ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΥΛΗ
Νομοσχέδιο διαιώνισης της αρχαιοκαπηλίας

Το ΚΚΕ το καταψήφισε

Καμία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας από την αρχαιοκαπηλία δεν παρέχει το κυβερνητικό νομοσχέδιο περί «Προστασίας των πολιτιστικών αγαθών», αφού δε θίγονται στο παραμικρό τα αρχαιοπωλεία και οι μεγάλες ιδιωτικές συλλογές.

Το νομοσχέδιο συζητείται από χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Εύα Μελά, καταψηφίζοντας το, τόνισε ότι «το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο στη χρησιμοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τους κανόνες της αγοράς».

Υπενθύμισε ότι η αρχαιοκαπηλία έχει μακρά ιστορία και ότι όλα τα μεγάλα μουσεία της Δύσης είναι γεμάτα από «προϊόντα» αρχαιοκαπηλίας. «Η ιστορία αυτή», τόνισε η Ε. Μελά, «ξεκινά από τις σταυροφορίες και την αποικιοκρατία και συνεχίζεται με τους πρόσφατους ιμπεριαλιστικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και τη Γιουγκοσλαβία, όπου καταστράφηκαν ιστορικά μουσεία και μνημεία».

Η βουλευτής υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο, παρά τα ευχολόγια που περιέχει, «ουσιαστικά συντηρεί την αρχαιοκαπηλία, αφού δεν παρεμβαίνει στα διάφορα αρχαιοπωλεία και τις μεγάλες ιδιωτικές συλλογές. «Εκεί», είπε, «έπρεπε να γίνει παρέμβαση, προκειμένου να χτυπηθεί η εμπορία και όχι να αφήνεται στο απυρόβλητο η πώληση και αγορά αρχαίων, αφού έτσι μένουν ανοιχτές οι πύλες της αρχαιοκαπηλίας». Να σημειωθεί πως η βουλευτής επισήμανε και ότι το νομοσχέδιο «αποδυναμώνει και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, καθώς οι αρχαιολογικοί χώροι μένουν αφύλακτοι ή καλύπτονται με έκτακτους υπάλληλους, αντί για ειδικευμένους, με μόνιμη και σταθερή εργασία».

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Αφιέρωμα στον κορυφαίο χορογράφο Μορίς Μπεζάρ θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο
Αφιέρωμα στον κορυφαίο χορογράφο Μορίς Μπεζάρ θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο
Ογδόντα μία παραγωγές, ελληνικές και ξένες, που αφορούν στο θέατρο, το χορό, τη μουσική κ.ά., συνθέτουν το πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ που παρουσιάστηκε χτες. Ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων, όπως ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Γιώργος Λούκος, «συνδύασε το χαρακτήρα της διεθνούς συνάντησης με την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας και το ρίσκο της ανάθεσης σκηνοθεσιών σε καταξιωμένους, αλλά και νεότερους σκηνοθέτες, χορογράφους και μουσικούς». Σημείωσε, δε, ότι δύο παραγωγές του Φεστιβάλ - το «Πεθαίνω σαν χώρα» σε σκηνοθεσία Μ. Μαρμαρινού και «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Λ. Βογιατζή - θα ταξιδέψουν στα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ. Αναφερόμενος στα οικονομικά, είπε ότι το Φεστιβάλ λαμβάνει «5 εκατ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό και περίπου 4-5 εκατ. από το καζίνο (από ΕΟΤ)».

Το Φεστιβάλ ξεκινά στο Ηρώδειο (1/6) με τη Λυρική Σκηνή που θα παρουσιάσει την «Τουραντό» του Πουτσίνι. Ακολουθεί (11/6) κλασικός και μοντέρνος χορός (χορογραφία Π. Τέιλορ), (16-17/6) αφιέρωμα στον Μορίς Μπεζάρ. Στο Ηρώδειο μεταξύ άλλων θα εμφανιστούν: ο Σταμάτης Κραουνάκης και η «Σπείρα Σπείρα» (27-28/6), η ΚΟΘ με τον Τούρκο πιανίστα Φαζίλ Σάι (30/6), η ΚΟΑ με την υψίφωνο Ρ. Φλέμινγκ (3/7), η Ορχήστρα του Παρισιού, υπό τον Κρ. Εσενμπαχ (11/7), η ΚΟΕΜ με Μ. Φαραντούρη, Μ. Μητσιά (13/7), Ορχήστρα και Χορωδία Θεάτρου Μπολσόι - αφιέρωμα στον Σ. Προκόφιεφ (14/7), ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου με τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη (16/7), «Θέατρο Τέχνης» με τους αριστοφανικούς «Ορνιθες» (20-21/7), η Λένα Πλάτωνος (28/7), ο Πάολο Κόντε (31/7).

Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: «Ευτυχισμένες μέρες» του Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Ντέμπορα Γουόρνερ (4,5/7), «Βάτραχοι» από Εθνικό Θέατρο (11,12/7), όπερα Γκλουκ «Ορφέας και Ευρυδίκη» (Πίνα Μπάους, Μπαλέτο Οπερας Παρισιού, 19-20/7), «Φοίνισσες» από «Αμφι-Θέατρο» (25-26/7), «Ορέστης» από ΚΘΒΕ (1,2/8), «Οιδίπους Τύραννος» και «Οιδίπους επί Κολωνώ» από Εθνικό Θέατρο (8,9/8), «Μήδεια» σε σκηνοθεσία Ανατόλι Βασίλιεφ - σύμπραξη με ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας (15,16/8), «Αγαμέμνων» (σκηνοθεσία Αντζελα Μπρούσκου, 22,23/8).

Εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν επίσης στους χώρους: Πειραιώς 260, Μέγαρο Μουσικής, Μικρό Θέατρο Επιδαύρου, στο «Σχολείον», Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), Μικροσκοπικό Θέατρο, Τεχνόπολη.

Αφίσα της ταινίας «Το γεράκι της Μάλτας»
Αφίσα της ταινίας «Το γεράκι της Μάλτας»

Αφιέρωμα στο «φιλμ νουάρ» συνδυασμένο με τζαζ διοργανώνει το «ASH IN ART» (Καρέα 11, Μετς, 210 9822.431) από 14 - 16/3, με ελεύθερη είσοδο. Θα προβληθούν οι ταινίες: 14/3: «Το γεράκι της Μάλτας» του Τζον Χιούστον (1941), «The Big Heat» του Φριτζ Λανγκ (1953), «Η γέφυρα» του Α. Κατσικούδη (μικρού μήκους, 2007). 15/3: «Murder My Sweet» του Εντουαρντ Νμίτρικ, 16/3: «Kiss me deadly» του Ρόμπερτ Αλντριχ (1955).

Απεβίωσε η Ελενα Ναθαναήλ

ICON

«Εφυγε» χτες από τη ζωή σε νοσοκομείο της Αθήνας η δημοφιλής ηθοποιός Ελενα Ναθαναήλ, χτυπημένη από τον καρκίνο που εκδηλώθηκε ραγδαία, παρά τη μάχη που έδωσε για περισσότερο από δύο μήνες με ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες στις οποίες υποβλήθηκε. Η Ελενα Ναθαναήλ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 31 Ιανουαρίου 1941. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη και έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1963 στην ταινία του Γ. Δαλιανίδη «Κάτι να καίει». Στη συνέχεια πρωταγωνίστησε και συμμετείχε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Ασχολήθηκε και με το θέατρο και χαρακτηρίστηκε για τους χαμηλούς τόνους που τη διέκριναν. Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί, κάνοντας μόνο επιλεκτικές εμφανίσεις κυρίως στην τηλεόραση. Μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν μαζί της ο σύντροφος της ζωής της παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Τάσος Μητρόπουλος και οι οικείοι της, αφού η Ε. Ναθαναήλ είχε επιλέξει να κρατήσει το πρόβλημα της υγείας της μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ντοκιμαντέρ για Κόσσοβο - Βαλκάνια

«ΒΑΛΚΑΝΙΑ, η επόμενη μέρα» τιτλοφορείται το ντοκιμαντέρ του Θεσσαλονικιού σκηνοθέτη Ζήνωνα Δ. Ράμμου, που θα προβληθεί στο DOC Market του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και όχι στο διαγωνιστικό τμήμα, γιατί παρότι είναι ελληνική παραγωγή, δεν πήρε ελληνική «ταυτότητα» επειδή είναι αγγλόφωνο. Το ντοκιμαντέρ αυτό, συνέχεια της παλιότερης ιστορικής σειράς ντοκιμαντέρ του Ζ. Ράμμου «Θύελλα στα Βαλκάνια», παρουσιάζει αυθεντικά ανέκδοτα ντοκουμέντα των χρόνων 1910-1999, απόψεις Ελλήνων και Βαλκάνιων ιστορικών, πολιτικών, διεθνολόγων κλπ. και αποτυπώνει την ιστορία του Κοσσόβου και τη σημερινή «νέα τάξη» στα Βαλκάνια.

Σχετικά με το περιεχόμενο της ταινίας του, ο σκηνοθέτης, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Για μια ακόμη φορά - βάσει προγεγραμμένου σχεδίου - τα Βαλκάνια γίνονται πεδίο ανταγωνισμών των Μεγάλων Δυνάμεων, που ετσιθελικά επεμβαίνουν στην περιοχή. Η PAX AMERICANA, με το γνωστό αγγλικό δόγμα "διαίρει και βασίλευε", έστησε από καιρό ένα σκηνικό τρόμου και αναταραχής, με το ίδιο παλιό σενάριο, νέους πρωταγωνιστές και συγκεκριμένους γεωπολιτικούς στόχους. Με το ξεκίνημα του 21ου αιώνα ο κόσμος μπήκε σε νέα φάση ανταγωνισμών, με την επιβολή της "Νέας Τάξης Πραγμάτων" σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Η επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, η απειλή επέμβασης στο Ιράν, οι κρίσεις στη Μέση Ανατολή, στο Κουρδιστάν, στην Κύπρο και στα Βαλκάνια, είναι φαινόμενα ανησυχητικά, που παίρνουν καθημερινά ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ και η Επιτροπή Πολιτιστικών Εκδηλώσεων παρουσιάζουν σήμερα (7.30 μ.μ.), στο χώρο του Επιμελητηρίου (Κωλλέτη 14), την ταινία του Θόδωρου Μαραγκού, «Αρκεί να φαίνονται ωραία». Η ταινία μιλά για μια επαρχιακή πόλη, για την ιστορία της και κατ' επέκταση για την ελληνική επαρχία, επικεντρώνοντας στη μόλυνση της γεωργίας και στα φυτοφάρμακα.

Στο πατάρι των εκδόσεων «Αρμός» (Μαυροκορδάτου 11, 210-3830604) αύριο (8 μ.μ.) θα προβληθεί η σπουδαία ταινία του Τζιμ Τζάρμους «Ο νεκρός». Προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου Δημήτρης Δανίκας. Πρωταγωνιστεί ο Τζόνι Ντεπ. Μουσική: Νιλ Γιανγκ. Η ταινία μάς γυρίζει στον 19ο αιώνα. Ο πρωταγωνιστής Γουίλιαμ Μπλέικ, ένας φιλήσυχος λογιστής, φτάνει σε πόλη της Αγριας Δύσης νομίζοντας πως προσλήφθηκε από τοπικό μεγαλοπαράγοντα. Ομως, θα βρεθεί χωρίς δουλειά και όλα θα κάνουν τη ζωή του δύσκολη. Μόνο στήριγμά του ένας Ινδιάνος που, λαθεμένα, ταυτίζει τον λογιστή με τον μεγάλο ποιητή Γουίλιαμ Μπλέικ.

Πέθανε τη Δευτέρα ο Ιταλός τενόρος Τζουζέπε ντι Στέφανο, ένας από τους μεγαλύτερους τενόρους του 20ού αιώνα, ο οποίος είχε υπάρξει στη δεκαετία του 1950 παρτενέρ της Μαρίας Κάλλας.

Γεννήθηκε στην Κατάνη της Σικελίας το 1912 και άρχισε τη σταδιοδρομία του το 1946. Εχει ερμηνεύσει επίσης έργα υπό την καθοδήγηση μεγάλων μαέστρων όπως ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν. Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1992.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ