ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Τέχνη και Οχτωβριανή Επανάσταση

«Αν η Επανάσταση μπορεί να δώσει στην Τέχνη την ψυχή της, τότε και η Τέχνη μπορεί να γίνει η φωνή της Επανάστασης»! Αυτά τα λόγια του Α. Λουνατσάρσκι συνοδεύουν το μεγάλο και σημαντικό αφιέρωμα στην Οχτωβριανή Επανάσταση, με αφορμή τα 90 χρόνια της, που οργανώνει το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και η Πολιτιστική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ (18/3-4/4, 7μμ), στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό.

Με θέατρο, αφήγηση, μουσική και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα θα αναδειχτούν σημαίνουσες μορφές της επαναστατικής διανόησης και τέχνης: Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Μαξίμ Γκόρκι, Ιλιά Ερενμπουργκ,. Επίσης θα γίνει ένα αφιέρωμα στην τεράστια συνεισφορά της Επανάστασης στο σύγχρονο κινηματογράφο.

Αρχή γίνεται στις 18/3 με αφιέρωμα στον ποιητή της Επανάστασης, Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι. Κείμενα Δώρας Μόσχου. Σκηνοθεσία Λίλας Καφαντάρη (συμμετέχει και ως ηθοποιός). Σκηνικά Πέτρου Ζουμπουλάκη. Συμμετέχουν ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, οι μουσικοί Μίρκα Λαμπροπούλου και Παύλος Παπαναστασάτος, οι χορευτές Σοφία Μάντη και Μιχάλης Περπερίδης. Αφηγητής: Σπύρος Σαραφιανός. Μουσική επιμέλεια: Μίρκα Λαμπροπούλου. Βοηθός σκηνοθέτη - επιμέλεια οπτικού υλικού: Σήφης Στάμου. Φωτισμός: Προκόπης Δάφνος.

Ακολουθούν: 26/3: Αφιέρωμα στον Μαξίμ Γκόρκι. Κείμενα Βασιλείας Παπαρήγα. Επιμέλεια κειμένου Μαρία Κουμενάκη. Σκηνοθεσία Νίκου Ξυθάλη. 2/4: Αφιέρωμα στον ποιητή, συγγραφέα, δημοσιογράφο Ιλιά Ερενμπουργκ. Κείμενα Αννεκε Ιωαννάτου. Σκηνική επιμέλεια Κωστή Μαλκότση. 4/4: Ντοκιμαντέρ για την Επανάσταση και τον κινηματογράφο, με σενάριο - σκηνοθεσία Κώστα Σταματόπουλου.

Ασβηστη η μνήμη του

Σαν σήμερα, πριν δέκα χρόνια, η ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, το ΚΚΕ και η ελληνική λογοτεχνία έχασαν μια εξαιρετική μορφή τους. Τον Ζήση Σκάρο, του οποίου η μνήμη, η αγωνιστική προσφορά και η πλούσια, διαχρονικής αξίας, «στρατευμένη» στους αγώνες, τα δίκια και τα οράματα του λαού συγγραφική δημιουργία παραμένουν ανεξίτηλες από το χρόνο.

Με την ευκαιρία των δέκα χρόνων από το χαμό του αλησμόνητου, συντρόφου μας Ζήση Σκάρου, του ΔΣ του πολιτιστικού φορέα του Κιλκίς, «ΤΕΧΝΗ», στις 3/3 οργάνωσε βραδιά μνημόσυνης τιμής για τη ζωή και το έργο του και παράλληλα παρουσίαση του σπουδαίου, επικού, τρίτομου μυθιστορήματός του «Οι ρίζες του ποταμού». Για την εργοβιογραφία του Σκάρου μίλησε η Δέσποινα Πολυχρονίδου. Ο δάσκαλος και μέλος του ΔΣ της «Τέχνης», Δημήτρης Νατσιός, μίλησε για τις «Ρίζες του ποταμού», ενώ αποσπάσματα του μυθιστορήματος διάβασε η Γεωργία Δουλκερίδου (μέλος της θεατρικής ομάδας της «Τέχνης».


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης: Γεώργιος Καλοσγούρος «Διονύσιος Σολωμός (Πρώτη δημοσίευση - "Παναθήναια" 1902)». (Το ΜΙΕΤ για τα 150 χρόνια από το θάνατο του ποιητή εξέδωσε την ημιτελή μελέτη του Γεωργίου Καλοσγούρου, που θα συνόδευε τα μεταφρασμένα από εκείνον ιταλικά ποιήματα του Σολωμού. Ο Καλοσγούρος πέθανε στις 21/4/1902 και μετά ένα μήνα η ημιτελής μελέτη του δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Παναθήναια», και σε επόμενα τεύχη τα μεταφρασμένα ποιήματα του Σολωμού). «Το βιβλίο των βιβλίων του ΜΙΕΤ» (το μικρού σχήματος καλαίσθητο βιβλίο αποτελεί «οδηγό» των εκδόσεων του ιδρύματος, από το 2001-2006. με συνοπτικά κείμενα για το περιεχόμενό τους).

-- Εκδοτική Αθηνών: «Ελληνική Ιστορία» (ανανεωμένη έκδοση του συλλογικού τόμου, 885 σελίδων, που πρωτοεκδόθηκε το 1992, με επιστημονικούς υπεύθυνους τους πανεπιστημιακούς καθηγητές Μιχάλη Σακελλαρίου, Χρύσα Μαλτέζου, Αλέξανδρο Ι. Δεσποτόπουλο. Τα κείμενα - υπογραμμένα από 47 πανεπιστημιακούς, ερευνητές, ιστορικούς, αρχαιολόγους, φιλόλογους, συγγραφείς κ.ά. ξεκινούν από την εμφάνιση του ανθρώπου στον ελληνικό χώρο στις πρώιμες φάσεις του Ανώτερου Καινοζωικού, δηλαδή 23 εκατομμύρια χρόνια και φθάνουν στα σύγχρονα χρόνια. Περιλαμβάνονται ευρετήριο ονομάτων και πλούσια βιβλιογραφία).

-- Δ. Ν. Παπαδήμας: «Οκτώβριος 1940: Η επίθεση εναντίον της Ελλάδας (όπως την είδαν οι Ιταλοί)». (Εικονογραφημένο με φωτογραφίες και εικαστικά έργα, χάρτες και πίνακες, συλλογικό έργο, σε μετάφραση Ελένης Τουλούπη και επιμέλεια Χαράλαμπου Μπάλτα. Προλογικά οι Ιταλοί συγγραφείς χαρακτηρίζουν «παράλογο πόλεμο» την επίθεση εναντίον της Ελλάδας, «αδικαιολόγητη» και «ανούσια την αιματοχυσία» μεταξύ των δυο λαών, αλλά δε μιλούν για την ήττα της Ιταλίας και δεν καταδικάζουν την επίθεση. Οι Ιταλοί συγγραφείς βασίστηκαν μόνο σε ιταλικά ιστορικά αρχεία: Στρατού, Πολεμικού Ναυτικού, Πολεμικής Αεροπορίας. Το βιβλίο μεταφράστηκε, με μόνο σκοπό να γίνουν γνωστά αυτά τα αρχεία στο ελληνικό κοινό, όπως επισημαίνουν οι εκδόσεις).

-- Νικόλαος Καλτσάς (διευθυντής Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου): «Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» (μελέτη για την ανέγερση, την ιστορία και τα εκθέματα του μεγαλύτερου κρατικού αρχαιολογικού μουσείου μας, σε έκδοση της «Eurobank»).

-- «Τυπωθήτω»: Στέφανος Ψαραδάκος «Σαρανταήμερο» (η πρώτη συλλογή του γνωστού μουσικού με εξαιρετικά ποιήματα και ποιητικά πεζά, που αλληγορούν για τον άνθρωπο και τα οράματα για έναν καλύτερο κόσμο, τον κόσμο του ανθρώπου, τον καλόν και τον ωραίον).

-- «Μεταίχμιο»: Πατρίκ Γκιγιομάρ «Η απόλαυση του τραγικού (Η Αντιγόνη, ο Lacan και η επιθυμία του αναλυτή)» (μετάφραση Βίκη Μαλισόβα - Χατζοπούλου, εισαγωγή Δημήτρης Παπαευθυμίου. Δοκίμιο, εμπνευσμένο από σχόλιο του ψυχολόγου Λακάν στη σοφόκλεια «Αντιγόνη», που εξετάζει την τραγωδία αυτή ψυχαναλυτικά, σε σχέση και αντιδιαστολή με τις απόψεις του Φρόιντ για την τραγωδία). Το «Μεταίχμιο» εξέδωσε σε Audio book-mp3 - για πρώτη φορά στην Ελλάδα - το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Πέτρου Τατσόπουλου «Η καλοσύνη των ξένων» και το νέο βιβλίο του Μάνου Ελευθερίου «Η μελαγχολία της πατρίδας μετά τις ειδήσεις των οκτώ», με ηχογραφημένους τους συγγραφείς να διαβάζουν ολόκληρα τα βιβλία τους.

-- «Οδός Πανός»: Βαλεντίνη Ποταμιάνου «Ποιήματα ομόφυλα» (εικονογραφημένη ποιητική συλλογή). Το ομώνυμο λογοτεχνικό περιοδικό αφιερώνει το τεύχος 139 - το πρώτο του 2008 - στον διάσημο, αυτόχειρα Ιάπωνα δραματουργό και πεζογράφο Γιούκιο Μισίμα.

-- «Αρχιπέλαγος»: Αντριάν Φου - Μπέρμαν «Εναλλακτική Ιατρική (Ποιες μέθοδοι είναι αποτελεσματικές)» (μετάφραση Βεατρίκη Κάντζολα - Σαμπατάκου, επιμέλεια Ειρήνη Κωνσταντίνου, ιατρικό βιβλίο).

- «Ιωλκός»: Νάιαλ Φέργκιουσον «Ο πόλεμος στον κόσμο (Ο αιώνας του μίσους 1901-2000)» (μετάφραση Σωτήρης Αγάπιος, επιμέλεια στρατιωτικής ιστορίας - ορολογίας Δημήτρης Σταυρόπουλος, επιμέλεια έκδοσης Κώστας Κοκκορόγιαννης. Δίτομο έργο για τους δύο παγκόσμιους πολέμους και εκατοντάδες άλλες μικρότερες περιφερειακές συγκρούσεις και εμφύλιες διαμάχες σ' όλο τον κόσμο, στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας καταδεικνύει ότι η τεράστια πνευματική, τεχνολογική, οικονομική και κοινωνική πρόοδος του 20ού αιώνα χρησιμοποιήθηκε για τη «βιομηχανοποίηση» γενοκτονιών και τη διάλυση κρατών, πραγματικότητα που «κληροδοτήθηκε» και συνεχίζεται στον 21ο αιώνα). Λόρδος Ράσελ του Λίβερπουλ «Η μάστιγα του ναζισμού (τα εγκλήματα πολέμου του Γ` Ράιχ 1939-1943)» (μετάφραση Γεωργία Δημητροπούλου, επιμέλεια στρατιωτικής ιστορίας - πρόλογος Δημήτρης Σταυρόπουλος. Ιστορικό βιβλίο). Φλορίν Μαρινέσκου «Οι Ρουμάνοι (Ιστορία και πολιτισμός)» (ιστορικο-πολιτιστική μελέτη της ερευνήτριας στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών). Τόμας Ε. Ρικς «Fiasco (ο αμερικανικός πόλεμος στο Ιράκ)» (μετάφραση Αδωνις Σάμψων, ιστορικο-πολιτική μελέτη).

ΥΠΠΟ - ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ
Αποσιωπά την κλοπή των ναζί

Στα αζήτητα αφήνει το ελληνικό κράτος τις αρχαιότητες που έκλεψαν οι ναζί στην κατοχή, όπως προκύπτει με την αποσιώπηση αυτού του σοβαρού ζητήματος από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, Μιχ. Λιάπη, και του Γερμανού υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για πολιτιστικά θέματα, Μπερντ Νόιμαν, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Ο Μιχ. Λιάπης είπε ότι «οι σχέσεις Ελλάδας - Γερμανίας είναι παραδοσιακά άριστες (...) Ειδικά, στον τομέα του πολιτισμού, με συνεργασία διαχρονική και μοναδική, θα έλεγα»(!) και προανήγγειλε πολιτιστικές συνεργασίες. Ο δε Νόιμαν, που «εξεπλάγην θετικά από τη συνάντηση» με τον Ελληνα υπουργό, δήλωσε: «Επιθυμούμε να μιλούμε για συγκεκριμένα πράγματα και να αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες δράσεις».

Δικαίως ο Γερμανός αξιωματούχος ευχαριστήθηκε, αφού η ΕΕ, ουσιαστικά, νομιμοποίησε την κλοπή, απαντώντας στην Ερώτηση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Διαμάντως Μανωλάκου (Δεκέμβρης 2005), η οποία ρωτούσε την Επιτροπή αν θα «πάρει μέτρα για την εξακρίβωση και καταγραφή των αρχαιοτήτων που εκλάπησαν από τις κατοχικές αρχές στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στην Ελλάδα, για την ανεύρεση των σημερινών κατόχων τους και για την επιστροφή τους». Κατήγγειλε «τις κλοπές αρχαιοτήτων από τις κατοχικές αρχές, ζήτημα που αναδείχτηκε από το 1945, με σχετική έκθεση των αρχαιολόγων του ελληνικού υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων». Η Επιτροπή απάντησε ότι η Συνθήκη της ΕΕ «δεν προδικάζει το καθεστώς της ιδιοκτησίας στα κράτη - μέλη», ενώ τα σχετικά άρθρα της «δεν καλύπτουν το θέμα της νόμιμης ιδιοκτησίας των αγαθών»! Φαίνεται, όμως, πως και η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με αυτή την απάντηση...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ