ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΞΑΝΘΗΣ
Αντίσταση στο ξεπούλημα

Πολιτική εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στα συνεταιριστικά εργοστάσια και την πρόταση του ΚΚΕ

O αγώνας για να μην κλείσουν ή να μην ιδιωτικοποιηθούν τα συνεταιριστικά εργοστάσια της Ξάνθης, καθώς και να σταματήσει το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού και της νεολαίας της Ξάνθης και της Θράκης. Αυτό ήταν το στίγμα της πολιτικής εκδήλωσης που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης του ΚΚΕ, με θέμα τις εξελίξεις στα συνεταιριστικά εργοστάσια, όπου και παρουσιάστηκε η πρόταση του Κόμματος για τα συνεταιριστικά εργοστάσια.

Ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης ο Γιώργος Πυργελής, Γραμματέας της ΝΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, τόνισε πως το ΚΚΕ δεν είναι απλά ενάντια στην πολιτική ξεπουλήματος και στο κλείσιμο των συνεταιριστικών εργοστασίων και των συνεταιριστικών οργανώσεων, αλλά έχει και πρόταση λύσης του προβλήματος. Την πρόταση του ΚΚΕ για τη μικρομεσαία αγροτιά και την αγροτική οικονομία ανέπτυξε ο Χρήστος Τρέλλης, μέλος του ΓΠ Αν. Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ. Επίσης, έκανε παρέμβαση ο Αγγελος Τζέκης, στέλεχος του ΚΚΕ και πρώην συνδικαλιστής στην ΟΣΕΓΟ, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις της συζήτησης στη Βουλή γύρω από το πρόβλημα. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι συνδικαλιστές στα συνεταιριστικά εργοστάσια Ν. Παπαβασιλείου, εργαζόμενος στη ΣΕΚΑΠ, και Β. Καρασακαλίδης, εργαζόμενος στη ΣΕΠΕΚ, εκφράζοντας την αγωνιστική τους διάθεση.

Αναπτύσσοντας την πρόταση πάλης του ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, ο Χρήστος Τρέλλης, σημείωσε: «Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ δεν αφήνουν περιθώρια ελιγμών στα κράτη - μέλη. Η επίλυση αυτού του προβλήματος είναι αναπόφευκτη». «Η κατάσταση θα γίνει πολύ χειρότερη», σημείωσε προσθέτοντας ότι η «ανταγωνιστικότητα της αγροτικής οικονομίας, που απορρέει από τη Στρατηγική της Λισαβόνας, στην πράξη σημαίνει συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λιγότερα χέρια, μείωση των αποδοχών όσων εργάζονται στην αγροτική οικονομία και χρησιμοποίηση φτηνών, αλλά και επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία τρόπων παραγωγής».

Στη συνέχεια, αναλύοντας την πρότασή του ΚΚΕ για την αγροτική οικονομία, με στόχους πάλης για το σήμερα, σημείωσε: «Στα πλαίσια της λαϊκής αγροτικής οικονομίας, καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη πρέπει να παίζει ο δημόσιος αγροτικός τομέας με τις κεντρικές και περιφερειακές του υπηρεσίες, με τους αγροτικούς οργανισμούς και τα ιδρύματα έρευνας. Για να παίξει αυτό το ρόλο ο δημόσιος αγροτικός τομέας θα πρέπει να έχει παραγωγικό και αναπτυξιακό προσανατολισμό». «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ - τόνισε - μπορεί και πρέπει να γίνει υπόθεση της ίδιας της εργατικής τάξης, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολουμένων. Να βγει από το περιθώριο ο λαός και να γίνει ο ίδιος και το κίνημά του πρωταγωνιστής των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων».

Αναφερόμενος, τέλος, στην εφαρμοζόμενη αντιαγροτική, αντισυνεταιριστική πολιτική ο Χ. Τρέλλης επισήμανε: «Η πολιτική του κλεισίματος και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών οργανώσεων και εταιρειών, που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχει ολέθριες συνέπειες στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, στους καταναλωτές και στη συνολικότερη οικονομία των περιοχών που βρίσκονται οι συνεταιριστικές βιομηχανίες (Θράκη, Ηπειρος κ.α.). Εγιναν και θα γίνουν μαζικές απολύσεις και αφαιρούνται βασικά εργασιακά δικαιώματα. Η πολιτική στήριξης των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν υλοποιείται μόνο με τη συρρίκνωση, το κλείσιμο και το ξεπούλημα των συνεταιριστικών οργανώσεων και εταιρειών. Την ίδια περίοδο που κλείνουν τη στρόφιγγα χρηματοδότησης των συνεταιριστικών οργανώσεων και εταιρειών, με διάφορα προγράμματα δίνουν άφθονο και δωρεάν χρήμα στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τις πολυεθνικές. Τα κίνητρα συγχωνεύσεων και εξαγορών που έδωσαν στις βιομηχανίες τροφίμων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα γνωστά καρτέλ, όχι μόνο στο γάλα, αλλά σε όλους τους επισιτιστικούς κλάδους, όπως επίσης και η κατανομή των επενδυτικών κινήτρων του προγράμματος «ίδρυσης, εκσυγχρονισμού και μετεγκατάστασης μεταποιητικών βιομηχανιών» του Γ΄ ΚΠΣ, όπου το ιδιωτικό κεφάλαιο πήρε το 81,5% και οι συνεταιρισμοί μόνο το 16,5% αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν στην πράξη και όχι στα λόγια ποιον ωφελεί η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Ο Αγγελος Τζέκης έκανε μια αναδρομή στην εξέλιξη του χαρακτήρα των συνεταιριστικών οργανώσεων, εργοστασίων και της ΑΤΕ στα πλαίσια της προσαρμογής της ελληνικής αγροτικής οικονομίας στην αντιαγροτική, αντισυνεταιριστική πολιτική της ΕΕ και του ΠΟΕ. Εξήγησε ότι η σημερινή παρακμή των συνεταιριστικών οργανώσεων κι εργοστασίων οφείλονται σε αυτή την πολιτική που εφαρμόστηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Υπογράμμισε τις πολιτικές ευθύνες του ΣΥΝ, καθώς ψήφισε τη συνθήκη του Μάαστριχτ, στήριξε και στηρίζει την πολιτική της ΕΕ.

«Η συζήτηση στη Βουλή με την Επερώτηση του ΚΚΕ πριν από δέκα μέρες για όλα τα συνεταιριστικά εργοστάσια - πρόσθεσε - ήταν αποκαλυπτική και για την κυβέρνηση και για όλα τα άλλα κόμματα. Η πολιτική υποκρισία μέσα στη Βουλή ξεπερνάει κάθε όριο. Εμείς λέγαμε ότι τα εργοστάσια αυτά είναι η πνοή της Ξάνθης. Κι ο υπουργός Αλ. Κοντός μας έλεγε ότι "μπορεί να κλείνουν τα εργοστάσια αλλά η Θράκη αναπτύσσεται", "ότι ανοίγει ο δρόμος στην Αλεξανδρούπολη με τους ενεργειακούς κόμβους". Πόσο ανάπτυξη μπορεί να φέρει αυτός ο τομέας στα χέρια των ιδιωτών και πόσο μπορεί να εξασφαλίσει ανάπτυξη της χώρας, όταν ξέρουμε τις εξελίξεις στ Βαλκάνια; Αυτά που γίνονται στο Κόσσοβο και στην ΠΓΔΜ είναι από τον ανταγωνισμό ΗΠΑ, Ρωσίας, ΕΕ, που θέλουν να προωθήσουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που εκπροσωπούν. Και, βέβαια, στην Αλεξανδρούπολη κλείσαν εργοστάσια ιδιωτών, όπως συμβαίνει σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη με το περίφημο Σύμφωνο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων - που μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε - ξαναεπιδοτούνται για να στήσουν τις επιχειρήσεις στις διπλανές χώρες, προκειμένου να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα κέρδη».

Ακόμη, ο βουλευτής του Κόμματος, καυτηρίασε την ψευτοαντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που εξελίχθηκε μέσα στη Βουλή, με αφορμή την Επερώτηση του ΚΚΕ, αλλά και τη διγλωσσία του ΣΥΝ, σημειώνοντας: «Οι πολιτικές που εφαρμόζονται είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων της ΕΕ και του ΠΟΕ» και κατέληξε: «Από αυτήν τη διαδικασία στη Βουλή θα πρέπει να βγουν πολιτικά συμπεράσματα».


ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
Στις πλάτες της λαϊκής κατανάλωσης

Εντατικοί οι ρυθμοί αύξησης στο δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης 2008

Στην υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων στηρίζεται η υλοποίηση και του φετινού προϋπολογισμού, καθώς και γενικότερα η υπερκάλυψη των στόχων για τα συνολικά έσοδα του κράτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, το μήνα Φλεβάρη του 2008 έτρεχαν με ρυθμό 15,6% και στο δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης με 11,2%, γεγονός που η πολιτική ηγεσία αποδίδει στην «αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού μηχανισμού». Η ουσία βέβαια βρίσκεται στην περαιτέρω επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων μέσω των έμμεσων και άμεσων φόρων.

Ο πήχης για φέτος ανεβαίνει ακόμη περισσότερο με τα πρόσθετα φοροεισπρακτικά μέτρα από την αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης πάνω στα καύσιμα, το ενιαίο χαράτσι στη μικρή ακίνητη περιουσία, αλλά και από την ενοποίηση των ειδικών φόρων για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Εν πολλοίς, τα μέτρα αυτά για την ώρα δεν έχουν περάσει στο κρατικό ταμείο, αλλά ήδη από τις αρχές του 2008 οι ρυθμοί ανόδου των κρατικών εσόδων εμφανίζουν εντατικούς ρυθμούς πολύ πάνω από το στόχο του προϋπολογισμού.

Ειδικότερα στο δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης 2008 τα κρατικά έσοδα διογκώθηκαν σε 8,65 δισ. ευρώ (από 7,78 δισ. ευρώ στο α΄ δίμηνο του 2007), καταγράφοντας αύξηση 11,2%.

Φοροέλεχοι σε επαγγελματίες

Πρόσθετους φοροελέγχους κυρίως για τις μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες εξαγγέλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι από αυτούς υπέβαλαν την προαιρετική δήλωση αυτοπεραίωσης που αφορούν στις δηλώσεις του 2007 (εισοδήματα 2006). Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, στο δειγματοληπτικό έλεγχο μπαίνουν οι επαγγελματίες με ΑΦΜ που λήγει στο ψηφίο 8 και με τζίρο πάνω από 120.000 ευρώ. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις, παύει να ισχύει η δήλωση περαίωσης και η Εφορία θα προχωρήσει στα περαιτέρω.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ