχεια στη διαμάχη αναμένεται να δοθεί στο ΣτΕ, όπου θα προσφύγει ο Δήμος μετά την παραλαβή της γνωμοδότησης - μέσα σε τρεις μήνες - ώστε να περιέλθει στα χέρια του το γκαράζ. Με έγγραφό της προς το Δήμο, η Κοινοπραξία ζητά να περιέλθουν σε συμβιβασμό, κάτι που ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης», Λεων. Αυδής, χαρακτήρισε ως «χύμα πρόταση που δε συνοδεύεται από κάποιο πλαίσιο συζήτησης» και κατά συνέπεια δεν υπάρχει το σχετικό έδαφος. «Αν επιζητούμε ειρήνη πρέπει να ετοιμαζόμαστε για πόλεμο, δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος δήλωσε τη συμφωνία της «Συμπαράταξης» στην ανάθεση γνωμοδότησης σε έγκριτο νομικό. Διευκρίνισε όμως, πως την εξέλιξη της υπόθεσης δεν μπορεί να αναλάβει νομικό γραφείο - κάτι που προτάθηκε χτες - αλλά η Νομική Υπηρεσία του Δήμου.

Εκ νέου αναστολή χορήγησης αδειών

Τέλος, στη χτεσινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τη δίμηνη αναστολή χορήγησης αδειών σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο Κολωνάκι και το Θησείο, μέχρι το ΥΠΕΧΩΔΕ να καθορίσει τις χρήσεις γης στις εν λόγω περιοχές. Αρση της αναστολής αποφασίστηκε για τις οδούς Μητροπόλεως και Κυπριάδου, στα Πατήσια.

Εισηγούμενος το θέμα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Ν. Απέργης είπε πως πρέπει να δοθεί στο Δήμο η δυνατότητα να κηρύσσει περιοχές ως «κορεσμένες», ώστε να υπάρχει αιτιολογία για τις αναστολές και αυτές να μην ακυρώνονται - όπως συμβαίνει - από την επιτροπή του άρθρου 18 του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Λεων. Αυδής υπογράμμισε ότι για να χαρακτηριστεί μια περιοχή «κορεσμένη» πρέπει να ληφθούν υπόψη μια σειρά παραγόντων και συμπλήρωσε πως όπου υπάρχουν διατάξεις για χρήσεις γης - όπως στο Θησείο και στη Μητροπόλεως - δε γίνεται να προσπεραστούν. Καταλήγοντας ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης» είπε πως πρέπει να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές στα δημοτικά διαμερίσματα (αρμόδια για τις προεγκρίσεις αδειών), ώστε να μπορούν να εξετάζουν, μια προς μια, τις σχετικές αιτήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ