ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε κατάσταση συναγερμού οι ισραηλινές δυνάμεις

Μια μέρα μετά την επίθεση ενόπλου σε θρησκευτική σχολή, μοιάζει να έχει αρχίσει αντίστροφη μέτρηση για νέα ισραηλινή στρατιωτική κλιμάκωση

Από χτεσινή διαδήλωση στον Λίβανο

Associated Press

Από χτεσινή διαδήλωση στον Λίβανο
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Απόλυτο αποκλεισμό επέβαλε ο ισραηλινός στρατός στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ όλες οι μονάδες του, όπως και οι αστυνομικές δυνάμεις, έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό. Η φημολογία για εξαπόλυση νέων αιματηρών επιδρομών, κυρίως, στη Λωρίδα της Γάζας μετά την προχτεσινή πολύνεκρη επίθεση νεαρού Παλαιστινίου σε σχολείο μελέτης του Ταλμούδ, στη δυτική Ιερουσαλήμ, είναι ιδιαίτερα έντονη. Εντούτοις, η ισραηλινή ηγεσία υποστήριζε ότι θα συνεχίσει «τις διαπραγματεύσεις με τους μετριοπαθείς Παλαιστινίους που δεν υπάρχει λόγος να τιμωρηθούν, εξαιτίας μερικών εξτρεμιστών» και αρκέστηκε σε μια αεροπορική επιδρομή, τα ξημερώματα χτες, στη βόρεια Γάζα, όπου σκοτώθηκαν τρεις Παλαιστίνιοι.

Η σχολή Μερκάζ Χαράβ δεν έγινε τυχαία στόχος. Είναι θρησκευτική σχολή και ταυτόχρονα, οι περισσότεροι φοιτητές της υπηρετούν σε μάχιμες στρατιωτικές μονάδες. Θεωρείται το λίκνο του εποικιστικού κινήματος.

Ως δράστης της επίθεσης στην σχολή Μερκάζ Χαράβ, που είναι θρησκευτική σχολή όπου οι περισσότεροι φοιτητές της υπηρετούν σε μάχιμες στρατιωτικές μονάδες και θεωρείται το λίκνο του εποικιστικού κινήματος, κατονομάστηκε από τις ισραηλινές αρχές ο νεαρός Αλά αλ Ντιν Χάσεμ Αμπού Ντχάιμ, Παλαιστίνιος κάτοικος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που παλαιότερα εργαζόταν στη σχολή. Φέρεται να εισέβαλε οπλισμένος στη βιβλιοθήκη, όπου βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή, 80 μαθητές και να άνοιξε αδιακρίτως πυρ, πριν σκοτωθεί από διερχόμενο αστυνομικό εκτός υπηρεσίας.

Καταδίκες, διαφωνίες και διπλή διεκδίκηση ευθύνης

Την επίθεση καταδίκασαν ως «βάναυση» και «πλήγμα στις ειρηνευτικές προσπάθειες», οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Σουηδία, η Ρωσία κ.ά., αλλά και η ΕΕ. Ολοι αυτοί, βέβαια, τα περασμένα 24ωρα που αιματοκυλιζόταν η Γάζα είχαν αρκεστεί σε εκκλήσεις για τερματισμό της «δυσανάλογης χρήσης βίας». Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως, δεν κατέληξε σε κοινή ανακοίνωση καθώς η Λιβύη και ορισμένα άλλα μέλη που δε γνωστοποιήθηκαν επέμειναν ότι μαζί με την καταδίκη της επίθεσης θα έπρεπε να καταδικάζονται και οι ισραηλινές αιματηρές επιδρομές στη Γάζα. Η διαμεσολαβητική απόπειρα του Ρώσου προεδρεύοντος του Συμβουλίου να συμβιβάσει την κατάσταση προσθέτοντας τη φράση «θλίψη για όλα τα αθώα θύματα» δεν τελεσφόρησε και έτσι υπήρξε μόνο καταδικαστική δήλωση από τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Η Παλαιστινιακή Προεδρία καταδίκασε «κάθε επίθεση κατά αμάχων». Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της «Χαμάς» μίλησε για «φυσιολογική αντίδραση μετά τα εγκλήματα στα παλαιστινιακά εδάφη», ενώ μεταδόθηκαν εικόνες Παλαιστινίων να πανηγυρίζουν στους δρόμους της Γάζας.

Η υπόθεση περιπλέκεται ως προς το ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη. Χθες το απόγευμα, η «Χαμάς» διεκδίκησε «πλήρως την ευθύνη» χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Είχε, όμως, προηγηθεί, λίγες ώρες μετά την επίθεση, ανάληψη της ευθύνης από μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση με την επωνυμία «Ταξιαρχίες των Ελεύθερων Ανδρών της Γαλιλαίας, Ομάδα του Μάρτυρα Ιμάντ Μουχντίγια και των Μαρτύρων της Γάζας», που μεταδόθηκε αρκετές φορές από το τηλεοπτικό δίκτυο της «Χεζμπολάχ» στο Λίβανο. Στην ανακοίνωση υπογραμμιζόταν ότι η επίθεση είναι εκδίκηση και για τα τεκταινόμενα στη Γάζα αλλά και για τη δολοφονία Μουχντίγια.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μουχντίγια ήταν ανώτερος στρατιωτικός διοικητής της «Χεζμπολάχ» και δολοφονήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου στη Δαμασκό. Οι ισραηλινές αρχές εξετάζουν τη γνησιότητα και των δύο ανακοινώσεων, χωρίς να απορρίπτουν τίποτε. Αργά το βράδυ, ο λιβανικός στρατός υποστήριξε ότι δύο ισραηλινά μαχητικά πέταξαν, χθες, πάνω από την Τύρο, τη Βηρυτό και το βόρειο λιμάνι Τζούντιαχ, παραβιάζοντας το λιβανικό εναέριο χώρο. Η ισραηλινή πλευρά δεν έκανε σχόλιο.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Θρήνος και αποχώρηση Αμερικανών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τις λίμνες αίματος που άφησε πίσω της η διπλή πολύνεκρη βομβιστική επίθεση, την Πέμπτη το απόγευμα, στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της συνοικίας Καράντα, προσπαθούσαν, χτες, να εξαφανίσουν συνεργεία και κάτοικοι. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, της πρώτης έκρηξης ακολούθησε επίθεση αυτοκτονίας τη στιγμή που σωστικά συνεργεία και περίοικοι είχαν σπεύσει να βοηθήσουν τα θύματα της πρώτης. Ο απολογισμός χτες είχε φτάσει τους 68 νεκρούς, ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 120, καθιστώντας την επίθεση της Πέμπτης, την αιματηρότερη των τελευταίων εννιά μηνών.

Εξάλλου μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σημειώθηκε χτες και στην Μοσούλη, στο Βόρειο Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις αστυνομικοί και να τραυματιστούν περισσότερα από 45 άτομα, στην πλειοψηφία τους πολίτες. Οι κατοχικές αμερικανικές δυνάμεις, πάντως, επιμένουν ότι η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα έχει βελτιωθεί σημαντικά μετά τις εκτεταμένες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και την αύξηση του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων τους τελευταίους μήνες. Ετσι, άρχισε ήδη η σταδιακή αποχώρηση 20 ταξιαρχιών, που θα οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των αμερικανικών δυνάμεων σε 140.000 από περίπου 160.000 που είναι σήμερα.

Τέλος, χτες, ο Αμερικανός πρέσβης στη Βαγδάτη, Ρίαν Κρόκερ, επιβεβαίωσε τις φήμες ότι προτίθεται να αποσυρθεί στα τέλη του χρόνου από την ενεργό δράση. Ο Κρόκερ υποστήριξε ότι είναι καθαρά θέμα επιλογής, αλλά σύμφωνα με διαρροές φέρεται να διαφωνεί με τις εξαγγελίες πολλών υποψηφίων για την αμερικανική προεδρία για σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, εκτιμώντας ότι οι αποφάσεις αυτές πρέπει να ληφθούν ανάλογα με τη διαμορφωθείσα κατάσταση στην κατεχόμενη χώρα.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Επίσκεψη Ταλαμπανί

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στην Τουρκία βρίσκεται από χτες ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, για την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα, μετά και τον τερματισμό της μεγάλης χερσαίας στρατιωτικής επίθεσης, με στόχους βάσεις του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). Ως σκοπός της επίσκεψης αναφέρεται η προώθηση των πολιτικών και ενεργειακών δεσμών, και κυρίως των σχέσεων ασφαλείας με την Τουρκία, ώστε να μην απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, κάλεσε τους Κούρδους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα και να «εγκαταλείψουν την τρομοκρατία».

Στο μεταξύ χτες σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, πραγματοποιήθηκε επίθεση εναντίον αμάχων, εκ των οποίων ένας σκοτώθηκε και ένας αιχμαλωτίστηκε ως όμηρος, με τα γεγονότα να αποδίδονται σε Κούρδους αντάρτες.

ΓΕΩΡΓΙΑ - ΑΜΠΧΑΖΙΑ
Εντονες διαμαρτυρίες προς τη Ρωσία

Τους «καρπούς» της πολιτικής των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο Κόσσοβο μοιάζει να δρέπει η πιο φιλοδυτική κυβέρνηση του Καυκάσου, η κυβέρνηση της Γεωργίας, μετά την απόφαση της Ρωσίας να προχωρήσει στην άρση όλων των οικονομικών, εμπορικών, χρηματοπιστωτικών περιορισμών στις εμπορικές της σχέσεις με την Αμπχαζία, της μιας εκ των δύο περιοχών που έχουν αποσχιστεί από τη Γεωργία κι έχει κηρύξει την «ανεξαρτησία» της.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γεωργίας εξέφρασε τις έντονες διαμαρτυρίες του στη ρωσική πλευρά, αφού εκτίμησε πως αυτή η απόφαση της Ρωσίας «είναι μια απροκάλυπτη προσπάθεια επιβουλής της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, υπόθαλψης της απόσχισης και επικίνδυνης προβοκάτσιας, που κινείται στην κατεύθυνση όξυνσης της έντασης στην περιοχή της σύγκρουσης».

Από τη μεριά του το ρωσικό ΥΠΕΞ στέλνει μ' αυτόν τον τρόπο μήνυμα όχι μόνο προς την κυβέρνηση της Γεωργίας, που επιδιώκει την ένταξη στο ΝΑΤΟ (και την οποία το Κρεμλίνο κατηγορεί για «μη εποικοδομητική στάση» στην επίλυση της κρίσης με την Αμπχαζία τα τελευταία 12 χρόνια), αλλά και προς τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις των χωρών που κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου προχωρούν στην αναγνώριση της «ανεξαρτητοποίησης» του Κοσσόβου.


Ι. Π.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Προς κυβέρνηση συνασπισμού

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ενισχύονται, όπως φαίνεται, οι δυνάμεις του Κόμματος του Λαού του Πακιστάν (ΡΡΡ), του οποίου ηγούνταν η δολοφονηθείσα, Μπεναζίρ Μπούτο και του PML - N του Ναουάζ Σαρίφ, μετά και την προσχώρηση στις τάξεις τους 11 ακόμα ανεξάρτητα εκλεγμένων βουλευτών. Μετά και τα τελευταία αποτελέσματα που έδωσε η Εφορευτική Επιτροπή του Πακιστάν, οριστικοποιήθηκαν οι 331 από τις 342 θέσεις του Κοινοβουλίου. Στις 11 που εκκρεμούν θα πρέπει να εξεταστεί η νομιμότητα των υποψηφιοτήτων, λόγω διαφόρων κατηγοριών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 120 βουλευτές εκλέγει το ΡΡΡ και 90 το PML-N, που δύνανται να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, ιδιαίτερα απειλητική προς τον Πρόεδρο της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ. Ο ίδιος δήλωσε χθες ότι «θα υποστηρίξει μια μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού, εάν διατηρηθεί η ειρήνη». Συνεργασία Μουσάραφ και κοινοβουλευτικών δυνάμεων, προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση άμεσα, ζήτησε και ο αρχηγός του στρατού του Πακιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ