ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ» ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
Η οσμή του κέρδους προσελκύει αρπακτικά

Εχουν ήδη εγκριθεί 34 έργα ύψους 4 δισ. ευρώ!

Στην ...κοσμογονία που επέφερε ο θεσμός των «Συμπράξεων», μέσω των οποίων προωθείται η παράδοση των δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο, αναφέρθηκε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Σε ημερίδα που διοργανώθηκε από αγγλική ιδιωτική εταιρεία για το συγκεκριμένο θέμα, ο Γ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι για τη συμμετοχή σε έργα «Συμπράξεων» (τα οποία υλοποιούνται από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως δήμους, νομαρχίες, οργανισμούς, κλπ.), έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από ελληνικές, όσο και από σημαντικές ξένες εταιρείες, με πολυετή εμπειρία στο χώρο.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντικό» το γεγονός ότι μεγάλες ξένες εταιρείες συμμετέχουν ήδη στους πρώτους διαγωνισμούς που έχουν προκηρυχτεί. Πρόκειται για έμμεση ομολογία των ελκυστικών όρων που προσφέρονται στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να συμμετάσχουν σε τέτοιας μορφής έργα, τα οποία, αφού κατασκευαστούν και με τη συμμετοχή του δημοσίου (το τελευταίο αναλαμβάνει τις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων, συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο των κατασκευαστικών εταιρειών, κλπ.), στη συνέχεια τα εκμεταλλεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα - για 30-40 χρόνια - με διασφαλισμένη κερδοφορία, η οποία ξεπερνά τα μέσα επίπεδα της αγοράς.

Αναφερόμενος στην πρόοδο του θεσμού, τόνισε ότι «συνολικά έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή 34 έργα ύψους 4 δισ. ευρώ, τα οποία καλύπτουν πολλούς και διάφορους τομείς». Πάντα κατά τον ίδιο, μέσω του μηχανισμού των «Συμπράξεων» «μειώνουμε τη συμμετοχή του δημοσίου στην οικονομία, ενώ αυξάνουμε τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη δημιουργία υποδομών και στην παροχή υπηρεσιών». Επιχειρείται δηλαδή «η μείωση του κράτους στην οικονομία» δεδομένου ότι οι «Συμπράξεις» δεν είναι παρά μια μορφή ιδιωτικοποίησης δραστηριοτήτων του δημοσίου.

Από ρεκόρ σε ρεκόρ ευρώ και πετρέλαιο

Συνεχίζεται η κατρακύλα του αμερικανικού δολαρίου, έναντι του ευρώ, γεγονός που αξιοποιείται δεόντως από τα κερδοσκοπικά κυκλώματα - παράλληλα με άλλες εξελίξεις στη διεθνή οικονομία - για τζογάρισμα με την άνοδο των διεθνών τιμών πετρελαίου και όχι μόνο. Χτες το ευρώ σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ, όπως και οι διεθνείς τιμές πετρελαίου, ενώ συνεχίστηκε η κατρακύλα των μετοχών στα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια. Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αποφάσισε χτες να διατηρήσει αμετάβλητα στο 4% τα επιτόκια του ευρώ και παράλληλα να μη δώσει μέρισμα στις «εθνικές» κεντρικές τράπεζες.

Το ποσό που θα διανεμόταν ως μέρισμα από τα κέρδη της ΕΚΤ θα μεταφερθεί στο λογαριασμό «πρόβλεψης έναντι κινδύνων συναλλάγματος, επιτοκίων και τιμής χρυσού», στους οποίους είναι τοποθετημένα περιουσιακά στοιχεία της ευρωτράπεζας. Για το 2006 η ευρωτράπεζα δε διένειμε ποσό 1,3 δισ. ευρώ που προέρχεται από την κυκλοφορία τραπεζογραμματίων και για το 2007, ακόμη 2 δισ. ευρώ.

Πριν γνωστοποιηθούν οι αποφάσεις της ΕΚΤ, η ισοτιμία του ευρώ έφτασε μέχρι και τα 1,5372 δολάρια για να κλείσει στα 1,5347 δολάρια. Η νέα εξασθένηση του δολαρίου ή η ανατίμηση του ευρώ, ώθησε σε νέα επίπεδα ρεκόρ τις διεθνείς τιμές πετρελαίου. Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού εκτινάχτηκε στα 105,96 δολάρια το βαρέλι (νέο ιστορικό ρεκόρ) ενώ και η τιμή του μπρεντ άγγιξε τα 104 δολάρια (103,96 δολάρια) το βαρέλι.

Στο ελληνικό Χρηματιστήριο (ΧΑΑ), που ήταν κλειστό για 3 μέρες λόγω της απεργίας των υπαλλήλων στην Τράπεζα της Ελλάδας, ο γενικός δείκτης τιμών των μετοχών έπεσε μέχρι τις 3.970 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 3.999,42 μονάδες (πτώση 1,37%).

Κινέζικα εμπορεύματα τα βάφτιζαν... γερμανικά!

Με την παραπλανητική ένδειξη «made in Germany» επρόκειτο να διοχετεύσει στην εγχώρια αγορά δεκάδες χιλιάδες προϊόντα φωτισμού και μετασχηματιστές προέλευσης Κίνας εισαγωγέας με έδρα το Σχιστό Κορυδαλλού.

Συγκεκριμένα μετά από έλεγχο της Νομαρχίας, σε συνεργασία με την αρμόδια τελωνειακή αρχή, στην επιχείρηση εισαγωγής με την επωνυμία «Εισαγωγές - Εμπόριο Ηλεκ/κού Υλικού Παπαπάνος Στυλ. & ΣΙΑ ΟΕ» που βρίσκεται επί της οδού Δερβενακίων 104 στον Κορυδαλλό, διαπιστώθηκε ότι 13.780 τεμάχια ειδών φωτισμού και μετασχηματιστών, αν και είχαν εισαχθεί από την Κίνα επρόκειτο να διατεθούν στην αγορά ως γερμανικά, αφού έφεραν την ένδειξη «made in Germany», ενώ επιπλέον δεν έφεραν καθόλου ενδείξεις στα ελληνικά, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία. Τα προϊόντα δεσμεύτηκαν και ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας Πειραιά και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Στον εισαγγελέα η «Athens Oil»

Και παράνομοι και θρασείς! Ο λόγος για την εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών «Athens Oil» που, όπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Ανάπτυξης, παραπέμπεται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η εν λόγω εταιρεία παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα, επειδή - στη διάρκεια ελέγχου κατά τη διακίνηση πετρελαίου - όχι μόνο παρεμπόδισε τον έλεγχο αρνούμενη να επιδείξει τα παραστατικά που ζητήθηκαν, αλλά, επιπλέον, στέλεχός της χειροδίκησε σε βάρος μέλους του κλιμακίου της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Ακόμη, ενημερώθηκε σχετικά και η Νομαρχία Αθήνας, που είναι αρμόδια για την έκδοση άδειας λειτουργίας της συγκεκριμένης εταιρείας. Στο παρελθόν η εταιρεία έχει παραπεμφθεί για παραβάσεις στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης, στη δικαιοσύνη, στην αρμόδια ΔΟΥ, στη Νομαρχία και στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Με προσωπικό ασφαλείας οι χρηματαγορές

Την εξασφάλιση προσωπικού ασφαλείας για τη λειτουργία των τμημάτων της Τράπεζας Ελλάδας που υποστηρίζουν το Χρηματιστήριο της Αθήνας, πέτυχαν τελικά η κυβέρνηση και τα διάφορα «θεσμικά» λαμόγια, που κερδίζουν τεράστια ποσά από τις χρηματιστηριακές πράξεις, μετά από σχετική απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ του Συλλόγου των υπαλλήλων στην τράπεζα. Οι ταξικές δυνάμεις είχαν κάνει την πρόταση τα μέλη των διοικήσεων του Συλλόγου, της ΟΤΟΕ και της ΓΣΕΕ να αναλάβουν την ευθύνη και να εμποδίσουν τους εργαζόμενους να μπούνε στις σχετικές υπηρεσίες.

Μετά την παραπάνω εξέλιξη, χτες το μεσημέρι άνοιξε το Χρηματιστήριο, κάτι που έσπευσε να αξιοποιήσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών για να εκφράσει ικανοποίηση για την ...ευτυχή κατάληξη. Μετά από επαφές που ο Γ. Αλογοσκούφης είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου, ανακοίνωσε ότι «το προσωπικό ελάχιστης λειτουργίας βρίσκεται στις θέσεις του και ότι γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσουν κανονικά οι αγορές και όλα τα συστήματα πληρωμών στη χώρα». Κάτι που έγινε λίγες ώρες αργότερα.

Με ανακοίνωσή της, η Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει ότι διασφαλίστηκε η ομαλή προσέλευση και είσοδος στους χώρους της Τράπεζας του προβλεπόμενου προσωπικού ελάχιστης λειτουργίας, με αποτέλεσμα να καταστεί δυνατή η έναρξη και λειτουργία των κρίσιμων υπηρεσιών της (Μηχανογραφικό Κέντρο, Συστήματα Πληρωμών, Αϋλοι Τίτλοι, Ηλεκτρονική Αγορά Τίτλων, Διαχείριση Διαθεσίμων).

ΜΑΡΦΙΝ
Επεκτείνεται μέσω της ΒΙΒΑΡΤΙΑ

Δυναμώνει η συγκέντρωση κεφαλαίου σε κλάδους και επιχειρήσεις με τον επιχειρηματικό όμιλο της «Μαρφίν» (MIG) να ανακοινώνει ή προαναγγέλλει μπαράζ συγχωνεύσεων-εξαγορών σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, η «Vivartia» (πρώην ΔΕΛΤΑ) - ιδιοκτήτης της οποίας είναι η ΜΙG - και η «Everest» θα προχωρήσουν στη σύσταση κοινής εταιρείας η οποία στη συνέχεια σκοπεύει να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών της «Everest» καθώς και της επίσης εισηγμένης στο χρηματιστήριο «Olympic Catering». Η «Vivartia» ανακοίνωσε και την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας «Nonni's» του κλάδου αρτοποιίας και ζαχαρωδών αντί 320 εκατ. δολαρίων. Η MIG ανακοίνωσε επίσης και την εξαγορά του 75% τουριστικής μονάδας στην Κροατία αντί 155 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ