ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32

Ναρκο(σσυφο)πέδιο

Ελλάδα, μια χώρα για τραπεζίτες...

Εχουμε και λέμε:

  • Τράπεζα «Αττικής», κέρδη εντός του 2007 ύψους 20,85 εκατ. ευρώ, αύξηση σε σχέση με το 2006 της τάξης του 2.400%!
  • Τράπεζα «Eurobank», κέρδη εντός του 2007 ύψους 851 εκατ. ευρώ, αύξηση σε σχέση με το 2006 της τάξης του 32,1%.
  • Τράπεζα «Μαρφίν», κέρδη εντός του 2007 ύψους 593 εκατ. ευρώ, αύξηση σε σχέση με το 2006 της τάξης του 130%.
  • Τράπεζα «Πειραιώς», κέρδη εντός του 2007 ύψους 653 εκατ. ευρώ, αύξηση σε σχέση με το 2006 της τάξης του 50%.
  • Τράπεζα «Millennium», κέρδη εντός του 2007 ύψους 22,1 εκατ. ευρώ, αύξηση σε σχέση με το 2006 της τάξης του 46,5%.
  • Τράπεζα «Κύπρου», (αναμενόμενα) κέρδη εντός του 2007 ύψους 504 εκατ. ευρώ, αύξηση σε σχέση με το 2006 ύψους 54%.
  • Τράπεζα «Αλφα», (αναμενόμενα) κέρδη εντός του 2007 ύψους 844 εκατ. ευρώ, αύξηση σε σχέση με το 2006 ύψους 35%.
  • Τράπεζα «Εθνική», (αναμενόμενα) κέρδη εντός του 2007 ύψους 1,7 δισ. ευρώ, αύξηση σε σχέση με το 2006 της τάξης του 73%.

***

Σημειώστε επίσης:

Για το 2006, τα συγκεντρωτικά στοιχεία καταγράφουν ότι οι τράπεζες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ...ενθυλάκωσαν κέρδη που έφτασαν στα 3,36 δισ. ευρώ.

Ενα χρόνο πριν, το 2005, είχαν ...ενθυλακώσει κέρδη ύψους 3 δισ. ευρώ...

Οσο για το 2007, τα κέρδη των τραπεζών, σύμφωνα με τα επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία που θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα, ξεπέρασαν τα ...6 δισ. ευρώ!

***

Με άλλα λόγια, μέσα σε τρία χρόνια, σε τούτη εδώ τη χώρα - τη χώρα των 2 εκατομμυρίων ανθρώπων που διαβιούν με εισοδήματα κάτω του ορίου της φτώχειας και των εκατομμυρίων μισθωτών με τα 650 ευρώ βασικό - οι τραπεζίτες απέσπασαν κέρδη που ξεπερνούν συνολικά τα 12 δισ. ευρώ!

Για να έχουμε μια συγκριτική ανάλυση τι σημαίνουν αυτά τα λεφτά, αξίζει να τονιστεί ότι η κάστα των τραπεζιτών, μέσα σε μια τριετία, «πέτυχε» κέρδη που ξεπερνούν κατά 40% το σύνολο των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων του ελληνικού λαού, για τα οποία οι εργαζόμενοι πληρώνουν εισφορές μια ολόκληρη ζωή!

Επιπλέον, με τα λεφτά αυτά η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει

  • τουλάχιστον 4 ακόμα Μετρό, ή...
  • τουλάχιστον 4 ακόμα αεροδρόμια τύπου Σπάτων, ή...
  • τουλάχιστον 6 γέφυρες σαν του Ρίου - Αντιρρίου, ή...
  • τουλάχιστον 1 ακόμα Εγνατία οδό, ή...
  • κατασκευάσει πάνω από 1.200 σχολεία, ή...
  • εξασφαλίσει την ικανοποιητική μισθοδοσία των 30.000 γιατρών της χώρας για μια τουλάχιστον δεκαετία, ή...
  • εξασφαλίσει την πλήρη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, του «Ευαγγελισμού», για τα επόμενα 50 χρόνια, ή...
  • εξασφαλίσει την άρτια λειτουργία και χρηματοδότηση του Πολυτεχνείου για τους επόμενους τρεις αιώνες...

Αν τώρα τα αναφέρουμε όλα αυτά είναι διότι προχτές ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο κ. Γκαργκάνας (σημειώστε ότι είτε με ΠΑΣΟΚ είτε με ΝΔ ο κ. Γκαργκάνας παραμένει στη θέση του...) ερωτηθείς πώς είναι δυνατόν να καταγγέλλει τους εργαζόμενους (!) επειδή διεκδικούν αυξήσεις στα μεροκάματα όταν γύρω μας «σφυρίζουν» τα προκλητικά κέρδη των τραπεζών, απάντησε ότι στις τράπεζες «υπάρχει εύλογο ποσοστό κέρδους», και έσπευσε να συμπληρώσει: «Τι θέλετε, δηλαδή, να μοιράσουμε τα κέρδη των τραπεζών;»...

*

Δε νομίζουμε ότι θα καθησυχαστεί ο κ. Γκαργκάνας, αλλά προφανώς και δεν πέρασε από το μυαλό μας η «βέβηλη» σκέψη να «μοιράσουμε» τα κέρδη των τραπεζών. Πολύ περισσότερο αν στη «μοιρασιά» θα συμμετείχαν και οι ...τραπεζίτες. Αυτό που θέλουμε πάει ...κομματάκι παραπέρα. Για την ακρίβεια, το λιγότερο που απαιτείται είναι η απαλλοτρίωση του συνόλου των τραπεζικών κερδών, τα οποία θα μπορούσαν και θα έπρεπε να αποτελούν κοινωνικό πλούτο με στόχο την κοινωνική ιδιοποίησή τους για το κοινωνικό όφελος.

Ωραία δε θα ήταν;...


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου (από τον «Ελεύθερο Τύπο»)
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου (από τον «Ελεύθερο Τύπο»)

Η κυρία Μπακογιάννη, στις συναντήσεις της με τους πολιτικούς αρχηγούς, παρά την αναλυτική ενημέρωση που έκανε για τις προτάσεις του Νίμιτς, είπε ότι το χαρτί αυτό καθαυτό δεν μπορούσε να τους το εγχειρίσει. Οτι θα το έβλεπαν την επόμενη μέρα στο «Βήμα», πάντως, δεν τους το είπε. Πού να το ξέρει, άλλωστε...

1821 Αρχίζει το κίνημα του Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία.

1822 Οι πρόκριτοι της Νάουσας υψώνουν τη σημαία της Επανάστασης. Θα κρατήσουν λιγότερο από δύο μήνες.

1848 Η απαγόρευση ενός συμποσίου στο Παρίσι με θέμα την «καθολική ψηφοφορία» προκαλεί έντονες λαϊκές αντιδράσεις, που μετατρέπονται σε επαναστατική εξέγερση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην ανατροπή της λεγόμενης «ιουλιανής μοναρχίας». Τα γεγονότα στο Παρίσι λειτουργούν σαν σπινθήρας για το ξέσπασμα εξεγέρσεων σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

1905 Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα. Οι δεληγιαννικοί κερδίζουν 142 έδρες, έναντι 78 των θεοτοκικών, 13 των ζαϊμικών και 2 ανεξαρτήτων. Ο Θεόδωρος Δεληγιάννης αναλαμβάνει πρωθυπουργός για τελευταία φορά.

1943 Στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα, ξεκινάει η απεργία των μαθητών.

1949 Δολοφονείται από τις αρχές του εμφυλιοπολεμικού κράτους ο κομμουνιστής ηγέτης, συνδικαλιστής και πρωτοπόρος αγωνιστής του ελληνικού εργατικού κινήματος Μήτσος Παπαρήγας, ο πρώτος κομμουνιστής γραμματέας της ΓΣΕΕ, από το 8ο Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, το 1946, όπου τον είχαν εκλέξει αντιπρόσωπό τους οι εργάτες του Βόλου, όπου και γεννήθηκε το 1896.

1985 Φορτίζεται το πολιτικό κλίμα στην Κύπρο, καθώς η κυπριακή Βουλή καταδικάζει, με ψήφισμά της, τους χειρισμούς του Προέδρου Κυπριανού κατά τη συνάντηση κορυφής των ηγετών των δύο κοινοτήτων τον προηγούμενο μήνα στη Νέα Υόρκη.

«Σοφοί»...

Και ενώ αυτά συμβαίνουν με τις τράπεζες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, από τους συνταξιούχους του Ιδρύματος,

το 7% του συνόλου παίρνει σύνταξη μέχρι 300 ευρώ,

το 8% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη από 300 έως 400 ευρώ,

το 44% των συνταξιούχων παίρνει σύνταξη από 400 έως 500 ευρώ.

Στην Ελλάδα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τρεις και πλέον δεκαετίες διακυβέρνησης της χώρας από το δικομματισμό, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που πέρασαν τις ζωές τους στις σκαλωσιές, στα εργοστάσια, στη βιοπάλη «ζουν» κάθε μήνα με πενταροδεκάρες.

Πενταροδεκάρες που οι «σοφοί» των «μεταρρυθμίσεων», όπως ο κ. Γκαργκάνας, ούτε καν θα διανοούνταν να εισπράττουν ως αποζημίωση για τα «έξοδα παράστασής τους» στους φορείς και στις επιτροπές που συμμετέχουν.

Βλέπετε το να συμμετέχεις σε πόστα από όπου δύνασαι να καταδικάζεις (!) ότι «οι συνταξιούχοι ζουν περισσότερο απ' ό,τι θα έπρεπε» (!) και να εισηγείσαι το «πάγωμα» των μισθών (των εργατών) είναι μια δραστηριότητα που στην Ελλάδα αμείβεται πλουσιοπάροχα...

Πριν «δέκα χρόνια» και βάλε...

Ο Κώστας Καραμανλής, σήμερα πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, και τότε ως απλός βουλευτής Θεσσαλονίκης, δήλωνε (στις 2/4/1992):

*

«Δε θα αποδεχτώ οποιαδήποτε λύση για το θέμα των Σκοπίων που θα είχε σαν παράγωγο του ονόματος Μακεδονία. Η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει βέτο αν οι χώρες της Κοινότητας αποφασίσουν να αναγνωρίσουν τη Δημοκρατία των Σκοπίων υπό οποιοδήποτε όνομα που θα έφερε παράγωγο του όρου Μακεδονία».

*

Από τότε έχουν περάσει τα «δέκα χρόνια» που έλεγε ο Μητσοτάκης. Γεγονός που κάνει όλους όσοι βούλιαξαν τότε τη χώρα στον εθνικισμό και την παράκρουση (από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μέχρι τον ΣΥΝ και τον Κύρκο) να νομίζουν ότι τα καμώματά τους ξεχάστηκαν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ