ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΕΜΠΟ ΟΛΘ ΚΑΙ ΟΛΠ ΑΕ
Με δικομματική σφραγίδα η παράδοση των λιμανιών στις πολυεθνικές

Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χτες στη Βουλή προβλέπει την ενεργοποίηση συμβάσεων που υπογράφτηκαν επί ΠΑΣΟΚ και ανοίγει το δρόμο για την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση των Λιμανιών

Από τις κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην παράδοση των Λιμανιών στις πολυεθνικές

Motion Team

Από τις κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην παράδοση των Λιμανιών στις πολυεθνικές
Στο «διά ταύτα» έφτασαν πλέον οι διαδικασίες, με τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ παραδίδει τους δύο μοναδικούς Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων της χώρας, αυτούς των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, στα «σαγόνια» των πολυεθνικών εταιρειών, στρώνοντας ταυτόχρονα το δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των δύο λιμανιών κομμάτι - κομμάτι!

Χτες, κατατέθηκε στη Βουλή το κατάπτυστο νομοσχέδιο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας το οποίο προβλέπει το πέταγμα των εργαζομένων έξω από τους δύο Σταθμούς, ώστε αυτοί να παραδοθούν «καθαροί» από εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις στους «αναδόχους». Ενώ, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη, η κυβέρνηση προετοιμάζει ξεκάθαρα την παραχώρηση συνολικά των δύο μεγάλων λιμανιών στο εφοπλιστικό και πολυεθνικό κεφάλαιο.

Πιο συγκεκριμένα, δίνει νομική ισχύ στις Συμβάσεις Παραχώρησης που έχει υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο με τους Οργανισμούς Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ώστε ανά πάσα στιγμή οι δύο Οργανισμοί να είναι σε θέση να παραχωρούν τμήματα των λιμανιών. Πρόκειται για δύο κείμενα αισχρά που προβλέπουν ακριβώς την παραχώρηση των πάντων.

Η σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και ΟΛΠ είχε υπογραφεί 13 Φλεβάρη 2002 και την υπογράφει ο τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ Γ. Ανωμερίτης. Αντίστοιχα, η Σύμβαση με τον ΟΛΘ είχε υπογραφεί στις 27 Ιουνίου του 2002 από τον τότε υπουργό ΕΝ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσή. Που σημαίνει ότι υπόλογη απέναντι στους εργαζόμενους για το έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος των λιμανιών που αποτελούν τις πύλες της Ελλάδας και αφορούν ακόμα και την εθνική της άμυνα, εκτός από την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι και το ΠΑΣΟΚ.

Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου

Το μόνο που αλλάζει από τα κείμενά τους είναι η διάρκεια των συμβάσεων, που από τα 40 έτη ορίζεται με το νομοσχέδιο στα 50. Αυτό γίνεται για να μπορούν οι δύο Οργανισμοί να παραχωρήσουν με τη σειρά τους τα ΣΕΜΠΟ για 40 χρόνια στους πολυεθνικούς ομίλους. Ειδικότερα, το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των ΟΛΠ ΑΕ και ΟΛΘ ΑΕ, ρυθμίσεις για το προσωπικό της ΟΛΠ ΑΕ και ΟΛΘ ΑΕ και άλλες διατάξεις» προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Στα άρθρα 1 και 2 κυρώνονται και έχουν πλέον ισχύ νόμου οι συμβάσεις παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης των γηπέδων, κτιρίων και άλλων εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός λιμενικής ζώνης των ΟΛΠ και ΟΛΘ, που σημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου πλέον η προετοιμασία για την παραχώρηση ολόκληρων των λιμανιών.
  • Στο άρθρο 3 προβλέπεται ότι «η αρχική διάρκεια της Σύμβασης» μεταξύ του Δημοσίου και των δύο Οργανισμών ορίζεται πλέον στα 50 έτη. Ετσι στα άρθρα αυτά «δένεται» πλέον από όλες τις πλευρές ότι τα μονοπωλιακά μεγαθήρια θα μπορούν ανενόχλητα να έχουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους για τουλάχιστον 40 χρόνια το εξαγωγικό και εισαγωγικό εμπόριο της Ελλάδας, με ό,τι σημαίνει αυτό για το λαό, εκμεταλλευόμενα ολόκληρη την υποδομή και ανωδομή των Σταθμών που έχει κτιστεί από τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων της χώρας.
  • Στα άρθρα 4, 5, 6, 7 και προβλέπεται η «εθελούσια αποχώρηση» του προσωπικού των ΟΛΠ και ΟΛΘ, με την πρόωρη συνταξιοδότηση και η μετάταξή τους. Το ζουμί είναι ότι οι εργαζόμενοι με πλήρη εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα θα βρίσκονται στους ΟΛΠ και ΟΛΘ μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2009. Και αυτό, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους νεοπροσλαμβανόμενους - αλλά και αυτούς που θα προσλάβουν οι «ανάδοχοι» - των οποίων τα εργασιακά δικαιώματα θα είναι αυτά που προβλέπει η «αγορά», όπως αναφέρεται στα κείμενα της προκήρυξης διαγωνισμών για τους ΣΕΜΠΟ των ΟΛΠ και ΟΛΘ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτοί που θα μεταταγούν δε θα παίρνουν φράγκο αύξηση μέχρι οι αποδοχές τους να εξισωθούν με τις αποδοχές των εργαζομένων στις υπηρεσίες που θα έχουν μεταταγεί.
Απόπειρα ποινικοποίηση των αγώνων

Στο μεταξύ, χτες το πρωί, έγινε μαζική συγκέντρωση των εργαζομένων του λιμανιού του Πειραιά έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά που αναμενόταν να εκδικαστεί η αγωγή που κατέθεσε ο ΟΛΠ, αξιώνοντας να χαρακτηριστούν παράνομες και καταχρηστικές όλες οι απεργιακές αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, με άλλα λόγια να τεθεί «εκτός» το ίδιο το δικαίωμά τους στην απεργία. Η εκδίκαση αναβλήθηκε για τις 3 Μάρτη τη Δευτέρα, όπου και αναμένεται να γίνει νέα συγκέντρωση των εργαζομένων.

ΦΛΩΡΙΝΑ - ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΕΗ
Κοινά τα προβλήματα εργαζoμένων και κατοίκων

Στον ΑΗΣ Μελίτης και σε χωριά της περιοχής περιόδευσε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Τάκη Τσιόγκα

Τα προβλήματα των εργαζομένων στον ΑΗΣ και στα Ορυχεία της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ στη Φλώρινα, αλλά και των κατοίκων της περιοχής, βρέθηκαν στο επίκεντρο της περιοδείας που πραγματοποίησε χτες το πρωί κλιμάκιο στελεχών της ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Τάκη Τσιόγκα.

Στις επισκέψεις στα τμήματα του ΑΗΣ Μελίτης και στα ορυχεία της Αχλάδας αναδείχτηκε το πρόβλημα της εργασιακής ομηρίας, αφού μεγάλος αριθμός των εργαζομένων δουλεύουν μέσω εργολάβων, με μισθούς εξευτελιστικούς, χωρίς δικαιώματα.

Στη διάρκεια της περιοδείας στα χωριά, οι κάτοικοι κατήγγειλαν ότι η ΔΕΗ τους ξεκληρίζει και τους διώχνει από τον τόπο τους. Τους παίρνει τα χωράφια για ορυχεία και την ίδια ώρα αρνείται να επωμιστεί το βάρος των επιπτώσεων που προκαλεί. Ηδη τα ορυχεία της Αχλάδας έχουν φτάσει στα 250 μέτρα από τα σπίτια τους. Οι κάτοικοι των χωριών Λόφος, Σκοπός, Μελίτη, Αχλάδα αντιμετωπίζουν εκτός από τα παραπάνω και το πρόβλημα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης. Συνολικά φορείς και κάτοικοι της περιοχής διεκδικούν από τη ΔΕΗ ΑΕ να προχωρήσει σε άμεση μετεγκατάσταση των οικισμών που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα ορυχεία της και σε προσλήψεις προσωπικού ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας που δημιούργησε και να παραμείνουν οι νέοι στα χωριά.

Μιλώντας στους εργαζόμενους της ΔΕΗ αλλά και στους κατοίκους, ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας τους κάλεσε, ενιαία και συντονισμένα, να προβάλουν αγωνιστικά τα αιτήματά τους. Να διεκδικήσουν Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Ενέργειας, που θα αναπτύσσεται με γνώμονα τα συμφέροντα και τις ανάγκες τους. Να αντιπαρατεθούν συνολικά με την αντιλαϊκή πολιτική των κομμάτων της πλουτοκρατίας.

ΟΤΕ
Νέα σύμβαση μείωσης του προσωπικού

Νέα σύμβαση, υποταγμένη και αυτή στην πολιτική μείωσης του προσωπικού και ανατροπής των δικαιωμάτων των εργαζομένων, υπέγραψε προχτές η πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ με τη διοίκηση του ΟΤΕ. Πρόκειται για σύμβαση που υπογράφεται κάθε χρόνο (από το 1996 και μετά) και τουλάχιστον μέχρι το 2003 έχει συντελέσει στη μείωση του προσωπικού κατά 7.467 άτομα, χωρίς αυτά να αντικατασταθούν. Το αποτέλεσμα είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, η επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων και η παραπέρα αλλαγή των εργασιακών σχέσεων αφού κάθε νέος εργαζόμενος προσλαμβάνεται με χειρότερους εργασιακούς όρους απ' ό,τι στο παρελθόν. Κάτι που οφείλεται και στην κατάπτυστη σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας το 2005 συμφωνώντας στην κατάργηση της μονιμότητας και τη δραματική μείωση του προσωπικού κατά 5.000 άτομα, πλέον των προαναφερομένων. Η σύμβαση που υπογράφτηκε χτες προβλέπει κινητά για την αποχώρηση υπαλλήλων που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα άμεσης λήψης σύνταξης, χωρίς βέβαια να προβλέπει την αντικατάστασή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ