ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2008 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο σύντροφος Παναγιώτης Κοσιώνης

Θα θυμόμαστε πάντα τον πρωτοπόρο κομμουνιστή γιατρό, πρώην βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ. Θερμά συλλυπητήρια της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Παναγιώτης Κοσιώνης

Eurokinissi

Ο Παναγιώτης Κοσιώνης
Ο σύντροφος Παναγιώτης Κοσιώνης έφυγε από κοντά μας χτες το μεσημέρι από ανακοπή καρδιάς, σε ηλικία 73 χρόνων. Η κηδεία του αγαπημένου στην περιοχή κομμουνιστή Παναγιώτη γίνεται, σήμερα Τετάρτη 13 Φλεβάρη, στις 3 μ.μ., στον Αλισσό. Η απώλειά του έχει συγκλονίσει ολόκληρη την περιοχή της Αχαΐας και ευρύτερα, καθώς με τη δράση του, τόσο στο πεδίο της πολιτικής όσο και σε αυτό της ιατρικής, κέρδισε την εκτίμηση όλων με το ήθος και την προσφορά του.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του σ. Παναγιώτη Κοσιώνη σημειώνει:

«Η ΚΕ του ΚΚΕ ανακοινώνει το θάνατο του σ. Παναγιώτη Κοσιώνη. Ο σύντροφος Κοσιώνης τίμησε τον τίτλο του μέλους του Κόμματος, υπερασπίστηκε και αγωνίστηκε για τα δικαιώματα του λαού μας, σε όλες τις θέσεις και τα αξιώματα που το Κόμμα και το λαϊκό κίνημα τον ανέδειξε.

Ο Παναγιώτης Κοσιώνης γεννήθηκε στον Αλισσό Πατρών το 1934. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας και διακρίθηκε για την επιστημονική του κατάρτιση ως οφθαλμίατρος. Ωστόσο δεν ακολούθησε τον εύκολο δρόμο αξιοποίησης της επιστημονικής του καταξίωσης για προσωπικό πλουτισμό, αλλά στρατεύτηκε με το ΚΚΕ για το δίκιο της εργατικής τάξης, την κοινωνική πρόοδο, το σοσιαλισμό. Σε όλη του τη ζωή συνδύασε την επιστημονική ιατρική του συνεισφορά με τον αγώνα και την πλούσια κοινωνικοπολιτική δράση αφιερωμένη στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1976. Στο 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ. Εκλέχτηκε βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ στις εκλογές του 1989, του 1990, του 2000 και του 2004. Το 2000 και το 2004 διατέλεσε Ε' Αντιπρόεδρος της Βουλής. Για σειρά ετών υπηρέτησε τα λαϊκά συμφέροντα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διατέλεσε κοινοτικός σύμβουλος Αλισσού από το 1975 έως το 1982, ενώ από το 1982 έως το 2000 ήταν αντιδήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου στο Δήμο Πάτρας. Ηταν επικεφαλής και υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού "Πάτρα Μπροστά". Παράλληλα, συμμετείχε και συνέβαλε με την επιστημονική του γνώση και τη δράση του σε επιστημονικούς φορείς και συλλόγους. Από το 1987 έως το 1989 διατέλεσε πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας.

Τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι εργαζόμενοι της Πάτρας και της Αχαΐας θα θυμούνται για πάντα τον πρωτοπόρο κομμουνιστή γιατρό. Η Κεντρική Επιτροπή εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του σ. Παναγιώτη Κοσιώνη».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Νέα κλήση σε απολογία στην Τσέκου

Για απολογία καλείται και ο Νικολουτσόπουλος

Τη Δευτέρα θα απολογηθεί στον 2ο ειδικό ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου η Εύη Τσέκου, προφυλακισμένη ήδη στον Κορυδαλλό για εκβίαση και συμμετοχή στην απόπειρα αυτοκτονίας του Χρήστου Ζαχόπουλου. Η νέα κατηγορία είναι για παραβίαση προσωπικών δεδομένων σε βαθμό κακουργήματος. Σύμφωνα με τον συνήγορό της προτίθεται να απολογηθεί με υπόμνημα, εφ' όλης της ύλης.

Κλήση σε απολογία έλαβε και ο εργατολόγος Χρήστος Νικολουτσόπουλος, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Αιγινίτειο, παρότι οι γιατροί είχαν προγραμματίσει για προχτές, Δευτέρα, την έκδοση εξιτηρίου, ενώ θέμα ημερών φαίνεται πως είναι η προσωποποίηση της δίωξης για απόπειρα εκβίασης σε τουλάχιστον δύο ακόμα πρόσωπα.

Από το περιβάλλον της Εύης Τσέκου υποστηρίζεται ότι: Από τη δικογραφία αποδυναμώνεται η απόπειρα εκβίασης. Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου φαίνεται ότι τον τελευταίο μήνα δεν επικοινώνησε με τον Ζαχόπουλο και ότι το ίδιο διάστημα δεν είχε καμία επικοινωνία με ΜΜΕ, ενώ αφήνονται υπονοούμενα στον αν ήταν παρούσα στη δεύτερη συνάντηση που έγινε στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», όπως κατέθεσε ο Θέμος Αναστασιάδης. Επίσης, θα δώσει τη δική της εκδοχή για το μοντάζ - που όπως ισχυρίζεται δεν έγινε από την ίδια - ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι το δικό της υλικό δεν ήταν σε μορφή DVD.

Στο μεταξύ, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Αθηνών Παναγιώτης Πούλιος ζήτησε χθες να δει την προχτεσινή εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, προκειμένου να διαπιστώσει εάν έχει διαπραχθεί κάποιο αδίκημα, ώστε να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσιεύματα ο εκδότης της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» Θέμος Αναστασιάδης, στη συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε στον ανακριτή είπε ότι ουδεμία σχέση, επαφή ή γνωριμία δεν είχε με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Σπύρο Κλαδά και «αντιθέτως γνωρίζω από τα γεγονότα ότι ο κ. Τριανταφυλλόπουλος επιχείρησε να έχει σχέση μαζί του, με στόχο ενδεχομένως να εκβιάσει είτε εκείνον είτε εμένα είτε και τους δύο. Εκτιμώ ότι αν αρθεί το απόρρητο συνομιλιών Κλαδά, Κουκοδήμου, Τριανταφυλλόπουλου, θα αποκαλυφθεί γιατί και πώς το πρώην ΣΔΟΕ κινήθηκε εναντίον μου την ίδια ημέρα που ο κ. Ανδριανός κατέθετε στον ανακριτή ότι δήθεν είναι δημοσιογράφος ο κομιστής του dvd. Ηταν η ίδια ημέρα και ώρα που επικοινώνησε μαζί μου τηλεφωνικά ο κ. Καραμάνος, υπεύθυνος της υπηρεσίας. Ουδέποτε με είχαν ενοχλήσει προηγουμένως, και μάλιστα η υπόθεση των 5 εκατ. Ευρώ ήταν γνωστή επί τρίμηνο και υπήρχαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο κ. Ζορμπάς δήλωνε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την προέλευση των χρημάτων».

Σύσκεψη για την Ολυμπιάδα Ειρήνης

Ενόψει της Ολυμπιάδας Ειρήνης που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ, με αφορμή την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων 2008 στην Κίνα, η ΠΕΔΥΕ οργανώνει πλατιά σύσκεψη του Παναθηναϊκού Συμβουλίου τη Δευτέρα 18/2, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, στις 6.30 μ.μ.. Στη σύσκεψη καλούνται όλες οι γραμματείες των επιτροπών ειρήνης της ΠΕΔΥΕ, συνδικάτα εργαζομένων της Αθήνας, πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία και άλλοι φορείς για να συζητήσουν για την επιτυχία της Ολυμπιάδας Ειρήνης.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Επιλεκτική επίκληση των «κανόνων»

Τους «κανόνες της δημοκρατίας» επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να σχολιάσει τη διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ για την αποσιώπηση των λαϊκών αγώνων από τα εμπορικά κανάλια. Τους ίδιους όμως τους κανόνες της δημοκρατίας τους «ξέχασε» όταν ρωτήθηκε για τον αποκλεισμό του ΚΚΕ από τα ίδια τηλεοπτικά μέσα.

«Σε μια δημοκρατική πολιτεία οι κανόνες της δημοκρατίας οφείλουν να είναι σεβαστοί από όλους. Υπάρχει η δυνατότητα της έκφρασης απόψεων μέσα στο πλαίσιο των κανόνων αυτών», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος όταν κλήθηκε να σχολιάσει την «εισβολή μελών του ΠΑΜΕ στο στούντιο του ΣΚΑΪ». Οταν όμως ρωτήθηκε στη συνέχεια από τον «Ρ» για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον αποκλεισμό του ΚΚΕ από τα ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να παραπέμψει στις ...εκκλήσεις που έχει κάνει από τη Βουλή στα ιδιωτικά κανάλια για αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων. «Εχω μιλήσει πολλές φορές, όχι μόνο εδώ, αλλά και στη Βουλή, με αφορμή αντίστοιχες Ερωτήσεις που μου έχουν γίνει», είπε, επαναφέροντας την έκκληση που έχει απευθύνει τόσο στην ΕΡΤ όσο και στα ιδιωτικά κανάλια. «Η υποχρέωση όλων των Μέσων, η οποία αρύεται από το Σύνταγμα, ειδικά των ηλεκτρονικών Μέσων που παίρνουν δημόσια συχνότητα με άδεια από το ελληνικό δημόσιο, με τις γνωστές διαδικασίες, είναι υποχρέωση τέτοια που οδηγεί στην παρουσίαση όλων των απόψεων με - θα έλεγα - κατά κάποιον τρόπο αναλογία της εκπροσώπησης που έχουν τα κόμματα στη Βουλή», συμπλήρωσε, επιχειρώντας να αθωώσει την κυβερνητική στάση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ