ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗΣ
φωτ.

Στις 10 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος σύζυγος, πατέρας και παππούς ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ. Στη μνήμη του προσφέρουμε 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Περάματος. Η οικογένειά του

***

φωτ.

Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Γ. ΤΕΛΙΟΥ γεννήθηκε στο χωριό Φλαμπουράρι Τρικάλων το 1925 και πέθανε στις 5.1.2008. Στα 18 της χρόνια οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος του ΚΚΕ. Καθώς μιλούσε με τον τηλεβόα και στους δυο μαχαλάδες του χωριού της, τότε, γνωρίστηκε με τον συγχωριανό της Γιώργο Τέλιο, που ήταν στρατιώτης, υπεύθυνος του 3ου εφεδρικού λόχου Χασίων. Εδωσαν τα χέρια τους και την υπόσχεση ότι θα παντρευτούν άμα διώξουμε τους κατακτητές. Ηταν στα 1947 όταν κατέλαβε τα Χάσια η 9η Μεραρχία του στρατού και έφυγαν οι αντάρτες και οι οργανώσεις προς τη Μακεδονία. Εκεί ετοιμάστηκε μια οργάνωση 10 μελών που επέστρεψαν στα Χάσια. Διαλύθηκε η ομάδα, άλλους τους έπιασαν ζωντανούς και άλλοι σκοτώθηκαν. Τη βασάνισαν πολύ, την κούρεψαν με μαχαίρι, την πήγαν στο στρατόπεδο Τρικάλων. Πέρασε στρατοδικείο, ήρθαν πολλοί μάρτυρες υπεράσπισης και δικάστηκε ένα χρόνο δικαστική επιτήρηση. Ο αρραβωνιαστικός της Γ. Τέλιος πιάστηκε και αυτός, δικάστηκε ισόβια. Τον περίμενε 17 χρόνια, όσο να ξεμπλέξει, και παντρεύτηκαν, έκαναν μια κόρη.

Ηταν μέλος του ΚΚΕ ως τα 83 της χρόνια που πέθανε.

Στη μνήμη της, ο σύντροφός της στη ζωή και στον αγώνα Γιώργος, η κόρη τους Μαρία και τα εγγόνια τους Δημήτρης και Κατερίνα, ΚΝίτες, προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Φιλιππούπολης Λάρισας, 100 ευρώ.

* * *

Στις 17 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του πολυαγαπημένου συζύγου, πατέρα, πεθερού και παππού

ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

Γεννήθηκε το 1922, στο Χαρακοπιό Μεσσηνίας. Από μικρός έζησε την ορφάνια και τη βιοπάλη. Στα 18 του χρόνια εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και ύστερα στον ΕΛΑΣ. Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου συνελήφθη και εξορίστηκε για 7 χρόνια στη Μακρόνησο και την Ικαρία. Χωρίς να δηλώσει ποτέ σε κανέναν μετάνοια για τα πιστεύω του έζησε μέχρι τελευταία στιγμή διαπαιδαγωγώντας τα παιδιά και τα εγγόνια του στα ιδανικά και τις αξίες του κομμουνισμού.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΝΤΑΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΝΤΑΗΣ
Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ στην ΚΟΒ Περάματος και 50 ευρώ στην Εργατική Αχτίδα της ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ.

***

φωτ.

Στις 24 Γενάρη έκλεισαν 2,5 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο παλαίμαχος κομμουνιστής ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. Ξεκίνησε την πολιτική του δράση ως απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων και διακρίθηκε στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940. Στην Κατοχή πολέμησε από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Στον Εμφύλιο συνέχισε ως Επιτελάρχης του ΚΓΑΝΕ του ΔΣΕ.

Στα δύσκολα χρόνια της παρανομίας και της πολιτικής προσφυγιάς, ακολούθησε την πορεία του λαϊκού κινήματος, πιστός στα ιδανικά της υπεράσπισης των συμφερόντων του ελληνικού λαού και της οικοδόμησης του σοσιαλισμού.

Η πλούσια πείρα του από τους πολιτικούς και ένοπλους αγώνες του λαού καταγράφηκε από τον ίδιο στο βιβλίο του «Εμπειρίες Ενοπλων Αγώνων», το οποίο αποτελεί αξιόλογη συμβολή στη μελέτη και αποτίμηση της νεότερης ιστορίας του τόπου.

Στη μνήμη του σεμνού αυτού στρατιώτη, ο οποίος έθεσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Ελλάδας και του λαού της, αλλά ενός ωραίου ανθρώπου, υποδειγματικού οικογενειάρχη, η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα Σταυρούλα πρόσφερε 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

φωτ.

Συμπληρώνονται φέτος 5 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΤΑΚΗΣ) ΡΑΜΑΝΤΑΝΗΣ. Γεννημένος στη Σκόπελο το 1921, μέλος του ΚΚΕ από νεαρή ηλικία, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ ως ανθυπολοχαγός και ήταν πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ. Σε όλη του τη ζωή αγωνίστηκε για την ελευθερία και την πρόοδο της κοινωνίας, πιστός μέχρι τέλους στις αρχές και τα ιδανικά του Κόμματος.

ΚΛΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΛΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Στη μνήμη του τα παιδιά του Κυρατσώ και Μανώλης προσφέρουν 200 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Σκοπέλου.

***

φωτ.

Στις 28 Φλεβάρη του 2008 συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του ΘΕΟΧΑΡΗ ΝΙΚ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.

Τα μέλη της οικογένειάς του, οι συγγενείς και οι φίλοι του θα τον θυμούνται πάντα.

Αντί για μνημόσυνο, η οικογένειά του προσφέρει 100 ευρώ στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».

***

φωτ.

Συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από το θάνατο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΧΡΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Κωνσταντινιά και ο γιος του Παναγιώτης προσφέρουν στην ΚΟ Ομβριακής Φθιώτιδας το ποσό των 60 ευρώ.

***

Στη μνήμη των αγωνιστών που πάλεψαν για μια καλύτερη ζωή δίνοντας ακόμα και τη ζωή τους, πέντε φίλοι, οι Θόδωρος, Χρήστος, Θόδωρος, Αλέκος και Βαγγέλης προσφέρουν 200 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Εκκάρας Δομοκού, στο ΚΚΕ για τα 90 χρόνια αγώνων του.

***

φωτ.

Στις 25.2.2008 συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη μέρα που έφυγε από τη ζωή η αγαπημένη μας αδερφή και θεία ΙΩΑΝΝΑ ΓΛΕΖΟΥ - ΤΟΛΙΑΤΗ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, του λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος.

Την Κυριακή 17.2.08 τελέστηκε το χρονιάτικο μνημόσυνο στον Ι. Ν. Αγίας Γλυκερίας Γαλατσίου.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
Στη μνήμη της προσφέρουμε 100 ευρώ στο κόμμα μας, το ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Γαλατσίου.

Η οικογένεια Κώστα Γλέζου

***

Σήμερα, Κυριακή 24.2.08, έκλεισε ένας χρόνος από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΙΩΑΝΝΑΣ ΓΛΕΖΟΥ - ΤΟΛΙΑΤΗ.

Στη μνήμη της προσφέρω 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Γαλατσίου.

Φώτης Κώτσης

***

φωτ.

Στη μνήμη του Μακρονησιώτη συντρόφου μου ΚΩΣΤΑ ΤΣΑΚΜΑΚΗ και του γιου μου ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΑΚΜΑΚΗ, καθώς και στη μνήμη των 47 ανταρτών παλικαριών από το χωριό Σκήτη Αγιάς Λάρισας που βγήκαν στο βουνό για την απελευθέρωση από τους κατακτητές και την προκοπή αυτού του τόπου, προσφέρω στο ΚΚΕ 60 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Λαχανοκήπων Λάρισας.

Μαρία Τσακμάκη

***

φωτ.

Στις 25 Φλεβάρη συμπληρώνονται 17 χρόνια από το θάνατο του συντρόφου μου ΓΙΑΝΝΗ ΧΑΡΑΤΣΙΔΗ, που η μορφή του εξακολουθεί να στέκει πάντα εκεί ψηλά επιβλητική, ολοζώντανη αγναντεύοντας το όραμά του για εκείνα που αγωνίστηκε σκληρά, φυλακίστηκε, ταλαιπωρήθηκε παλεύοντας μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Σαν δάσκαλος δίδαξε τους μαθητές του να μορφωθούν και να παλέψουν για ένα δίκαιο και ανθρώπινο αύριο, για μια καινούρια κοινωνία ισότητας. Σαν δικηγόρος υπερασπίστηκε με σθένος τους κατηγορούμενους ομοϊδεάτες του συναγωνιστές και συντρόφους που βρέθηκαν στο εδώλιο. Πρωτοστάτησε στο να γίνει πραγματικότητα το «Σπίτι του Αγωνιστή». Εξαίρετος δημοσιογράφος έγραφε σε πολλά έντυπα, στην «Ελευθερία», στη «Λαϊκή Φωνή» της Θεσσαλονίκης, στη «Δημοκρατική», αρχισυντάκτης των «Φρουρών της Κρήτης», της προδικτατορικής «Αυγής» και μόνιμος συνεργάτης του «Ριζοσπάστη». Εγραψε πολλά βιβλία που αγαπήθηκαν από το λαό, αφού η σκέψη του και οι αναφορές του ήταν ο ίδιος ο λαός.

Στην αγαπημένη μνήμη του προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κυψέλης.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Τόνια Χαρατσίδου

***

φωτ.

Στον αγαπημένο μου αδερφό ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΗ (ΚΑΡΑΒΑ), που κλείνει την 1.3.08 έξι μήνες που «έφυγε» από κοντά μας, σε ηλικία μόλις 52 χρόνων και που δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ όλα του τα αδέρφια που είμαστε στη Λιβαδειά.

Το μνημόσυνό του γίνεται σήμερα, Κυριακή 24.2.08, στη Λιβαδειά.

Ακόμη, στη μνήμη των γονιών μου ΜΑΡΙΤΣΑΣ ΚΑΡΑΒΑ, που στις 25.2.08 κλείνουν 5 χρόνια από το θάνατό της, και του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΒΑ. Και του αγαπημένου μου συζύγου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης που έκλεισε 4,5 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Κέντρου Καλλιθέας.

***

φωτ. 2

Σήμερα, Κυριακή 24.2.08, συμπληρώνονται 40 μέρες από τον ξαφνικό θάνατο του ανιψιού μας ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΤΖΙΒΛΙΚΑΚΗ του Χρήστου. Γεννήθηκε στα 1952 και πέθανε στις 16.1.2008. Παιδί αγωνιστών της ΕΑ και του ΔΣΕ. Από 14 χρόνων οργανώθηκε στην ΚΝΕ και στα 18 του δραστήριο μέλος του ΚΚΕ. Συνδικαλιστής, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού του, Βαπτιστή, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος (Κιλκίς), καλός οικογενειάρχης και αγαπητός σε όλους.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΒΛΙΚΑΚΗΣ, θείος του Αναστασίου, αγωνιστής της ΕΑ και του ΔΣΕ, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, πέθανε στις 9 Μάη 2006. Δεν τους ξεχνάμε, τους έχουμε πάντα στην καρδιά μας.

Στη μνήμη τους η οικογένεια Τζιβλικάκη Βαρβάρας, συζύγου του Δημήτρη, μαχήτριας του ΔΣΕ, προσφέρει 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ντεπώ.

Επίσης, στη μνήμη του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΤΖΙΒΛΙΚΑΚΗ τα ξαδέλφια του Αναστάσιος Τζιβλικάκης του Δημητρίου, η Ηλέκτρα Λαζαρίδου του Μενέλαου και η κόρη τους Ναταλία προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ντεπώ.

ΜΠΟΥΧΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΜΠΟΥΧΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
***

φωτ.

Στη μνήμη του ΕΔΑΐτη πατέρα μου ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΠΑΝΤΕΛΑΡΟΥ προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χαϊδαρίου.

Ιωάννης Παντέλαρος

***

φωτ.

Στις 19 Γενάρη 2008 «έφυγε» από κοντά μας ο συναγωνιστής μας, κομμουνιστής ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ του Γεωργίου. Γεννήθηκε στο ματοβαμμένο χωριό Λιβερά Κοζάνης που έκαψαν οι φασίστες κατακτητές μαζί με τα ντόπια τσιράκια τους και εκτέλεσαν τους 65 αγωνιστές που είχαν συλλάβει το 1943. Κατατάχτηκε από τους πρώτους στον ΕΛΑΣ, αρχικά στην πολιτοφυλακή Κοζάνης και μετά στο 22ο Σύνταγμα Κοζάνης. Ελαβε ενεργό μέρος στις επιχειρήσεις της Ηπείρου με το 1/38 Σύνταγμα Καρδίτσας και το Μάρτη του 1945 παρέδωσε τον οπλισμό του στα πλαίσια της συμφωνίας της Βάρκιζας και επέστρεψε στο Βόλο απ' όπου προερχόταν όλη η οικογένειά του. Ανάμεσα στις μετέπειτα δραστηριότητές του, κομματικές και στο κίνημα, ξεχώρισε η δράση του στο Παράρτημα Ν. Ιωνίας Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ, όπου διατέλεσε αντιπρόεδρος για 11 χρόνια.

Στη μνήμη του και για ενίσχυση του ΚΚΕ, προσφέρουμε μέσω ΚΟ Μαγνησίας:

Τα παιδιά του Βαρβάρα και Βασίλης το ποσό των 100 ευρώ.

Ο αδελφός του Γιάννης το ποσό των 50 ευρώ

Η ανιψιά του Γιούλα 20 ευρώ και

ο Πολύβιος Γκέλης, πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Βόλου, 50 ευρώ.

***

φωτ. 2

Στη μνήμη του πατέρα μας ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΚΑΚΛΗ, που πέθανε στις 17.7.2007, και της μητέρας μας ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ, που πέθανε ακριβώς ένα χρόνο πριν, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ που και οι δύο υπηρέτησαν πιστά σ' όλη τους τη ζωή, 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Περισσού.

***

φωτ.

Στη μνήμη του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΛΑΔΗ και με αφορμή τα 6 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή, η σύζυγος και σύντροφός του καθώς τα παιδιά του προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗΣ του Νικ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗΣ του Νικ.
***

φωτ. 2

Σήμερα, Κυριακή 24 Φλεβάρη 2008, κλείνουν 10 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας και αξέχαστου ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΔΗ, ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ και του ναυτεργατικού κινήματος.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΝΤΑΗ, νεαρού κομμουνιστή που εκτελέστηκε την Πρωτομαγιά του 1955 στο Ηράκλειο Κρήτης, με τον περιβόητο νόμο περί κατασκοπίας, προσφέρουμε 250 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Παγκρατίου.

Η συντρόφισσά τους Αθηνά, τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

***

φωτ.

Στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ηγετικού στελέχους του ΚΚΕ, της Εθνικής Αντίστασης και αξιωματικού του ΔΣΕ, προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, στους αγώνες του οποίου αφιέρωσε όλη του τη ζωή. Πέρασε πολύς καιρός από την ημέρα που έφυγες, αγαπημένε μας Βασίλη. Δε σε ξεχνούμε, εγώ, τα παιδιά και τα εγγόνια σου. Το γραφείο σου παραμένει όπως το είχες, μας θυμίζει την παρουσία σου...

Η συντρόφισσά σου Μαρία

τα παιδιά και τα εγγόνια σου


ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΚΛΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΚΛΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΤΣΑΚΜΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΤΣΑΚΜΑΚΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΤΟΛΙΑΤΗ -Γλέζου ΙΩΑΝΝΑ
ΤΟΛΙΑΤΗ -Γλέζου ΙΩΑΝΝΑ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΚΑΚΛΗΣ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΚΑΚΛΗΣ

Ευαγγελία Τέλιου
Ευαγγελία Τέλιου

Τάκης Ραμαντάνης
Τάκης Ραμαντάνης

Μπεκιάρης Χρήστος
Μπεκιάρης Χρήστος

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

Μέσα από τη χαρά που γεννά η νέα ζωή θυμόμαστε και τιμάμε τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΕΛΟ που μας ενέπνευσε τις κομμουνιστικές αξίες. Προσφέρουμε στο Κόμμα μας 300 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ