ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Φλεβάρη 2008
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι εργαζόμενοι φταίνε για την ακρίβεια!
  • Η κυβέρνηση καλεί τους καταναλωτές να ...τιμωρήσουν τους «κακούς εμπόρους»
  • ΠΑΜΕ: Εκεί που μας χρωστούσανε...

Προκαλώντας την κοινή νοημοσύνη για την απροθυμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ακρίβεια και την κερδοσκοπία, ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας - μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό - κάλεσε τους καταναλωτές να πάρουν την υπόθεση στα ...χέρια τους! Παράλληλα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος επαναλάμβανε χτες αυτό που οι προκάτοχοί του έχουν ξεκαθαρίσει κατά καιρούς σε όλους τους τόνους ότι «όχι μόνο η αισχροκέρδεια, αλλά ούτε καν η ακρίβεια δεν μπορεί να προσδιοριστεί με βάση την ισχύουσα νομοθεσία»!

Στα πλαίσια αυτά χτες ο Χρ. Φώλιας, συμπληρώνοντας όσα είχε πει την περασμένη για την ακρίβεια - παρομοιάζοντάς τη με «τανγκό» που χρειάζεται δύο - διευκρίνισε πως η μια πλευρά είναι οι κερδοσκόποι και η άλλη οι καταναλωτές, που πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι και να «επιβραβεύουν τον καλό και να τιμωρούν τον κακό έμπορο». Λες και η υπόθεση της ακρίβειας είναι θέμα ενημέρωσης ή ικανότητας των καταναλωτών, όταν οι τιμές σε όλα σχεδόν τα είδη πρώτης ανάγκης αυξάνονται ανεξέλεγκτα, όπως η τιμή στο ψωμί (1,60 ή 1,50 ευρώ τα 700 γραμμάρια) ή στο γάλα (1,35 ή 1,30 ευρώ το λίτρο). Αναλόγως προκλητικός ο υπουργός Ανάπτυξης, έχοντας δηλώσει στο Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή ότι το βιοτικό επίπεδο έχει αναβαθμιστεί σε σημείο που να γίνεται λόγος για «shopping therapy» (σε απλή μετάφραση: «θεραπεία» μέσω καταναλωτικών αγορών που στην πραγματικότητα δεν είναι απαραίτητες, αλλιώς καταναλωτική μανία), χτες διευκρίνισε: «όποιος μπορεί κάνει "therapy", ο άλλος που έχει ανάγκη όχι»!

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους και τερτίπια, προκειμένου να αμβλύνει την αγανάκτηση των εργαζομένων, το εισόδημα των οποίων δέχεται απανωτά πλήγματα από τα κύματα ακρίβειας. Στα πλαίσια αυτά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επεξεργάζεται ένα πακέτο ανακοινώσεων που στοχεύουν στη δημιουργία εντυπώσεων, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις αιτίες που είναι συνυφασμένες με την πολιτική της «ελεύθερης αγοράς» και της μεγιστοποίησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Σύμφωνα με όσα είπε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος, η κυβέρνηση προσανατολίζεται μεταξύ άλλων:

  • Στην επιβολή προστίμων για τις επιχειρήσεις που αρνούνται να στείλουν κοστολογικά στοιχεία στο υπουργείο.
  • Στην αναπροσαρμογή της αγορανομικής διάταξης περί ανώτατων τιμών σε κυλικεία αεροδρομίων, πλοίων, αρχαιολογικών χώρων κλπ., μετά την παρέμβαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να αφαιρεθούν ορισμένα είδη για τα οποία προβλέπονταν ανώτατες τιμές και να υποχρεωθούν τα κυλικεία όταν δεν έχουν κάποιο προϊόν που έχει υποχρεωτικά ανώτατη τιμή να διαθέτουν άλλο αντίστοιχο με την ίδια τιμή.

Ωστόσο, ο ίδιος ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι στην ουσία δεν πρόκειται για καινούρια μέτρα, αλλά εν πολλοίς για εφαρμογή διατάξεων που ήδη υπάρχουν.

Το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ και τον υπουργό, ο οποίος με «απαράδεκτες δηλώσεις που προκαλούν αγανάκτηση και οργή στρέφεται ενάντια στους εργαζόμενους ότι τάχα φταίνε αυτοί για την ακρίβεια».

«Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, που καλεί τους εργαζόμενους να «πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και τις δηλώσεις του υπουργού, ο οποίος αποτελεί τον εκλεκτό των βιομηχάνων και των εμπόρων». Η πολιτική αυτή αποτελεί τον «πλασιέ της ανταγωνιστικότητας και της ισχυρής οικονομίας που φέρνουν κερδοφορία για το κεφάλαιο. Πρόκειται για μια αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που είναι γνωστή από τα παλιά, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για το χτύπημα των κερδών, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Να δώσουν μαζική αποφασιστική απάντηση στην κυβέρνηση, στο κεφάλαιο με τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 13 Φλεβάρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

ΣΥΝΟΔΟΙ ΕΚΟΦΙΝ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Περιμένοντας την ύφεση...

Οι προοπτικές της διεθνούς οικονομίας, που απειλείται από την ύφεση, και η προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων κατά την περίοδο 2008 - 2010 - οι οποίες θα συζητηθούν εκτενώς στο εαρινό συμβούλιο κορυφής τον ερχόμενο Μάρτη - περιλαμβάνονται στην ατζέντα των θεμάτων των συμβουλίων ΕΚΟΦΙΝ και ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ, οι εργασίες των οποίων ξεκίνησαν χτες στις Βρυξέλλες και ολοκληρώνονται σήμερα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, το συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ (συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας των 27 χωρών - μελών) ενημερώθηκε και για τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Οικονομίας του G7 (των 7 ισχυρότερων χωρών του πλανήτη), η οποία πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο στις 9 του Φλεβάρη.

Οι υπουργοί Οικονομίας του G7 συζήτησαν στο Τόκιο για τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας, υπό τη σκιά εξάπλωσης της ύφεσης, και απλώς διαπίστωσαν την ύπαρξη του προβλήματος. Οτι, δηλαδή, η διεθνής οικονομία απειλείται να εισέλθει σε ύφεση. Στην ουσία, εκτός από τις διαπιστώσεις, στη σύνοδο του G7 εκφράστηκε η ευχή, το διεθνές πιστωτικό σύστημα να περιορίσει τις ζημιές που προέρχονται από την έκθεσή του στα ενυπόθηκα δάνεια χαμηλής εξασφάλισης (εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 400 δισ. ευρώ), ενώ αναμένουν τις επιπτώσεις που θα έχουν στην αμερικανική οικονομία τα πρόσφατα δημοσιονομικά μέτρα, ύψους 140 δισ. δολαρίων, τα οποία ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση Μπους.

Πέραν τούτων, η ΕΕ εμμένει σταθερά στην προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε όλο το φάσμα των οικονομικών σχέσεων. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «την περίοδο 2008 - 2010, πρέπει (σ.σ. στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας) να δοθεί από τα κράτη - μέλη έμφαση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», με προτεραιότητα: α) Στην εκπαίδευση - καινοτομία, β) στη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, γ) στις επενδύσεις στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας και δ) στην ενέργεια και τις κλιματικές αλλαγές.

ΠΛΑΣΤΑ - ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ
Οψιμες αποκαλύψεις από ΥΠΕΕ

Πλαστά και εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ εντόπισε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα καταλογισθέντα ποσά (πρόστιμα κλπ.) φτάνουν σε 183,1 εκατ. ευρώ, ενώ δε δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιρειών που φέρονται ότι ενέχονται στις παραπάνω παραβάσεις. Βέβαια, παραμένει άγνωστο εάν και κατά πόσο θα εισπραχτούν τα παραπάνω ποσά από την εφορία.

Οι υποθέσεις που αποκάλυψε η ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ) έρχονται να υπηρετήσουν το κλίμα που επιθυμεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση μπροστά στις δικαστικές και άλλες έρευνες - για ξέπλυμα χρήματος κλπ. - που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη. Η φοροδιαφυγή ήταν και παραμένει απότοκο της εφαρμοζόμενης πολιτικής ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, που περνάει - πρώτα και κύρια - μέσα από τις επίσημα θεσμοθετημένες φοροελαφρύνσεις και άλλες διευκολύνσεις.

Σύμφωνα με την ΥΠΕΕ, εντοπίστηκαν τα παρακάτω κυκλώματα:

  • Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης - με έδρα στο Μενίδι και αντικείμενο την κατασκευή και χονδρικό εμπόριο αλουμινίου, σιδήρου και ξύλου - εξέδωσε και διακίνησε 990 τιμολόγια σε 65 λήπτες.
  • Εξι εταιρείες πώλησης σιδήρου (σκραπ), με έδρα στην Ελευσίνα και τη Ν. Φιλαδέλφεια, εξέδωσαν 5.049 τιμολόγια συνολικής αξίας 61,6 εκατ. ευρώ. Η έρευνα συνεχίζεται.
  • 5 εταιρείες εμπορίας μετάλλων με έδρα την περιοχή της Αθήνας (δεν κατονομάζονται) εξέδωσαν 820 εικονικά τιμολόγια, ύψους 9,7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα, πάντα, με την ΥΠΕΕ, η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να καταλογιστούν οι παραβάσεις και στους αποδέκτες των τιμολογίων.
Ο λαός να απαντήσει στην πρόκληση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ακρίβεια και τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Χ. Φώλια, σημειώνεται:

«Αποτελεί πράξη απύθμενου θράσους η προσπάθεια της κυβέρνησης να χρεώσει στο λαό την ευθύνη για την ακρίβεια που κατατρώει τα πενιχρά λαϊκά εισοδήματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να απολογείται για τα αποτελέσματα της πολιτικής της που στηρίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου, ζητάει από τους εργαζόμενους και τα ρέστα.

Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να απαντήσουν στην πρόκληση, απορρίπτοντας συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική και όσα κόμματα την εκφράζουν. Τα επιχειρήματά τους υπέρ της ανταγωνιστικότητας, της απελευθέρωσης, του υγιούς ανταγωνισμού, αποδείχτηκαν οδυνηρά για τους εργαζόμενους και ωφέλιμα για το κεφάλαιο, οπουδήποτε κι αν εφαρμόστηκαν.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και όλες τις λαϊκές δυνάμεις να συσπειρωθούν στη γραμμή της λαϊκής αντεπίθεσης για την απόκρουση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για 1.400 ευρώ κατώτερο μισθό, 1.120 ευρώ κατώτερη σύνταξη και επίδομα για όλους τους ανέργους. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και τα καύσιμα. Δωρεάν και σύγχρονες κοινωνικές παροχές. Μαζική, μαχητική συμμετοχή στην απεργία στις 13 Φλεβάρη σε κάθε χώρο εργασίας, με τις διεκδικήσεις του ΠΑΜΕ και στις διαδηλώσεις του ΠΑΜΕ».

ΚΕΡΔΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 2007
Απογείωση σε νέα ρεκόρ

Αλμα στα 851 εκατ. ευρώ (+32,1%)! για τη Eurobank

Σε νέα προκλητικά ύψη - ρεκόρ απογειώθηκε η κερδοφορία του τραπεζικού κεφαλαίου και για το 12μηνο 2007 σε μια εξέλιξη που είναι γέννημα - θρέμμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής σε όφελος και για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Πρόγευση για τα παραπάνω αποτελεί η Eurobank (όμιλος Λάτση), η οποία είναι και η πρώτη από τις τράπεζες που δημοσιεύει ισολογισμό για τη χρήση του 2007.

Τα καθαρά κέρδη τους (μετά από φόρους) στο έτος 2007 εκτινάχτηκαν σε 851 εκατ. ευρώ (από 644 εκατ. ευρώ το 2006), εμφανίζοντας αλματώδη αύξηση σε ποσοστό 32,1% ή 11 και πλέον φορές πάνω από τον επίσημο πληθωρισμό. Παραπέρα ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τους στόχους της κερδοφορίας τους για τα αμέσως επόμενα χρόνια. Εκτιμούν τα κέρδη τους σε τουλάχιστον 1,03 δισ. ευρώ για το 2008 (αύξηση πάνω από 21% σε σχέση με το 2007) υπολογίζοντας, δε, ότι για το 2010 θα έχουν διαμορφωθεί σε 1,55 δισ. ευρώ, κονδύλι που είναι αυξημένο κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2007 (συνολική αύξηση πάνω από 82%)! Η «φιλοδοξία» τους πατάει στέρεα πάνω στην πολιτική αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων, πρώτα και κύρια μέσω της χορήγησης τραπεζικών δανείων προς τα νοικοκυριά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ