ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 2000
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Αγωνιστική και ανυπότακτη απάντηση!

Αυξάνονται τα μηνύματα από όλη τη χώρα για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, ενάντια στην υποταγή και τη συναίνεση 

Με την ανακοίνωση-διακήρυξη του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά στο χέρι, συνεχίζονται οι περιοδείες και οι κάθε είδους εκδηλώσεις ενημέρωσης των εργαζομένων, για την ανάγκη να συμμετάσχουν μαζικά και μαχητικά στις ταξικές αγωνιστικές εκδηλώσεις του γιορτασμού, τόσο στην Αθήνα όσο και σε όλη τη χώρα.

Το αγωνιστικό «παρών» καλούνται να δώσουν οι εργαζόμενοι της Αθήνας, στη συγκέντρωση που θα γίνει την Κυριακή 7 του Μάη στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όμως, πληθαίνουν καθημερινά τα σωματεία, οι συντονιστικές επιτροπές και οι συνδικαλιστές που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και παίρνουν αποφάσεις για συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις στις 7 του Μάη για να δώσουν ταξική απάντηση στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου και των συναινετικών συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Στη διακήρυξή του, το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να συστρατευτούν μαζί του «στην αντίσταση και την ανυποχώρητη πάλη ενάντια στους μονόδρομους των μονοπωλίων και των πολυεθνικών». Καλεί επίσης «όλα τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και τις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, που δε συναινούν και δεν υποτάσσονται. Κάθε συνδικαλιστικό στέλεχος, που είναι διατεθειμένο να συγκρουστεί με την κυβέρνηση, την ΕΕ, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, με τους βιομηχάνους και τους ΝΑΤΟικούς επικυρίαρχους, να πάρουν τη θέση τους στο ΠΑΜΕ και να δώσουμε την πρώτη ταξική - ενωτική απάντηση της εργατικής τάξης της χώρας».


Ομοσπονδίες και σωματεία της Αθήνας καλούν με τη σειρά τους σε αγωνιστική συσπείρωση και συμμετοχή στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις.

Τρίωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 5 του Μάη, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στους τόπους δουλιάς, κήρυξε η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), που καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά στις συγκεντρώσεις των ταξικών συνδικάτων. Η Ομοσπονδία καλεί όλα τα σωματεία του κλάδου να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις, «δίνοντας το ταξικό περιεχόμενο της Εργατικής Πρωτομαγιάς, προβάλλοντας τα πραγματικά προβλήματα της εργατικής τάξης και των πολιτικών που τα γεννούν και τα αναπαράγουν, για να φωτιστεί ο δρόμος της ταξικής πάλης, της αντίστασης και της ανατροπής».

Στάσηεργασίας για 1 ώρα κήρυξε η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας για την Πέμπτη 4 Μάη ή Παρασκευή 5 Μάη (Θα επιλέξουν τα ίδια τα σωματεία), ώστε να διοργανώσουν πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις. Η Ομοσπονδία καλεί ακόμα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν μαζικά μέρος στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις του ΠΑΜΕ στις 7 του Μάη.

Ως μέρα πάλης και αλληλεγγύης των εργατών όλου του κόσμου, τιμής και μνήμης των θυμάτων του ταξικού αγώνα πρέπει να γιορταστεί η Εργατική Πρωτομαγιά, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας, που καλεί όλους τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν μαζικά στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ. Τονίζει ακόμα ότι «η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους συνταξιούχους σε ακόμα χειρότερη θέση. Οι συντάξεις για την τεράστια πλειοψηφία των συνταξιούχων είναι πείνας και εξαθλίωσης».

«Ολοι με το ΠΑΜΕ να ανασυγκροτήσουμε τα συνδικάτα. Ολοι με το ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά». Με το σύνθημα αυτό ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζόμενων «Μαρινόπουλου» και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων Αθήνας καλούν τους εργαζόμενους της Αθήνας να πάρουν μέρος στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς την Κυριακή 7 του Μάη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

«Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη της χώρας μας μπροστά σε μια νέα επίθεση λιτότητας, σε μια νέα επέλαση ενάντια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα και τη συναίνεση της ΝΔ, ώστε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην εργοδοσία και την ΕΕ για: Ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων», υπογραμμίζουν τα σωματεία.

«Να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ανατρέψουμε τις αντεργατικές πολιτικές κυβέρνησης-Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να επιβάλουμε τα δικά μας εργατικά συμφέροντα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών - Εργαστηρίων - Γηροκομείων - Οίκων Ευγηρίας - Αναρρωτηρίων - Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων και καλεί όλους τους εργαζόμενους του χώρου να πάρουν μέρος στον αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς που κάνει το ΠΑΜΕ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Στη Λέσβο

Με ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς την Κυριακή 7 του Μάη, στις 10.30 το πρωί, αποφάσισε το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Μυτιλήνης να γιορτάσει την Εργατική Πρωτομαγιά. Σε ανακοίνωση το ΕΚ σημειώνει ότι «σήμερα, στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την εργατική τάξη, που δέχεται την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου και της πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία ακολουθεί πιστά τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επιδιώκει την ταχύτατη ένταξη στην ΟΝΕ, είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία η ανάπτυξη της ενότητας και της μαχητικότητας».

Στα Γιάννενα

Σε πανεργατική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων την Κυριακή 7 του Μάη, στις 10 το πρωί, καλεί με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή σωματείων και συνδικαλιστών του Νομού Ιωαννίνων. Στην ανακοίνωση επισημαίνει ότι «η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι τραγική. Τα τελευταία χρόνια πάρθηκαν μια σειρά αντεργατικά μέτρα. Την ίδια περίοδο, με ευθύνη των πλειοψηφιών, οι ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που ελέγχονται από την κυβέρνηση και την εργοδοσία, βοήθησαν με τη στάση τους να περάσουν αυτά τα μέτρα». Η Συντονιστική ασκεί έντονη κριτική και στην πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ Ιωαννίνων, για την επίθεση που έκανε ενάντια στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στο νομό.

Σε Κεφαλονιά και Ιθάκη

Με ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς την Κυριακή στις 7 του Μάη στις 9.30 το πρωί, στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου, αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης να δώσει απάντηση στις πολιτικές που επιβουλεύονται τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Το ΕΚ, με ανακοίνωσή του, καλεί όλα τα σωματεία του νομού να οργανώσουν πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις και να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση, δίνοντας την αγωνιστική - ανυπότακτη απάντηση, ότι «δε θα περάσουν η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και οι στόχοι της ΟΝΕ, που προωθούνται με τη συνεργασία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και με τον καινούριο διάλογο».


ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μαχητικό πρωτομαγιάτικο μήνυμα

Στο λιμάνι, η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, στις 11 το πρωί της 7ης Μάη, ταξικές συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις

Οι εργαζόμενοι της Βόρειας Ελλάδας με τα οξυμένα οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν την υποβάθμιση των περιοχών τους, το φάσμα της ανεργίας, της αδιάθετης αγροτικής παραγωγής, την πολιτιστική καθυστέρηση και εγκατάλειψη, προετοιμάζονται αποφασιστικά να στείλουν το δικό τους μαχητικό, αγωνιστικό μήνυμα στους κήρυκες της υποταγής και της συναίνεσης.

Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, όπου η Εργατική Πρωτομαγιά θα γιορταστεί με συγκέντρωση και πορεία, στις 7 Μάη 11 το πρωί, στην κεντρική πύλη του λιμανιού, θα υπάρξουν αγωνιστικοί γιορτασμοί με το ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο που έχει καθορίσει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, σ' όλες τις πόλεις της Β. Ελλάδας, δίνοντας, έτσι, την κατάλληλη απάντηση στην κυβερνητική καμαρίλα και τις συμβιβασμένες ηγεσίες.

Ο εργαζόμενος λαός των νομών της Μακεδονίας και Θράκης, που κοντά στα άλλα αισθάνεται ότι έχει πληγωθεί η περηφάνια του, βλέποντας να παραχωρείται η γη του, τα λιμάνια, αεροδρόμια, το οδικό δίκτυο της χώρας στους μισθοφόρους του ΝΑΤΟ για να εξυπηρετήσουν τα εγκληματικά σχέδια επιβολής της νέας τάξης, με το σφαγιασμό γειτονικών μας λαών, που βλέπει ακόμα και τα χωράφια με τις καλλιέργειές του να τα ζητούν οι ΝΑΤΟικοί για τις ασκήσεις τους, καλείται να δώσει στις 7 του Μάη μήνυμα αντίστασης, αγώνα και ελπίδας.

Οι πρωτομαγιάτικες ταξικές εκδηλώσεις, που έχουν προγραμματιστεί στις πόλεις της Β. Ελλάδας για την Κυριακή 7 Μάη, είναι:

Ανατ. Μακεδονία - Θράκη

Δράμα: Συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία και πορεία σε κεντρικούς δρόμους. Καβάλα: Συγκέντρωση στις 10.00 στην κεντρική πλατεία. Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει πορεία. Ξάνθη: Η συγκέντρωση οργανώνεται από το ΠΑΜΕ και θα γίνει στην κεντρική πλατεία στις 11.00. Θα ακολουθήσει πορεία. Κομοτηνή: Συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην αρχή της Βενιζέλου, δίπλα στο ΒΥΖΑΝΤΙΟ, και στη συνέχεια πορεία. Οργανώνεται από το ΠΑΜΕ, που καλεί το λαό να δώσει να καταλάβουν «κυβέρνηση, κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός ότι είμαστε εδώ όρθιοι για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας». Αλεξανδρούπολη: Συγκέντρωση στις 10.00 μπροστά στο Δημαρχείο και στη συνέχεια πορεία. Οργανώνεται από Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα συνδικαλιστών, σωματείων και άλλων φορέων, που χαρακτηρίζει την εκδήλωση της Πρωτομαγιάς σαν την «εργατική απάντηση στην κυβερνητική, φιλομονοπωλιακή επιδρομή» και αντίσταση «ενάντια στους μονόδρομους των μονοπωλίων και των πολυεθνικών».

Κεντρική Μακεδονία

Κατερίνη: Συγκέντρωση στις 10.00 στην κεντρική πλατεία και πορεία. Βέροια: Συγκέντρωση στις 10.00 στο Πάρκο Ελιάς και πορεία. Γιαννιτσά: Συγκέντρωση στις 10.00 στον πεζόδρομο. Κιλκίς: Συγκέντρωση στις 10.00 στην Πλατεία Ειρήνης με πορεία. Οργανώνεται από Επιτροπή σωματείων και άλλων φορέων και το ΠΑΜΕ. Σέρρες: Συγκέντρωση στις 11.00 στην Πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια πορεία. Οργανώνεται από επιτροπή σωματείων και συνδικαλιστών. Χαλκιδική : Συγκέντρωση στις 10.30 στην πλατεία Δημαρχείου του Πολύγυρου. Οργανώνεται από το ΠΑΜΕ και επιτροπή συνδικαλιστών, σωματείων και άλλων φορέων.

Δυτική Μακεδονία

Κοζάνη: Συγκέντρωση στις 11.30 στην κεντρική πλατεία και πορεία. Οργανώνεται από Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων. Πτολεμαΐδα: Συγκέντρωση στις 11.00 στην κεντρική πλατεία. Οργανώνεται από επιτροπή συνδικαλιστών. Γρεβενά: Συγκέντρωση στις 11.00 στην κεντρική πλατεία. Οργανώνεται από επιτροπή συνδικαλιστών. Φλώρινα: Συγκέντρωση στις 11.00 στην κεντρική πλατεία με πρωτοβουλία επιτροπής συνδικαλιστών. Καστοριά: Συγκέντρωση στις 10.00 στην Πλατεία Μακεδονομάχων. Οργανώνεται από το Εργατικό Κέντρο Καστοριάς, σε συνεργασία με τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Γουνεργατών και Συνταξιούχων.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πολυάριθμες αγωνιστικές εκδηλώσεις

Οι οικοδόμοι της Αθήνας πραγματοποιούν ένα πλούσιο αγωνιστικό πρόγραμμα στους χώρους δουλιάς, για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς

Στο δρόμο προς το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας διοργανώνει μια σειρά ταξικές εκδηλώσεις - εκτός από τη συμμετοχή του στην κεντρική συγκέντρωση την Κυριακή 7 Μάη στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης - στις οποίες καλεί όλους τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους στα τεχνικά έργα να πάρουν μέρος. Να σημειωθεί ότι οι οικοδόμοι θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση την Κυριακή 7 Μάη, στην πλατεία Κάνιγγος στις 9 το πρωί.

Ετσι την Παρασκευή 5 Μάη στις 7 μ.μ.το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας διοργανώνει εκδήλωση της νεολαίας,στα γραφεία του Συνδικάτου (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος).

Επίσης θα πραγματοποιήσουν μια σειρά εκδηλώσεις και στάσεις εργασίας σε τόπους δουλιάς. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 3 Μάη εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην «Αττική Οδό» 7.30 π.μ. - 8.30 π.μ. στο εργοτάξιο της Τεχνικής Εταιρίας ΑΚΤΩΡ στη λεωφόρο Κηφισίας, κοντά στο Μέγαρο του ΟΤΕ, καθώς και στο εργοτάξιο της Τεχνικής Εταιρίας ΒΩΒΟΣ στη λεωφόρο Κηφισίας, στις 11 π.μ. - 12 μ.

Την Πέμπτη 4 Μάη, εκδηλώσεις θα γίνουν στο αεροδρόμιο Σπάτων στο εργοτάξιο του Κακλαμάνου 8.30 π.μ. - 9.30 π.μ., στο εργοτάξιο της ΑΛΤΕ στην κατασκευή του ξενοδοχείου 10 π.μ. - 11 π.μ., καθώς και στο κεντρικό κτίριο στις 7 π.μ. - 8 π.μ. Εκδηλώσεις θα γίνουν και στο ΜΕΤΡΟ, στο εργοτάξιο στο Μοναστηράκι, 11 π.μ. - 12 μ.

Στην «Αττική Οδό» στις 4/5 εκδηλώσεις θα γίνουν στο εργοτάξιο της Παλλήνης της Τεχνικής Εταιρίας Σαραντόπουλος, των υπεργολάβων του και των εργαζομένων στα Αρχαιολογικά Σκάμματα 7.30 π.μ. - 8.30 π.μ. Στο εργοτάξιο της Τεχνικής Εταιρίας ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ στη Μεταμόρφωση 7 π.μ. - 8 π.μ. Στις 9 π.μ. - 10 π.μ. στα Αρχαιολογικά Σκάμματα στο Ζεφύρι, 11 π.μ. - 12 μ. στο εργοτάξιο της Τεχνικής Εταιρίας ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ στο Ζεφύρι.

Επίσης εκδήλωση θα γίνει και στις 11 π.μ. - 12 μ. στο εργοτάξιο του Μεγάρου Μουσικής.

Την Παρασκευή 5 Μάη εκδηλώσεις θα γίνουν στο αεροδρόμιο Σπάτων στις 9 π.μ. - 10 π.μ. στο Εργοτάξιο της Ελληνικής Τεχνοδομικής. Στις 7 π.μ. - 8 π.μ. στα εργοτάξια των τεχνικών εταιριών ΑΣΠΑΤΕ - ΤΕΚΤΟΝ - ΧΟΧΤΙΦ και στις 11 π.μ. - 12 μ. στο εργοτάξιο της JP Ελλάς ΑΤΕ.

Στην «Αττική οδό», στις 7.30 π.μ. - 8.30 π.μ. στην Κ/Ξ JP - Τεχνοδομική και στους υπεργολάβους της. Στις 11 π.μ. - 12 μ. στις γέφυρες και στα κανάλια της Λεωφόρου Μαρκόπουλου, στα εργοτάξια: ΑΛΦΑ - ΜΠΕΤΟΝ, ΛΑΛΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΔΑΛΑΓΚΑ, ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, κλπ.

Στον Κηφισό στις 7 π.μ. - 8 π.μ. στο εργοτάξιο της Τεχνικής Εταιρίας ΠΑΝΤΕΧΝΙΚΗ στην Ιερά οδό και Κηφισού. Στις 11 π.μ. - 12 μ. στο εργοτάξιο της Τεχνικής Εταιρίας Ευρωπαϊκή Τεχνική στην Πέτρου Ράλλη και Κηφισού.

Επιπλέον άλλες εκδηλώσεις θα γίνουν από τα παραρτήματα, στα εργοτάξια της Δυτικής Υμηττού, στο εργοτάξιο του Σαντοριναίου στη Λεωφόρο Μαραθώνος, στο εργοτάξιο του Αρείου Πάγου, στο εργοτάξιο του Ζέρβα στις Τζιτζιφιές κ.α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ