ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Αντικομμουνιστική μου «τέχνη» - κόσκινο!

Ο πίνακας που... ξύπνησε αντικομμουνιστικά ανακλαστικά στον καθηγητή
Ο πίνακας που... ξύπνησε αντικομμουνιστικά ανακλαστικά στον καθηγητή
Σε εκπαίδευση στην τέχνη του αντικομμουνισμού, ή, αλλιώς, το «εκσυγχρονισμένο» πρόσωπο της Σχολής Καλών Τεχνών, έτσι όπως θέλουν να το κτίσουν/παρουσιάσουν, ορισμένοι από τους εξουσιαστές του χώρου, παραπέμπει το τελευταίο κρούσμα που καταγράφηκε στη σχολή.

Το κρούσμα που εξεγείρει συνειδήσεις είναι προσωποποιημένο. Αφορά καθηγητή στη σχολή, που από την εξουσία της έδρας του, ίσως, νομίζει πως του επιτρέπεται να συνθλίβει όποιον δεν υποτάσσεται στο δικό του σκοτάδι.

Τα πράγματα είναι συγκεκριμένα: Την περασμένη εβδομάδα (Τετάρτη, 27/2/2008) κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος, την ώρα της κρίσεως των έργων των φοιτητών, ο τριτοετής φοιτητής, Νικόλας Κιτνερίδης, έδειξε μεταξύ άλλων στον καθηγητή και έναν πίνακα, ο οποίος απεικόνιζε ένα νέο συμφοιτητή του και παράλληλα εργαζόμενο, να διαβάζει ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.

Ποιος είδε το θεό και δε φοβήθηκε!

Ο εν λόγω καθηγητής, Βασίλης Βλασταράς, λέκτορας, βοηθός του εργαστηρίου του πρύτανη, μπροστά στην εικόνα αυτή, έβγαλε κυριολεκτικά όλη του την... «τέχνη», κάνοντας μια επίδειξη του αντικομμουνιστικού του ταλέντου, το οποίο αποδείχτηκε ομολογουμένως μεγάλο και προκλητικό. Μπροστά σε 25-30 φοιτητές, άφησε στην άκρη την τέχνη κι άρχισε να διδάσκει ιστορία και ψυχολογία! Οπως μαρτυρούν παριστάμενοι «ο καθηγητής, αναφερόμενος στο "Ριζοσπάστη" και θέλοντας να αποκρύψει το συνολικό περιεχόμενο του πίνακα, είπε ότι αυτό το λαϊκό σύμβολο υπήρχε κάποτε, αλλά τώρα δεν υπάρχει». Αυτό όμως ήταν μόνο η αρχή. Διαφωνώντας σε ένα σημείο, σχετικά με την τεκμηρίωση της δουλειάς του φοιτητή, τον αποκάλεσε μπροστά σε όλους «αυτιστικό»!

«Με κατηγόρησε επειδή διακινώ τον "Ριζοσπάστη" στη σχολή, λέγοντας πως τον μοιράζω σαν δημόσιος υπάλληλος, βολεμένος, με τα λεφτά που μου δίνουν οι γονείς μου», καταγγέλλει ο ίδιος ο φοιτητής Ν. Κιτνερίδης.

Σύμφωνα με τον «καθηγητή», ο φοιτητής αυτός, όπως και όλοι οι κομμουνιστές έχουν «μείνει πίσω» τόσο στη ζωγραφική, όσο και στη μουσική, αφού εξακολουθούν να ακούν και να εμπνέονται από τον Λοΐζο και τον Καββαδία! Πραγματικά, πολύ ενδιαφέρουσες οι απόψεις αυτές για έναν άνθρωπο της... τέχνης.

Το ρεσιτάλ διδασκαλίας της τέχνης συνεχίστηκε με φράσεις όπως «οι πλούσιοι τρέχουν να βγάλουν τα λεφτά τους (!), ενώ εσείς, η γενιά των 700 ευρώ, τρώτε τα λεφτά σας στο Μπουρνάζι».

Το θέμα είχε και συνέχεια:

Την Τρίτη, το ΔΣ του φοιτητικού συλλόγου της Σχολής Καλών Τεχνών, όπου καταγγέλθηκε το γεγονός, αρκέστηκε να καταγράψει την καταγγελία. Την επομένη, όμως, ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ, έσπευσε να αποσύρει την υπογραφή του από το πρακτικό. Ο λόγος; Οπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, στη σχολή είχε αρχίσει ήδη να κυκλοφορεί ένα κείμενο - κάτω από το οποίο συγκεντρώνονταν υπογραφές - από μια δήθεν "ανεξάρτητη κίνηση φοιτητών" που ούτε λίγο ούτε πολύ πρόβαλε ως "ελεύθερη διακίνηση των ιδεών" το δικαίωμα του καθηγητή να καταπατά το δικαίωμα του φοιτητή να εκφράζεται όπως ο ίδιος ο φοιτητής ήθελε!

Προχτές, Τετάρτη, η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΝΕ έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρύτανη, ο οποίος είπε ότι έχει μιλήσει με τον καθηγητή και δε θεωρεί σωστό τον τρόπο που εκφράστηκε.

Από την πλευρά του ο λέκτορας, Β. Βλασταράς, συνεχίζοντας να χρησιμοποιεί εξουσιαστικά τη θέση του, απειλεί, πλέον - το δήλωσε στους φοιτητές του εργαστηρίου - ότι θα κάνει και μήνυση στο φοιτητή για συκοφαντική δυσφήμιση...

Με ανακοίνωσή της η ΟΒ της Σχολής Καλών Τεχνών της ΚΝΕ ανάμεσα σε άλλα καταγγέλλει το γεγονός ως «ιδεολογικού χαρακτήρα επίθεση με στοιχεία τρομοκράτησης μέσα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας». Μιλά για «ντελίριο αντικομμουνιστικής προπαγάνδας με στοιχεία εκτροπής της εκπαιδευτικής διαδικασίας» και αναφέρεται ειδικότερα στο ρόλο του εκπαιδευτικού. Καταδικάζει τη συνειδητή προσπάθεια σπίλωσης, αποσιώπησης και παραχάραξης της ιστορίας του ΚΚΕ, που εδώ και 90 χρόνια είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού και της νεολαίας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στέλνει Αφγανό πρόσφυγα σε βέβαιο θάνατο!

Απορρίφθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών αίτηση ασύλου πρόσφυγα, πρώην αξιωματούχου της ΛΔ του Αφγανιστάν

Σε μια απαράδεκτη απόφαση - που καταδεικνύει το σύνολο της πολιτικής την οποία κατά κόρον ακολουθούν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε χορήγηση ασύλου σε αξιωματούχο της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας (ΛΔ) του Αφγανιστάν, η επαναφορά του οποίου στη χώρα του σημαίνει βέβαιο θάνατο.

Για το θέμα και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην αίτηση ασύλου του Μπινάβα, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Αχ. Κανταρτζής, Γ. Ζιώγας, Γ. Μαυρίκος και Λ. Κανέλλη. Οπως σημειώνεται, «στη συγκεκριμένη περίπτωση η άρνηση των ελληνικών αρχών να δώσουν άσυλο συνιστά κατάφωρη παραβίαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Σύμβαση της Γενεύης».

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον Μπινάβα Μοχάμεντ - Ομάρ, ο οποίος είχε υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις της ΛΔ του Αφγανιστάν, από το 1980 μέχρι το 1992, όταν και ανατράπηκε η νόμιμη κυβέρνηση από τους μουτζαχεντίν. Ο άνθρωπος αυτός είχε σπουδάσει στη Στρατιωτική Ακαδημία της πρώην ΕΣΣΔ. Μάλιστα, εγκατέλειψε τη χώρα του, μετά τη δολοφονία της συζύγου και των γονιών του από τους Ταλιμπάν το 2006, στα προάστια της Καμπούλ.

Το υπουργείο Εσωτερικών, με απόφασή του (αρ. πρωτ. 4/629131, στις 18/11/2007), απέρριψε την αίτηση ασύλου και για τον ίδιο και για τα παιδιά του Ταμίμ, 10 χρονών και Ζόχρα, 7 ετών. Η λογική της απόρριψης ήταν ότι «στο πρόσωπό του δε συντρέχουν τα υποκειμενικά και αντικειμενικά στοιχεία του δικαιολογημένου φόβου δίωξης»!

Απέναντι σε αυτή την απόφαση, ο Μπινάβα κατέθεσε προσφυγή στις 28/2/2008. Εκεί, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει: «Επιθυμώ να επανεξεταστεί το αίτημά μου διότι τυχόν απέλασή μου σημαίνει τόσο για εμένα όσο και για τα παιδιά μου σίγουρο θάνατο». Και σε άλλο σημείο: «Ολοι όσοι υπήρξαν στελέχη του κρατικού μηχανισμού της ΛΔ του Αφγανιστάν (πολιτικοί, στρατιωτικοί ή απλοί υποστηριχτές) αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο άμεσης εκτέλεσης από παραστρατιωτικές ομάδες υπό την πλήρη ανοχή της παρούσας κυβέρνησης».

Το σκεπτικό της απόρριψης, επίσης, αναφέρει ότι «δεν επέδειξε και δεν παρέδωσε εθνικό διαβατήριο ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο, από τα οποία να αποδεικνύονται - επιβεβαιώνονται τα στοιχεία ταυτότητάς του». Πρόκειται για ένα ακόμη επίπλαστο επιχείρημα. Το γεγονός αυτό (μη ύπαρξη ταξιδιωτικών εγγράφων) αποτελεί τον κανόνα για τους πρόσφυγες, κάτι που επισταμένα έχει επισημάνει και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω συνοδεύονται και από μια ακόμη απαράδεκτη τακτική. Το έγγραφο επιδόθηκε στον Μπινάβα στις 5/12/2007 (17 μέρες μετά την έκδοση της απόφασης) χωρίς το περιεχόμενο να του ανακοινωθεί προφορικά σε γλώσσα κατανοητή προς τον ίδιο και χωρίς να τον ενημερώσουν για τη δυνατότητα προσφυγής που είχε σε διάστημα 30 ημερών απ' την ημέρα έκδοσης. Ετσι, παρέλευσε αυτό το διάστημα και η προσφυγή του κατατέθηκε αργότερα.

Στην πράξη, πρόκειται για μια ακόμη απορριπτική απόφαση «καρμπόν», που δε λαμβάνει καθόλου υπόψη τα συγκεκριμένα περιστατικά που επικαλείται ο πρόσφυγας, κατά παράβαση της Συνθήκης της Γενεύης.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΥ
Στις 14 Μάρτη θα απολογηθεί ο Χρ. Νικολουτσόπουλος

Τελειώνει το σίριαλ με την απολογία του εργατολόγου Χρ. Νικολουτσόπουλου, καθώς ο κατηγορούμενος για απόπειρα εκβίασης από κοινού, παραβίαση προσωπικών δεδομένων από κοινού και συμμετοχή στην απόπειρα αυτοκτονίας από κοινού (τα δύο πρώτα κακουργήματα) πήρε προθεσμία να απολογηθεί για την επόμενη Παρασκευή, 14 Μάρτη.

Χτες, ο Χρ. Νικολουτσόπουλος παρουσιάστηκε ενώπιον του 2ου ειδικού ανακριτή Δ. Οικονόμου ...αυθορμήτως, καθώς έληγε η προθεσμία που του έδινε η πραγματογνωμοσύνη του καθηγητή Ψυχιατρικής Γ. Νέστορος. Ο εργατολόγος εμφανίστηκε στον ανακριτή υποβασταζόμενος από τη σύζυγό του και συνοδευόμενος από τους δύο δικηγόρους του, ενώ ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί. Ο ένας εκ των συνηγόρων του εργατολόγου, ο Ν. Μαυρομάτης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο εντολέας του βγήκε από το νοσοκομείο με δική του ευθύνη και εμφανίστηκε αυθόρμητα στον ανακριτή με σκοπό να βοηθήσει τη διαδικασία στο κομμάτι που γνωρίζει.

Εισήγηση για απόρριψη της ένστασης της Α. Αθήνη

Την απόρριψη της ένστασης της Αν. Αθήνη, υποψήφιας βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. στη Β΄ Αθήνας, θα προτείνει στο Εκλογοδικείο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύμβουλος Επικρατείας Σπ. Μαρκάτης. Η Αν. Αθήνη στρέφεται κατά του βουλευτή του ίδιου κόμματος Κ. Αϊβαλιώτη, ενώ πρόσφατα διαγράφτηκε από τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη.

Ο Σπ. Μαρκάτης θα υποστηρίξει ότι δεν αποτελεί κώλυμα εκλογής (άρθρο 56 του Συντάγματος) το γεγονός ότι ο Κ. Αϊβαλιώτης διατέλεσε υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο σύμβουλος Επικρατείας θα τονίσει ότι οι υπάλληλοι διεθνών και υπερεθνικών οργανισμών δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες εκείνες για τις οποίες το Σύνταγμα καθιερώνει κώλυμα εκλογής και δεν περιορίζεται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε όσους δεν έχουν εκπληρώσει τη στρατιωτική τους θητεία. Παράλληλα, ο εισηγητής θα αναφέρει ότι μόνο στην περίπτωση που ο Κ. Αϊβαλιώτης είχε καταδικαστεί από το Στρατοδικείο για ανυποταξία, δε θα είχε τη δυνατότητα να εκλεγεί βουλευτής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ