ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΑΓΟΡΑ»
«Εξαγγελίες» ακόμα μεγαλύτερης κοροϊδίας

Μακριά από κάθε ιδέα ελέγχου των συνεχών ανατιμήσεων τα μέτρα Φώλια για την αγορά. Δεν τόλμησε καν να τα χαρακτηρίσει μέτρα κατά της ακρίβειας

Με κλιμάκωση της πρόκλησης και κοροϊδίας σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών ισοδυναμεί η κυβερνητική «δέσμη» των 41 «δράσεων» που ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, σε μια προσπάθεια των κυβερνώντων να δημιουργήσουν στους εργαζόμενους την ψευδαίσθηση ότι ενδιαφέρεται για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μπροστά στη δικαιολογημένη αγανάκτηση όλων όσοι βλέπουν καθημερινά τη συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων τους και μέσα από την απόλυτη εμμονή στην πολιτική γιγάντωσης των επιχειρηματικών κερδών, η κυβέρνηση επιχειρεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις με ανακοινώσεις που αφήνουν εντελώς στο απυρόβλητο την επιχειρηματική ασυδοσία και την κερδοσκοπική δράση των μονοπωλίων. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τα όσα ανακοινώθηκαν χτες. Καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματική προστασία των εισοδημάτων τους, με την εξασφάλιση προϊόντων ποιοτικών και φθηνών για το λαό, με μέτρα κατά της κερδοσκοπίας του κεφαλαίου που δημιουργεί την ακρίβεια. Το μόνο που μπορεί να επιτευχθεί, σαν αποτέλεσμα εφαρμογής αυτών των «μέτρων» είναι να ισχυροποιηθεί παραπέρα η θέση ορισμένων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι από τη μονοπωλιακή θέση που κατέχουν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν παιχνίδια με τις τιμές ορισμένων προϊόντων, δημιουργώντας την αίσθηση ότι δεν προχωρούν σε ανατιμήσεις.

Ενδεικτικό είναι, ως ένα βαθμό, ακόμη και το γεγονός ότι πουθενά στην περισπούδαστη ανακοίνωση του υπουργείου δεν αναφέρεται η φράση «αντιμετώπιση της ακρίβειας». Λόγος γίνεται για «ελεύθερη και δίκαιη αγορά», για «μέγιστο δυνατό επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας σε προσιτές τιμές», για «ολοκληρωμένη αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων και παθογενειών που συμβάλλουν στην πίεση των τιμών», για «εξασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού», για «αποτροπή "κλίματος" και "ψυχολογίας" πληθωριστικής εκτροπής» και άλλα παρόμοια, που πολλές φορές και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους έχουν ακούσει οι εργαζόμενοι κάθε φορά που ο κόμπος φτάνει στο χτένι και οι κυβερνώντες προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

Οσον αφορά στα επιμέρους μέτρα είναι σκέτη κοροϊδία και προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων. Μάλιστα, πολλά από αυτά ισχύουν ήδη, χωρίς, βεβαίως, να επηρεάζουν στο ελάχιστο την κερδοσκοπική επιχειρηματική δράση. Αλλα είναι «ξαναζεσταμένα» ή έχουν ανακοινωθεί ξανά στο παρελθόν και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ενώ μια τρίτη κατηγορία είναι εκείνα που ακόμα κι αν εφαρμοστούν δεν είναι τίποτα περισσότερο από στάχτη στα μάτια των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση κατηγοριοποίησε τα «μέτρα» σε «επίπεδα» ως εξής:

  • Για τις εισαγωγές: Προβλέπονται αυστηρότερες κυρώσεις για ψευδείς ελληνοποιήσεις προϊόντων, απαγόρευση επανασυσκευασιών προϊόντων και διευκόλυνση των εισαγωγών προϊόντων που βρίσκονται σε ανεπάρκεια, κάτι που ευνοεί ευθέως τις μεγάλες εισαγωγικές και χονδρεμπορικές επιχειρήσεις.
  • Για την αγροτική παραγωγή: Ο έλεγχος της διακίνησης, λέει, θα αντιμετωπιστεί με την έκδοση δίγραμμων (ονομαστικών) επιταγών για κάθε συναλλαγή πάνω από 1.000 ευρώ μεταξύ παραγωγού - χονδρεμπόρου, έλεγχος που θα πέφτει στο κενό με την έκδοση παραστατικών για μικρότερες συναλλαγές.
  • Για τη μεταποίηση: Προβλέπεται η υποχρεωτική... αιτιολόγηση των ανατιμήσεων, όταν ξεπερνούν το ύψος του πληθωρισμού, ενώ απειλούνται με δημοσιοποίηση για τις ανατιμήσεις που αποτελούν ...«ακραίες περιπτώσεις». Πώς προσδιορίζεται αυτό; Οπως είπε ο υπουργός, «θα ανακοινώνεται ως υπερβολικό αυτό που είναι κατά την κρίση αγαθού ανδρός», «αυτό που σε κάνει να λες "ε, όχι και τόσο, βρε, αδερφέ"»! Πάντως, όπως έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, η διαμόρφωση των τιμών γίνεται ελεύθερα από τους επιχειρηματίες, ενώ το «μέτρο» της δημοσιοποίησης των επιχειρήσεων στις οποίες κατά καιρούς επιβάλλονται πρόστιμα, γιατί σε δειγματοληπτικούς ελέγχους βρέθηκαν να πουλάνε ληγμένα ή ακατάλληλα τρόφιμα, δεν πτόησε τις επιχειρήσεις αυτές να συνεχίσουν την ίδια πρακτική.
  • Για τη διακίνηση προϊόντων: Προβλέπεται η επανεξέταση των αδειών των εμπόρων των κεντρικών και λαϊκών αγορών.
  • Για την κατανάλωση: Υποχρεωτική επικόλληση τιμής σε κάθε προϊόν, κάτι το οποίο θα αποτελέσει ωραιότατο πρόσχημα για τους ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ να αυξήσουν τις τιμές, επικαλούμενοι το κόστος της ρύθμισης. Υποχρεωτική αναγραφή μοναδιαίας τιμής στο ράφι για τις συσκευασίες τις μικρότερες ή μεγαλύτερες του ενός κιλού ή του ενός λίτρου, ρύθμιση που ισχύει. Σύγκριση τιμών για προϊόντα πολυεθνικών που πωλούνται και στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες - λες και η κυβέρνηση θα απαιτήσει από τις πολυεθνικές να μειώσουν τις τιμές που επιβάλλουν εδώ (!). Ακόμη, θα συσταθεί, όπως ανακοινώθηκε, μια επιτροπή που θα εξετάσει την αναμόρφωση και τον ...εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ. Οπως εξήγησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, πρόκειται για σειρά αξιώσεων των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ με πρόσχημα τη μείωση του κόστους. Είναι φανερό ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε παραπέρα ενίσχυση της μονοπωλιακής θέσης, πράγμα το οποίο είναι ριζικά αντίθετο με τα συμφέροντα των εργαζομένων.
  • Τέλος, ανακοινώθηκαν μέτρα για τη δημιουργία... παρατηρητηρίου τιμών και ...ανάρτηση ιστοσελίδας με τις τιμές πενήντα βασικών προϊόντων καθημερινής κατανάλωσης, αλλά και υπαίθριων πινακίδων στις λαϊκές αγορές με τις επικρατέστερες τιμές.

Ανακοινώθηκε, ακόμη, η σύσταση Ενιαίου Φορέα Ελεγκτικού Εργου, όπου θα ενσωματωθούν όλες οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και των νομαρχιών. Επίσης, για άλλη μια φορά η εντατικοποίηση των ελέγχων στις κεντρικές αγορές και η ενίσχυση με προσωπικό της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μέτρα - πομφόλυγες!

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης Χ. Φώλια, τονίζει:

«Τα μέτρα κατά της ακρίβειας, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως τα "παρατηρητήρια τιμών" και άλλα παρόμοια, αποτελούν πομφόλυγες. Αν η κυβέρνηση σκόπευε να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, θα καταργούσε τον ΦΠΑ και γενικά τους έμμεσους φόρους στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, θα προχωρούσε σε αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Αυτά δεν τα θέλει, γιατί υπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Το χτύπημα της ακρίβειας συνδέεται με μέτρα κατά του κεφαλαίου, για την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, για ρήξη με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Αρα, είναι και αυτό υπόθεση της λαϊκής πάλης».

ΦΟΡΟ-ΕΛΕΓΧΟΙ
Στο απυρόβλητο οι μεγαλο-οφειλέτες

Τον «περιορισμό της φοροδιαφυγής» σχεδιάζει για μια ακόμη χρονιά η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών επιχειρώντας να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη συγκέντρωση του ΦΠΑ. Οι σχεδιασμοί τους εντάσσονται στο γενικότερο κλίμα που επιχειρούν να καλλιεργήσουν γύρω από τους «ελέγχους» στην αγορά. Για μια ακόμη χρονιά στο απυρόβλητο θα μείνουν οι διάφοροι επιτήδειοι μεγαλο-φοροφυγάδες, οι οποίοι αφού καρπώθηκαν μπόλικο και δωρεάν κρατικό χρήμα μέσω «αναπτυξιακών» και άλλων νόμων στη συνέχεια κατάφεραν να φεσώσουν την Εφορία με πολλά δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 6.274 μεγαλο-οφειλέτες της Εφορίας (χωρίς να έχουν κηρύξει πτώχευση) χρωστάνε στην Εφορία περίπου 15 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία θεωρούνται πλέον οριστικά χαμένα.

Τα πλάνα της ΥΠΕΕ ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη και τον επικεφαλής της υπηρεσίας Σπ. Κλαδά, ο οποίος παραδέχτηκε ότι η φορο-παραβατικότητα παραμένει σταθερά προσκολλημένη στο 40% των ελεγχόμενων επιχειρήσεων. Μέσα στο 2008 προγραμματίζονται 12.000 στοχευμένοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις με κριτήριο εάν ο αποδιδόμενος ΦΠΑ είναι μικρότερος από το 1,5% του τζίρου τους, έχουν μεγάλα πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ κ.ά. Σύμφωνα με τα λεγόμενα υπηρεσιακών παραγόντων στις προτεραιότητες θα μπουν επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 700.000 ευρώ το χρόνο, οι οποίες έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την άποψη συγκέντρωσης εσόδων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ