ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Απρίλη 2000
Σελ. /32
Προς τι ... η ανησυχία;

Τώρα μάλιστα! «Να μην ανησυχούν οι εργαζόμενοι και να δείχνουν εμπιστοσύνη σε ό,τι γίνεται στο υπουργείο»(!), ζήτησε από τους εργαζόμενους ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Γιαννίτσης.

Γιατί να ανησυχούν οι εργαζόμενοι, κύριε Γιαννίτση; Ασφαλιστικό έρχεται και εσείς - ως γνωστόν - όχι μόνο παρακολουθείτε εδώ και καιρό το θέμα ως άνθρωπος του προέδρου, αλλά και μετείχατε ενεργά στην επιτροπή Σπράου, η έκθεση της οποίας για ένα ασφαλιστικό σύστημα «τύπου Χιλής» έκοψε το αίμα της ελληνικής κοινωνίας!

Γιατί να ανησυχούν οι εργαζόμενοι κύριε Γιαννίτση; Και νέα επίθεση στις εργασιακές σχέσεις αναμένεται και εσείς παρακολουθείτε εκ του σύνεγγυς την πανευρωπαϊκή... προσπάθεια ανάδειξης του μοντέλου του απασχολήσιμου σε κύρια μορφή απασχόλησης, ώστε να... αβγατίσετε, έτσι, και τις ευκαιρίες... απασχόλησης, όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός.

Γιατί να ανησυχούν οι εργαζόμενοι κύριε Γιαννίτση; Να σκεφτείτε, ότι ούτε τον Πρωτόπαππα δεν εμπιστεύτηκε όσο εσάς ο πρωθυπουργός, για να τοποθετήσει στο «τιμόνι» του υπουργείου Εργασίας;

Γιατί, τέλος, να ανησυχούν οι εργαζόμενοι κύριε Γιαννίτση, όταν βλέπουν ότι ο μόνος άνθρωπος που φάνηκε να φεύγει ευχαριστημένος από την κυβέρνηση είναι ο πρώην υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων;

«Πούλησαν την ψυχή τους... »

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολλά έχουν γραφτεί για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα και αρκετοί στήριζαν τις ελπίδες τους, για κάποια μέτρα προφύλαξης και προστασίας των καταναλωτών, από τα προϊόντα αυτά, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ελπίδες, όμως, που διαψεύστηκαν οικτρά. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτησε πρόσφατα το όλο θέμα και όχι μόνο επέτρεψε την κυκλοφορία και εμπορία γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, αλλά δεν ενέκρινε και ορισμένες προτάσεις ουσιαστικού ελέγχου των προϊόντων αυτών.

Πρώτον, δεν ενέκρινε την πρόταση για νομική ευθύνη των εταιριών παραγωγής τέτοιων προϊόντων, σε περίπτωση διαπίστωσης παρενεργειών, τις οποίες θα προκαλέσουν τα προϊόντα αυτά. Δεύτερον, δεν ενέκρινε ούτε την πρόταση να απαγορευτούν τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα που περιέχουν γονίδια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Οπως καταλαβαίνετε, οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των μεγάλων - κυρίως αμερικανικών - μονοπωλίων έρευνας και βιοτεχνολογίας, όπως και αυτών της παραγωγής μεταλλαγμένων προϊόντων. `Η, όπως είπε, μια αντίθετη ευρωβουλευτής: «Πούλησαν την ψυχή τους στις πολυεθνικές εταιρίες ειδών διατροφής».

Τα περί προστασίας του καταναλωτή και άλλα διάφορα, που μας λένε, είναι απλά και μόνο προς... κατανάλωση.

Σημαντικό βήμα

Είναι φανερό, πως μια πλήρης και ακριβής εκτίμηση της Συνόδου Κορυφής, που διεξάγεται τις μέρες αυτές στην Αβάνα, δεν είναι ακόμη δυνατή. Εξίσου φανερό είναι, όμως, πως τόσο η πολύ μεγάλη συμμετοχή χωρών, όσο και τα συζητούμενα θέματα συνιστούν από μόνα τους γεγονότα ιδιαίτερης σημασίας. Ιδιαίτερα, αν σκεφθεί κανείς, ότι έχουν περάσει 15 περίπου χρόνια, που δεν έχει γίνει κάποια παρόμοια, τόσο μεγάλη σύναξη.

Στη Σύνοδο, που διοργάνωσε η «ομάδα των 77», συμμετείχαν εκπρόσωποι 122 χωρών, κυρίως του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, ανάμεσά τους και 42 πρόεδροι και πρωθυπουργοί και το βασικό θέμα, που συζητήθηκε, ήταν η διαβόητη παγκοσμιοποίηση και οι ολέθριες συνέπειές της, για τους λαούς, ιδιαίτερα των φτωχών χωρών. Είναι χαρακτηριστικό, πως ο πληθυσμός των 122 αυτών χωρών εκπροσωπεί περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά καταναλώνει μόνο το 14% της παγκόσμιας παραγωγής αγαθών, ενώ 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι των χωρών αυτών επιβιώνουν με ημερήσιο εισόδημα μικρότερο του ενός δολαρίου.

Οι τεράστιες ανισότητες έχουν γίνει πλέον εξόφθαλμες και γίνονται καθημερινά και μεγαλύτερες, ωθούμενες από τις λογικές και τους «νόμους» της «παγκοσμιοποίησης» και της «αγοράς». Με άλλα λόγια, από τη συνεχώς αυξανόμενη ασυδοσία και την απάνθρωπη δράση των πολυεθνικών και του διεθνούς κεφαλαίου, όπως αυτές εξασφαλίζονται από τις «κεντροδεξιές» και «κεντροαριστερές» πολιτικές των κυβερνήσεων των μεγάλων χωρών, των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Ανάγκη μιας νέας Νυρεμβέργης

Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία του ηγέτη της Κούβας στην προαναφερόμενη Σύνοδο: Χρειαζόμαστε μια νέα Νυρεμβέργη, σημείωσε ο Φιντέλ Κάστρο, για να δικάσουμε μια οικονομική τάξη, που μας έχει επιβληθεί και που κάθε τρία χρόνια σκοτώνει περισσότερους άνδρες, γυναίκες και παιδιά, από την πείνα και τις αρρώστιες, από το σύνολο των νεκρών στα έξι χρόνια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου...

Είμαστε όλοι επιβάτες στο ίδιο πλοίο της παγκοσμιοποίησης, αλλά ενώ κάποιες μειοψηφίες ταξιδεύουν σε πολυτελείς καμπίνες... το 85% των επιβατών... συνωστίζεται κάτω από άθλιες συνθήκες. Είναι ολοφάνερο, συνέχισε ο Κάστρο, ότι αυτό το πλοίο θα συγκρουστεί μ' ένα παγόβουνο και κάλεσε τους ηγέτες της Συνόδου, να πάρουν στα χέρια τους το «πηδάλιο» και να αποτρέψουν αυτή την καταστροφική πορεία.

Νέοι μηχανισμοί επέμβασης

Καινούριο μοχλό επεμβάσεων ετοιμάζουν στις Βρυξέλλες. Δίπλα και συμπληρωματικά της ευρω-στρατιωτικής δύναμης ταχείας επέμβασης, που αναμένεται μέχρι το 2002 να αποκτήσει 60.000 άνδρες και έχει σκοπό να επεμβαίνει στρατιωτικά σε χώρες εκτός της ΕΕ, δημιουργούν τώρα κι έναν ακόμη, παρόμοιο μηχανισμό ταχείας επέμβασης μη στρατιωτικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα, με όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά, ο μηχανισμός αυτός θα υπάγεται στην ΚΕΠΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας) και, βέβαια, στον κ. Σολάνα και στα καθήκοντά του θα περιλαμβάνονται πολιτικού χαρακτήρα επεμβάσεις σε χώρες, εντός και εκτός της ΕΕ, ώστε να προλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται οι όποιες... κρίσεις. Ανάμεσα στους τομείς για τους οποίους θα έχει ευθύνη ο νέος μηχανισμός, είναι και οι εξής: ανθρωπιστικά δικαιώματα, οικονομικές αναταραχές, επιτήρηση εκλογών, ανασυγκρότηση κρατικών θεσμών, υποστήριξη Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, φύλαξη μεθοριακών διαβάσεων, άρση ναρκοπεδίων, εκπαίδευση και εξοπλισμός αστυνομικών δυνάμεων, πολιτική άμυνα, επαναφορά προσφύγων στις εστίες τους, ανοικοδόμηση, ανάληψη ειρηνευτικών πρωτοβουλιών και η κάθε είδους διαμεσολαβήσεις.

Προφανώς, η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τις προαναφερόμενες ενέργειες. Εμείς, το μόνο που θέλουμε να ρωτήσουμε είναι το εξής: Ποιος έχει δώσει το δικαίωμα στην ΕΕ - και στην ελληνική κυβέρνηση μαζί - να παίζει το ρόλο του αφέντη - θεού και να αποφασίζει ποιος κάθεται καλά και ποιος όχι, ποιος θα τιμωρηθεί και ποιος όχι, κλπ. κλπ.;

Τώρα, σώθηκαν...

Ο νέος υφυπουργός Γεωργίας, Φ. Χατζημιχάλης, ως Λαρισαίος, θα συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων του αγροτικού κόσμου της περιοχής, δηλώνουν δημοσίως τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, τις ανησυχίες τους για το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα «δεν πήγε καλά» στη Λάρισα, κατά τις εκλογές. Μα, αν ήταν να λύσει προβλήματα προς όφελος των αγροτών ο Φ. Χατζημιχάλης, δε θα τον διόριζε υφυπουργό Γεωργίας ο Κ. Σημίτης. Ο πρωθυπουργός τον επέλεξε και ως Θεσσαλό, για να ελέγχει επί τόπου η κυβέρνηση τις αγροτικές αντιδράσεις κατά της πολιτικής ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, που θα ενταθούν, αφού αυτή η πολιτική θα γίνει πιο σκληρή, μετά τη νέα εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ.

Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που στο υπουργείο Γεωργίας βρίσκεται Λαρισαίος πολιτικός. Ο Θ. Στάθης διατέλεσε υπουργός Γεωργίας κι όχι μόνο δε βοήθησε τους Θεσσαλούς αγρότες, αλλά έκανε ό,τι μπορούσε σε βάρος τους, μ' αποτέλεσμα ο αγροτικός κόσμος της Λάρισας να τον «μαυρίσει» και στις δυο τελευταίες εκλογές, στερώντας του τη βουλευτική έδρα. Αλλά και ο Φ. Χατζημιχάλης, ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, έδωσε δείγματα γραφής, όταν, στη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία, πρωταγωνίστησε στην κυβερνητική επίθεση κατά των αγωνιστών της αγροτιάς. Ε, δε θ' αλλάξει πρόσωπο τώρα που ανέλαβε και κυβερνητικά καθήκοντα...

ΒΙΒΛΙΟ
Για την προστασία της Μακρονήσου

«Η Μακρόνησος είναι πλέον καταξιωμένη στη συνείδηση του λαού σαν ιστορικός τόπος, μνημειακός, που ανήκει στην Ελλάδα και στο λαό της. Και έχουμε χρέος να υπερασπίζουμε, να αναδείχνουμε και να διαδίδουμε την ιστορική μνήμη και ακόμη να διατηρούνται τα πειστήρια της Μακρονήσου, δηλαδή τα κτίρια, τα στρατόπεδα και όλα όσα παρουσιάζουν το ειδεχθές αυτό κολαστήριο». Το χρέος αυτό, ειπωμένο από τον Μακρονησιώτη Παναγιώτη Μακρή, σηκώνει- εκτός από το φορέα των Μακρονησιωτών (ΠΕΚΑΜ)- σχεδόν δεκαπέντε χρόνια στους ώμους της και μια ομάδα τεχνικών επιστημόνων- μελών του μη κυβερνητικού Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Ιστορικών Τόπων και Μνημείων (ICOMOS). Από αυτή την ομάδα προέρχεται και η «Ομάδα Εργασίας για την Προστασία και Ανάδειξη του Ιστορικού Τόπου της Μακρονήσου», στην οποία ανήκει ο έπαινος για την πραγματοποίηση διημερίδας στο ΕΜΠ, επί πρυτανείας Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου (3/1998), με στόχο την- επιστημονικά τεκμηριωμένη- διεκδίκηση εφαρμογής κρατικών μέτρων προστασίας της Μακρονήσου. Θέμα της διημερίδας- στην οποία συμμετείχαν εισηγητικά 20 επιστήμονες (διαφόρων ειδικοτήτων), με χαιρετισμούς και παρεμβάσεις τους αρκετοί Μακρονησιώτες, καθώς και εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων (ΥΠΠΟ, ΥΠΕΧΩΔΕ)- ήταν «Ιστορικό Τοπίο και Ιστορική Μνήμη (Το παράδειγμα της Μακρονήσου)». Τα χρησιμότατα (χρησιμότατα και για την «ιστοριογράφησή» της μετά πολλών εμποδίων, παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές δηλώσεις «συμπαράστασης της Πολιτείας», προσπάθειας προστασίας της Μακρονήσου), διαφωτιστικότατα και ως προς την ανάγκη εφαρμογής όλων των μέτρων προστασίας της. Πρακτικά, αυτής της επιστημονικής συνάντησης, εμπλουτισμένα με φωτογραφίες, κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις «Φιλίστωρ». Ο τόμος αξίζει να διαβαστεί- ιδιαίτερα από τη νέα γενιά. Γιατί; Γιατί, εφ' ενός προσφέρει ιστορική γνώση, γνώση, τεκμηριωμένη επιστημονικά και, κυρίως, με μαρτυρίες Μακρονησιωτών. Και αφ' ετέρου, γιατί η υλοποίηση της προστασίας της μνημειακής Μακρονήσου, έχει μπροστά της πολύ διεκδικητικό δρόμο, τον οποίο, εξ αιτίας της «εκσυγχρονισμένης» υποκριτικής κυβερνητικής υποσχεσιολογίας, θα χρειαστεί να «διανύσει» και η νέα γενιά.

Χαρακτηριστική, για τις προσπάθειες που θα χρειαστούν ακόμα, ήταν η εισήγηση της Ρένας Λευκαδίτου (αρχιτεκτόνισσα, μέλος της «Ομάδας Εργασίας για την προστασία της Μακρονήσου» και της οργανωτικής επιτροπής της συνάντησης). Οπως επισήμανε η Ρ. Λευκαδίτου, η διάσωση της κτιρίων και της χλωρίδας, η βατότητα του δρόμου και της προβλήτας, η υλοποίηση- επιτέλους- του Νομοθετικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ που απαγορεύει τις βλαπτικές, για τα μνημεία και το περιβάλλον χρήσεις της γης, η διεθνής εξασφάλιση της προστασίας, είναι σοβαρά και επείγοντα προβλήματα.


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ
Φιντέλ Κάστρο

Γρηγοριάδης Κώστας

Τη θηριωδία και τον αργό, φρικτό θάνατο, που επιβάλλει η άκρατη παγκοσμιοποίηση, κατήγγειλε από το βήμα της Διάσκεψης των 77 Αναπτυσσόμενων Κρατών, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο. Μια θηριωδία, που, όπως τόνισε, μόνο με ναζιστικό ολοκαύτωμα μπορεί να συγκριθεί.

Χωρίς υπερβολή, αλλά με έντονο τρόπο, όπως αρμόζει σε έναν άνθρωπο σκεπτόμενο, αγωνιστή και επαναστάτη, ο Κάστρο ζωγράφισε με τα μελανότερα χρώματα, εμπρός στα μάτια των αντιπροσώπων 122 χωρών, τη χαοτική και απάνθρωπη πραγματικότητα, που έχει διαμορφωθεί στον πλανήτη, εξαιτίας της νέας οικονομικής τάξης, που είναι, απλά, η προσωποποίηση της φρίκης. «Οι εικόνες που βλέπουμε, μητέρων και παιδιών σε ολόκληρες περιοχές της Αφρικής, υπό τη μάστιγα της ξηρασίας και άλλων φυσικών καταστροφών, μας θυμίζουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη ναζιστική Γερμανία, μας φέρνουν και πάλι στο νου όλες τις εικόνες των στοιβαγμένων άψυχων κορμιών ή των ετοιμοθάνατων ανδρών, γυναικών και παιδιών». Οσο για τους ιθύνοντες, η λύση είναι ...«μία άλλη Νυρεμβέργη για να δικαστεί η οικονομική τάξη, η οποία κάθε τριετία σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους από την πείνα ή τις αρρώστιες, που μπορούν και να προληφθούν, αλλά και να γιατρευτούν, από το σύνολο των νεκρών στα έξι χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

Για να βρεθούν στο εδώλιο, όμως, οι ιθύνοντες του ΔΝΤ και άλλων Οργανισμών, που θέτουν τους όρους του θανατηφόρου παιχνιδιού, η λύση είναι η πάλη, ένα ενωμένο μέτωπο κρούσης, γιατί αλλιώς «απλά θα πεθάνουμε». Το μήνυμα αυτό είναι μάλλον σίγουρο ότι έλαβαν οι χιλιάδες διαδηλωτές, που ήδη έχουν αρχίσει να συρρέουν στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να διατρανώσουν την αντίθεσή τους κατά του ΔΝΤ και της ΠΤ, καθώς και τη θέλησή τους να γιγαντώσουν ένα κίνημα κατά της πολιτικής της πείνας και υπέρ μιας κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης.


Χρ. Μ.

Ο χαβάς

Απ' την ορχήστρα

άλλαξε δυο, τρεις

οργανοπαίχτες,

διότι

για τα «φάλτσα» της

αυτοί ήταν

οι... φταίχτες,

όμως την ίδια

άφησε και πάλι

«παρτιτούρα»

και η ορχήστρα

θα βαρά, ξανά,

«ζώνη» και «κούρα»!

* * *

Απ' την ορχήστρα

άλλαξε

την κόρνα

και τη βιόλα,

γιατί τα παρατράγουδα

... αυτά τα κάναν

όλα

και κάποιοι

- μη χειρότερα! -

τρέφουν ξανά

ελπίδες,

παρότι φταίει

ο χαβάς κι όχι

οι βιολιτζήδες!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ