ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διήμερο Βαλκανικής Συνάντησης Κινημάτων Ειρήνης

Το διήμερο της Βαλκανικής Συνάντησης Κινημάτων Ειρήνης με θέμα «Βαλκάνια χωρίς ΝΑΤΟ, ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατεύματα» πραγματοποιείται 1 και 2 Μάρτη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Σε αυτό συμμετέχουν εκπρόσωποι από 12 οργανώσεις 10 χωρών της περιοχής καθώς και αντιπροσωπεία του ΠΣΕ. Συγκεκριμένα, από την Ελλάδα, Σερβία, Κροατία, Αλβανία, Τουρκία, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουκρανία. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί του Σαββάτου (1 Μάρτη) και θα διαρκέσουν έως τις 6 το απόγευμα. Και την Κυριακή (4 Μάρτη) από τις 9 το πρωί έως τη 1 περίπου το μεσημέρι.

Θα παρουσιαστούν εισηγήσεις όπως «Διαμελισμός των Βαλκανίων, δημιουργία κρατών - προτεκτοράτων, η απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου και οι κίνδυνοι για την ευρύτερη περιοχή» του Γ. Μαργαρίτη, καθηγητή του ΑΠΘ, «Οι επεμβάσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στα Βαλκάνια κι ευρύτερα, ο ρόλος των ξένων βάσεων και στρατηγείων» του Γ. Ντουνιαδάκη, απόστρατου υποναυάρχου, μέλους της ΚΕΘΑ, «Ενεργειακά και αγωγοί υδρογονανθράκων και τα ενεργειακά προβλήματα, η ξένη επέμβαση και εξάρτηση στα Βαλκάνια» του Γ. Τσιλιγκιρίδη, καθηγητή του ΑΠΘ.

Τα κινήματα ειρήνης της περιοχής θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν απόψεις κι εμπειρίες, για να σχεδιάσουν τις απαραίτητες κοινές αντιδράσεις, κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις στην κατεύθυνση της αναχαίτισης της ξένης επέμβασης και της οικοδόμησης σχέσεων ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιιμπεριαλιστικός συναγερμός
  • Εκδήλωση των Οργανώσεων Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ
  • Συνέντευξη Τύπου των Οργανώσεων Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Από τη συνέντευξη Τύπου της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη συνέντευξη Τύπου της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη
Οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο των δρόμων του φυσικού αερίου και του πετρελαίου στα Βαλκάνια, η σημασία της γεωγραφικής θέσης των Βαλκανίων για τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, τα κράτη - προτεκτοράτα, οι εθνικισμοί, τα έθνη - κράτη και ο διαμελισμός των συνόρων, αλλά και η απάντηση των λαών των Βαλκανίων στις εξελίξεις, που διαμορφώνουν οι ιμπεριαλιστές, ήταν τα κυριότερα σημεία της συζήτησης που πραγματοποίησαν χτες οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ σε αμφιθέατρο του ΠΑΜΑΚ, με ομιλητή τον Γ. Τσιλιγκιρίδη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΘ του ΚΚΕ και συντονίστρια της συζήτησης την Στ. Καινουριάκη, μέλος του Γραφείου της Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Ο Γ. Τσιλιγκιρίδης εισηγήθηκε στη συζήτηση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Οπως σημείωσε, οι κοινές επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών αλλά και οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί είναι αυτά που έχουν σφραγίσει τις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Το ΚΚΕ, σημείωσε, με το ίδιο σθένος και τη δύναμη που κάνει λόγο για σύγκρουση με τον ιμπεριαλισμό, κάνει και πράξη αυτή τη σύγκρουση. Κι αυτό το έχει αποδείξει και το αποδεικνύει καθημερινά. Αναφερόμενος στις βλέψεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική σημείωσε πως «βασικό χαρακτηριστικό της ευρωατλαντικής επέμβασης είναι η δημιουργία προτεκτοράτων, με τα οποία εξασφαλίζεται ο έλεγχος της "πυριτιδαποθήκης της Ευρώπης" και μειώνονται τα περιθώρια άσκησης της επιρροής της Ρωσίας στο παρόν και στο μέλλον» κι αναφέρθηκε στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τους ενεργειακούς ανταγωνισμούς μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας στα Βαλκάνια. «Η ελληνική εξωτερική πολιτική - υπογράμμισε - θα έπρεπε να στοχεύει σε μια λύση για την ειρήνη, την ισότιμη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη για τις χώρες και τους λαούς των Βαλκανίων».

Αντιιμπεριαλιστικές πρωτοβουλίες

Σε αγωνιστικό συναγερμό κάλεσαν τη νεολαία της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εχθές το πρωί για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τις πρωτοβουλίες δράσης που αναλαμβάνουν. Τη συνέντευξη παραχώρησαν ο Δ. Παπατολίδης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Θ. Χρηστίδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ο Δ. Παπατολίδης ανέλυσε τις γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και τη θέση της Ελλάδας στις εξελίξεις, καλώντας τη νεολαία σε αντιιμπεριαλιστικό αγώνα με συγκεκριμένο πλαίσιο πάλης. «Είναι ανάγκη - σημείωσε - να ορθώσουμε κοινό μέτωπο δράσης κατά της αλλαγής των συνόρων, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, ένα πλατύ αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο. Προϋπόθεση για ένα τέτοιο κίνημα είναι να μην παγιδεύεται στους ανταγωνισμούς ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ρωσίας στην περιοχή, να στέκεται απέναντι στα τυχοδιωκτικά σχέδια της άρχουσας τάξης της χώρας μας που επιδιώκει πιο ενεργό ρόλο στα Βαλκάνια, να χαλάσει την προσπάθεια να παρουσιαστεί σαν αναπόφευκτη η συμμετοχή από την ελληνική κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ». Με βάση τα παραπάνω, η ΚΝΕ, στο πλευρό του ΚΚΕ, ανακοίνωσε τις παρακάτω πρωτοβουλίες:

  • Το καραβάνι αλληλεγγύης της ΠΟΔΝ σε Θεσσαλονίκη, Ζάγκρεμπ, Βελιγράδι, Βουκουρέστι (όπου η σύνοδος του ΝΑΤΟ), στις 3 και στις 6 Απρίλη με συμμετοχή αρκετών κομμουνιστικών κι αντιιμπεριαλιστικών νεολαιών.
  • Την κοινή διεθνιστική εκδήλωση κι αφιέρωμα στον κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ στις 15/3 των Οργανώσεων Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, και της νεολαίας του ΚΚ Τουρκίας.
  • Την πραγματοποίηση στις 2 Απρίλη συλλαλητηρίου του Κόμματος και της ΚΝΕ που θα καταλήξει στο αμερικανικό προξενείο στα πλαίσια του καραβανιού αλληλεγγύης στα Βαλκάνια.
  • Την πραγματοποίηση εκδηλώσεων της ΚΝΕ σε κάθε συνοικία, την προσπάθεια οι μαζικοί φορείς της νεολαίας σε κάθε χώρο να βάλει το δικό της λιθάρι στην ανάπτυξη του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, ειδικότερα οι νέοι που θίγονται από κάθε πτυχή της αντιλαϊκής πολιτικής που τα συμφέροντά τους είναι αντίθετα με αυτά της πλουτοκρατίας της χώρας.
Αντιδράσεις μαζικών φορέων και οργανώσεων

Να αντιπαλέψουν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών που προωθούνται με την «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσυφοπεδίου, καλούν τον ελληνικό λαό φορείς και οργανώσεις του μαζικού κινήματος, καταγγέλλοντας τους νέους κινδύνους που κρέμονται πάνω απ' τα κεφάλια των εργαζομένων των Βαλκανίων.

-- «Η δημιουργία ενός ακόμα προτεκτοράτου στην περιοχή, με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, εξυπηρετεί τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για έλεγχο των λαών, για το μεγάλωμα της πίτας των κερδών των κεφαλαιοκρατών, για το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, για το ακόμη μεγαλύτερο ξεζούμισμα της εργατικής τάξης». Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να αντιπαλέψουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να μην αναγνωρίσει το νέο προτεκτοράτο, να αποσυρθούν άμεσα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται σε αποστολές προς εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Αλλά και «δυναμώνοντας την ταξική τους ενότητα να αντιπαλέψουν σε κοινή δράση με τους λαούς των Βαλκανίων τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ».

-- «Σήμερα είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι ο στόχος τους ήταν να γεμίσουν την περιοχή με αμερικανοστρατιωτικές βάσεις, να δημιουργήσουν ένα νέο προτεκτοράτο που θα τους εξασφαλίζει νέες αγορές και περάσματα, θα τους διευκολύνει στην κούρσα του ανταγωνισμού», τονίζει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας για ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

-- «Η αποδοχή της απαράδεκτης απόφασης απόσπασης εδαφικού τμήματος της Σερβίας ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για να γίνουν παρόμοιες ενέργειες σε όλο τον κόσμο», υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας και Περιχώρων. Μεταφέροντας την ανησυχία και την οργή που έχουν εκφράσει οι συνταξιούχοι-μέλη του στις Γενικές Συνελεύσεις, καταδικάζει τη μονομερή «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσόβου και καλεί την κυβέρνηση να την απορρίψει.

-- Αντίστοιχη ανακοίνωση ενέκρινε η Γενική Συνέλευση των Συνταξιούχων του ΟΤΕ, καλώντας μεταξύ άλλων την κυβέρνηση να «αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, αναφορικά με το όνομα της γειτονικής χώρας FYROM. Ολες οι πρωτοβουλίες να είναι στην κατεύθυνση του ενός ονόματος. Να εξασφαλιστούν από τη γειτονική χώρα όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις για σεβασμό της εδαφικής μας ακεραιότητας και κατάργηση κάθε αλυτρωτικής προπαγάνδας. Το ίδιο να ισχύει και για τη χώρα μας. Εάν και εφόσον στο όνομα περιέχεται ο όρος "Μακεδονία", αυτός να είναι αποκλειστικά και μόνο γεωγραφικός προσδιορισμός».

-- Να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, να αποσύρει κάθε ελληνική στρατιωτική δύναμη που βρίσκεται έξω από τη χώρα μας και να απαιτήσει από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ την άμεση απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων που εδρεύουν στο Κόσσοβο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, καλεί την κυβέρνηση της ΝΔ με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ). Η ΠΟΘΑ εκφράζει τη βαθιά ανησυχία των εργαζόμενων καλλιτεχνών και τεχνικών στο Θέαμα - Ακρόαμα, τονίζοντας ότι η κήρυξη της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου και η αναγνώρισή της από τις ΗΠΑ και τις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Πικετοφορία σήμερα στη Λάρισα

Σήμερα Παρασκευή 29/2, στις 7 μ.μ., πικετοφορία, που θα ξεκινήσει από τα κομματικά γραφεία της, διοργανώνει η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ για τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ