ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 2000
Σελ. /24
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΓΛΟΓΟΒΑΣ '44
Πανωλεθρία των Γερμανών

Από την εκδήλωση για τη μάχη της Γλόγοβας (Φωτογραφία Γ. Λιονάκη)
Από την εκδήλωση για τη μάχη της Γλόγοβας (Φωτογραφία Γ. Λιονάκη)
Την 56η επέτειο της μεγάλης μάχης της Γλόγοβας τίμησαν οι αντιστασιακοί, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Παράρτημα Τρίπολης της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 23 Απρίλη, στο Δρακοβούνι (Γλόγοβα) Γορτυνίας.

Για τη μάχη της Γλόγοβας, που υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του αγώνα που έδωσε ο ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών, μίλησε στην εκδήλωση ο επιζών της μάχης ελασίτης, Λυκούργος Δημόπουλος, ο οποίος ανέφερε σχετικά με το ιστορικό της μάχης:

«Την άνοιξη του 1944, μεγάλη στρατιωτική δύναμη Γερμανών και ταγματασφαλιτών, ξεκίνησε για εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο στην περιοχή Γορτυνίας και Μαντινείας, προς το Μαίναλο. Στις 20 Απρίλη εμφανίστηκαν οι Γερμανοί στο δρόμο προς Βαλτέτσι. Διά της βίας επιστρατεύουν ένα γέρο από τη Γλόγοβα για να τους δείξει το δρόμο. Ο άνθρωπος αυτός ονομαζόταν Χρήστος Παϊκούλας. Ο "γέρο - πλάτανος", όπως τον αποκαλούν οι συγχωριανοί του, τους οδηγεί κατ' απάνω στα αντάρτικα τμήματα, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα πέσει πρώτος, όπως πήγαινε μπροστά. Η γερμανική φάλαγγα πλησιάζει τα αντάρτικα τμήματα του 12ου και 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, με διοικητή τον Χρήστο Γαλανόπουλο (Κένταυρο) και καπετάνιο τον Σπύρο Μαντέλη (Καραϊσκάκη). Τα τμήματα του ΕΛΑΣ, με ένα αριστουργηματικό, επιτελικά καταστρωμένο σχέδιο, κύκλωσαν τον εχθρό, τον αιφνιδίασαν και τον διέλυσαν. Κυριολεκτικά έπαθε πανωλεθρία. Στο πεδίο της μάχης έπεσαν νεκροί 250 Γερμανοί και πιάστηκαν 19 αιχμάλωτοι. Αφθονο πολεμικό υλικό έπεσε στα χέρια των ανταρτών του ΕΛΑΣ και μαζί 30 μουλάρια φορτωμένα με πλιάτσικο, που είχαν κάνει από τα γύρω χωριά οι ταγμασφαλίτες. Από τον ΕΛΑΣ σκοτώθηκαν 13 αντάρτες και τραυματίστηκαν 19».

Στην εκδήλωση, ο αντιστασιακός Δήμος Μαραγκός, μίλησε επίσης για το έπος της Εθνικής μας Αντίστασης και για τη μεγάλη απήχηση που είχαν στο λαό τα ιδανικά της, με αποτέλεσμα να συστρατευθεί και να πολεμήσει με αυταπάρνηση τον εχθρό.

Το επετειακό πρόγραμμα περιλάμβανε ακόμη, επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στην ομώνυμη μάχη και κατάθεση στεφανιών από μέρους των μαζικών φορέων. Παραβρέθηκαν: αντιπροσωπεία των Κεντρικών Γραφείων της ΠΕΑΕΑ και μέλη των Παραρτημάτων της, από όλη την Πελοπόννησο. Επίσης εκπρόσωποι των Νομαρχιακών Επιτροπών Αρκαδίας, Λακωνίας του ΚΚΕ, Κομματικές Οργανώσεις και οι Αρκάδες Κομμουνιστές Αθήνας.

ΝΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ
Ολοι στους λαϊκούς αγώνες!

Με ευχές να περάσουν καλό Πάσχα, με υγεία, μαζί με τις οικογένειές τους, η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας της ΠΕΑΕΑ απευθύνεται - με Δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε μετά από συνεδρίασή της στις 22 του Απρίλη - σε όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης της περιοχής και τους καλεί: Να πάρουν μέρος μαζικά και μαχητικά στις αγωνιστικές εκδηλώσεις που οργανώνουν οι φορείς των εργαζομένων, όπως το ΠΑΜΕ, οι Επιτροπές Ειρήνης κ.ά, ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Πολύ περισσότερο, που η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη το εκλογικό αποτέλεσμα, προχωρεί όχι μόνο στην κατά γράμμα εφαρμογή των εντολών της ΕΕ, της ΟΝΕ, του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, αλλά και στην παράδοση της χώρας μας στα αμερικανοΝΑΤΟικά ιμπεριαλιστικά τυχοδιωκτικά σχέδια ενάντια στους λαούς των Βαλκανίων και με κύριο στόχο την αποσταθεροποίηση της Γιουγκοσλαβίας.

«Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - επισημαίνουν οι αντιστασιακοί - δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το παραπέρα ισοπέδωμα των λαϊκών κατακτήσεων, για το γκρέμισμα της κοινωνικής ασφάλισης, για το ξεπούλημα της περιουσίας του λαού στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, όπως γίνεται με τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ, τα λιμάνια, την Αγροτική και Εμπορική Τράπεζα κτλ.

Αποτελούν ντροπή για τη χώρα μας οι ενέργειες αυτές της κυβέρνησης ενάντια στη γειτονική μας χώρα. Μέσα στα πλαίσια αυτών των ενεργειών τοποθετείται και η βρώμικη υπόθεση, το Σαββατοκύριακο που πέρασε (22-23/4), της σύναξης με αρχηγό τον "υψηλότατο" Γεώργιεβιτς, που διεκδικεί το σερβικό θρόνο. Μαζί του έχει και ορισμένους αντιδραστικούς Σέρβους πολιτικούς και παπάδες, με την καθοδήγηση πάντα των Αμερικανών. Στη σύναξη αυτή πήρε επίσης μέρος ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών κ. Τρόντος, οι οποίοι τον αποκαλούσαν "μεγαλειότατο"!

Δεν υπάρχει άλλη δύναμη να σταματήσει τον κατήφορο αυτό της κυβέρνησης, εκτός από τους συντονισμένους αντιμονοπωλιακούς λαϊκούς αγώνες και τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου, που προτείνει το ΚΚΕ.

Πολλά έρχονται στο νου μας τις μέρες αυτές και με την επέτειο του πραξικοπήματος της χούντας που περάσαμε, γιατί μας θυμίζουν τον εγκληματικό ρόλο των Αμερικανών στην όλη υπόθεση της 21ης Απρίλη. Γι' αυτό καλούμε όλους τους αγωνιστές, όλο το λαό, να πάρουν μαχητικά μέρος στις εκδηλώσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ αμέσως μετά το Πάσχα. Και συγκεκριμένα, στις συγκεντρώσεις: Στις 7 του Μάη, στην Πάτρα, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, για την Εργατική Πρωτομαγιά. Στις 14 του Μάη στην εκδήλωση που οργανώνει το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ, για τις επετείους: Της Εθνικής Αντίστασης και του απαγχονισμού πατριωτών αγωνιστών από τους Γερμανούς φασίστες στη διάρκεια της Κατοχής. Στις 28 του Μάη από την Επ. Ειρήνης, περικύκλωση της αμερικανικής Βάσης του Αραξου. Τέλος, στις 4 του Ιούνη η εκδήλωση για τους 250 εκτελεσμένους κομμουνιστές στο Γηροκομείο, που οργανώνει η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ.

Τέλος - τονίζεται - είμαστε αντίθετοι, στο να επισκεφθεί το νομό μας ο Μπερνς, ο οποίος είναι ο κύριος εκπρόσωπος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη χώρα μας».

ΠΕΑΕΑ
Διεκδικούμε και με αγωγές τις γερμανικές αποζημιώσεις

To ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης-ΠΕΑΕΑ, ύστερα από την εκδοθείσα ευνοϊκή απόφαση του Αρείου Πάγου πάνω στην αγωγή της Νομαρχίας Βοιωτίας, που αφορά στην καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα του ολοκαυτώματος και της σφαγής του Διστόμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, καλεί όλες τις Νομαρχιακές Επιτροπές της, στους Νομούς που έχουν γίνει ολοκαυτώματα ή ομαδικές εκτελέσεις - και ασχέτως αν έχουν χαρακτηριστεί μαρτυρικά χωριά - να προχωρήσουν σε ανάλογες ενέργειες με εκείνες της Νομαρχίας Βοιωτίας. Παράλληλα, καλούνται να φροντίσουν να συγκεντρώσουν στοιχεία των εκτελεσθέντων και για τα πρόσωπα κληρονόμους ή άμεσα δικαιούχους, οι οποίοι θα κάνουν αγωγή κατά του γερμανικού Δημοσίου.

Στην ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ, εφιστάται η προσοχή πως, η εκδοθείσα απόφαση του Αρείου Πάγου, αποτελεί μεν μια νομολογία, αλλά αφορά μόνο τη συγκεκριμένη περίπτωση του νομάρχη Βοιωτίας, ο οποίος ενήργησε κατ' εξουσιοδότηση και για λογαριασμό των παθόντων ή των κληρονόμων τους.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση της ΠΕΑΕΑ υπογραμμίζει πως, όπως μέχρι τώρα έχει κάνει, δε θα παύσει ποτέ να απαιτεί από την Ελληνική κυβέρνηση τη λύση του θέματος, σε πολιτικό επίπεδο, όπως έχει υποχρέωση, τόσο για τις αποζημιώσεις των ολοκαυτωμάτων, όσο και για τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό Δάνειο.

Τιμή σε Αντίσταση και Αντιφασιστική Νίκη

Στο Πεδίο του Αρεως (Αγαλμα Αθηνάς), την 9η Μάη, ώρα 6.30 μμ, γιορτάζεται η μέρα της Αντίστασης και της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) διοργανώνει συγκέντρωση στις 9 του Μάη, Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης και της Νίκης των Λαών κατά του Φασισμού.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίο του Αρεως (Αγαλμα Αθηνάς), ώρα 6.30 μ.μ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανοίξει με χαιρετισμούς από την ΚΝΕ και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού. Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο ιστορικός Χρ. Τσιντζιλώνης.

Στο Β` μέρος του προγράμματος, που θα είναι καλλιτεχνικό, θα ακουστούν τραγούδια του αγώνα, που θα αποδώσει η Χορωδία της ΠΕΑΕΑ, υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Μπαρμπάτη, και από το «Σύνδεσμο διάδοσης Δημοτικών χορών και τραγουδιών», με διευθύντρια την Ευαγγελία Λύτρα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας.

Μας θυμίσατε τις πανανθρώπινες αξίες

Αγαπητοί μας αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης

Εκεί στο Νεκροταφείο του Βύρωνα, που πήγαμε να αποχαιρετίσουμε τον αγαπημένο μας Γιώργο Μαυρομμάτη τον λεβέντη μας, μια αθόρυβη, θερμή σαν την καρδιά σας πράξη, ήρθε να μας γλυκάνει τη θλίψη από την απώλεια και να μας θυμίσει τη γενιά των πατεράδων και παππούδων μας, περήφανων και αγαπημένων αγωνιστών, με τις μεγάλες πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά.

Τα δυο ωραία στεφάνια, με τα κατακόκκινα γαρίφαλα, που στην κόκκινη κορδέλα έγραφαν «Στον σύντροφο, στον καλό φίλο, από την Εθνική Αντίσταση», ζέσταναν την ψυχή μας. Νιώσαμε όλοι μας, μέσα σ' αυτή τη μεγάλη συγκίνηση που μας προσφέρατε, περήφανοι για άλλη μια φορά για τον δικό μας άνθρωπο, για σας τους μεγάλους, για τις μεγάλες σας αξίες και τα ιδανικά σας που υπηρετήσατε τότε, όταν «όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά» και που φαίνονταν να σιωπούν, μα δεν πέθαναν. Περνάνε με τα κατακόκκινα γαρίφαλά σας, σύμβολα της αγάπης και του άδολου αίματός σας, σαν μετάγγιση, μέσα στη συγκινημένη μας ψυχή. Μας κάνουν ταπεινά να ψιθυρίσουμε, σαν όρκο, σαν υπόσχεση: Θα προσπαθήσουμε να φανούμε αντάξιοι σας, θα κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα της καρδιάς σας, τη φλόγα των ωραίων πανανθρώπινων ιδανικών σας.

Σας ευχαριστούμε για ό,τι κάνατε και ό,τι κάνετε για μας.

Με σεβασμό και αγάπη, εκ μέρους όλων των συγγενών.

Αρης Γ. Μαυρομμάτης, Παιδαγωγός

Πάνος Ι. Μαυρομμάτης, Γιατρός ΕΣΥ

ΠΕΑΕΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ
Αλυτα τα προβλήματα των αντιστασιακών

«Κατά τη χρονιά που πέρασε, συνεχίστηκε η ίδια απαράδεκτη πολιτική από μέρους της κυβέρνησης, που αρνείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Συνεχίζεται η άρνηση του Πρωθυπουργού κ. Σημίτη να δεχτεί αντιπροσωπεία των ΕΑΜογενών Ενώσεων για να του εκθέσουν τα χρονίζοντα και φλέγοντα προβλήματά τους».

Τα παραπάνω διαπιστώνουν και καταγράφουν σε ψήφισμά τους, που εγκρίθηκε στη γενική συνέλευση τους, οι αντιστασιακοί - μέλη του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Μοσχάτου, οι οποίοι και απαιτούν:

Να εξισωθούν οι ανάπηροι του Εμφυλίου με τους αναπήρους πολέμου. Να επεκταθούν τα ευεργετήματα του α.ν 971/49 και του Π.Δ 176/69 και στους αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Να αντιμετωπιστούν θετικά τα αιτήματα των πολιτικών προσφύγων, των στρατιωτικών, των Μεσανατολιτών, των αγροτών, των τραπεζικών και άλλων κατηγοριών αγωνιστών και θυμάτων της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου. Να διδάσκεται η Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Να γιορτάζεται στις 9 Μάη - ημέρα της νίκης των λαών κατά του φασισμού. Να γίνει στην Αθήνα μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ