ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΓΥΝΑΙΚΑ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Ηθικά και εθνικά ζητήματα!

Ηταν, λέει, μια όμορφη και (στα χαρτιά) ανεξάρτητη χώρα, που τα 3/5 της - και ακόμα περισσότερο - τα έβρεχε πανέμορφη μπλε θάλασσα! Από τα πολύ νότια της χώρας με ένα σάλτο πέρναγες στην Αφρική! Για την ακρίβεια, πήδαγες πάνω στα πετρέλαια! Αυτή η γεωγραφική σύμπτωση και κυρίως η ενδοτικότητα (κάποιοι την ονομάζουν υποταγή) όλων των κυβερνήσεων που διοίκησαν μετέτρεψαν την όμορφη χώρα σε ένα απέραντο ...μεταγωγών! Το Μεγάλο Αφεντικό, αυτό που έβαλε χέρια στα ξένα πετρέλαια, είχε πάντα όποιες διευκολύνσεις επιθυμούσε! Σταθμούς πυρηνικών, σταθμούς υποβρυχίων, στρατόπεδα, ναυτικό, αεροπορία! Και ετεροδικία, για να μην ξεχνιόμαστε!

Για τα νότια, λοιπόν, η όμορφη χώρα δεν είχε λόγο και ας τη χώριζε μόνο ένας χαιρετισμός από τους γείτονές της! Λόγο, όμως, δεν είχε και για την ανατολή, παρότι τα προβλήματα με τον ανατολικό γείτονα είχαν βάθος αιώνων. Αλλά οι δυο αιώνιοι εχθροί έγιναν σύμμαχοι μιας μεγάλης συμμαχίας Αφεντικών! Για την ακρίβεια, ντύθηκαν κι οι δυο τους στο χακί και εντάχθηκαν στο στρατό της. Βέβαια, πού και πού οι δυο «αιώνιοι εχθροί» άρχιζαν τους καυγάδες (τις περισσότερες φορές αυτοί οι καυγάδες ήταν έργο των Αφεντικών), οι οποίοι σταμάταγαν μόλις εκείνα έλεγαν «για σταματήστε»!

Πάνε και τα ανατολικά σύνορα! Για τα δυτικά ποτέ δεν μπήκε θέμα. Οι χώρες της δύσης ήταν πάντα χώρες «κοινού ενδιαφέροντος», αφού και αυτές, όπως και η όμορφη χώρα, ανήκαν στον «ελεύθερο κόσμο», είχαν την ίδια φιλοσοφία, τον ίδιο πολιτισμό, τις ίδιες επιδιώξεις. Βέβαια, δεν είχαν το ίδιο βιοτικό επίπεδο, αλλά το πάλευε η όμορφη χώρα. Κάποια στιγμή, όμως, και αυτό συνετελέσθη! Η χώρα με την μπλε θάλασσα μπήκε στην ΟΝΕ. Απέκτησε το ίδιο νόμισμα με εκείνες! Εγινε μέρος μιας μεγάλης και δυναμικής αγοράς. Απέκτησε τεράστια οικονομική και πολιτική δύναμη! Ο πολίτης αγόραζε, πια, 170 δραχμές το κουλούρι! Τρία με τέσσερα κουλούρια την ημέρα και πάει η σύνταξη! (Αυτό, όμως, είναι άλλης στιγμής συζήτηση).

Ανατολή, Δύση, Νότος, τα είπαμε, δεν της έπεφτε λόγος! Το Μεγάλο Αφεντικό φρόντιζε πριν από εκείνη για εκείνη! Ηταν τέτοια η συνεργασία τους, τέτοια η αμοιβαία εμπιστοσύνη! Και εκείνη καμάρωνε όπως καμαρώνουν τα γύφτικα και ιδίως τα αφιλότιμα και δουλικά σκεπάρνια! Στα ζητήματα του ψυχρού πολέμου και του αντικομμουνισμού η πανέμορφη χώρα ήταν μέσα. Ο «από Βορρά κίνδυνος» έγραψε ιστορία! Πάνω του στήθηκαν συλλήψεις, έκτακτα στρατοδικεία, φυλακές, εξορίες, εκτελέσεις! Τι ντροπή! (Και αυτό το θέμα είναι ανοιχτό για συζήτηση και τιμωρία)!

Και ήρθαν τα χρόνια της δικαίωσης τόσων «κοινών αγώνων». Ο Βορράς, και από δική του ευθύνη είναι αλήθεια, άρχισε να υποχωρεί! Η μία χώρα του σοσιαλισμού μετά την άλλη άρχισαν να ηττώνται! Η όμορφη χώρα που τα 3/5 της βρέχονται από την μπλε θάλασσα, εκτελώντας στο ακέραιο τις εντολές της μεγάλης συμμαχίας των Αφεντικών, ανέβασε στροφές! Ανοιξε διάπλατα τα σύνορά της και οι δρόμοι της γέμισαν τανκς και οπλοπολυβόλα! Τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της έσφυζαν από ζωή! Τα ξένα στρατεύματα έκαναν κατοχή. Ολες οι κάννες στραμμένες προς το Βορρά! Οι εκρήξεις στη Γιουγκοσλαβία ακούγονταν μέχρι την πρωτεύουσα! Τέτοια γιορτή!

Οταν η νίκη ολοκληρώθηκε, όταν οι γειτονικές χώρες κόπηκαν σε φέτες, όταν οι βομβαρδισμοί και οι άλλες επιθέσεις έφεραν τελικά αποτελέσματα, οι σύμμαχοι έκατσαν να τα βρούνε! «Πάρε εσύ ετούτο, παίρνω εγώ εκείνο», άρχισαν το διάλογο μεταξύ τους οι μεγάλες δυνάμεις! «Παίρνω εγώ εκείνο, πάρε εσύ το άλλο». «Εγώ;» φώναξε η πανέμορφη χώρα, που έβλεπε να την αγνοούνε (όπως πάντα)!

Ολα τα κόκαλα που της είχαν υποσχεθεί ή η ίδια είχε ελπίσει δεν της τα 'δωσαν. Κάτι πήρε αλλά ζητούσε και ...παράλογα πράγματα. «Δώστε μου το όνομα των Σκοπίων», παρακάλεσε! Νάτα τα παράλογα... Και ξανάμπλεξε...


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η προστασία της μητρότητας απαιτεί σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου

Πολύμορφες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με στόχο την αγωνιστική συσπείρωση και κινητοποίηση των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων, οργανώνει η ΟΓΕ μπροστά στις 8 Μάρτη

«Η μητρότητα δεν είναι μόνο οικογενειακή ή ατομική υπόθεση της γυναίκας. Η μητρότητα δεν είναι θητεία. Εχει κοινωνική αξία, που σημαίνει προστασία του κράτους από τη σύλληψη μέχρι την ενηλικίωση του παιδιού»!

Τα παραπάνω σημειώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στο τετρασέλιδο φυλλάδιο, με το οποίο απευθύνεται πλατιά στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων μπροστά στη φετινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, καλώντας τες να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στην πολιτική που συρρικνώνει τα δικαιώματα και κουρελιάζει τις ανάγκες τους.

Απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα επιχειρήματα, με τα οποία τα κόμματα της πλουτοκρατίας επιδιώκουν να «νομιμοποιήσουν» στη συνείδηση των γυναικών την κλιμακούμενη επίθεση του κεφαλαίου, η ΟΓΕ υπογραμμίζει μέσα από την ίδια της τη δράση ότι οι γυναίκες πρέπει να απαντήσουν συλλογικά και οργανωμένα, να διεκδικήσουν αιτήματα που υπαγορεύουν οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και τον πλούτο που υπάρχει και πρέπει να αξιοποιείται προς όφελος όσων τον παράγουν. Την ίδια στιγμή, καλεί τις γυναίκες να γυρίσουν την πλάτη στην προπαγάνδα της άρχουσας τάξης που επιδιώκει να κρύψει ότι η πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συνεπάγεται την ένταση της ανισοτιμίας των γυναικών.

Για παράδειγμα, με τον ισχυρισμό ότι «η μητρότητα είναι θητεία», η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει κάθε μητέρα να «κερδίζει» συντάξιμο χρόνο ίσο με 21 μήνες για κάθε παιδί (9 μήνες διαρκεί η κύηση και οι υπόλοιποι 12 να προσφέρονται εξτρά ως ...«χρόνος προστασίας της μητρότητας» - Λες και μετά παύουν η μητέρα, το παιδί και η οικογένεια να έχουν ανάγκη από τη στήριξη της πολιτείας...). Δηλαδή, την ώρα που η αντεργατική επίθεση εντείνεται, η ΝΔ έχει το θράσος να ονομάζει «στήριξη» της μητρότητας μερικές δεκάδες ένσημα που χαρίζει ως ελεημοσύνη στις γυναίκες, οι οποίες καθημερινά απειλούνται από την υποαπασχόληση, την ανεργία, την ανασφάλιστη εργασία που αυξάνονται δραματικά ως αποτέλεσμα της πολιτικής την οποία η ίδια εφαρμόζει. Στην ίδια κατεύθυνση, ονομάζει τη μητρότητα «θητεία» - κατ' αντιστοιχία, όπως εξηγεί, με τη θητεία που οι άντρες υπηρετούν στο στρατό - σα να έχει ημερομηνία λήξης...

Αιτήματα σύμφωνα με τις ανάγκες

Η ΝΔ έχει το θράσος να ονομάζει «στήριξη» της μητρότητας μερικές δεκάδες ένσημα που χαρίζει ως ελεημοσύνη στις γυναίκες, οι οποίες καθημερινά απειλούνται από την υποαπασχόληση, την ανεργία, την ανασφάλιστη εργασία, που αυξάνονται δραματικά ως αποτέλεσμα της πολιτικής την οποία η ίδια εφαρμόζει

Eurokinissi

Η ΝΔ έχει το θράσος να ονομάζει «στήριξη» της μητρότητας μερικές δεκάδες ένσημα που χαρίζει ως ελεημοσύνη στις γυναίκες, οι οποίες καθημερινά απειλούνται από την υποαπασχόληση, την ανεργία, την ανασφάλιστη εργασία, που αυξάνονται δραματικά ως αποτέλεσμα της πολιτικής την οποία η ίδια εφαρμόζει
Την ίδια στιγμή, η ΟΓΕ σημειώνει:

«Τα παιδιά που έρχονται στον κόσμο ανεξάρτητα από χρώμα, φύλο και θρησκεία, έχουν δικαιώματα. Τα παιδιά είναι η επόμενη βάρδια των εργαζομένων, που θα παράξουν τον αυριανό υλικό και πνευματικό πλούτο της χώρας. Πρέπει να είναι γερά, μορφωμένα, ασφαλή, ολοκληρωμένες προσωπικότητες με αξίες και οράματα, έτοιμα να δρουν συλλογικά και να αγωνίζονται». Και σημειώνει ότι: «Η γέννηση ενός παιδιού, με φυσιολογικό ή υποβοηθούμενο τρόπο, έχει γίνει εμπόρευμα παραδομένο στους νόμους της αγοράς. Οι πολιτικές αυτές περιορίζουν τις προϋποθέσεις και λειτουργούν αποτρεπτικά στην απόκτηση έστω και ενός μόνο παιδιού».

Σ' αυτήν την κατεύθυνση καλεί τις γυναίκες να παλέψουν για:

  • Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού ενταγμένα σε ένα Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας, που θα βοηθάει και θα συμβουλεύει ανάλογα τα ζευγάρια που θέλουν και μπορούν ή δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδιά, θα την προφυλάξει από τη μετάδοση κληρονομικών και μεταδιδόμενων παθήσεων, από τις συνέπειες μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης με την εφαρμογή των σωστών μέσων αντισύλληψης.
  • Εξασφαλισμένους όρους υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Ειδικά μέτρα προστασίας για την περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας.
  • Ουσιαστικά μέτρα απαγόρευσης της απόλυσης για λόγους εγκυμοσύνης και λοχείας.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με όλα τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και τα αναπαραγωγικά της δικαιώματα.
  • Πληρωμένη και με τις ασφαλιστικές εισφορές άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας, είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα.
  • Βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς δημόσιους και δωρεάν, που με ασφάλεια και σιγουριά θα εμπιστευτεί η γυναίκα.
  • Δημόσια νηπιαγωγεία και σχολεία ενταγμένα μέσα στην Ενιαία και Υποχρεωτική 12χρονη Παιδεία. Πανεπιστήμια και τεχνολογικές σχολές που θα υπηρετούν τη γνώση και την έρευνα μακριά από τα δόκανα της επιχειρηματικότητας.
  • Δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών με σκοπό την πρόληψη από τις κοινωνικές παθογένειες που γεννά και τρέφει το εκμεταλλευτικό σύστημα, όπως τα ναρκωτικά, η πορνεία, η βία.
  • Ειδικά μέτρα προστασίας για την άγαμη μητέρα.
Δράση για την 8η Μάρτη

Μπροστά στις 8 Μάρτη, η ΟΓΕ διοργανώνει τις εξής κεντρικές εκδηλώσεις:

  • 6 Μάρτη: Συγκέντρωση και διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Απασχόλησης, ενάντια στην πολιτική που πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα για την εργαζόμενη γυναίκα, όπως αναδεικνύουν και τα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης.
  • 8 Μάρτη: Εξορμήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις με ειδικό υλικό που έχει τυπωθεί.
  • 12 Μάρτη: Ημερίδα στο ξενοδοχείο «Εσπέρια», στις 5.30 μ.μ. με θέμα «Η μητρότητα δεν είναι θητεία, έχει κοινωνική αξία».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ