ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο «Φούρνος» ανανεώνεται

Αναζητούν τα ψήγματα του νέου που θα επηρεάσουν τη ζωή μας (νέες προτάσεις της σύγχρονης τεχνολογίας και επιστήμης)... επιδιώκουν το συνδυασμό διαφορετικών τεχνών που γεννά νέους τρόπους έκφρασης.

Ο λόγος για το «Φούρνο», ένα κέντρο τέχνης που αναπτύσσει ένα σημαντικό δίκτυο συνεργασίας με έμφαση στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και προχωράει σε στόχους διεθνούς εμβέλειας. Τη διεύθυνση του «Φούρνου» αναλαμβάνουν η Ντοντό Σαντοριναίου με γενική ευθύνη, η Μαρία Χατζηχριστοδούλου με ευθύνη του Mediaterra (ένα διεθνές φεστιβάλ και συμπόσιο για την Τέχνη και την Τεχνολογία που θα γίνει στην Αθήνα από 3 μέχρι 7 Νοέμβρη 2000) και των βαλκανικών συνεργασιών και ο Μάνθος Σαντοριναίος, ο οποίος ξεκινάει τη δημιουργία ενός εργαστηρίου έρευνας και παραγωγής.

Επίσης, ο «Φούρνος» ενσωματώνει μια ομάδα νέων καλλιτεχνών, το «Fournos Microwave», που στόχο έχει τη δημιουργία εναλλακτικών καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων με την ενεργό συμμετοχή θεατών και καλλιτεχνών. Από 17 μέχρι 20 του Μάη θα πραγματοποιήσει εκδήλωση που έχει θέμα το ποδόσφαιρο. Δόθηκε μια μπάλα σε μια τάξη δημοτικού και σε γνωστούς ποδοσφαιρόφιλους καλλιτέχνες για να επέμβουν εικαστικά πάνω σ' αυτήν. Οι μπάλες αυτές θα εκτεθούν (17-20/5) στο «Φούρνο».

Το «Θέατρο του Νότου» στο βορρά

Με τις τρεις φετινές του παραγωγές επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη το «Θέατρο του Νότου», προσκεκλημένο του ΚΘΒΕ, στις δύο σκηνές του θεάτρου της Μονής Λαζαριστών. Η αυλαία ανοίγει στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός», στις 4 του Μάη με το έργο του Γκαίτε «Τουρουάτο Τάσσο» σε σκηνοθεσία Κάριν Χένκελ και σκηνογραφία Χενρίκε Ενγκελ. Η μετάφραση είναι της Στέλλας Νικολούδη και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν: Ακύλλας Καραζήσης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Λιγνάδης, Μαρία Σουλά (Μέχρι 7 του Μάη).

Από τις 5 μέχρι τις 14 του Μάη, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών θα παρουσιαστεί το έργο «Μια μέρα τον Οκτώβρη» του Γκέοργκ Κάιζερ, σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα, σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, σκηνικά Αντώνη Δαγκλίδη, κοστούμια Εβελυν Σιούπη. Παίζουν: Ναταλία Δραγούμη, Θανάσης Ευθυμιάδης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, κ.ά.

Ακολουθεί από 11 μέχρι 21 του Μάη, στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός», το έργο «Τουρκαρέ» του Αλαν Ρενέ Λεσάζ, σε μετάφραση Ανδρέα Στάικου και Σοφίας Διονυσοπούλου, σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, σκηνικά - κοστούμια Λίλης Πεζανού. Παίζουν: Μυρτώ Αλικάκη, Ακύλλας Καραζήσης, Γιώργος Κέντρος, Μαρία Κεχαγιόγλου, Νίκος Κουρής, Δημήτρης Λιγνάδης, Μπέσυ Μάλφα, Φωτεινή Μαξεβάνη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μαρία Σκουλά, Ταξιάρχης Χάνος.

Εικαστικές δημιουργίες

Εργο της Μπριγκίτα Σίλι - Αντωνοπούλου
Εργο της Μπριγκίτα Σίλι - Αντωνοπούλου
Η καινούρια ενότητα έργων ζωγραφικής του Βαγγέλη Διονά, εγκαινιάζεται στις 4 του Μάη (8.30μμ) στην αίθουσα τέχνης «Παρατηρητής» (Π.Π. Γερμανού 25, Θεσσαλονίκη). Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1954. Από το 1971 έως το 1974 δούλεψε κοντά στο ζωγράφο Γιώργο Βογιατζή. Το 1981 αποφοίτησε με άριστα από την ΑΣΚΤ, όπου σπούδασε ζωγραφική με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Παράλληλα παρακολούθησε με υποτροφία του ΙΚΥ το εργαστήρι νωπογραφίας και τεχνικής των φορητών εικόνων με δάσκαλο τον Κώστα Ξυνόπουλο. Δουλιά του παρουσίασε σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 24 του Μάη.

  • Εκθεση ζωγραφικής της Μπριγκίτας Σίλι - Αντωνοπούλου, εγκαινιάζεται στις 3 του Μάη στο εικαστικό κέντρο τεχνών «Γεώργιος Καρύδης» (Αριάδνης και Νιόβης, Φιλοθέη). Τίτλος της «Αρχαία άνοιξη». Η ζωγράφος έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 40 εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τη βραδιά των εγκαινίων, ο Λεόντιος Πετμεζάς θα προσεγγίσει θεωρητικά το πολυσχιδές εικαστικό έργο της δημιουργού. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 του Μάη και θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
  • Εγκαινιάζεται στις 4 του Μάη (8μμ) στην γκαλερί «Ολγα Γεωργαντέα» (Βασ. Παύλου 102 - 104, Βούλα), η πρώτη ατομική έκθεση έργων της ζωγράφου Ζωής Παππά. Με τίτλο η «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», ο καθρέφτης είναι ένα πέρασμα σε έναν άλλο κόσμο, όπου ο θεατής καλείται να πάρει το ρόλο της Αλίκης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 του Μάη.
  • «Μουσική των Γαλαξιών» ονομάζεται η έκθεση έργων ζωγραφικής του Νίκου Τόσκα, που εγκαινιάζεται στις 8 του Μάη (8μμ) στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (Ακαδημίας 23). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 του Μάη.
  • Μέχρι τις 12 του Μάη στο χώρο σύγχρονης τέχνης «Αμυμώνη» φιλοξενείται έκθεση έργων ζωγραφικής του Γιώργου Τσιούρη. Τίτλος της: «Ορεινά περάσματα».
Εαρινές πρεμιέρες
«Πρόσωπο με πρόσωπο» από το Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου
«Πρόσωπο με πρόσωπο» από το Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου
  • Το Δημοτικό Θέατρο Ζακύνθου παρουσιάζει από την Κυριακή του Πάσχα και για 15 παραστάσεις το έργο «Πρόσωπο με πρόσωπο» του Αλεξάντρ Γκέλμαν, σε μετάφραση Κατερίνας Ζορμπαλά - Τζένης Καρέζη, σκηνοθεσία Θόδωρου Γράμψα, σκηνικά - κοστούμια Ειρήνης Σαρημούτσου, επιμέλεια κίνησης Βάνιας Στρούζα - Τσιλιμίγκρα και σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Θόδωρος Γράμψας και Πηνελόπη Μαρκοπούλου. Πρόκειται για ένα έργο «με προβληματισμό» - σημειώνει ο Θόδωρος Γράμψας - «για τις ανθρώπινες σχέσεις στη σημερινή κοινωνία, μια κοινωνία που τείνει να γίνει κοινωνία "καριέρας", συμβιβασμού, εξευτελισμού της προσωπικότητας και των ηθικών αξιών, μια κοινωνία της αναρρίχησης και της αδιαφορίας, εγκλωβισμένη».
  • Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι πρόβες της παράστασης «Στον ίσκιο της μνήμης» της Ελευθερίας Εμμανουήλ, που ανεβαίνει, από την ομάδα «Οψεις», στις 6 του Μάη, στο θέατρο «Αλκμήνη», σε σκηνοθεσία Ελευθερίας Εμμανουήλ, σκηνικά Γιώργου Μπουτολιά και κοστούμια Τάκη Κόλλια. Η σύνθεση της μουσικής είναι του «Στούντιο 19». Ερμηνεύουν: Κατερίνα Ορφανού, Ειρήνη Παπαμιτσάκη, Λένα Φραγκούλη.
«Θα» περί αρχαιολογικού νόμου

Από τη μεταπολίτευση ακούμε τους εκάστοτε υπουργούς Πολιτισμού του δικομματικού σκηνικού, μόλις αρχίζουν τη θητεία, να τάζουν άμεση κατάθεση στη Βουλή αρχαιολογικού νομοσχεδίου. Τη «σκυτάλη» του «θα» πήρε προχθές ο Θ. Πάγκαλος, ζητώντας την από «κοινού» και «ομόφωνη» συνεργασία με τη ΝΔ. Κουβέντα βέβαια δεν είπε το γιατί όλοι, ανεξαιρέτως, οι προκάτοχοί του, μετά τα πρώτα «θα» ξέχασαν το αρχαιολογικό νομοσχέδιο. Ιδού, λοιπόν, γιατί: Γιατί με τον ισχύοντα, πανάρχαιο... αρχαιολογικό νόμο όλοι βολεύονται. Το κράτος δεν υποχρεούται να στελεχώσει επαρκώς την Αρχαιολογική Υπηρεσία, απαλλασσόμενο και από τα επιπλέον οικονομικά βάρη. Η «ιδιωτική πρωτοβουλία» μπορεί να νέμεται την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η αρχαιοκαπηλία, ντόπια και ξένη, να αλωνίζει, αρπάζοντας τα αμέτρητα μη καταγραμμένα ως εθνικά κειμήλια αρχαία αντικείμενα -αφού το ΥΠΠΟ δεν έχει καν συντάξει Αρχείο Αρχαιοτήτων που θα απαγορεύεται να εξαχθούν από τη χώρα (παρανόμως αλλά και νομίμως). Η ΕΕ, που μπορεί να θεωρεί ως «ιδιοκτησία» της τις αρχαιότητές μας και αυτή να καθορίζει τη «μοίρα» των κλεμμένων ή όχι. Οσο για τη ρήση του, μιλώντας περί Ολυμπιάδας, ότι «ο πολιτισμός είναι όλων των Ελλήνων», θα απαντήσουμε: ουδέν ψευδέστερον αυτού.

Tο νέο ΔΣ του ΣΕΗ

Μετά την καταμέτρηση των σταυρών από τις προχτεσινές αρχαιρεσίες του ΣΕΗ, η «Δημοκρατική Ενότητα» αντιπροσωπεύεται στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο από τους: Ανδρέα Βαρούχα (202 σταυρούς), Αννα Φόνσου (194), Βασίλη Κολοβό (168), Λεωνίδα Βαρδαρό (118), Σάσσα Καστούρα (113), Ακίνδυνο Γκίκα (104), Κώστα Μαλκότση (96), Μιχάλη Θεοδώρου (82) και Γιώργο Ματαράγκα (75). Στον Οργανισμό Εταιρικών Θιάσων του ΣΕΗ εκλέγονται από τη ΔΕΗ η Ελένη Γερασιμίδου, ο Κώστας Βιτσεντζάτος, η Ανδριανή Τουντοπούλου και ο Μάκης Αρβανιτάκης. Τα υπόλοιπα μέλη του νέου ΔΣ του ΣΕΗ είναι Ρήγας Αξελός, Γιώργος Κέντρος, Λευτέρης Πλασκοβίτης, Σίμων Πάτροκλος, Γιάννης Παπαγιάννης, Νίκος Μπακογιάννης, Γιώργης Ζιόβας και Γιώργος Δηνάλης. Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχαν ανακοινωθεί οι σταυροί των εκλεγμένων.

Με ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στους Ελληνες της Αιγύπτου με αφορμή την ομώνυμη έκθεση που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων στο Πνευματικό Κέντρο, κυκλοφορεί το τεύχος Απριλίου του περιοδικού «Ελληνική Διασπορά» που εκδίδει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στα περιεχόμενα του τεύχους περιλαμβάνεται - ανάμεσα στα άλλα - ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στην ελληνική παρουσία στη Μαγαδασκάρη, αφιέρωμα στη συνάντηση εργασίας νεοελληνιστών από όλο το κόσμο που πραγματοποιήθηκε το Μάρτη στην Αθήνα και αρθρογραφία για το ελληνικό στοιχείο της Αμερικής και της Κωνσταντινούπολης. Επίσης, ο αναγνώστης μπορεί να ενημερωθεί για τα γεγονότα του μήνα που πέρασε, για τις δραστηριότητες των ομογενών κ.ά.

Ολοκληρώνεται σήμερα ο κύκλος των «11 ποιητικών παραστάσεων» που είχε ξεκινήσει στις 16 του Φλεβάρη στο θέατρο «Εναστρον», κάθε Τετάρτη, πριν από την παράσταση του «Υπόγειου» του Ντοστογιέφσκι με τον Χρίστο Τσάγκα. Σήμερα, στις 7 μμ θα παρουσιαστούν οι ποιητές Λευτέρης Πούλιος και Νάσος Βαγενάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ