ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς το Πορτογαλικό ΚΚ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ έστειλε προς την Κεντρική Επιτροπή του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος το ακόλουθο μήνυμα:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους χιλιάδες εργαζόμενους, στους νέους, στις γυναίκες, στους μετανάστες που, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πορτογαλικού ΚΚ, συμμετέχουν στη μεγάλη διαδήλωση της 1ης Μάρτη για "Δημοκρατία και Ελευθερία" στη Λισαβόνα.

Χαιρετίζουμε τους κομμουνιστές, τους προοδευτικούς ανθρώπους, που δίνουν μαζική απάντηση στο αντιδημοκρατικό πλαίσιο των νόμων για τα κόμματα και τη χρηματοδότησή τους που έχουν ψηφίσει από κοινού στη χώρα σας συντηρητικοί και σοσιαλιστές και σήμερα επιδιώκουν την παραπέρα χειροτέρευσή τους. Είναι σαφές ότι κοινός στόχος τους είναι ο περιορισμός της δράσης του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Το χτύπημα στοιχειωδών δικαιωμάτων, η παραπέρα περιστολή συνδικαλιστικών και λαϊκών ελευθεριών, αποτελούν αναπόσπαστη πλευρά της επίθεσης του κεφαλαίου. Συμπληρώνουν την ένταση της εκμετάλλευσης και το χτύπημα των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Παρόμοια μέτρα προωθούνται και στη χώρα μας όπως και σε όλη την ΕΕ, στοχεύοντας πρώτα απ' όλα ενάντια στα Κομμουνιστικά Κόμματα και στα λαϊκά κινήματα.

Η καταστολή και οι διώξεις ενάντια σε όσους αγωνίζονται, η εργοδοτική τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς, το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, συνοδεύονται από τη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που αποσκοπεί στη θωράκιση των κερδών και της εξουσίας των μονοπωλίων. Επιχειρούν να επέμβουν στην εσωτερική ζωή των κομμάτων και να ελέγξουν το δικαίωμα στην οργάνωση και στην πολιτική δράση. Διαμορφώνουν ακόμη πιο άδικα εκλογικά συστήματα.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Η πάλη για τις λαϊκές ελευθερίες είναι συστατικό της κοινής αντιιμπεριαλιστικής δράσης των λαών. Συνδέεται οργανικά με τον αγώνα για το σοσιαλισμό. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και υποστήριξή μας. Ο αγώνας σας για την προάσπιση των λαϊκών κοινωνικών δικαιωμάτων είναι και δικός μας αγώνας.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς

ΑΘΗΝΑ 28/02/2008

Η ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ»

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Στρατηγοί του ΝΑΤΟ «διδάσκουν» πολιτική προστασία

Με πρόσχημα την προστασία από σεισμούς

Στρατηγοί του ΝΑΤΟ, ειδικοί σε ζητήματα Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων, επιστρατεύονται για την ...εκπαίδευση δημάρχων, δημοτικών συμβούλων και προσωπικού των δήμων σε ζητήματα πολιτικής προστασίας! Αφορμή για τη συμμετοχή ΝΑΤΟικών στρατηγών σε θέματα πολιτικής προστασίας υποτίθεται πως είναι η φημολογία για επικείμενο μεγάλο σεισμό. Ιδιωτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών εξέδωσε σχετική πρόσκληση, στην οποία αναφέρει τη συμμετοχή των στρατηγών που έχουν κληθεί να ...διδάξουν.

Η πρόσκληση στάλθηκε με ηλεκτρονικό μήνυμα σε δήμους της περιφέρειας Πελοποννήσου. Το ιδιωτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών καλεί αιρετούς, δημοτικούς υπαλλήλους και εθελοντές να δηλώσουν συμμετοχή, έναντι αμοιβής, σε σεμινάρια πολιτικής προστασίας.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα στάλθηκε από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας ΟΤΑ του εν λόγω Κέντρου Επιμόρφωσης, το οποίο εδρεύει στην Αγία Παρασκευή στην Αθήνα. Πίσω από το Κέντρο βρίσκεται κάποιος Συμβουλευτικός και Εκπαιδευτικός Οργανισμός, ο οποίος δραστηριοποιείται, ανάμεσα σε άλλα, στην παροχή συμβουλών και εκπαίδευση στελεχών σε: Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά και Επικοινωνιακά Συστήματα Αμυντικής Τεχνολογίας και Οπλικών Συστημάτων και C4I (σ.σ. πρόκειται για το σύστημα παρακολούθησης που εγκαταστάθηκε στη χώρα μας με πρόσχημα τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων), Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων, στρατηγικό σχεδιασμό, χάραξη επιχειρηματικής στρατηγικής, κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός επιδοτείται από τα προγράμματα ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση) του ΟΑΕΔ για την εκπόνηση διαφόρων προγραμμάτων. Χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού στο διαδίκτυο: «Παρέχουμε μεταπτυχιακή επιμόρφωση με Ακαδημαϊκά Προγράμματα, εκπροσωπώντας τη χώρα μας και στα Βαλκάνια, ένα μη κερδοσκοπικό Εκπαιδευτικό και Επιστημονικό Οργανισμό, την Ακαδημία Μεταπτυχιακών σπουδών της Νέας Υόρκης - New York Postgraduate Academy, NYPA. Εδώ η αποστολή μας είναι η προσφορά μεταπτυχιακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων». Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και ...υπουργική πιστοποίηση του Οργανισμού για όλες αυτές τις δραστηριότητες.

Συμμετοχή με 450 ευρώ

Το μήνυμα που στάλθηκε στους δήμους καλεί τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή στο σεμινάριο μέχρι τις 20 του Μάρτη, έναντι 450 ευρώ, ενώ προσφέρει και ...έκπτωση ύψους 150 ευρώ, για κάθε επιπλέον άτομο που θα συμμετάσχει από τον ίδιο δήμο. Μάλιστα, ζητούνται τα ονοματεπώνυμα, τηλέφωνα, φαξ και ηλεκτρονικές διευθύνσεις των συμμετεχόντων, προκειμένου προφανώς να προχωρήσει η έκδοση ...διπλωμάτων που θα δοθούν στους συμμετέχοντες.

Το Κέντρο Επιμόρφωσης αναφέρει στο μήνυμά του ότι οι συμμετέχοντες θα εφοδιαστούν και με εγχειρίδιο πολιτικής προστασίας ΟΤΑ και βιβλίο για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, το οποίο μάλιστα καλεί τους δήμους να το αναπαραγάγουν και να το διανείμουν στους κατοίκους, στο πλαίσιο προφανώς της διαμόρφωσης κλίματος ...εμπιστοσύνης των πολιτών σε εξωθεσμικούς φορείς.

Το σχετικό σεμινάριο θα γίνει στις 27 και 28 του Μάρτη. Με αφορμή αυτό η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε χτες ανακοίνωση, με την οποία δηλώνει ότι «η ίδια δεν έχει από το νόμο την αρμοδιότητα να πιστοποιεί εκπαιδευτικούς φορείς και συνεπώς ουδέποτε και σε κανέναν δεν παρείχε αντίστοιχη πιστοποίηση».

Ο Βαγγέλης Βαλιώτης, δήμαρχος Οινούντος Λακωνίας, όπου έχει επίσης περιέλθει το μήνυμα του εν λόγω Κέντρου, με δήλωσή του στον «Ρ» καταδίκασε τέτοιες ενέργειες, καθώς, όπως τόνισε, στόχο έχουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στο φόβο των πολιτών. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η πολιτική προστασία είναι ζήτημα του κράτους, το οποίο οφείλει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα θωράκισης των πολιτών και επαγρύπνησης των αρμόδιων φορέων.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εκδήλωση για το περιοδικό της ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά»

Στα πλαίσια του γιορτασμού των 90 χρόνων του ΚΚΕ, η ΕΠ Πόλης της ΚΟΠ του ΚΚΕ και το ΣΠ Πειραιά της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της φωτογραφικής ανατύπωσης του Περιοδικού της ΕΠΟΝ «Νέα Γενιά», εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 1 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΠ (Καραΐσκου 119, Πλ. Κοραή) και θα μιλήσει η Ελένη Μωραΐτη, πρόεδρος της ΠΕΑΦΕ. Με αφορμή την εκδήλωση θα εγκαινιαστεί και η βιβλιοθήκη της ΚΟΠ.

ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ
Για τη μικρομεσαία αγροτιά

Η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Η πρόταση του ΚΚΕ για τη μικρομεσαία αγροτιά», την Κυριακή 2 Μάρτη, στο δημαρχείο του Πύργου, στις 11 το πρωί. Στην εκδήλωση θα κάνει παρέμβαση ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ.

Οι εισηγήσεις θα γίνουν από τους:

  • Θεόδωρο Ρούνη, μέλος του ΓΠ Πελοποννήσου, με θέμα: «Οι εξελίξεις στην αγροτική οικονομία και η πρόταση του ΚΚΕ για το αγροτικό ζήτημα».
  • Δημήτρη Σαρρή, περιβαλλοντολόγο - ερευνητή, με θέμα: «Η κλιματική αλλαγή ως ένα ακόμη μέσο ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς».
  • Χρήστο Γιαννόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, με θέμα: «Ο αποπροσανατολισμός των μικρομεσαίων αγροτών προτείνοντας τον αγροτουρισμό, τα ενεργειακά φυτά και τα βιολογικά προϊόντα ως δήθεν εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές καλλιέργειες».
ΛΙΣΑΒΟΝΑ
Αύριο η μεγάλη διαδήλωση

Από όλες τις γωνιές της Πορτογαλίας θα συρρεύσουν, το Σάββατο 1 Μάρτη, στη Λισαβόνα, κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές για να διαδηλώσουν στη μεγάλη πορεία που διοργανώνει το Πορτογαλικό ΚΚ με το σύνθημα «Ελευθερία και Δημοκρατία». Ηδη, έχουν γίνει σε αρκετές πόλεις εκδηλώσεις, που πρόκειται να κορυφωθούν στην πρωτεύουσα το Σάββατο, καθώς οργανώνονται καραβάνια απ' όλη τη χώρα. Στο στόχαστρο των κομμουνιστών θα βρεθεί η συνολική αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων σε όλους τους τομείς (Εργασία, Ασφάλιση, Παιδεία, Υγεία), αλλά και η στοχευμένη επίθεση στα πολιτικά δικαιώματα, που εκφράζεται μέσα από σειρά αντιδραστικών νόμων που σχεδιάζονται για την ίδια τη λειτουργία των κομμάτων, τον πλήρη έλεγχό τους.

Οπως εξήγησε πρόσφατα, σε μεγάλη συγκέντρωση στη Μαρίνα Γκράντε, ο ΓΓ του κόμματος Ζερόνιμο ντε Σόουζα, η επίθεση αυτή στα δημοκρατικά δικαιώματα θέλει να βάλει εμπόδια και στην πρωτοπόρα δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος που πρωτοστατεί στους λαϊκούς αγώνες. Επίσης υπογράμμισε ότι το Πορτογαλικό ΚΚ θα συνεχίσει να είναι κόμμα της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων και δεν πρόκειται να αποδεχτεί άλλοι να καθορίζουν τον τρόπο που θα λειτουργεί. Οι κομμουνιστές απευθύνουν κάλεσμα γι' αυτήν την κινητοποίηση σε κάθε δημοκράτη να αντισταθεί, ώστε να μην περάσουν τα αντιδραστικά σχέδια του κεφαλαίου και της άρχουσας τάξης.

Συνάντηση με την Ομοσπονδία Φωτογράφων

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΚΕ, συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φωτογράφων, την οποία αποτελούσαν ο πρόεδρος του ΔΣ Δ. Αντωναρόπουλος και οι Σπ. Διαμαντόπουλος και Μιχ. Αλεβίζος.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπιχειρηματίες φωτογράφοι από την εισβολή των πολυεθνικών στο χώρο της εκτύπωσης της φωτογραφίας και την έλλειψη μέτρων στήριξης του κλάδου. Επίσης, ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ