ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Βάρβαρη επίθεση κατά των φιλειρηνιστών

Οι κυβερνητικές δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν και τραυμάτισαν φιλειρηνιστές που διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη στο νησί του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ»

Δίνοντας, μια ακόμα φορά, διαπιστευτήρια υποτέλειας στους Αμερικανούς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χτύπησε φιλειρηνιστές διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την προκλητική επίσκεψη του αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ» στην Κέρκυρα.

Συγκεκριμένα, ειδικές δυνάμεις που είχαν μεταφερθεί μέσω Ηγουμενίτσας στο νησί για την προστασία των μακελάρηδων του αμερικανικού αεροπλανοφόρου, επιτέθηκαν, προχτές αργά το βράδυ, εναντίον του πλήθους των διαδηλωτών - φιλειρηνιστών που διαμαρτύρονταν μπροστά στην πύλη του λιμανιού. Χτυπώντας βάναυσα με ρόπαλα, αλλά και σίδερα (!), που είχαν σπάσει από τα κάγκελα του λιμανιού, τραυμάτισαν αρκετούς διαδηλωτές. Απ' αυτούς, σχετικά σοβαρά τραυματίστηκαν, ο Δημήτρης Κουτσολούκας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Οικοδόμων Κέρκυρας, του οποίου έσπασαν και το ρολόι και τα γυαλιά με τα χτυπήματα, ο Κώστας Ρούσινος πρόεδρος του Συλλόγου Αδιόριστων Καθηγητών και ο Θόδωρος Γουλής, γιατρός, τον οποίο κλείνοντας ανάμεσα στις καγκελόπορτες τον χτυπούσαν με μανία σ' όλο το κορμί ενώ τον τραυμάτισαν στο χέρι. Οι δύο τελευταίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο απ' όπου, αφού τους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Η επίθεση των λιμενικών και των ειδικών δυνάμεων στους διαδηλωτές φιλειρηνιστές έγινε απρόκλητα μπροστά στην 2η Πύλη του λιμανιού της Κέρκυρας. Οι διαδηλωτές προηγούμενα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Σορόκο και, από κει, με πορεία μέσα από τους δρόμους της πόλης έφθασαν στην εσωτερική πύλη του λιμανιού που ήταν κλειστή. Αφού συμβολικά κλείδωσαν με αλυσίδες την πύλη αυτή, οι διαδηλωτές προχώρησαν στη 2η Πύλη όπου και ζήτησαν να τους επιτραπεί να διαδηλώσουν στο χώρο μπροστά από το σημείο που είναι ελλιμενισμένο το πολεμικό πλοίο των Αμερικανών. Κάτι που αρνήθηκαν οι λιμενικοί, ενώ σε προηγούμενο συλλαλητήριο είχε επιτραπεί κάτι ανάλογο.

Εκεί μπροστά στην Πύλη, λοιπόν, οι διαμαρτυρόμενοι φιλειρηνιστές δέχτηκαν τη βάναυση επίθεση των λιμενικών και, κυρίως, των ειδικών δυνάμεων που με βρισιές και ρόπαλα τους επιτέθηκαν, τραυματίζοντας πολλούς. Οι ίδιοι έσκιζαν και ποδοπατούσαν ελληνικές και σημαίες της ειρήνης που πήραν από τους διαδηλωτές. Μάλιστα, όταν από τις σπρωξιές των λιμενικών έσπασαν τα κάγκελα, δε δίστασαν να πάρουν και σιδερολοστούς για να χτυπήσουν τους διαδηλωτές.

Παρά την επίθεση, οι διαδηλωτές παρέμεναν μπροστά στην πύλη για αρκετή ώρα, φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά -αντιαμερικανικά συνθήματα, κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και στα Βαλκάνια, ενάντια στις βάσεις των ΗΠΑ στη χώρα μας, ενώ η οργή των διαδηλωτών ξέσπασε και κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ φωνάζοντας: «Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», «Η τρομοκρατία δε θα περάσει» κ. ά.

Προκλητική ήταν και η εμφάνιση του λιμενάρχη στο χώρο της επίθεσης, όπου έφθασε όταν ολοκληρώθηκε η επίθεση των ειδικών δυνάμεων, την οποία κατηύθυνε και καθοδηγούσε κρυμμένος στα ενδότερα. Ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, ο λιμενάρχης προσπαθούσε να αποποιηθεί των ευθυνών του για την επίθεση.

Η απρόκλητη επίθεση των κατασταλτικών δυνάμεων της κυβέρνησης έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον φιλειρηνικό κερκυραϊκό λαό, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ξεσηκώθηκε, καταδικάζοντας την επίσκεψη του αεροπλανοφόρου των μακελάρηδων και απαιτώντας την απομάκρυνσή του. Θλιβερή εξαίρεση, απλώς, αποτέλεσαν ελάχιστοι τοπικοί κομματικοί -πολιτικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που επιδόθηκαν στην κατασυκοφάντηση του φιλειρηνικού κινήματος και των κομμουνιστών που πρωτοστατούν, για κάποια... αμερικανικά δολάρια που θα χάνονταν από την εκδίωξη των Αμερικανών στρατιωτών. Τέτοια υποτέλεια...

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Θ. Γουλής, οι έντονες κινητοποιήσεις του κερκυραϊκού λαού δείχνουν πως η αξιοπρέπεια και η περηφάνια δεν εξαγοράζονται με τα αιματοβαμμένα δολάρια των ιμπεριαλιστών. Και οι κραυγές υποτέλειας κάποιων παραγόντων, ίσα ίσα, φουντώνουν τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού και το αίσθημα αλληλεγγύης προς το γιουγκοσλαβικό λαό και κάθε λαό που δέχεται τις επεμβάσεις της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης. Ωστόσο, προσθέτει ο Θ. Γουλής, τόσο η επίσκεψη του «Αϊζενχάουερ» όσο και η απρόκλητη επίθεση στο φιλειρηνικό κίνημα από τις κυβερνητικές κατασταλτικές δυνάμεις στόχο έχουν να προετοιμάσουν είτε να τρομοκρατήσουν το λαό του νησιού να αποδεχτεί τη μετατροπή του νησιού σε πλωτή βάση του αμερικανικού στόλου, κάτι που, βεβαίως, θα καταστρέψει και τον τουρισμό στο νησί. Γι' αυτό και ο κερκυραϊκός λαός θα συνεχίσει τον αγώνα του, τονίζει.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ
«Σπάμε τον αποκλεισμό - Στηρίζουμε την ελπίδα»

O κουβανικός λαός δεν είναι μόνος. Στον αγώνα που κάνει 40 χρόνια για να αντιμετωπίσει την αμερικανική βαρβαρότητα, οι προλετάριοι όλου του κόσμου πολλές φορές έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους στους Κουβανούς συντρόφους, που παλεύουν για να προστατεύσουν και αναπτύξουν την επανάστασή τους, έστω και αν βρίσκονται λίγα μόλις μίλια από το στόμα του ιμπεριαλιστικού λύκου. Και οι Ελληνες έχουν εκφράσει έμπρακτα τη διάθεσή τους να στηρίξουν την κουβανική επανάσταση. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, που η αμερικανική κυβέρνηση εντείνει τον αποκλεισμό της Κούβας η διεθνιστική αλληλεγγύη έχει ξεχωριστή σημασία.

Σήμερα το πρωί, στα πλαίσια της καμπάνιας «Σπάμε τον αποκλεισμό - Στηρίζουμε την ελπίδα», το πλοίο WOROUM απέπλευσε από τη ράδα του Πειραιά για την Κούβα, μεταφέροντας 5.5 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, που συγκέντρωσε ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος. Αυτή ήταν η 8η αποστολή βοήθειας. Περιλαμβάνει χαρτικά, φάρμακα, σχολικά είδη, απορρυπαντικά, παιχνίδια, λάδι, ρουχισμό και υποδήματα που συγκεντρώθηκαν περίπου σε 8 μήνες. Οπως και τις προηγούμενες φορές, ο ελληνικός λαός, μέσω των συνδικάτων και άλλων μαζικών φορέων, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου. Οι προσφορές ήταν συγκινητικές, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι τα είδη αυτά είναι από το υστέρημα όσων τα πρόσφεραν. Και σήμερα η ελληνική εργατική τάξη εξακολουθεί να δίνει απλόχερα την αλληλεγγύη της στον κουβανικό λαό.

Χτες οι 5.5 τόνοι βοήθειας μεταφέρθηκαν με τέσσερα φορτηγά στο τρίτο Τελωνείο Πειραιά για τις διατυπώσεις της εξαγωγής και στη συνέχεια φορτώθηκαν σε λάντζα που τα μετέφερε στο πλοίο. Ο γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Κων/νος Τουμασάτος δήλωσε στο «Ρ»: Ιδιαίτερα συγκινητική αυτή η προσφορά, διότι κατά κανόνα προέρχεται από φτωχά λαϊκά στρώματα απ' όλα τα σημεία της ελληνικής επικράτειας. Σήμερα, με τη βαρβαρότητα, η οποία έχει επιβληθεί από τη διεθνή τάξη πραγμάτων, έχει ιδιαίτερη σημασία η ανάπτυξη της διεθνιστικής αλληλεγγύης των λαών. Ετσι και ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος, στα πλαίσια αυτής της αλληλεγγύης, πραγματοποιεί την όγδοη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον κουβανικό λαό, που μαζί με την κυβέρνησή του, στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, διεξάγει έναν πανανθρώπινο αγώνα και γι' αυτό χρειάζεται την αλληλεγγύη και τη βοήθεια όλων μας.

Ο γραμματέας της κουβανικής πρεσβείας Λουίς Πράντο Γκαρσία, αφού σημείωσε ότι για μια ακόμα φορά φαίνεται η ένωση των δύο λαών, του ελληνικού και του κουβανικού, τόνισε ότι μετά τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση στην Κούβα η βοήθεια αυτή είναι αναγκαία, προσθέτοντας ότι ακόμα μεγαλύτερη αξία από την πράξη είναι πως την κάνουν άτομα που δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα. Πολλές ευχαριστίες στον ελληνικό λαό και στον ελληνοκουβανικό σύνδεσμο, κατέληξε.

Η εκδήλωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ στο Επταπύργιο στον «902 ΤV»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Τετάρτη:

  • Στις 20.00 «Πολιτική Επικαιρότητα». Θα μεταδοθεί η εκδήλωση τιμής της ΚΟΘ του ΚΚΕ στο Επταπύργιο. Εκεί, έξω από τις φυλακές, όπου χιλιάδες αγωνιστές βασανίστηκαν άγρια και δολοφονήθηκαν, επειδή αρνήθηκαν να προσκυνήσουν. Εκεί, έξω από το κολαστήριο του Γεντί Κουλέ, που η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες της θέλουν να σβήσουν τη σύγχρονη μαρτυρική ιστορία του, και να το αναδείξουν σαν βυζαντινό μνημείο. Εκεί έξω η ΚΟΘ του ΚΚΕ πραγματοποίησε μια εκδήλωση δίδαγμα προς τις νεότερες γενιές, με τη συμμετοχή γνωστών ηθοποιών της συμπρωτεύουσας αλλά και εκατοντάδων νέων, συγγενών θυμάτων, μάρτυρες οι ίδιοι της κτηνωδίας των βασανιστών.
  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις». Ο Κ. Καραχάλιος συνομιλεί με τους καλεσμένους του για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας.
  • Στις 23.15 θα μεταδοθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας της Γ' Εθνικής κατηγορίας Ατρόμητος - Εδεσσαϊκός.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ