ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
Περηφάνια για τα χαράτσια

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η Ελλάδα, μια αγορά για το μέλλον» ήταν το θέμα της ομιλίας του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο που είχε ως θέμα: «Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη - Πολιτικές για την Υγεία».

Ο υπουργός Υγείας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, τόνισε ότι η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, μέσα στο τοπίο των παγκόσμιων αγορών, έχει καταστεί ένας φιλόξενος και φιλικός τόπος επενδύσεων, ένας ελκυστικός προορισμός για ξένους επενδυτές, λόγω της αναπτυσσόμενης και δυναμικής της οικονομίας, τους υψηλούς δείκτες ανάπτυξης που εμφανίζει, αλλά και λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης.

Εχει κάθε λόγο ο υπουργός Υγείας να περηφανεύεται για την «εθνική πολιτική υγείας» - όπως αρέσκεται ο ίδιος να λέει - αφού οι γαλαζοπράσινες πολιτικές την τελευταία τουλάχιστον πενταετία έχουν εκτοξεύσει τη μέση αποδοτικότητα των κεφαλαίων στο χώρο της Υγείας πάνω από 128%. Δηλαδή μέσα σε μια τετραετία το πολύ οι κεφαλαιούχοι αποσβένουν τα κεφάλαιά τους.

Αυτές όμως οι πολιτικές έφεραν και δυσβάσταχτα χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα που καταβάλλουν το 47% - πριν την αναθεώρηση ή το 57% μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ - των συνολικών δαπανών Υγείας. Και έπεται συνέχεια με τις ευρωκάρτες που προβλέπει το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Τώρα πού την είδε ο υπουργός τη βελτίωση των υπηρεσιών Υγείας, όπως την εκθείασε στο Ντίσελντορφ, αυτό μόνο με επικοινωνιακά τρικ μπορεί να ερμηνευτεί...

Οι «υπερασπιστές» της γενιάς των 600 ευρώ

Πολλές φορές η ηγεσία του ΣΥΝ έχει χύσει «κροκοδείλια δάκρυα» σε δηλώσεις, συγκεντρώσεις και κάμερες για τους πενιχρούς μισθούς, την εργασιακή ομηρία κ.ά. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ όμως, ειδικά στην Αυτοδιοίκηση, έχουν μετατραπεί σε πρωταθλητές στην εδραίωση των ελαστικών σχέσεων, που εκτός όλων των άλλων ευθύνονται και για τους μισθούς των 600 ευρώ. Μετά την απόφαση της Δημοτικής Αρχής Ελευσίνας να προσλάβει εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης, ήρθε η «πρωτοβουλία» του νομαρχιακού συμβούλου του ΣΥΝ Νίκου Συρμαλένιου στη Νομαρχία Κυκλάδων. Με επιστολή του (18/12/2007) στον πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου ζητούσε να συζητηθεί το θέμα: «...της αξιοποίησης των νόμων 3345/2005 και 3448/2006 βάσει των οποίων δίνεται η δυνατότητα στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις να προσλαμβάνουν με δικά τους κονδύλια προσωπικό, με σύμβαση ορισμένου χρόνου».

Αντί λοιπόν ο ΣΥΝ να καλέσει τη Νομαρχία να απαιτήσει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες, ζητάει να εφαρμοστεί η πολιτική που έχει οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους σε ομηρία. Αυτό σε τίποτα βέβαια δεν τον εμποδίζει δεξιά και αριστερά να εμφανίζεται σαν υπερασπιστής των συμβασιούχων και της γενιάς των 600 ευρώ. Να το πεις αναξιοπιστία, λίγο τους πέφτει... Οπορτουνισμός και μάλιστα στην πιο επικίνδυνη έκδοσή του, είναι αυτό που περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την τακτική τους.

Οταν δε θέλει η νύφη να ζυμώσει...

Η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως έκαναν στο παρελθόν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να μας πείσει ότι ενδιαφέρεται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία προκηρύσσεται διαγωνισμός για την πρόσληψη ιδιωτικής εταιρείας που θα αναλάβει την «επικοινωνιακή εκστρατεία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», με το αζημίωτο, αφού θα εισπράξει από το Δημόσιο το ποσό των 5,9 εκατ. ευρώ.

Αποτελεί, βέβαια, κοινό μυστικό, πως η φοροδιαφυγή, δεν αντιμετωπίζεται με διαφημιστικά σποτάκια του τύπου η «φοροδιαφυγή κάνει κακό» και άλλα ευχολόγια. Η αντιμετώπισή της προϋποθέτει πρώτα και κύρια πολιτική βούληση για ρήξεις με το μεγάλο κεφάλαιο. Καθώς όμως η κυβέρνηση δε διαθέτει, ούτε είναι δυνατόν μια τέτοια κυβέρνηση να διαθέσει, την απαιτούμενη πολιτική βούληση για τέτοιες ρήξεις, προσπαθεί να κρύψει αυτή την αλήθεια με διαφημιστικά σποτάκια, που θα εξηγούν στους φορολογούμενους το αυτονόητο. Οτι δηλαδή η φοροδιαφυγή έχει αρνητικές συνέπειες και στα ελλείμματα του Δημοσίου και στο κοινωνικό σύνολο. Εδώ η ίδια η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ τους φοροαπαλλάσσουν με τους νόμους τους για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Τώρα λένε πως θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή; Ποιον δουλεύουν;

Με απλά λόγια, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και τους φοροφυγάδες με έναν τρόπο που θυμίζει τη λαϊκή παροιμία «όταν δε θέλει η νύφη να ζυμώσει, όλη μέρα κοσκινίζει»!


Πώς δημιουργούνται οι μετανάστες;;;

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ, όσοι ζητάμε να φέρονται ανθρώπινα στους μετανάστες ...υπονομεύουμε τη χώρα και κάνουμε «προσκλητήριο μεταναστών»!

Ο υπουργός Εσωτερικών Αθ. Νάκος ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο, χτες στη Βουλή.

Λες και οι μετανάστες αποφασίζουν στα «καλά καθούμενα» να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, γιατί ...κάποιοι τους καλούν.

Οχι, υφυπουργέ. Το κάνουν, γιατί κάποιοι τους βομβαρδίζουν, τους καταστρέφουν τις οικονομίες και εισβάλλουν στις χώρες τους.

Κι αυτοί οι «Κάποιοι» δεν είναι τίποτε ...εξωγήινοι. Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι.

Αυτοί, δηλαδή, με τους οποίους συμμαχούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όταν γίνονται εισβολές στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Οσο, λοιπόν, στη βάση της Σούδας θα υπάρχουν αμερικανικά βομβαρδιστικά, οι κυβερνώντες (σημερινοί και χτεσινοί) θα έπρεπε να ντρέπονται ακόμη και να μιλάνε για τέτοια θέματα.

Πολύ περισσότερο, όταν υπερασπίζονται βάρβαρες πολιτικές εναντίον των μεταναστών και ανέχονται φαινόμενα ντροπής.

ΤΙ ΗΡΘΕ ΚΑΙ μας θύμισε τώρα το ΠΑΣΟΚ! Παρουσίασε την πρότασή του για «δημόσια δωρεάν Παιδεία, υψηλής ποιότητας για όλους».

Θυμάστε επί Σημίτη τότε που εφάρμοζαν αυτές ακριβώς τις πολιτικές προτάσεις; Θαυμάσιες μέρες για την εκπαίδευση.

Η λέξη «φροντιστήριο» ήταν άγνωστη, τα σχολικά βιβλία και οι καθηγητές ήταν πάντα στην ώρα τους από την αρχή της χρονιάς!

Κανένα παιδί δεν εγκατέλειπε το σχολείο για να δουλέψει και όλοι οι απόφοιτοι είχαν ειδίκευση που τους εξασφάλιζε εργασία χωρίς να καταφεύγουν στα ιδιωτικά «κέντρα ελευθέρων σπουδών».

Οσο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση; Πραγματικός παράδεισος: Δωρεάν συγγράμματα, όλοι οι καθηγητές είχαν πλήρη απασχόληση, αφού δεν υπήρχαν συμβασιούχοι...

Τι όμορφα που ήταν τότε... Να ήταν και αληθινά...

Γρηγοριάδης Κώστας

Προκλητική ενέργεια

Τους αρνήθηκαν την έκδοση βίζας για την είσοδό τους στην Ελλάδα, επειδή η οργάνωσή τους είναι εναντίον του ΝΑΤΟ!!! Σε αυτή την απαράδεκτη ενέργεια προέβη η ελληνική πρεσβεία στη Γεωργία σε βάρος δύο αγωνιστριών, μελών της Επιτροπής Ειρήνης Γεωργίας, οι οποίες θα ταξίδευαν στη χώρα μας για να πάρουν μέρος σε συνάντηση των Βαλκανικών Κινημάτων Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη, που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Η ελληνική πρεσβεία προχώρησε σ' αυτή την προκλητική κίνηση εφαρμόζοντας κατά γράμμα τη Συνθήκη Σένγκεν, που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της ΕΕ, με την οποία, όπως αποδεικνύεται, έχουν «φακελώσει ηλεκτρονικά» κινήματα και αγωνιστές! Τόσο πολύ ενοχλεί η αντιΝΑΤΟική τους δράση ή φοβήθηκαν μήπως τους κατηγορήσει η κυβέρνηση της συγκεκριμένης χώρας ότι δε σέβονται τα άκρως φιλοαμερικανικά αισθήματά της;

Η απαγόρευση της εισόδου στη χώρα μας για τη συμμετοχή σε μια διεθνή συνάντηση δείχνει ότι η ποινικοποίηση της πολιτικής και αντιιμπεριαλιστικής δράσης είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Σ' αυτούς τους σχεδιασμούς συμμετέχουν ενεργά και οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, οι οποίες έχουν βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους κάτω από τους «τρομονόμους», τις «Συνθήκες Σένγκεν» επεκτείνοντας το αστυνομικό τους κράτος σε κάθε γωνιά της Ευρώπης. Τελευταίο δείγμα γραφής αποτελεί η Συνθήκη του Προυμ, ή «Σένγκεν 3», που υπογράφτηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους το 2007 και μεταξύ άλλων προβλέπει «προληπτικό φακέλωμα και δυνατότητα προληπτικής απαγόρευσης της συμμετοχής σε διεθνείς κινητοποιήσεις»... Θύματα αυτής της συνθήκης ήταν και οι αγωνίστριες από τη Γεωργία, οι οποίες μαζί με χιλιάδες άλλους αντιιμπεριαλιστές δίνουν τη μάχη για να μην ενταχθεί η χώρα τους στις ιμπεριαλιστικές ευρω-ατλαντικές δομές.

Η Γεωργία αποτελεί για τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές βασικό «κομμάτι» στη σκακιέρα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών τους με τη Ρωσία και η ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ πρωταρχικό σκοπό. Κάθε «φωνή» λοιπόν που αντιστέκεται στους νεοταξικούς σχεδιασμούς αποτελεί εμπόδιο και ποινικοποιείται... Σ' αυτά τα παιχνίδια συμμετέχει σήμερα και η ΝΔ, όπως και τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, καταπατώντας βάναυσα και χωρίς κανένα δισταγμό ανθρώπινα δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες, φτιάχνοντας ένα καινούριο νεοταξικό «ιδιώνυμο».

Η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη γι' αυτήν την προκλητική και απαράδεκτη ενέργεια ενάντια στις αγωνίστριες της Γεωργίας. Ενέργεια που έρχεται να προστεθεί σε σειρά αντιδραστικών μέτρων που στρέφονται σε βάρος των αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων και αγωνιστών της Γεωργίας, προκειμένου να καμφθεί η αντίστασή τους στα σχέδια ένταξης της χώρας τους στις ιμπεριαλιστικές ευρω-ατλαντικές δομές. Απέναντι σ' αυτά τα αυταρχικά μέτρα ο λαός πρέπει να δυναμώσει την πάλη του, ειδικά σε μια περίοδο που στην περιοχή των Βαλκανίων δημιουργούνται νέες εστίες αποσταθεροποίησης. Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με την προσπάθεια που γίνεται από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα να ποινικοποιηθούν οι αντιιμπεριαλιστικοί αγώνες, κάνουν επιτακτική την ανάγκη για παλλαϊκή αντίσταση και ανοιχτή σύγκρουση με τη «νέα τάξη πραγμάτων». Τέτοιες πράξεις αποδεικνύουν ότι η ανυπακοή στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στο κεφάλαιο και τις δυνάμεις που το υπηρετούν είναι μονόδρομος για την προάσπιση ακόμη και των πιο στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ