ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κρίσιμη επιλογή

Από το συλλαλητήριο νίκης που πραγματοποίησε το ΑΚΕΛ την Πέμπτη στο στάδιο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό

Associated Press

Από το συλλαλητήριο νίκης που πραγματοποίησε το ΑΚΕΛ την Πέμπτη στο στάδιο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό
Σε φόντο αντικομμουνισμού και λασπολογίας κατά του ΑΚΕΛ και της υποψηφιότητας του Δημήτρη Χριστόφια, προσέρχονται στις κάλπες σήμερα οι Κύπριοι ψηφοφόροι για να εκλέξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εναν πρόεδρο που καλείται να ενώσει το λαό, τις δύο κοινότητες, Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, οδηγώντας σε λύση της 34χρονης κατοχής. Εναν πρόεδρο που δε θα επιχειρεί το διχασμό του λαού και την πόλωση, όπως επιχείρησε προεκλογικά ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο υποψήφιός του Ιωάννης Κασουλίδης, αλλά τη γεφύρωση των διαφορών και την επούλωση των πληγών.

«Κύπρος Ελλήνων Χριστιανών»

Η εβδομάδα πριν το δεύτερο γύρο χαρακτηρίστηκε από έντονο πολιτικό παρασκήνιο, προσπάθεια τρομοκρατίας και εκφοβισμού των ψηφοφόρων του Δ. Χριστόφια και έναν πόλεμο λάσπης εναντίον του ΑΚΕΛ, περί αφελληνισμού και «αθεϊσμού» της Παιδείας της κυπριακής νεολαίας, που θα οδηγήσει στην εθνική «καταστροφή».

Μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν τόσο από την ΚΕ του ΔΗΚΟ, όσο και της ΕΔΕΚ, οι οποίες, μετά τον αποκλεισμό του απερχόμενου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, τάχθηκαν στο πλευρό της υποψηφιότητας Χριστόφια, που έτσι απέκτησε μία νέα δυναμική, στο επιτελείο του Ι. Κασουλίδη επικράτησε πανικός.

Σύμφωνα με το ΔΗΣΥ, η επιλογή Χριστόφια για την προεδρία θα απειλήσει την «ελληνικότητα» του κυπριακού λαού. Οσο για την προεκλογική εκστρατεία της επαναληπτικής αναμέτρησης, ο Ι. Κασουλίδης επέλεξε να τη βασίσει στον εθνικισμό. Προβάλλοντας διαφημιστικά μηνύματα με την ελληνική σημαία και υπεραμυνόμενος του δόγματος η «Κύπρος είναι ελληνική», απέδειξε ότι κάθε άλλο παρά μπροστά δεν επιθυμεί να οδηγήσει τη χώρα. Αντίθετα την παρασύρει σε επικίνδυνα μονοπάτια, ακολουθώντας τα χνάρια της εθνικιστικής ΕΟΚΑ Β΄, που τα στελέχη της στεγάστηκαν στην παράταξη που τον υποστηρίζει, το ΔΗΣΥ. Αυτοί οι δρόμοι είναι οι ίδιοι που οδήγησαν και στο πραξικόπημα του 1974 και στην τουρκική εισβολή και κατοχή, της οποίας τη λύση θα κληθεί να διαπραγματευτεί ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, η επιλογή Κασουλίδη υποκρύπτει τη σκιώδη διακυβέρνηση του προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, και ό,τι αυτός πρεσβεύει, που υπερασπίστηκε μέχρι τέλους το αμερικανόπνευστο «σχέδιο Ανάν», καταστροφολογώντας για την επόμενη μέρα του ΟΧΙ του 75% του κυπριακού λαού. Ενώ όπως δήλωσε ο Δ. Χριστόφιας, η θέση «Κύπρος Ελλήνων Χριστιανών» μόνο επικίνδυνη μπορεί να χαρακτηριστεί.

Στον προεκλογικό «χορό» έσπευσε να μπει και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, τασσόμενος ανοιχτά στο πλευρό του Ι. Κασουλίδη και καλώντας τους πιστούς να τον στηρίξουν. Μία κίνηση που καταδικάστηκε τόσο από τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου, όσο και από εκκλησιαστικές προσωπικότητες, με τους Μητροπολίτες Κύκκου και Μόρφου να εκδίδουν γραπτή ανακοίνωση, με την οποία τον καλούν να περιοριστεί στα εκκλησιαστικά του καθήκοντα, καθώς οι ρόλοι Εκκλησίας - Κράτους είναι διακριτοί και ξεκαθαρισμένοι εδώ και χρόνια, απαιτώντας από τον επικεφαλής του κυπριακού κλήρου να μη διχάζει το λαό, αλλά να τον ενώνει, αποφεύγοντας τις πολιτικές τοποθετήσεις, δεδομένου ότι δεν είναι αυτός ο ρόλος του.

Σταθερές αξίες και αρχές

Τόσο το ΑΚΕΛ, όσο και ο ΓΓ του Κόμματος, πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απάντησαν στις επιθέσεις που δέχτηκαν τις τελευταίες μέρες. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Δ. Χριστόφια στο συλλαλητήριο νίκης που πραγματοποίησε την Πέμπτη στο στάδιο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό, όπου και τόνισε ότι το ΑΚΕΛ τιμά και σέβεται την ελληνική παράδοση και καταγωγή της ελληνοκυπριακής κοινότητας. «Κύριο στήριγμα στον αγώνα μας, είπε, ήταν και παραμένει η Ελλάδα, ο πολιτικός κόσμος, ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Εχουμε αποδείξει ότι η σχέση μας με τις εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, τη Βουλή των Ελλήνων, τον πολιτικό κόσμο και τον απλό Ελληνα πολίτη είναι χτισμένη πάνω σε βάση αδελφική και συναγωνιστική, χαρακτηριζόμενη από αμοιβαία εκτίμηση και σεβασμό». Μία σχέση που, όπως υπογράμμισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, θα διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού και θα αναβαθμιστεί.

Ο Δ. Χριστόφιας τόσο στην τελευταία του ομιλία, μπροστά σε χιλιάδες κυπριακού λαού και παρόντων των ηγετικών στελεχών, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, των ΕΔΗ, των Οικολόγων και των άλλων δυνάμεων που τον στηρίζουν, όσο και στη διακαναλική αναμέτρησή του με τον Ι. Κασουλίδη τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης των αδελφικών σχέσεων που έχει το ΑΚΕΛ με τους Τουρκοκύπριους, οι οποίες βασίζονται στους κοινούς αγώνες και στον σταθερό στόχο της υποψηφιότητάς του αυτή την κρίσιμη στιγμή για το εθνικό ζήτημα. «Στόχος μας είναι και παραμένει, τόνισε, μία βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και του διεθνούς δικαίου. Λύση που θα απαλλάσσει την πατρίδα μας από την κατοχή, τη διαίρεση, τον εποικισμό και τις όποιες ξένες εξαρτήσεις. Λύση που θα επανενώνει το κράτος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Λύση που θα αποκαθιστά και θα κατοχυρώνει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος επιστροφής της περιουσίας των προσφύγων. Λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, που προϋποθέτει φυσικά την πολιτική ισότητα όπως αυτή καταγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Σήμερα η ελεύθερη Κύπρος αποφασίζει για την ποιότητα και το χαρακτήρα της λύσης. Επιλέγει μεταξύ ενός υποψηφίου που αναδείχτηκε μέσα από ένα κόμμα αρχών, όπως είναι το ΑΚΕΛ, και στηρίζεται από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας και μίας υποψηφιότητας που επιχειρεί να διχάσει το λαό και να τον γυρίσει χρόνια πίσω.


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ


ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
65 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΟΝ

(Η συμβολή του ΕΠΟΝίτικου Τύπου)

ΣΤΕΡΝΕΣ του Φλεβάρη μέρες, που φεύγει φορτωμένος με χιόνια, αλλά και τα επετειακά που τον συνοδεύουν.

ΠΡΩΤΑ - ΠΡΩΤΑ του Κόκκινου Στρατού η γιορτή, που ακριβώς εκείνο το Φλεβάρη του 1943 ζούσε μια θριαμβική στιγμή καθώς εκεί στην πολιτεία του Στάλινγκραντ, στο Βόλγα, χτυπούσε νικηφόρα τους χιτλερικούς κι ανάσαινε βαθιά η ανθρωπότητα ολόκληρη.

ΕΙΝΑΙ ακόμη ο θάνατος του εθνικού μας ποιητή, του Κ. Παλαμά, και η συγκλονιστική εκείνη κραυγή του Αγγελου Σικελιανού: «Ηχήστε σάλπιγγες...».

ΣΤΙΣ στερνές μέρες (23 Φλεβάρη 1943) είναι και της δικής μας Οργάνωσης η γενέθλια ώρα, τότε που στην πιο άγρια στιγμή της χιτλεροφασιστικής κατοχής ιδρύθηκε στον ορίζοντα της σκλαβωμένης Ελλάδας η θρυλική ΕΠΟΝ.

ΕΞΗΝΤΑ πέντε χρόνια από τότε και κάθε χρόνο οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης τιμούν με εκδηλώσεις και με αγώνες την Οργάνωσή τους.

ΚΙ ΕΙΝΑΙ μεγάλη η χαρά σου να βλέπεις φέτος να αγκαλιάζει ο γιορτασμός αυτός πολλές περιοχές της χώρας. Να τη γιορτάζουν στα εργοστάσια, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στις γειτονιές και στα πιο απόμακρα σημεία της γης μας.

Η ΦΕΤΙΝΗ χρονιά είχε ακόμη - σχετικά πάντα με την ΕΠΟΝ - κι ένα ακόμη ευχάριστο γεγονός. Κρατήσαμε στα χέρια με συγκίνηση τον πρώτο τόμο της «Νέας Γενιάς», μια μοναδική Συλλογή Φύλλων σε φωτογραφική ανατύπωση, η οποία αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στο σήμερα και στο χτες.

ΠΟΥ αξίζει να θυμόμαστε. Για να μελετάμε το παρελθόν. Και να γινόμαστε ικανότεροι στο σύγχρονο αγώνα.

ΤΟ περιοδικό της «Ν.Γ.» ήταν το κεντρικό δημοσιογραφικό όργανο του ΚΣ της ΕΠΟΝ, που στα χρόνια της κατοχής έβγαινε σε μικρό σχήμα σε υπόγειες κρύπτες. Με την απελευθέρωση άρχισε να κυκλοφορεί σε μορφή περιοδικού μέχρι τον Οκτώβρη του 1947. Η 65η επέτειος της ίδρυσης της ΕΠΟΝ και η έκδοση της «Ν.Γ.» είναι η δέουσα στιγμή να ειπωθούν μερικά λόγια γενικότερα για τον παράνομο Τύπο της ΕΠΟΝ.

ΜΑΖΙ με τη «Ν.Γ.» κυκλοφορούσαν επίσης και πολλές άλλες ΕΠΟΝίτικες εφημερίδες, που παρουσίαζαν τα τοπικά προβλήματα και έφταναν και στο τελευταίο καλύβι του χωριού.

ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΟΙ του 1ου Αντιφασιστικού Συνεδρίου, που συνήλθε στην Αθήνα, το Γενάρη του 1946, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον πλούτο του έντυπου υλικού (εφημερίδες, περιοδικά, αφίσες, προκηρύξεις, τρικ) που είχε βγάλει ο τομέας διαφώτισης της ΕΠΟΝ στην κατοχική περίοδο. Εντυπωσιακή η προσπάθεια και επίσης αξιοπρόσεκτη η ποιότητα και η καλλιτεχνική τυπογραφική επεξεργασία.

ΜΕ τη φροντίδα της ΕΠΟΝ οργανώθηκε Εκθεση Παράνομου Τύπου της ΕΠΟΝ στο πλαίσιο του Συνεδρίου, που έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες να εκτιμήσουν το μέγεθος και την ποιότητα της δουλειάς του.

ΕΚΕΙΝΟ που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι οι εφημεριδούλες αυτές, με τις συντακτικές επιτροπές, με τους νέους δημοσιογράφους, ανταποκριτές, σχολιαστές, σκιτσογράφους στάθηκαν τα πρώτα σχολεία δημοσιογραφικής εκπαίδευσης. Κοντά σε έμπειρους παλιούς δημοσιογράφους προετοιμάστηκε ένα δυναμικό που αργότερα θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες προσωπικού στις εφημερίδες. Δυναμικό που θα μπορούσε ν' ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και στα νέα μηνύματα των καιρών.

Η ΕΠΟΝ στα 65 χρόνια της έδωσε στην ελληνική δημοσιογραφία δυναμικό που βοήθησε τον ελληνικό Τύπο στην ανάπτυξή του.

ΕΙΝΑΙ πολύ χαρακτηριστικά τα λόγια που έγραφε το 1947 ο Κ. Καραγιώργης για την ΕΠΟΝ. Μια τέτοια Οργάνωση, έγραφε, που ξεπήδησε μέσα από την πανεθνική ανάγκη της πάλης κατά των κατακτητών, αλλά και μέσα από τις υπερώριμες πια νέες ελληνικές συνθήκες, που διψούσαν για πολιτισμό και εκσυγχρονισμό, μια τέτοια οργάνωση είναι η ΕΠΟΝ. Βγήκε από τη ζωή της νέας γενιάς μέσα στην πιο ηφαιστειακή εθνική της εξόρμηση. Δοκιμάστηκε με το αίμα της μέσα στη ζωή. Ρίζωσε μέσα στην καρδιά της νεολαίας γιατί ήταν η ολοδική της Οργάνωση. Γι' αυτό είναι και ακατάλυτη.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ