ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στρουθοκαμηλισμός απέναντι στις ΗΠΑ
  • Προσποιείται ότι δεν άκουσε το «μήνυμα» που έστειλε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα και κινείται στο πλαίσιο των «καλών συμμαχικών σχέσεων», για να λύσει το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ
  • Σήμερα η νέα συνάντηση των διαπραγματευτών στη Νέα Υόρκη

Τη μέθοδο του στρουθοκαμηλισμού επιλέγει η κυβέρνηση, για να «απαντήσει» στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία παραμονή της νέας συνάντησης των διαπραγματευτών στη Νέα Υόρκη για την ονομασία της ΠΓΔΜ διαμήνυσε εκ νέου ότι το «βέτο» δεν είναι ανεκτό.

Η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, προσποιήθηκε ότι δεν άκουσε το μήνυμα που έστειλε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, επιλέγοντας να κινηθεί στο πλαίσιο των «συμμαχικών σχέσεων» με τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα μέσα, ώστε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να συγκατανεύσει σε μια «αμοιβαία αποδεκτή λύση» στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ τέτοια που να επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση «να σταθεί»... Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιδιώκει να αποτρέψει την εντύπωση ότι είναι στόχος πιέσεων εκ μέρους των ΗΠΑ και ότι προσέρχεται με «ισχυρά επιχειρήματα» στη σημερινή συνάντηση των διαπραγματευτών στη Νέα Υόρκη υπό τον Μ. Νίμιτς. Μόλις και μετά βίας υπενθύμισε δειλά ότι το «βέτο» παραμένει στο τραπέζι...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να απαντήσει «στα εύκολα» και διαδικαστικά από όσα είπε σε επιλεγμένους δημοσιογράφους στην οικία του ο Ντ. Σπέρκχαρντ, αποφεύγοντας να αγγίξει την ουσία καθώς και το γεγονός ότι ο πραγματικός διαπραγματευτής της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Θ. Ρουσόπουλος αρνήθηκε ότι υπάρχει κάποιο «μήνυμα, αίτημα ή προτροπή» από την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ για ενδεχόμενη συνάντηση κορυφής μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, για να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας, παραπέμποντας στις «εκ του σύνεγγυς» διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη. Ταυτόχρονα, όμως, δε θέλησε να απαντήσει στην ουσία της θέσης της αμερικανικής κυβέρνησης, ότι δηλαδή «το "βέτο" δε θα βοηθήσει τη σταθερότητα στην περιοχή», αντίθετα «θα βοηθήσει τη σταθερότητα η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ». «Εμείς θέλουμε να βρεθεί μια λύση στο θέμα των Σκοπίων - γιατί γι' αυτό συζητάμε για "βέτο" - η οποία να είναι αμοιβαία αποδεκτή», είπε ο εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ρ». Παράλληλα, επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση, εμφανίζοντας την κυβέρνηση να διεκδικεί τα δικαιώματά της εντός των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. «Η ελληνική πλευρά δεν απεμπολεί κανένα από τα δικαιώματά της που αρύονται από διεθνείς Συνθήκες», δήλωσε ο εκπρόσωπος, ενώ παρόμοια απάντηση έδωσε απαντώντας στον εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Χ. Σολάνα που επανέλαβε την αντίθεσή του στο «βέτο». «Μια χώρα, με βάση τα διεθνή νόμιμα, έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Εμείς, λοιπόν, όπως είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας, εάν χρειαστεί ασκούμε, όπου χρειαστεί και όποτε χρειαστεί, τα δικαιώματά μας», είπε. Απέφυγε να προσδιορίσει αν η Ελλάδα θα κάνει χρήση του «βέτο» στη σύνοδο ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις 6 του Μάρτη ή στη Σύνοδο Κορυφής στις 2 - 4 Απρίλη, περιοριζόμενος να επαναλάβει ότι «μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση».

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει στα άλλα, περισσότερο σημαντικά, αιτήματα των ΗΠΑ: Πρώτον να αναγνωρίσει άμεσα το Κόσσοβο και δεύτερον να στείλει περισσότερο στρατό και ελικόπτερα στο Αφγανιστάν. Στη σχετική ερώτηση, ο Θ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε σε απάντηση του πρωθυπουργού στη Βουλή...

Πρεσβεία: Κανένα πρόβλημα με διαδικασία

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη διαδικασία υπό τον Νίμιτς, αφού θεωρεί δεδομένο ότι οι διαπραγματευτές θα βρίσκονται σε απευθείας επικοινωνία με τις ηγεσίες των κυβερνήσεών τους. Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε χτες η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, διαψεύδοντας ότι έχει προτείνει συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της πρεσβείας αναφέρεται: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τη διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς, ως τον μηχανισμό επίλυσης του θέματος του ονόματος. Τούτο βεβαίως, περιλαμβάνει διαβουλεύσεις από τους διαπραγματευτές με την ανώτερη πολιτική τους ηγεσία σε αμφότερες τις χώρες. Δεν έχουμε προτείνει καμία άλλη συνάντηση».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εστησαν παράνομο μηχανισμό για το σχέδιο Αχτισαάρι...

Στη Βιέννη βρέθηκαν χτες εκπρόσωποι των κυριότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που έχουν ήδη αναγνωρίσει την παράνομη ανεξαρτησία της σερβικής επαρχίας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΙΕΝΝΗ.--

Αγνοώντας επιδεικτικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καμιά δεκαπενταριά χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου συγκρότησαν τη λεγόμενη «Διεθνή Ομάδα Καθοδήγησης» και συνεδρίασαν χτες στη Βιέννη με στόχο, όπως είπαν, την «πλήρη» εφαρμογή του σχεδίου Αχτισαάρι στην επαρχία... Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι απ' τις ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Τσεχία, Φινλανδία, Σουηδία, Τουρκία, Βέλγιο, Δανία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Ελβετία. Ηχηρή ήταν βεβαίως η απουσία της Ρωσίας, καθώς στην πρώτη σειρά των συνέδρων κάθονταν οι άλλες πέντε χώρες - μέλη της «Ομάδας Επαφής» για το Κοσσυφοπέδιο.

Από τη συνάντηση αυτή, οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όρισαν και επίσημα τον Ολλανδό «διπλωμάτη» Πίτερ Φέιθ στη θέση με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Διεθνής Πολιτικός Εκπρόσωπος για το Κοσσυφοπέδιο»... Ο Φέιθ έσπευσε μάλιστα να δηλώσει ότι απαγορεύεται... η διχοτόμηση του προτεκτοράτου, καλώντας τη Σερβία να αποδεχτεί τον ακρωτηριασμό του 15% του εδάφους της και να αναπτύξει «προνομιακούς συνδέσμους» με τη σερβική κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου. Απ' την άλλη, ζήτησε απ' τους πρόθυμους Κοσσοβάρους Αλβανούς να εφαρμόσουν το σχέδιο Αχτισαάρι «πλήρως» και να συνεργαστούν με τις άλλες κοινότητες, ώστε να γίνει το Κοσσυφοπέδιο - με τη «βοήθεια» της «Διεθνούς Ομάδας Καθοδήγησης»...-πολυεθνοτικό, δημοκρατικό... με έννομη τάξη.

Το ίδιο 24ωρο, στη Σόφια, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς αποχώρησε απ' την αίθουσα συνάντησης των ομολόγων του απ' το έως προχτές «Σύμφωνο Σταθερότητας» για τη ΝΑ Ευρώπη, όταν ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος του κοσσοβάρικου εμπορικού επιμελητηρίου. Οπως δήλωσε, η Σερβία δε θα επιτρέψει ποτέ να γίνει το Κοσσυφοπέδιο μέλος του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ ή οποιουδήποτε άλλου διεθνούς, περιφερειακού οργανισμού.

Στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, τη σκυτάλη των διαδηλώσεων πήραν χτες μερικές εκατοντάδες Σέρβοι δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι που εκδιώχθηκαν απ' τις δουλειές τους πριν εννιά χρόνια όταν ανέλαβε την εξουσία στην περιοχή η διοίκηση του ΟΗΕ, UNMIK. Ζήτησαν να επιστρέψουν στις δικαστικές αίθουσες και διαβεβαίωσαν ότι θα επιστρέψουν στους δρόμους και σήμερα...

Παράλληλα, νέο ρήγμα δημιουργήθηκε από χτες στη σερβική κυβέρνηση αναφορικά με την αποπληρωμή ή όχι του εξωτερικού χρέους του Κοσσυφοπεδίου απ' το Βελιγράδι. Ο πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα θεωρεί πως πρέπει να συνεχίσει η εξυπηρέτηση του χρέους ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, ενώ ο υπουργός Οικονομικών (και άλλοι υπουργοί - στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος του Προέδρου Τάντιτς) ζητούν την ανάσχεση των πληρωμών...

«Ακαμπτη» η ηγεσία της ΠΓΔΜ

Μήνυμα «σκληρής» και «άκαμπτης» στάσης έστειλε χτες η ηγεσία της ΠΓΔΜ ενόψει της σημερινής συνάντησης των διαπραγματευτών στη Νέα Υόρκη, σε μια εμφανή προσπάθεια να αυξήσουν τη «διαπραγματευτική ισχύ» της.

Οι προθέσεις της ηγεσίας της γειτονικής χώρας περνάνε μέσα από το χτεσινό Τύπο των Σκοπίων. Η ΠΓΔΜ, σύμφωνα με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Ντνέβνικ» και «Ουτρίνσκι Βέσνικ», θα απορρίψει όλες τις εναλλακτικές ονομασίες που περιέχονται στην τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς, ακόμη και τις δύο ονομασίες («Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας» και «Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας») τις οποίες αρχικά είχε αποδεχτεί ως βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης και θα εμμείνει στην πάγια θέση της περί «διπλής ονομασίας».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η ηγεσία της ΠΓΔΜ δεν είναι έτοιμη να αποποιηθεί ούτε τη νέα ονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, «Μέγας Αλέξανδρος», ενώ ο κ. Ντιμιτρόφ θα προβεί και σε άλλες απορρίψεις των εισηγήσεων του κ. Νίμιτς, παρόλο που σε γενικές γραμμές θα διαβιβάσει τη θέση ότι η χώρα του θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται και να συνομιλεί.

Υπόλογες οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις παρεμβάσεις των ΕΕ και ΗΠΑ για το όνομα της FYROM

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του, σχετικά με τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ για το όνομα της FYROM, σημειώνει:

«Οι φανερές και οι κρυφές τοποθετήσεις της αμερικανικής πρεσβείας, η θέση της ΕΕ, όπως εκφράστηκε με τις τοποθετήσεις του Σολάνα, καθώς και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, αποδεικνύουν, για μια φορά ακόμα, ποιοι κρύβονται πίσω από το πρόβλημα της ονομασίας της FYROM, της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου και των νέων απειλών για τους λαούς των Βαλκανίων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" συνεχίζουν, όπως και το 1992, να μη λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογες για την υποστήριξη και τη συμμετοχή τους στις απροκάλυπτες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια. Οι ευθύνες τους μεγαλώνουν καθώς συνεχίζουν και στηρίζουν την αποστολή της ευρωενωσιακής κατοχικής δύναμης που ετοιμάζεται για το Κόσσοβο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ