ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 2 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα αντίστασης στον ιμπεριαλισμό

Οι θέσεις του φιλειρηνικού κινήματος είναι ξεκάθαρες. Υποστηρίζουμε τη συνεννόηση των λαών και των χωρών, πέρα, ανεξάρτητα και ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την επιδιαιτησία χωρίς εθνικισμούς, αλυτρωτισμούς, με σεβασμό στα υπάρχοντα σύνορα και στην κυριαρχία του κάθε κράτους
Οι θέσεις του φιλειρηνικού κινήματος είναι ξεκάθαρες. Υποστηρίζουμε τη συνεννόηση των λαών και των χωρών, πέρα, ανεξάρτητα και ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την επιδιαιτησία χωρίς εθνικισμούς, αλυτρωτισμούς, με σεβασμό στα υπάρχοντα σύνορα και στην κυριαρχία του κάθε κράτους
Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της Συνάντησης των Βαλκανικών Κινημάτων Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Συμμετείχαν σ' αυτήν εκπρόσωποι οργανώσεων από Ελλάδα, Σερβία, Κροατία, Αλβανία, Τουρκία, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία, καθώς και αντιπροσωπεία του ΠΣΕ. Η αντιπροσωπεία της Γεωργίας δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχει μετά την απαγόρευση της προσέλευσής της από το σύστημα της Συνθήκης Σέγκεν με το αιτιολογικό ότι η οργάνωση της Γεωργίας είναι ενάντια στο ΝΑΤΟ. Οι φιλειρηνικές, αντιφασιστικές, αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις, που συμμετείχαν, αντάλλαξαν απόψεις κι έκαναν κοινές διαπιστώσεις.

Κοινό τόπο των οργανώσεων αποτέλεσε η διαπίστωση πως τα Βαλκάνια βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα και οι λαοί διανύουν μία δύσκολη κι επικίνδυνη περίοδο. Εκφράστηκε ανησυχία, καθώς τα Βαλκάνια αποτελούν κόμβο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, ιδίως ανάμεσα στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και τη Ρωσία. Γιατί τα Βαλκάνια έχουν ιδιαίτερη σημασία τόσο για την οριοθέτηση των αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, όσο και για τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επίσης, για τη γεωστρατηγική τους θέση, που επιτρέπει τη μετάβαση σε Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Οι συμμετέχοντες στη Συνάντηση συμπέραναν ότι οι λαοί των Βαλκανίων μπορούν να προσδοκούν σε ένα φωτεινό μέλλον μόνο αν παραμερίσουν τους εθνικισμούς κι αντιτάξουν ένα ενιαίο φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο.

Εκ μέρους της Γραμματείας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη εισηγήθηκε η γενική γραμματέας της, Βέρα Νικολαΐδου. Η Β. Νικολαΐδου υπογράμμισε ότι από αυτή τη Συνάντηση πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα αντίστασης ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. Να συντονιστεί η δράση και να σφυρηλατηθεί ένα πλατύ αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό μέτωπο πάλης στην περιοχή των Βαλκανίων και ευρύτερα. Να γίνει απαίτηση η απομάκρυνση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και βάσεων από την περιοχή των Βαλκανίων. «Οι επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας, αλλά και παγκόσμια πρέπει όχι μόνο να μας ανησυχούν, αλλά να μας δυναμώσουν για να αντιταχθούμε άμεσα και ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια και στην "ανεξαρτητοποίηση" του Κοσσόβου», σημείωσε.

Η εισηγήτρια αναφέρθηκε αναλυτικά στην «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσυφοπεδίου, στο πρόβλημα των σχέσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ, στο κυπριακό πρόβλημα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επί των προβλημάτων αυτών σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Η απόσχιση δεν αποτελεί λύση για τα δεινά και τη φτώχεια του λαού που ζει στο Κόσσοβο. Ανεξάρτητα από την εθνική καταγωγή, οι εργαζόμενοι της περιοχής θα συνεχίσουν να μην έχουν στοιχειώδη δικαιώματα, αφού το κρατίδιό τους θα αποτελεί προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ. Φαίνεται να το καταλαβαίνουν, εκτός από τους Σέρβους, και οι αλβανόφωνοι του Κοσσόβου, αφού το 55% δεν πήγε να ψηφίσει. Αντίθετα, ο καλλιεργούμενος εθνικισμός θα γίνει το φονικό όπλο που θα στραφεί περαιτέρω ενάντια στα συμφέροντα τόσο των ίδιων όσο και των άλλων λαών των Βαλκανίων. Θα δώσει τροφή στο σχέδιο για μεγάλη Αλβανία, το οποίο υποθάλπεται από τις ΗΠΑ.

Πυροδοτικός μηχανισμός

Πολλοί εκτιμούν ότι η "ανεξαρτητοποίηση" του Κοσσόβου θα λειτουργήσει ως πυροδοτικός μηχανισμός, που θα υποθάλψει διεκδικήσεις αλυτρωτικού και εθνικιστικού χαρακτήρα σε τουλάχιστον 50 περιοχές του κόσμου. Είναι πιθανό, ανάλογα και με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να ενισχύσει, ακόμα και να προκαλέσει αποσχιστικές τάσεις στη Βοσνία, στην ουγγρική μειονότητα της Σερβίας, στην ΠΓΔΜ και αλλού.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις όχι μόνο δεν εναντιώθηκαν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στις επεμβάσεις, αλλά πήραν μέρος σε αυτές τις επιχειρήσεις με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Αφού πρώτα βοήθησαν στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και στην εξαπόλυση του πολέμου ενάντια στη Γιουγκοσλαβία το 1999, συμμετέχουν μέχρι σήμερα στο στρατό κατοχής του Κοσσόβου. Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταδίκασε την "ανεξαρτησία" του προτεκτοράτου, αλλά ετοιμάζεται να το αναγνωρίσει».

Για το πρόβλημα των σχέσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ, σημείωσε: «Στενά συνδεδεμένο με το θέμα του Κοσσυφοπεδίου είναι και το ζήτημα των σχέσεων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ που αφορά το συνταγματικό της όνομα και την αναζήτηση μιας "κοινά αποδεκτής λύσης". Οι προτάσεις που μέχρι τώρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας ή ακούγονται ότι κομίζει ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς περί διπλής ονομασίας, δε φαίνεται να αποτελούν λύσεις αποδεκτές και από τα δυο μέρη. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ συνεχίζουν να καλλιεργούν τον εθνικισμό και τις εντάσεις μέσω της ονοματολογίας στο ζήτημα της ΠΓΔΜ.

Αυτό που χτες αποκήρυσσαν οι ελληνικές κυβερνήσεις σήμερα το αποδέχονται ευχαρίστως, δηλαδή μια σύνθετη ονομασία. Ομως και σήμερα διαπράττουν το ίδιο λάθος. Η όλη συζήτηση εστιάζεται ξανά στο όνομα της γειτονικής χώρας. Καμιά κουβέντα, από καμιά πλευρά, για το γενικότερο πλαίσιο, εντός του οποίου ανακινείται το ζήτημα.

Οι πολιτικές δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ συμμετείχαν ενεργά στα εθνικιστικά συλλαλητήρια του 1992 και με την αδιάλλακτη στάση τους συντηρούσαν την εθνική έξαρση και υστερία, ενώ με την πολιτική τους εγκλώβιζαν τη λύση του ζητήματος. Αντίθετα, το ΚΚΕ ήταν η μόνη πολιτική δύναμη με ξεκάθαρη πολιτική, καταγράφοντας τη δική του πρόταση, που προωθούσε τον αγώνα για ειρήνευση και σταθερότητα στα Βαλκάνια».

«Ας μην ξεχνάμε ότι τη FYROM με το συνταγματικό της όνομα (Δημοκρατία της Μακεδονίας) έχουν αναγνωρίσει ήδη οι ΗΠΑ και άλλες 120 χώρες - μέλη του ΟΗΕ.

Οι θέσεις του φιλειρηνικού κινήματος είναι ξεκάθαρες. Υποστηρίζουμε τη συνεννόηση των λαών και των χωρών, πέρα, ανεξάρτητα και ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την επιδιαιτησία χωρίς εθνικισμούς, αλυτρωτισμούς με σεβασμό στα υπάρχοντα σύνορα και στην κυριαρχία του κάθε κράτους. Εφόσον στο όνομα θα περιέχεται και ο όρος "Μακεδονία" αυτός πρέπει να έχει ξεκάθαρα γεωγραφικό και μόνο προσδιορισμό».

Σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα, σημείωσε: «Μετά τις εκλογές και το θετικό αποτέλεσμα με τους αγώνες του κυπριακού λαού εκτιμάμε ότι οι πιέσεις των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους θα ενταθούν για να επιβληθεί στον κυπριακό λαό μια απαράδεκτη λύση, ανάλογη με αυτήν του "σχεδίου Ανάν", την οποία ο λαός της Κύπρου απέρριψε στο δημοψήφισμα, παρά τις αφόρητες πιέσεις. Γι' αυτό ευχόμαστε στο νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνοδοιπόρο της ειρήνης, Δημήτρη Χριστόφια, και στον κυπριακό λαό δύναμη και επιτυχία στους αγώνες».

Στη συνέχεια για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέλυσε το πλαίσιο σημειώνοντας: «Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, πολιτική προσέγγισης των δύο κρατών υπό τη σκέπη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας. Προώθηση κοινής μονάδας στο πλαίσιο Δύναμης Ταχείας Επέμβασης ΝΑΤΟ και κοινή Διακλαδική Επιχειρησιακή Μονάδα. Δεν πρόκειται για την ανάπτυξη φιλίας και αλληλεγγύης που έχουν ανάγκη οι δύο λαοί και για κοινό αγώνα ενάντια στον κοινό δυνάστη».

Οι λαοί των Βαλκανίων μπορούν

«Οι επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή μας, αλλά και παγκόσμια πρέπει όχι μόνο να μας ανησυχούν, αλλά να μας δυναμώσουν για να αντιταχθούμε άμεσα και ενεργά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια και στην "ανεξαρτητοποίηση" του Κοσσόβου. Από αυτή τη Συνάντηση πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αντίστασης ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό. Πρέπει να συντονίσουμε τη δράση και να σφυρηλατήσουμε ένα πλατύ αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό μέτωπο πάλης στην περιοχή των Βαλκανίων και ευρύτερα. Πρέπει να απαιτήσουμε την απομάκρυνση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και βάσεων από την περιοχή των Βαλκανίων».

«Οι λαοί των Βαλκανίων μπορούν να προσδοκούν σε ένα φωτεινό μέλλον μόνο αν παραμερίσουν τους εθνικισμούς και αντιτάξουν ένα ενιαίο φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο.

  • Οι μειονότητες μπορούν να είναι παράγοντας φιλίας και σταθερότητας και όχι όργανο διχασμού στα χέρια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.
  • Να μην αναγνωριστεί το προτεκτοράτο του Κοσσόβου από τις κυβερνήσεις των χωρών μας.
  • Να φύγουν τα ΝΑΤΟικά και ευρωενωσιακά στρατεύματα από το Κόσσοβο και τα Βαλκάνια. Να επιστρέψουν τα ελληνικά στρατεύματα.
  • Να απομακρυνθούν όλες οι ξένες βάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων από την περιοχή».

«Από την πλευρά της ΕΕΔΥΕ - πρόσθεσε - προγραμματίζονται και πραγματοποιούνται αντιπολεμικές και αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, με αφορμή τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια, προκειμένου να στείλουμε όσο γίνεται πιο δυνατά το μήνυμα της πάλης ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

Αποκορύφωμα αυτών των εκδηλώσεων θα είναι το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που θα γίνει στις 20 Μάρτη στην Αθήνα, με πορεία διαμαρτυρίας στην αμερικάνικη πρεσβεία, με κύριο αίτημα για Βαλκάνια χωρίς ΝΑΤΟ, ΕΕ, ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατεύματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ