ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Παλλαϊκός συναγερμός για Ασφαλιστικό και Συμβάσεις

Για κάθε εργάτη και εργάτρια, νέο και νέα, οι μέρες που έρχονται είναι μέρες μεγάλης ευθύνης. Η κατάθεση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου την Πέμπτη και οι προτάσεις των εργοδοτών στην τρίτη διαπραγματευτική συνάντηση την ίδια μέρα, είναι η σταγόνα που μπορεί και πρέπει να ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής. Κανείς εργαζόμενος δε δικαιούται να δώσει το παραμικρό περιθώριο στην κυβέρνηση να ελιχθεί, να παραπλανήσει, να περάσει τα αντιασφαλιστικά μέτρα που σχεδιάζει, να υποθηκεύσει το παρόν και το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων του μόχθου, κύρια των γυναικών και των νέων. Κανένας εργατοϋπάλληλος δεν πρέπει να αφήσει αναπάντητη την πρόκληση των μεγαλοβιομηχάνων που προτείνουν αυξήσεις 0,66 λεπτά την ημέρα μεικτά στους μισθούς, πατώντας και στην ενδοτική στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, το ΠΑΜΕ πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη μαζικών και πολύμορφων αγώνων για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις Συλλογικές Συμβάσεις, με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Ανέδειξε την αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να οργανωθούν στους τόπους δουλειάς και στις συνοικίες, να παραμερίσουν τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, το πλαίσιο και την τακτική τους. Σ' αυτή τη γραμμή πάλης συνεχίζει το ΠΑΜΕ, με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, με νέες δυνάμεις στις τάξεις του. Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα την κεντρική προκήρυξη του ΠΑΜΕ για τις στάσεις εργασίας στις 12 του Μάρτη, τα συλλαλητήρια στις 13 και την πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 19 του μήνα.

Υπέρ των ισχυρών κατά των αδυνάτων

Τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, όπως αναλυτικά παρουσιάζονται στις προηγούμενες σελίδες, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ακόμα νομοθετικό έκτρωμα. Με την παρουσίαση του νομοσχεδίου κατέρρευσαν όλοι οι μύθοι που περίτεχνα έστηνε τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ψεύδη κατ' εξακολούθηση

Τα «ΔΕΝ» του Κ. Καραμανλή, όπως έγκαιρα προειδοποίησε τους εργαζόμενους το ΚΚΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, αποδείχτηκαν άλλη μια μπλόφα με ημερομηνία λήξης. Γιατί τα μέτρα αυτά και τα όρια ηλικίας αυξάνουν και τις συντάξεις μειώνουν και τις παροχές υγείας κουτσουρεύουν. Το τελευταίο θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τις λαϊκές οικογένειες. Ο ισχυρισμός μάλιστα της κυβέρνησης - τον οποίο συνεχίζει να επαναλαμβάνει - ότι δεν αυξάνει τα γενικά όρια ηλικίας, δεν έχει την παραμικρή αξία και καταντά ένα παιχνίδι με τις λέξεις.

Πρώτον γιατί και τα «γενικά όρια» αυξάνονται π.χ. στο 68ο έτος από το 67ο που προέβλεπε ο νόμος Ρέππα, έστω και αν αυτό γίνεται «εθελοντικά» όπως λένε. Δεύτερον, γιατί για πάνω από 200.000 ασφαλισμένους τα «ειδικά όρια» - όπως τα καταγράφουν - δηλαδή το 58 έτος της ηλικίας τους, ήταν τα δικά τους «γενικά όρια», αφού με 10.500 ένσημα μπορούσαν να αποχωρήσουν με πλήρη σύνταξη σε αυτή την ηλικία. Τώρα το ηλικιακό αυτό όριο μετακινείται στο 60ό έτος. Το ίδιο συμβαίνει και για τους εργαζόμενους με 10.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 7.500 ήταν σε ΒΑΕ, και σε αυτούς φορτώνεται μία διετία.

Διαψεύδεται πανηγυρικά και η «μη μείωση των συντάξεων», αφού το πλαφόν του 20% στις επικουρικές και η αύξηση της ποινής από το 4,5% στο 6% ετησίως για αυτούς που αποχωρούσαν με πρόωρη συνταξιοδότηση, οδηγούν σε δραστικές μειώσεις των ήδη χαμηλών συντάξεων.

Επίθεση στις ...«προνομιούχες» μητέρες

Στη Βουλή ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «προνομιούχους». Να, λοιπόν, κατά την άποψή του ποιοι είναι οι προνομιούχοι: Είναι οι συνταξιούχοι των 500 και 600 ευρώ. Είναι οι 250.000 γυναίκες με τα ανήλικα παιδιά, που τις φορτώνει τουλάχιστον με μια πενταετία ακόμα, ως ανταμοιβή προφανώς γιατί έχουν αναλάβει το βαρύ διπλό ρόλο της εργαζόμενης και της μητέρας. «Προνομιούχοι» είναι αυτοί που ενώ έχουν φτύσει αίμα για 35 χρόνια στη φάμπρικα, τώρα τους λένε να συνεχίσουν να δουλεύουν μέχρι τα 60 τους χρόνια.

Προκύπτει το ερώτημα: Αραγε δεν αρκεί σήμερα κάποιος εργαζόμενος με 35 ολόκληρα χρόνια στην παραγωγή να μπορέσει και αυτός να αποσυρθεί και να πάρει μια ανάσα; Αυτή λοιπόν είναι η «πρόοδος» που ευαγγελίζονται; Και όμως κάθε μέρα επιβεβαιώνουν ότι αυτό είναι το σύστημα που υπηρετούν. Αυτή είναι η «ανάπτυξη» την οποία τάζουν στους εργαζόμενους. Η ανάπτυξή τους αφήνει πίσω μόνο κοινωνικά συντρίμμια, φέρνει μεγαλύτερα βάρη και φτώχεια στη συντριπτική πλειοψηφία.

Και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Γιατί αυτή είναι η οικονομία που βασίζεται μόνο στο μεγαλύτερο κέρδος για τους λίγους και όχι στην ικανοποίηση των αναγκών που έχουν οι πολλοί. Αυτό είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της «ανταγωνιστικότητας», των «αναδιαρθρώσεων» και των «μεταρρυθμίσεων» που πρεσβεύουν και η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Δικαιοσύνη» σε βάρος των πολλών

Διορθώνουν λένε τις «αδικίες του συστήματος». Πράγματι, για τους υπηρέτες της πολιτικής της ΟΝΕ και του Συμφώνου Σταθερότητας, δηλαδή για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία - εκτός των άλλων δύο κομμάτων - σκύβει το κεφάλι και ο «ΣΥΝ», είναι προνόμιο να μπορεί να φεύγει ο εργαζόμενος μετά από 37 ολόκληρα χρόνια εργασίας και 11.100 ημέρες αδιάκοπης και κοπιώδους εργασίας. Γι' αυτό του ζητάει τώρα και την ημερομηνία γέννησης. Να μην έχεις γεννηθεί τους λέει πριν 57 χρόνια. Αν έτυχε να μπεις αρκετά νέος στην παραγωγή πρέπει να δουλέψεις ακόμα μερικά χρόνια. Διορθώνουν τη «μεγάλη αδικία» οι μάνες με τρία παιδιά, από τα ειδικά ταμεία, να μπορούν να συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας. Αν κάποια μάνα με τρία παιδιά στην πλάτη της δούλεψε 20 χρόνια και είναι 45 χρόνων, πρέπει - σύμφωνα με τη δικαιοσύνη τους - να δουλέψει ακόμα πέντε χρόνια!

Διορθώνουν δήθεν τις «αδικίες» αυξάνοντας τα ένσημα για ιατροφαρμακευτική κάλυψη από τα 50 στα 100! Προφανώς, τα οικονομικά του συστήματος δεν κινδυνεύουν από την ανεξέλεγκτη αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, αλλά από τη δυνατότητα ενός ανθρώπου που δυσκολεύεται να σταυρώσει μεροκάματο, να μπορεί να παίρνει φάρμακα όταν αρρωσταίνει.

«Εξορθολογίζουν» τα οικονομικά της κοινωνικής ασφάλισης, όχι «πιάνοντας» την εισφοροδιαφυγή, όχι υποχρεώνοντας τους βιομήχανους και τους άλλους εργοδότες να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές, όχι επιστρέφοντας τα κλεμμένα του χρηματιστηρίου και των δομημένων ομολόγων, αλλά επιβάλλοντας χαράτσι σε αποθεματικά Ταμείων. Για τους λίγους μεγαλοεργοδότες χαριστικές ρυθμίσεις και εισφοροαπαλλαγές, για τους εργαζόμενους κλοπή των αποθεματικών.

Ευθύνη μόνο απέναντι στην πλουτοκρατία

Κινδυνολογούσε η κυβέρνηση ότι αν δεν πάρει μέτρα, το σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει. Βιαζόταν να πάρει μέτρα. Μόνο που τη μόνη πρεμούρα που έχει η κυβέρνηση είναι να σώσει και να ενισχύσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Η μόνη «ευθύνη» που επιδεικνύει είναι απέναντι στην άρχουσα τάξη και την πλουτοκρατία. Ευθύνη να συνεχίσει την αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της. Ευθύνη και υποχρέωση να τσακίσει και τα τελευταία ασφαλιστικά δικαιώματα. Να ισοπεδώσει ό,τι από τους ασφαλισμένους κατακτήθηκε με αγώνες και ιδρώτα. Να υλοποιήσει τις οδηγίες και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την οποία βέβαια στις Βρυξέλλες και αυτή συμβάλλει στη διαμόρφωσή της.

Αυτή η επίδειξη «υπευθυνότητας» της κυβέρνησης αφορά όμως μόνο στην άρχουσα τάξη. Απέναντι σε αυτού του είδους την ευθύνη που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, για τους εργαζόμενους προκύπτουν οι δικές τους ευθύνες. Και η ευθύνη πριν απ' όλα σήμερα είναι με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, να σταματήσουν την αντιασφαλιστική επίθεση, να οργανώσουν την πάλη τους, να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους. Γιατί έχουν ευθύνη και υποχρέωση και απέναντι στον εαυτό τους, αλλά και απέναντι στη νέα γενιά.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τώρα μαζικός δυναμικός αγώνας!

Η κεντρική προκήρυξη του ΠΑΜΕ για τη στάση εργασίας (12/3), τα συλλαλητήρια (13/3) και την απεργία (19/3)

Προς όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους νέους και τις νέες

ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ!!!

ΜΑΖΙΚΟΣ - ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΜΑΡΤΗ, 12 με 3 μ.μ. και στη συγκέντρωση, 12.30, στην ΟΜΟΝΟΙΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ, ΠΕΜΠΤΗ 13 ΜΑΡΤΗ, 6 μ.μ., στην ΟΜΟΝΟΙΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΜΑΡΤΗ και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, 10.30 π.μ., στην ΟΜΟΝΟΙΑ

Τώρα!!! Ολοι στο δρόμο του αγώνα ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης, ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που σφαγιάζει τα δικαιώματα, συνεχίζοντας το αντεργατικό έργο των νόμων Σιούφα και Ρέππα.

Τώρα!!! Ολοι στο δρόμο του αγώνα μαζί με το ΠΑΜΕ που συγκρούεται σταθερά τόσα χρόνια με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, απαιτεί την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και διεκδικεί αιτήματα που απαντούν στις ανάγκες των εργαζομένων.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όχι μόνο στηρίζει τον αντεργατικό νόμο Ρέππα, που αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης, μειώνει τις συντάξεις και ιδιωτικοποιεί το ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και με τις μορφές δράσης που χρησιμοποιεί διευκολύνει την κυβερνητική επίθεση.

Τα κυβερνητικά μέτρα είναι σε βάρος των πολλών, σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων, υπηρετούν το στόχο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή είναι η πραγματικότητα και τα περί «κοινωνικής δικαιοσύνης» που αναμασάει η κυβέρνηση, είναι το άλλοθι που χρησιμοποιεί για να αποκρύψει την εχθρική της στάση κατά των λαϊκών δυνάμεων.

Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο υπονομεύει το μέλλον, τα δικαιώματα της νέας γενιάς. Οδηγεί εκατομμύρια εργαζόμενους σε συνταξιοδότηση στα βαθιά γηρατειά, με άθλιους εργασιακούς όρους, με συντάξεις πείνας. Χτυπάει σκληρά τα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών, των μητέρων, των μητέρων με ανήλικα παιδιά.

Υποβαθμίζει και κάνει ακόμα πιο ακριβές τις υπηρεσίες Υγείας.

Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Αύξηση των ορίων ηλικίας για χιλιάδες εργαζόμενους.
  • Αύξηση του ορίου ηλικίας στα 68 χρόνια με το πρόσχημα της προαιρετικότητας, οδηγώντας τους εργαζόμενους σε δουλειά μέχρι τα βαθιά γηρατειά, με άθλιες εργασιακές σχέσεις, με τον εκβιασμό των άθλιων συντάξεων.
  • Αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 58 στα 60 χρόνια για τους εργαζόμενους με 35 χρόνια ασφάλισης.
  • Αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 55 στα 57 χρόνια για πλήρη σύνταξη και από τα 53 στα 55 χρόνια για μειωμένη για τους εργαζόμενους που έχουν 10.500 ένσημα εκ των οποίων τα 7.500 είναι Βαρέα-Ανθυγιεινά (ΒΑΕ), ετοιμάζοντας την τελική επίθεση για τον αποχαρακτηρισμό των ΒΑΕ και την κατάργηση του θεσμού.
  • Αύξηση του ορίου ηλικίας και κατάργηση του δικαιώματος της «πρόωρης- μειωμένης» σύνταξης στα 50 χρόνια για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά.
  • Κατάργηση της συνταξιοδότησης ανεξαρτήτως ηλικίας με 37 χρόνια ασφάλιση και καθορισμό ορίου ηλικίας τα 58 χρόνια.
  • Διπλασιασμό του αριθμού των ενσήμων (από 50 στα 100) που απαιτούνται για το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Ενοποίηση των Ταμείων με σκοπό την κατάργηση και την προς τα κάτω εξίσωση δικαιωμάτων.
  • Μείωση των συντάξεων, μείωση των επικουρικών συντάξεων που δε θα ξεπερνούν το 20% του συνταξιοδοτικού μισθού.
  • Το «Ταμείο Αλληλεγγύης» που διαφημίζει η κυβέρνηση στοχεύει να μεταφέρει τις ευθύνες της, τις ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, στους ίδιους τους εργαζόμενους μέσω του ΦΠΑ, των αποκρατικοποιήσεων και της παρακράτησης του 10% του «κοινωνικού πόρου» μιας σειράς ασφαλιστικών ταμείων.

Να μην περάσει ο εκβιασμός περί χρεοκοπίας των Ταμείων. Να πληρώσουν βαρύ πολιτικό τίμημα οι δυνάμεις που χρησιμοποιούν αυτόν τον ισχυρισμό για να επιβάλουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα ενώ ευθύνονται για τα ελλείμματα των Ταμείων.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη. Να πληρώσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, το κράτος και οι κυβερνήσεις που ευθύνονται για την εισφοροδιαφυγή, την ανεργία, τη μερική απασχόληση, την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων.

Ολοι στο δρόμο του αγώνα μαζί με το ΠΑΜΕ. Οργάνωση στους τόπους δουλειάς, τολμηρό άνοιγμα στις λαϊκές γειτονιές, κλιμάκωση της πάλης.

Σε Θεσσαλονίκη - Πειραιά

Απεργιακή συγκέντρωση στις 12.30 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου οργανώνει και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας στις 12 του Μάρτη. Το συλλαλητήριο της επόμενης μέρας θα γίνει στις 7 μ.μ. στον ίδιο χώρο και η απεργιακή συγκέντρωση στις 19 Μάρτη στις 10.30 π.μ., επίσης στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Στον Πειραιά, το συλλαλητήριο της Πέμπτης 12 Μάρτη θα γίνει στις 6.30 στην πλατεία Λουδοβίκου (ΗΣΑΠ).

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Στις 5.30 μ.μ. έχουν προγραμματιστεί οι εξής προσυγκεντρώσεις, για το συλλαλητήριο της Αθήνας στις 13 του Μάρτη:

  • Πλατεία Κλαυθμώνος: Συνδικάτα κι εργαζόμενοι από Δημόσιο, ΟΤΑ, Εκπαίδευση. Συντονιστικές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Ανατολικών και Νοτιοανατολικών Συνοικιών.
  • Πλατεία Κάνιγγος: Συνδικάτο Οικοδόμων.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Συντονιστικές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικών Συνοικιών.
  • Πλατεία Βικτωρίας: Συντονιστικές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από Βόρειες και Βορειοδυτικές Συνοικίες, από 5ο και 6ο Διαμέρισμα.
  • Μοναστηράκι: Συντονιστικές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Νότιων Συνοικιών.
  • Πλατεία Βάθης: Συνδικάτα και εργαζόμενοι από Ιδιωτικό Τομέα, Δημόσια Υγεία και Υπόλοιπο Αττικής.
  • Προπύλαια: Φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι.
Διεκδικούμε
  • Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους.
  • Αποκλειστικά Δημόσια - Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια. Κατάργηση της ιδιωτικής - επιχειρηματικής δραστηριότητας. Κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων για τον κλάδο Υγείας.
  • Πλήρη - σταθερή εργασία.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης των Ταμείων από το κράτος και την εργοδοσία. Επιστροφή των κλεμμένων, καταβολή του συνόλου των ποσών που οφείλουν.
  • Σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού. Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους. Διπλασιασμό της σύνταξης του ΟΓΑ.
  • Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες, για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους. Πέντε (5) χρόνια λιγότερο για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Διεύρυνση των ΒΑΕ. Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας. Προστασία της μητρότητας.
  • Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες εργασίας.
  • Συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ή 9.000 ημέρες εργασίας.
  • Νομιμοποίηση των μεταναστών, ισοτιμία δικαιωμάτων, δικαίωμα μεταφοράς ασφαλιστικών δικαιωμάτων στη χώρα προέλευσης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ