ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Σύνορα ερμητικά κλειστά για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Από παλιότερη διαδήλωση ενάντια στη Συνθήκη Σένγκεν
Από παλιότερη διαδήλωση ενάντια στη Συνθήκη Σένγκεν
Στις 13 Φλεβάρη 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) δημοσίευσε τρεις Ανακοινώσεις, που συνοδεύονται με τριπλάσια συνοδευτικά έγγραφα η κάθε μία, και που σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, φέρνουν τα πάνω - κάτω στην πολιτική συνόρων της ΕΕ και στην εντός Σένγκεν ελεύθερη κυκλοφορία. Πρόκειται γι' αυτό που οι Ελληνες υπουργός και υφυπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης ονόμαζαν «χρήση των νέων τεχνολογιών για την προστασία των συνόρων», όταν επέστρεφαν από τα Συμβούλια της ΕΕ. Για το ΚΚΕ, και όσους δεν εγκλωβίστηκαν ούτε εγκλώβισαν στη λογική του ευρωμονόδρομου, πρόκειται για μια προδιαγεγραμμένη εξέλιξη μιας Ενωσης καπιταλιστικών χωρών, που υπακούει σε μία και μοναδική ελευθερία, την «ελευθερία» της κερδοφορίας των μονοπωλίων και του κεφαλαίου.

Η πρώτη Ανακοίνωση της Κομισιόν, με τίτλο «Προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματα διαχείρισης των συνόρων της ΕΕ» (COM 2008 69), προβλέπει ότι κανείς δε θα μπορεί να εισέλθει ή να μετακινηθεί εντός της ΕΕ χωρίς βιομετρικά ταξιδιωτικά έγγραφα. Ταξιδιωτικά έγγραφα με βιομετρικά θα απαιτούνται και από τις «φίλες» χώρες που δεν υπόκεινται σε άδεια θεώρησης (βίζα), αλλά προοπτικά και από τους πολίτες της ΕΕ. Επειδή η εισαγωγή βιομετρικών στα διαβατήρια των πολιτών της ΕΕ δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν το 2016, η Επιτροπή μελετά την έκδοση ειδικών κουπονιών με το βιομετρικό δακτυλικό αποτύπωμα. Για τους πολίτες των χωρών που χρειάζονται βίζα, ήδη έχει δρομολογηθεί η υποχρεωτική εισαγωγή βιομετρικών δεδομένων, ενδεχομένως και των δέκα δακτύλων, ενώ τα βιομετρικά διαβατήρια των πολιτών της ΕΕ θα περιλαμβάνουν δύο δάχτυλα.

Η λειτουργία του «Συστήματος αυτοματοποιημένων συνοριακών ελέγχων» προβλέπει το εξής εφιαλτικό σενάριο: Η ταυτοποίηση του δακτυλικού αποτυπώματος θα γίνεται μέσω ενός κλειστού περιπτέρου. Ο ταξιδιώτης θα εισέρχεται στο περίπτερο/ κουτί από μια πύλη, που θα ανοίγει αυτόματα με την επίδειξη του διαβατηρίου, και θα κλείνει αυτόματα μόλις μπει μέσα, διασφαλίζοντας ότι μπήκε μόνο ένα άτομο. Μια φωνή μέσα από το κουτί θα καλεί τον ταξιδιώτη να παρουσιάσει το ηλεκτρονικό του διαβατήριο για οπτική και ηλεκτρονική σάρωση (σκανάρισμα) και να παρουσιάσει ένα ή δύο δάχτυλα για επιτόπου σκανάρισμα. Στη συνέχεια θα ελέγχεται αυτόματα αν ταυτοποιείται το δακτυλικό αποτύπωμα του διαβατηρίου με αυτό που πάρθηκε μέσα στο περίπτερο. Αν ταιριάζει, τότε θα ανοίγει η πόρτα εξόδου και ο ταξιδιώτης θα μπορεί να περάσει τα σύνορα. Αν δεν ταιριάζει, θα ανοίγει μια πλάγια πόρτα και ο ταξιδιώτης θα παραλαμβάνεται από συνοροφύλακα» (σελ. 65 του εγγράφου εργασίας της Επιτροπής). Μπορεί κανείς να φανταστεί, εξάχρονα παιδιά (συζητείται η υποχρεωτική λήψη βιομετρικού δακτυλικού αποτυπώματος από την ηλικία των 6 χρόνων) και γέροντες να εγκλωβίζονται σε ένα ηλεκτρονικό κουτί, που μια αόρατη φωνή θα τους ζητάει να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Στην ίδια Ανακοίνωση προβλέπεται ένα κοινό ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εισόδου/ εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών, που θα χτυπάει συναγερμό σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αν κάποιος μη Ευρωπαίος πολίτης υπερβεί το χρόνο παραμονής που προβλέπει η βίζα του.

Η δεύτερη Ανακοίνωση που τιτλοφορείται «Εξετάζοντας τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος επιτήρησης των συνόρων (Eurosur)» (COM 2008 68), μπορεί να συνοψιστεί στο τρίπτυχο: Με αεροπλάνα και βαπόρια και δορυφόρους για το κυνηγητό μεταναστών, «τρομοκρατών», λαθρεμπόρων όπλων (εξαιρουμένου προφανώς του κ. Σαρκοζί και των ομοίων του, που νομιμότατα πωλούν όπλα στο Ισραήλ και αλλού). Ούτε μυρμήγκι δε θα περνάει από τα σύνορα χωρίς να εντοπίζεται από το «σύστημα των συστημάτων», όπως αυτάρεσκα το ονομάζουν. Η πρόταση προβλέπει τρία στάδια υλοποίησης του συστήματος.

Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει τη διασύνδεση, αναβάθμιση και επέκταση των υπαρχόντων συστημάτων επιτήρησης των κρατών - μελών και τη δημιουργία εθνικών συντονιστικών κέντρων στα κράτη που βρίσκονται στα ανατολικά και νότια σύνορα της ΕΕ. Θα μελετηθεί η χρηματοδότηση επιλεγμένων τρίτων χωρών, ώστε να συμμετέχουν στις επιχειρήσεις επιτήρησης.

Στο δεύτερο στάδιο, θα αναβαθμιστούν τα μέσα επιτήρησης, όπως οι δορυφόροι, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κλπ., μέσω της χρηματοδότησης από τα προγράμματα της ΕΕ για την έρευνα και την ανάπτυξη. Να ένα ακόμη παράδειγμα του πώς εννοούν την ανάπτυξη οι ιμπεριαλιστές! Με τα αναβαθμισμένα συστήματα επιτήρησης και πληροφοριών που θα προκύψουν, θα υπάρχει πλήρης εικόνα των κινήσεων όχι μόνο στα σύνορα της ΕΕ, αλλά και σε μια «προ-συνοριακή ζώνη», δηλαδή η παρακολούθηση και επιτήρηση θα επεκτείνεται και σε τρίτα κυρίαρχα κράτη, ώστε να διαπιστώνεται αν εκδηλώνονται σε αυτά «ύποπτες» κινήσεις.

Το τρίτο στάδιο αφορά την επιτήρηση αποκλειστικά των θαλάσσιων συνόρων. Αρχής γενομένης από τη Μεσόγειο, το Νότιο Ατλαντικό και τη Μαύρη Θάλασσα, η επιτήρηση θα καλύψει όλα τα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ και «όλες τις ναυτικές δραστηριότητες, όπως η ναυτική ασφάλεια, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ο έλεγχος της αλιείας και η επιβολή του νόμου». Οι προτάσεις αυτές δεν είναι άσχετες με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, ιδιωτικοποίηση που περιλαμβάνει και τα ζητήματα της ασφάλειας.

Η τρίτη Ανακοίνωση της Κομισιόν είναι μια «Εκθεση αξιολόγησης και μελλοντική εξέλιξη του Οργανισμού Διαχείρισης Συνόρων (ΦΡΟΝΤΕΞ)» (COM 2008 68). Η Ανακοίνωση περιλαμβάνει στοιχεία για τη δράση του Οργανισμού τα 2 τελευταία χρόνια, τις κοινές επιχειρήσεις και τις συλλήψεις που πραγματοποίησε.

Οι κοινές επιχειρήσεις που έγιναν στην Ελλάδα το 2006 και 2007 υπό τον ΦΡΟΝΤΕΞ, φέρουν το όνομα ΠΟΣΕΙΔΩΝ, ενώ Ελληνες συνοροφύλακες συμμετείχαν σε επιχειρήσεις στα θαλάσσια σύνορα Ιταλίας και Μάλτας (ΝΑΥΤΙΛΟΣ) και την περιοχή μεταξύ Ιταλίας και Ισπανίας (ΕΡΜΗΣ). Οι σημαντικότερες επιχειρήσεις έγιναν στα Κανάρια νησιά της Ισπανίας (επιχείρηση «ΗΡΑ» ή HERA στα αγγλικά), επιχειρήσεις που, όπως επαίρονται, μείωσαν κατά 60% τον αριθμό των μεταναστών που επέλεγαν αυτό το δρόμο. Αυτό που δε λένε είναι ότι η Ισπανία κατέχει τα θλιβερά πρωτεία στον αριθμό θανάτων και αγνοουμένων στα σύνορα με 3.986 καταγεγραμμένες ανθρώπινες απώλειες την περίοδο 1988 - 2007. Το 2006 και 2007, δηλαδή τις χρονιές που έγιναν οι κοινές επιχειρήσεις υπό τον ΦΡΟΝΤΕΞ, οι ανθρώπινες απώλειες στα ισπανικά σύνορα ανήλθαν σε 1.250 και 876 αντίστοιχα, δηλαδή τετραπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την προ ΦΡΟΝΤΕΞ κατάσταση. Παρενθετικά να πούμε ότι όλο το δωδεκάθεο των αρχαίων Ελλήνων, συμπεριλαμβανομένου και του Ξένιου Δία, έχει επιστρατευτεί για να τιτλοφορήσει τις εγκληματικές και απάνθρωπες επιχειρήσεις σε βάρος κυρίως κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών.

Ως σημαντική επιτυχία θεωρείται η δημιουργία των Ομάδων Ταχείας Επέμβασης στα σύνορα, των RABIT όπως τις αναφέρουν συντομευμένα (από το Rapid Border Intervention Teams), ονομασία που ακουστικά παραπέμπει στην αγγλική λέξη «κουνέλι». Το όραμα του επιτρόπου Φράνκο Φρατίνι για τις ομάδες αυτές, έτσι όπως το διατύπωσε κατά την παρουσίαση των Ανακοινώσεων, είναι να δει συνοροφύλακες από τα κράτη - μέλη της ΕΕ «που θα φορούν τις εθνικές τους στολές και θα φέρουν ευρωπαϊκή σημαία, θα σχηματίζουν ένα σώμα, θα έχουν εκπαιδευτεί με τον ίδιο τρόπο και θα είναι έτοιμοι να αντιδράσουν». Παρ' όλο που το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, δεν μπορεί κανείς να αποφύγει διάφορους αστείους συνειρμούς για μια διαφορετική ενδυματολογική προσέγγιση αυτών των Ομάδων - RABIT, από αυτήν που προτείνει ο κ. Φρατίνι.

Αποκαλυπτικός για τα μελλοντικά σχέδια του ΦΡΟΝΤΕΞ είναι ο προϋπολογισμός για το 2008, που τροποποιήθηκε πρόσφατα, αυξημένος κατά 77% πάνω από το ποσό που είχε αρχικά προϋπολογιστεί, φτάνοντας τα 70.432.000 ευρώ, ενώ για το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, ο προϋπολογισμός για το διάστημα 2008 - 2013 είναι 1,82 δισ. ευρώ. Ετσι, όλο και περισσότερο οδεύουμε προς τη δημιουργία ευρωπαϊκού σώματος συνοροφυλάκων και ακτοφυλακής και την άρση των επιφυλάξεων μεγάλων δυνάμεων της ΕΕ που, για διάφορους λόγους, δε συμφωνούν στη χρηματοδότηση ενός ακόμη πολυδάπανου αστυνομικο-στρατιωτικού σώματος.

Οι δηλώσεις των υπευθύνων του ΦΡΟΝΤΕΞ ότι προβλέπονται μεγάλα κύματα εισόδου μεταναστών από τα Βαλκάνια και ειδικά τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ ότι το Αιγαίο και ο Εβρος θα γίνουν πεδία δράσης των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ.

Ο ιμπεριαλισμός αποδεικνύει όλο και περισσότερο τη βαρβαρότητα με την οποία επιχειρεί να λύσει τα αδιέξοδά του. Επεμβάσεις στο εξωτερικό, καταστολή στο εσωτερικό, γενικευμένη παρακολούθηση των πάντων, απίστευτα ποσά και τεχνογνωσία να σπαταλιούνται για το αλυσόδεμα των λαών. Αναδεικνύεται όλο και περισσότερο η «αναγκαιότητα του σοσιαλισμού ως μόνης εναλλακτικής λύσης στο σημερινό ιμπεριαλιστικό σύστημα» (Απόφαση 17ου Συνεδρίου για το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα). Οι λαοί έχουν τη δύναμη να φέρουν πραγματικά τα πάνω - κάτω, να γίνει ο 21ος αιώνας ο αιώνας των νέων σοσιαλιστικών επαναστάσεων.


Της
Λίνας ΚΡΟΚΙΔΗ*
*Η Λίνα Κροκίδη είναι μέλος του Τμήματος για τα δημοκρατικά δικαιώματα, της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ