ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
Δεν παίζουμε μαζί τους, τους πολεμάμε

Του ΣΤΑΘΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Του ΣΤΑΘΗ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Πριν από δύο μέρες υπήρχε ρεπορτάζ στον αστικό Τύπο που έλεγε πως εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκαν ενώπιον μιας «μη κυβερνητικής οργάνωσης», να απαγορέψουν τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, ώστε να επιβληθεί το νέο προϊόν που πλασάρει η βιομηχανία της «οικολογίας». Τώρα, έρχεται η επιστημονική έρευνα να δείξει πως οι λάμπες φθορισμού - το νέο προϊόν - μετέχουν αρκετά σε αρρώστιες όπως ο καρκίνος του μαστού. Αιτία η συμβολή τους στην ελάττωση της μελατονίνης. Σε 20 χρόνια θα είναι αργά για να αλλάξουμε γνώμη αν τώρα επιβληθούν, σημειώνει ο επιστήμονας. Η γνώμη του, όμως, δεν είναι τόσο ισχυρή όσο του οικολογικού λόμπι που πλασάρει τα νέα προϊόντα.

Πριν από λίγες μέρες, επίσης, είχαν γεμίσει οι εφημερίδες με αναλύσεις για τα τοξικά αέρια που απειλούν τη Γη αν πέσει ο αμερικανικός δορυφόρος. Τώρα, ομολογούν πως η πιθανότητα να πέσει στη Γη ήταν μία στο δισεκατομμύριο. Τι δεν έγραψαν; Οτι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν, για να αντιμετωπιστεί η «οικολογική απειλή» ήταν αυτά της αντιπυραυλικής άμυνας. Ηταν, δηλαδή, εφαρμογή του «πολέμου των άστρων». Πάλευε εσύ για την οικολογία, αποδεσμεύοντάς την από τον ιμπεριαλισμό.

Κάπως έτσι παρουσιάζονται τα πράγματα και με την ακρίβεια όπου ο αστικός Τύπος εντοπίζει το πρόβλημα στον πάγκο και κάνει γαργάρα το τι συμβαίνει στην παραγωγή, ή, στην ΠΓΔΜ, όπου σβήνονται η ιμπεριαλιστική επέμβαση, ο ενδοκαπιταλιστικός ανταγωνισμός και προβάλλεται μια καρικατούρα αντίθεσης γύρω από το όνομα.

Ετσι, όμως, δε γίνεται να βγάλεις άκρη, θα είσαι πελάτης μόνιμα. Οπως της πολυεθνικής έτσι και των πολιτικών της κομμάτων.

Το σύνολο, σχεδόν, της ειδησεογραφίας μπορεί να ιδωθεί σαν καταγραφή επεισοδίων ενός και του αυτού πολέμου. Παρουσιάζονται ως ξεχωριστές, δήθεν, σπουδαίες ιστορίες, για να μην αποκαλυφθεί πως εν τέλει η λήξη αυτού του πολέμου δεν μπορεί να υπάρξει όσο στο γήπεδο που παίζουν μόνοι τους οι καπιταλιστές δεν μπαίνει με όρους αξιώσεων για να νικήσει ο πραγματικός τους αντίπαλος, η εργατική τάξη. Μια τέτοια αποκάλυψη, βέβαια, οδηγεί αναγκαστικά στην προβολή του καθοριστικού ρόλου που καλείται να παίξει το κόμμα των εργατών, το κομμουνιστικό. Αυτή η συζήτηση ξορκίζεται σαν το διάβολο με το λιβάνι.

Το πρόβλημα των αστών είναι ότι ενώ το ξορκίζουν, το κομμουνιστικό κόμμα και υπάρχει και δρα ακριβώς εκεί που δε θέλουν καν να υπάρχει: Στους χώρους δουλειάς, εκεί που συμβαίνει ο πραγματικός πόλεμος μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας. Καθώς δεν μπορούν να το σβήσουν από το χάρτη, επιχειρούν να παρουσιάσουν μια καρικατούρα του, καθ' εικόνα και ομοίωση των κομμάτων τους. Αυτό κάνουν τα «ρεπορτάζ», που, ενώ δε λένε κουβέντα για την πραγματική δράση του ΚΚΕ καθημερινά, αφιερώνουν σεντόνια σε φανταστικά σενάρια περί «δαχτυλιδιών», με προφανή στόχο να πείσουν εργάτες ότι «βρε παιδί μου μια παραλλαγή του ΣΥΝ είναι και το ΚΚΕ το οποίο όπως ο ΣΥΝ πρέπει να ανανεωθεί».

Ποιο είναι το κύριο στη φιλολογία για την ανανέωση; Οτι οι αστοί γνωρίζουν πως όποιο πρόσωπο κι αν προβάλλουν αργά ή γρήγορα θα ξεφουσκώσει. Μια παλιά πολιτική όσο και να τη μακιγιάρεις θα σκάσει από μέσα το σάπιο. Δε θέλουν όμως συζήτηση για την πολιτική. Οπως δεν έκαναν ποτέ κριτική στο ΠΑΣΟΚ για την πολιτική του, έτσι δεν κάνουν κριτική στον ΣΥΝ για την πολιτική του. Ζητούμενό τους σε κάθε περίπτωση είναι το πώς λαϊκές μάζες θα συνεχίσουν να κάνουν βόλτα μέσα στα τείχη.

Σ' αυτό το παιχνίδι θέλουν να βάλουν τον κόσμο να βλέπει το ΚΚΕ σαν κόμμα που παίζει. Ε, δε συμμετέχει το ΚΚΕ σ' αυτό το παιχνίδι. Και δε συμμετέχει γιατί έχει μια σοβαρή δουλειά να κάνει: Εργάτη τον εργάτη, για την οργάνωσή του ώστε να χτυπηθεί το σύστημα εκεί που πονάει: στην παραγωγή. Εκεί διαμορφώνεται και ο πυρήνας της ταξικής συνείδησης. Κι αυτή η δουλειά είναι που ενοχλεί. Αυτό γνωρίζουν οι αστοί, αυτό θέλουν να αποτρέψουν.

Τη δουλειά μας εμείς...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΤΟ ΧΡΗΜΑ: «Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που φθάνουν από το Μόναχο ο γερμανικός κολοσσός προσέφερε "γενναιόδωρα" εκατομμύρια ευρώ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής περιόδου του 2007 προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εξάρτησης μεταξύ του πολιτικού συστήματος της χώρας μας και της ίδιας της εταιρίας (...) Σε ερώτηση του αρμόδιου Γερμανού εισαγγελέα για ποιο λόγο η Siemens στήριξε οικονομικά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, το κορυφαίο στέλεχος της εταιρίας απάντησε "για να ενισχύσουμε τη δημοκρατία στην Ελλάδα"» (το ρεπορτάζ στην ΑΥΡΙΑΝΗ).

ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ: «Δεν ξέρω πόσοι Σέρβοι απόλαυσαν το θέαμα της αμερικανικής πρεσβείας να καίγεται (...) Είναι αναμφισβήτητα απαράδεκτη η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου γιατί ενισχύει τα εθνικιστικά μίση στην περιοχή, αλλά ευθύνεται γι' αυτήν ο Μπους περισσότερο απ' ό,τι ο Μιλόσεβιτς; (...) Οι Αμερικανοί οργάνωσαν το πραξικόπημα του 1967 και το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου; Αμερικανικό ήταν το τανκ που έριξε την πύλη στο Πολυτεχνείο;» (ο Δ. Ψυχογιός στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΕΡΑΣ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟΣ οι ανακοινώσεις για την ακρίβεια

ΤΑ ΝΕΑ: 41 ξόρκια κατά της ακρίβειας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 41 μέτρα κατά της ακρίβειας

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: 41 ΜΕΤΡΑ κατά της ακρίβειας

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 41 ΜΕΤΡΑ κατά της ακρίβειας

ΤΟ ΒΗΜΑ: Διεθνές παζάρι για τα Σκόπια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΜΗ ΛΥΣΗ ...μη ΝΑΤΟ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η Αθήνα απαντά, τα Σκόπια το μελετούν

ΕΘΝΟΣ: ΠΑΓΙΔΕΣ στήνουν τα Σκόπια

Η ΧΩΡΑ: Μακεδονικός χαλβάς

Η ΑΥΓΗ: Μακεδονική σαλάτα σε Αθήνα και Σκόπια

Ο ΛΟΓΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ πήρε θέση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πόλεμος για τον ...κομιστή σε Μαξίμου - ΥΠΕΞ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πρώτες πράξεις εκτός Χ.Α.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΩΣΑΜΕ ΜΙΖΕΣ ΣΕ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Για οικολογικό σκοπό (1)

«Πύραυλος που εκτοξεύθηκε από αμερικανικό πολεμικό πλοίο έπληξε τον αμερικανικό κατασκοπευτικό δορυφόρο που είχε πάψει να λειτουργεί, σε μια προσπάθεια να μη συντριβεί στη Γη η δεξαμενή των τοξικών καυσίμων του, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο» (η είδηση στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Για οικολογικό σκοπό (2)

«Επί χρόνια είναι γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ότι οι γυναίκες οι οποίες εργάζονται τη νύχτα και εκτίθενται στο φως, όπως οι νοσοκόμες και οι αεροσυνοδοί, αντιμετωπίζουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του μαστού. Το ίδιο επιβεβαιώθηκε και στα ζώα, σε αρουραίους που μεγάλωσαν σε κλουβιά, στα οποία τα φώτα ήταν ανοιχτά στη διάρκεια της νύχτας (...) Ο Αμπρααμ Χάιμ, καθηγητής Χρονοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χάιφας, ο οποίος συμμετείχε στην τελευταία μελέτη, επισήμανε πως δημιουργούνται ερωτήματα για το αν και σε ποιον βαθμό οι λαμπτήρες φθορισμού εξοικονόμησης ενέργειας είναι επιβλαβείς για την υγεία. Πρότεινε μάλιστα να πραγματοποιηθούν περισσότερες έρευνες για τις επιπτώσεις τους στον ανθρώπινο οργανισμό, πριν επιβληθεί η χρήση τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συγκεκριμένες λάμπες καταστέλλουν την παραγωγή μελατονίνης σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι οι συμβατικές. "Μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικό σε 20 χρόνια", τόνισε. "Και δεν θα είμαστε σε θέση να ανατρέψουμε την κατάσταση, να διορθώσουμε το λάθος μας"» (το ρεπορτάζ στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ