ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Ο αγώνας πάντα συνεχίζεται...

Η εκλογική αναμέτρηση τέλειωσε. Μαζί της τέλειωσε κι η τρικυμία των λάβρων. Μόνο, που, ως απεδείχθη, η τρικυμία διεξήχθη μεταξύ των φορτισμένων κεφαλών τους κι ενός ποτηρίου ύδατος, που για τους μισούς είναι μισογεμάτο και για τους άλλους μισούς, μισοάδειο. Οσο για μας, τους υπόλοιπους, τους μη συντεταγμένους στους κρατικο-κομματικούς διαδρόμους, που εξακολουθούμε να επιμένουμε ελληνικά, καθώς φαίνεται, θα στερηθούμε τα πολιτικά ξόμπλια και τις παρφουμαρισμένες κυρίες των ραδιοτηλεοπτικών συζητήσεων. Αυτές ήδη αντικαταστάθηκαν από ηχηρές καραμούζες, τη βραδιά της εκλογικής καταμέτρησης των φασουλιών. Τώρα μπορούμε να τρώμε χωρίς τον κίνδυνο αναγούλας...

Η κραταιά Ιερά Συμμαχία της Λόντρας, του Βερολίνου, του Παρισιού και της Ουάσιγκτον, μπορεί να είναι ήσυχη. Το ελληνικό κουβέρνο, μαζί με τους πολιτικούς ομοτράπεζους της αιώνιας εξουσίας, θα ανανεώσει τον όρκο πίστης και αφοσίωσης της αδελφής ψυχής προς την Αγία Οικογένεια. Από κοντά κι η αριστερή μοδίστρα, η Αγνή, με κλαυθμούς και οδυρμούς, βλέπει να χάνει προικιά που με βελόνα και κλωστή απόκτησε, πουλώντας ακόμη και το σώμα της. Μόνη της παρηγοριά είναι ότι παραμένει, έστω και κουτσή, στον οίκο του Αυγείου. Ολοι κι όλα τακτοποιημένα, λοιπόν, αφότου βγήκαν από το δοχείο του Κλήδονα. Μόνοι ατακτοποίητοι εμείς, οι αιωνίως απροσάρμοστοι στα αιώνια κελεύσματα των αιωνίως τακτοποιητών. Μόνοι εμείς, οι αμετανόητοι εραστές της Ελευθερίας και της Ειρήνης. Εμείς, που δε συμβιβαζόμαστε με την ειρήνη της σιωπής του νεκροταφείου. Εμείς, που γνωρίζουμε ότι το τίμημα για την ειρήνη είναι ο αγώνας για την ελευθερία, χωρίς όρους και όρια. Εμείς, που το μοναδικό ελάττωμά μας είναι ότι θέλουμε να μιλάμε και να συλλογιόμαστε ελεύθερα, χωρίς τους εκ των προτέρων προσδιορισμούς. Εμείς, που αρνούμαστε τον κομφορμιστικό καθωσπρεπισμό ως κανόνα πολιτικής συμπεριφοράς. Εμείς, ναι εμείς, μετά κι από αυτές τις βουλευτικές εκλογές, επιβεβαιώνουμε τον αυτοπροσδιορισμό μας ως πολιτικό πεζοδρόμιο. Το στομάχι μας δεν αντέχει την αναμασημένη τροφή της πολιτικής δεοντολογίας που θέλει οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί και οι σφαγές αμάχων να κρίνονται αποκλειστικά στον αστικό κοινοβουλευτικό καθωσπρεπισμό. Επιζητούμε μια μαχόμενη κι όχι νεκρή Δημοκρατία, που η πλειοψηφία των ταγών της τη χρησιμοποιεί ως όπιον του λαού. Επιζητούμε μια μαχόμενη κοινωνία κι όχι μια υπαρκτή κοινωνία που χρησιμοποιείται ως άθαφτο τυμπανιαίο πτώμα προς εκφοβισμό και συμμόρφωση. Είμαστε το μαχόμενο κίνημα ειρήνης, συνεχιστής των εξεγερτικών επαναστατικών παραδόσεων για Ελευθερία και Δικαιοσύνη.

***

Με κεντρικό άξονα της πολιτικής μας παρέμβασης το πρόβλημα της ειρήνης και του πολέμου, υιοθετούμε στον αγώνα μας κάθε κοινωνικό πρόβλημα αδικίας, εκμετάλλευσης και καταπίεσης, γνωρίζοντας ότι στο τέλος αυτό αυξάνει την απειλή του πολέμου. Είμαστε ένα μαχόμενο κοινωνικό κίνημα διαρκούς κριτικής και παρέμβασης, διαρκούς αμφισβήτησης και ρήξης. Είμαστε ένα αντικομφορμιστικό κίνημα διαρκούς ανατρεπτικής αλλαγής. Στο όνομα αυτού του χαρακτήρα μας, δε δεχόμαστε την ξύλινη ταμπέλα της επώνυμης προσωπικότητας και του επώνυμου αρχηγού. Επειδή θεωρούμε τον κάθε άνθρωπο ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Επειδή κάθε προσωπικότητα συνιστά από τη φύση της μια εν δυνάμει επαναστατική ουσία. Επειδή αυτή η ουσία πρέπει να εκδηλώνεται με συγκεκριμένους τρόπους πριν χαρακτηριστεί. Γι' αυτό, έχουμε ως αρχή μας την αρχαία ρήση: «ο καθείς εφ' ω ετάχθη», που σημαίνει με όλα τα άλλα κι ότι «ο πρώτος γίνεται έσχατος και ο έσχατος γίνεται πρώτος». Οποιος δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτή μας την αρχή ή έχει αντίθετη φιλοσοφική θεώρηση, είναι ξένος προς το κίνημά μας κι οφείλει να μένει μακριά. Ουδείς υποχρεώνεται για οτιδήποτε από το κίνημά μας. Γι' αυτό και δε δεχόμαστε εκ των προτέρων αρχηγίες δοτών υποτιθέμενων ξεχωριστών προσώπων. Αλλωστε, δεν έχουμε κάτι ιδιαίτερο να προσφέρουμε.

***

Ούτε εξουσία επιζητούμε, ούτε βουλευτικές έδρες. Είμαστε ένα κοινωνικό κίνημα ειρήνης, το οποίο στις τάξεις του διατηρεί μακρόχρονους και δοκιμασμένους δεσμούς με κορυφαίους βουλευτές, συνδικαλιστές, δημάρχους και πολιτευτές. Τους τιμάμε και μας τιμούν, έτσι απλά.

Μετά τις κραυγές των εκλογομάχων, στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, ανασυγκροτούμε τις τάξεις μας. Με την ψυχολογία της σταθερής δύναμης που μας διακρίνει, καλούμε τους συναγωνιστές και συντρόφους μας στην επανασυσπείρωση του αγώνα. Οποιος τυχόν άθελά του λερώθηκε στη φόρα των εκλογών, ας φορέσει καθαρό πουκάμισο. Το κίνημά μας, που εμείς ανασυγκροτήσαμε, είναι δυνατό, η γραμμή είναι σταθερή κι ο αγώνας πάντα συνεχίζεται. Μαχήτριες και μαχητές, προχωράμε!


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ