ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΑΓΡΟΤΙΑ
Μαχητικές κινητοποιήσεις σε Καρδίτσα, Ελασσόνα, Λέσβο

Οι κινητοποιήσεις - που συνεχίζονται - θα κορυφωθούν με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, με πανελλαδικό συλλαλητήριο στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων

Την αρχή νέων αγροτικών κινητοποιήσεων (θα συνεχιστούν και θα κορυφωθούν με τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, με πανελλαδικό συλλαλητήριο, στις 23 Μάρτη, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων), αποτέλεσε η χτεσινή αγροτική συγκέντρωση στην Καρδίτσα. Στη συγκέντρωση, που διοργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού (ΕΟΑΣΚ) στη Δημοτική Αγορά της πόλης, μίλησαν οι Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ και ο Αρης Πολυγένης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λεύκης.

Οι δύο ομιλητές:

  • Αναφέρθηκαν στα νέα προβλήματα που δημιούργησε η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (πετσόκομμα επιδοτήσεων, εξαφάνιση βασικών καλλιεργειών, αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, κατακόρυφη άνοδος του κόστους παραγωγής κ.ά.), που έχουν σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, τη ραγδαία αύξηση του ρυθμού ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες και αγροτοβιομήχανους.
  • Επισήμαναν ότι για όλα αυτά τα προβλήματα η ευθύνη ανήκει στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εφαρμόζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, καθώς και στα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου, όπως και στις συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεων
  • Κάλεσαν τον αγροτικό κόσμο να συσπειρωθεί στο συνεπές αγροτικό κίνημα που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, για να παλέψει για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο πρώην νομάρχης Καρδίτσας Β. Αναγνωστόπουλος και παραβρέθηκαν οι Γ. Γιοβάνης (δήμαρχος Μητρόπολης), Χρ. Τέγος (πρώην δήμαρχος Καρδίτσας), Σπ. Τσιοτινός (από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η ΑΝΟΙΞΗ»), Τ. Σταμάτης (από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας) κ.ά. Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης τέθηκαν οι άμεσες διεκδικήσεις της αγωνιζόμενης αγροτιάς, που τίθενται σε κόντρα των αντιαγροτικών επιταγών της ΕΕ και των κυβερνώντων.

Στην Ελασσόνα

Συγκέντρωση καπνοπαραγωγών πραγματοποιήθηκε, χτες το πρωί στην Ελασσόνα, που διοργάνωσε η «Καπνική» σε μια προσπάθεια ν' αποπροσανατολίσει τους καπνοπαραγωγούς από τα πραγματικά προβλήματα και να αθωώσει, εν πολλοίς, την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, η οποία έφερε την καπνοκαλλιέργεια στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής εξαφάνισης, όπως φάνηκε και από την ομιλία του προέδρου της «Καπνικής», Λ. Ιορδανίδη.

Η παρέμβαση των συνδικαλιστών του συνεπούς αγροτικού κινήματος δεν τους επέτρεψε να το πετύχουν. Παίρνοντας το λόγο στη συγκέντρωση οι Β. Κατής, εκπρόσωπος της ΠΑΣΥ και ο Μ. Μπουγάτσας, εκπρόσωπος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ανέδειξαν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων των καπνοπαραγωγών, που βρίσκονται στην εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής και έθεσαν το ουσιαστικό πλαίσιο των διεκδικήσεων και την προοπτική του αγώνα.

Ταυτόχρονα, ανέδειξαν και τις μεγάλες ευθύνες που επωμίζονται οι συμβιβασμένες ηγεσίες, οι οποίες, όχι μόνο συστοιχίζονται με τους «νεκροθάφτες» της καπνοκαλλιέργειας, αλλά κάνουν και ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα των αγώνων.

Στη Λέσβο

Μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου στη Μυτιλήνη. Η αγωνιστική συγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αγροτών της Λέσβου έγινε στην πλατεία Σαπφούς και κεντρικός ομιλητής ήταν ο Σταύρος Σκοπελίτης, βουλευτής του ΚΚΕ και επικεφαλής της ΣΕΑ. Τα βασικά αιτήματα που τέθηκαν στο ψήφισμα της συγκέντρωσης ήταν: Ικανοποιητικές εγγυημένες κατώτατες τιμές σε όλα τα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα που θα είναι για το λάδι 3,5 ευρώ/κιλό, για το πρόβειο γάλα 1,30 ευρώ/κιλό και για το κρέας 7,5 ευρώ/κιλό. Επιδότηση του 50% των ζωοτροφών. Πάταξη των εισαγωγών και των παράνομων ελληνοποιήσεων και κατασκευή κρατικοσυνεταιριστικού εργοστασίου στο νησί.


Αγώνας σε λάθος δρόμο

Μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες των κτηνοτρόφων και με την πραγματοποίηση ενός συλλαλητηρίου χτες στο κέντρο της Αθήνας για τη δημιουργία αγωνιστικών εντυπώσεων, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες κτηνοτροφικών συλλόγων από τη Β. Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Κρήτη κ.α. κι από κοντά ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ προσπάθησαν για ακόμη μία φορά να συσκοτίσουν τις πραγματικές αιτίες που έχουν επιφέρει τεράστια κρίση στον κλάδο και ιδιαίτερα στους μικρούς και φτωχούς παραγωγούς.

Οχι παραπάνω από 200 κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν περί τις 11.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και οι επικεφαλής τους πραγματοποίησαν συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης Χρ. Φώλια και Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντό. Από τις συναντήσεις τους με τους δύο υπουργούς, οι επικεφαλής των διοργανωτών της συγκέντρωσης, το μόνο που κατάφεραν να αποσπάσουν, είναι ότι «θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην αγορά», θεωρώντας την παραπάνω δέσμευση ως ...σπουδαία «παραχώρηση», για την προστασία του εισοδήματός τους. Ταυτόχρονα, οι υπουργοί τούς υποσχέθηκαν ότι θα ...αναζητήσουν τρόπους στο ...εγγύς μέλλον, ώστε να ...στηρίξουν ακόμη περισσότερο το εισόδημα των κτηνοτρόφων. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, μέσω της οδού Σταδίου, όπου και παρέδωσαν το ψήφισμα των αιτημάτων τους στις αντιπροσωπείες των κομμάτων.

Το ζήτημα που τίθεται επιτακτικά πλέον για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους είναι ένα: Να απεγκλωβιστούν άμεσα από τις συμβιβασμένες αγροτοσυνδικαλιστικές ηγεσίες, που με τη στάση τους επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Ταυτόχρονα, να διακρίνουν ότι πραγματικός ένοχος είναι οι επιταγές της νέας ΚΑΠ, βάσει των οποίων οι μέχρι σήμερα ελληνικές κυβερνήσεις μεθοδεύουν μέρα με τη μέρα το ξεκλήρισμά τους. Επίσης, να συνταχθούν με το συνεπές αγροτικό κίνημα, δυναμώνοντας την ενότητά τους, μέσα από πραγματικά αγωνιστικούς κτηνοτροφικούς συλλόγους, ενάντια στην ΚΑΠ και την κυβερνητική πολιτική, αλλάζοντας τους συσχετισμούς δύναμης, τόσο στο συνδικαλιστικό όσο και στο πολιτικό πεδίο.


ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2008
Πολύ κάτω από τον πληθωρισμό

Εμπαιγμός με τις λίστες φοροφυγάδων

Την προσήλωση της κυβέρνησης στην παραπέρα υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και εν γένει των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, με τη συνέχιση και το 2008 των αντιλαϊκών πολιτικών (εισοδηματική, φορολογική, ιδιωτικοποιήσεων κλπ.) επανέλαβε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στους ανταποκριτές ξένου Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας, επικαλούμενος τον πληθωρισμό και δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του, υποστήριξε πως «είναι ευθύνη όλων μας» η αποκλιμάκωσή του. Στα πλαίσια αυτά, κάλεσε τους ...κοινωνικούς εταίρους να συμβάλουν σε όλα τα επίπεδα ώστε ο πληθωρισμός να μην εξελιχθεί σε «μόνιμο πρόβλημα». Στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας (για πληθωρισμό 3,4% για το 2008), ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου (για μικρότερο πληθωρισμό) διαχρονικά βρίσκονται πιο κοντά στην πραγματικότητα...

Επίσης ο Γ. Αλογοσκούφης:

  • Αναφερόμενος στις λίστες φοροφυγάδων από το Λιχτεστάιν (σ.σ. καταθέσεις μεγαλοεπιχειρηματιών και άλλων επιτήδειων), δήλωσε ότι «θα αξιοποιήσουμε και τις πληροφορίες που έρχονται από τρίτα κράτη» και πως «αν χρειαστεί» θα εξαγοράσουμε «αυτές τις πληροφορίες» αν «μπορεί να μας φανούν χρήσιμες». Αφησε έτσι να εννοηθεί πως είναι έτοιμος - όπως και άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ - να μπει στο παζάρι με τον κάτοχό τους. Με δεδομένο ότι υπάρχουσες βεβαιωμένες οφειλές στην εφορία ύψους πολλών δισ. ευρώ από την πλευρά μεγαλοεπιχειρηματιών χρονίζουν στα «αζήτητα», είναι φανερό ότι οι κυβερνητικές δηλώσεις γίνονται για το «θεαθήναι».
  • Προανήγγειλε και νέες φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, αυτή τη φορά με την κατάργηση του - ήδη κουτσουρεμένου - φόρου (1,5 τοις χιλίοις) στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, όπως αξιώνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Οπως είπε, εξετάζεται η «αντικατάσταση» με κάποιο φόρο (που δεν προσδιόρισε) πάνω στη διαφορά ανάμεσα στην αγορά και την πώληση.
  • Επανέλαβε ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα εστιαστεί στη «διαχείριση υποδομών και δικτύων», όπως τα λιμάνια Πειραιά και Θεσσαλονίκης και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
  • Υπεραμύνθηκε των πολιτικών που διασφαλίζουν την προκλητική αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών, λέγοντας ότι «πρέπει να είμαστε υπερήφανοι που έχουμε ισχυρές τράπεζες, οι οποίες είναι εξωστρεφείς και σύγχρονες»...
  • Εξέφρασε τη δυσφορία της κυβέρνησης για τα εμπόδια που βάζουν οι εργαζόμενοι στο παραπέρα ξεπούλημα της ΔΕΗ (που επιχειρείται με το μνημόνιο συνεργασίας ΔΕΗ - RWE), λέγοντας: «Δε δικαιολογούνται συμπεριφορές που εμποδίζουν να λειτουργήσει η εταιρική διακυβέρνηση μιας μεγάλης εισηγμένης και σαφώς και δε δικαιολογείται να υπάρχει κομματική υπόθαλψη»!


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ