ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προετοιμάζεται η συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ξεκίνησαν οι επαφές για τη διευθέτηση της συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που τοποθετείται μεταξύ 17 και 24 Μάρτη, και του ανοίγματος του οδοφράγματος της οδού Λήδρας, που βρίσκεται στο κέντρο της Λευκωσίας. Ο επίτροπος Προεδρίας, Γιώργος Ιακώβου, άρχισε κύκλο επαφών δηλώνοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ.

Από την πλευρά του ο Μ. Ταλάτ δήλωσε ετοιμότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς για το άνοιγμα της Λήδρας. Παράλληλα, σε κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων ιδιοκτητών εμπορικών καταστημάτων αναφέρεται ότι η «διάνοιξη της οδού Λήδρας θα βοηθήσει στην εμπορική αναζωογόνηση της ευρύτερης εντός των τειχών περιοχής της Λευκωσίας και θα αποτελέσει ακόμη μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων καταστηματαρχών, εμπόρων και βιοτεχνών», με απώτερο στόχο την επανένωση της Κύπρου.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επανέλαβε ωστόσο ότι «εμείς δε συζητούμε για το "σχέδιο Ανάν", όπως δε συζητεί το Συμβούλιο Ασφαλείας, ούτε κανένας διεθνής οργανισμός που ενδιαφέρεται για το Κυπριακό και αναμένω και από τον κ. Ταλάτ να τιμήσει την υπογραφή του κάτω από τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου».

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους από την πλευρά του κράτησε χαμηλούς τόνους, αποφεύγοντας τις προηγούμενες δηλώσεις του για επαναφορά του «σχεδίου Ανάν», αφήνοντας όμως να διαρρεύσει έντονη δυσαρέσκεια της τουρκικής πλευράς για τις απορριπτικές θέσεις του νέου Προέδρου σχετικά με το σχέδιο, η οποία θα συνεχίσει να το επικαλείται.

Στο μεταξύ μήνυμα προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την ανάγκη διατήρησης του «εξαιρετικού επιπέδου σχέσεων» Λευκωσίας - Δαμασκού, απέστειλε χτες ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασάντ, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχές του για επιτυχία στο νέο έργο που ανέλαβε, καθώς και για συνεργασία όσον αφορά τα προβλήματα της περιοχής.

Το μήνυμα μεταφέρθηκε στον Δ. Χριστόφια, από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, Φαϊσάλ Μέκνταντ, ο οποίος αναφερόμενος στα παράνομα δρομολόγια μεταξύ του κλειστού λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου με τη Λατάκεια, εξέφρασε την πεποίθηση πως «υπάρχουν λύσεις για όλα», προσθέτοντας πως «ελπίζουμε ότι όχι μόνο αυτό αλλά και άλλα ζητήματα δε θα διαταράξουν το πνεύμα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών».

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Δυναμικές πικετοφορίες για τα Βαλκάνια

Σε πικετοφορία - λαμπαδηδρομία για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στο νέο κύκλο επιθέσεων και κινδύνων που περνάνε τα Βαλκάνια από τις ΗΠΑ και την ΕΕ προχώρησε χθες το βράδυ πλήθος κόσμου στην Καλαμάτα, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

Η πικετοφορία ξεκίνησε από την πλατεία της 23ης Μάρτη, διέσχισε κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στην κεντρική πλατεία. Κατά τη διαδρομή «στήθηκε» ένα ιδιότυπο σκετς, στο οποίο οι πρωταγωνιστές του είχαν μεταμφιεστεί σε Μπους, ΕΕ, Καραμανλή και Παπανδρέου. Οι δύο τελευταίοι, δεμένοι πισθάγκωνα από τους ιμπεριαλιστές, έκαναν συνεχώς υποκλίσεις προς το μέρος τους, ζητώντας για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου κομμάτι από τα Βαλκάνια.

Στη συγκέντρωση που ακολούθησε η Σοφία Γουλή, μέλος της ΚΝΕ, απήγγειλε το ποίημα του Μπρεχτ «Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου» και στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Αντώνης Κατσάς, μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Καλαμάτας, ο οποίος επισήμανε: «Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και οι πρωτοβουλίες Νίμιτς, που υπαγορεύονται πιο ειδικά από τις ΗΠΑ, εντάσσονται στο σφοδρό ανταγωνισμό που εξελίσσεται ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία) για τα ενεργειακά ζητήματα, με αιχμή τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς πετρελαίου - φυσικού αερίου, αλλά και τη διαμάχη για την κατάκτηση μεγαλύτερων μεριδίων στις αγορές».

Καταλήγοντας, τόνισε πως για να μην περάσουν καινούρια βάσανα οι λαοί των Βαλκανίων και ο ελληνικός λαός θα πρέπει μέσα από την καθημερινή ένταση της δράσης να αγωνιστούν για να μην περάσουν τα σχέδια αυτά που ουσιαστικά ανάβουν το φιτίλι του πολέμου.

Στη Μυτιλήνη

Πικετοφορία με μαζική συμμετοχή κόσμου για τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια πραγματοποίησε, προχτές το βράδυ, στη Μυτιλήνη η Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ. Η πικετοφορία ξεκίνησε από την πλατεία Σαπφούς και μπήκε στην παλιά αγορά από το ύψος της Μητρόπολης. Στη διάρκειά της, οι συμμετέχοντες βροντοφώναξαν «Εξω οι ιμπεριαλιστές απ' τα Βαλκάνια, να μην αναγνωριστεί η απόσχιση του Κοσσόβου, καμιά αλλαγή συνόρων» κ.ά. Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η παρουσία των νεολαίων που δε σταμάτησαν να διαδηλώνουν, με τα συνθήματα αλλά και με πικέτες που έφεραν, διάφορα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, όπως: «Ευρώπη και ΝΑΤΟ, πολέμου συνδικάτο», «Ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί», «Εξω απ' τα Βαλκάνια οι ιμπεριαλιστές», «Κανένας φαντάρος έξω απ' την Ελλάδα», «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά» κ.ά.

Οταν η πορεία έφτασε στο κέντρο της αγοράς, σταμάτησε όπου και έγινε ομιλία από τον Ηρακλή Κουντουρέλλη, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ.

Εχει λάκκο η φάβα

Αναμφισβήτητα, το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής υφίσταται φθορά. Σαφώς και δυσκολεύεται να προχωρήσει με τους ρυθμούς που θα ήθελε για την επιβολή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Ομως, εξακολουθεί να λειτουργεί. Εξακολουθεί να παίρνει μέτρα τέτοια που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κυρίαρχης τάξης. Το αντιασφαλιστικό τερατούργημα, που μόλις προχτές παρουσιάστηκε, το αποδεικνύει και δεν είναι το μόνο.

Συνεπώς, δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε και να συμμεριστούμε τη χαρά του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα πως το πολιτικό σκηνικό έχει σχεδόν ανατραπεί! «Υπάρχει αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού κ. Τσίπρα;», ερωτήθηκε χτες στο πλαίσιο συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας» και απάντησε: «Νομίζω ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να κρυφτεί. Είναι κάτι που το διαπιστώνουν όλοι οι πολίτες πια. Υπάρχει σχεδόν ανατροπή του πολιτικού σκηνικού».

Τόσο πολύ αρέσουν στην Κουμουνδούρου οι δημοσκοπήσεις, φαίνεται, που αποφάσισαν να εγκατασταθούν στον «εικονικό» τους κόσμο. Ο Αλ. Τσίπρας αιτιολόγησε τον παραπάνω ισχυρισμό του επικαλούμενος ακριβώς τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που δείχνουν λαϊκή δυσαρέσκεια, απαξίωση των δύο μεγάλων κομμάτων και άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι λίγο παρακάτω παραδέχτηκε πως τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν είναι εκλογικά αποτελέσματα.

Αν πράγματι συντελέστηκε τέτοια ανατροπή, κανένα λόγο δεν έχει ο λαός να ανησυχεί, ούτε πολύ περισσότερο να αγωνίζεται. Αρκεί όποτε στηθούν ξανά κάλπες να προσέλθει για να την επικυρώσει και με την ψήφο του. Λίγο υπομονή, λοιπόν. Εκεί κατατείνουν τέτοιες τοποθετήσεις σαν του Αλ. Τσίπρα. Αναρωτιόμαστε, όμως, ακόμα κι αν έτσι γίνουν τα πράγματα, τι θα συμβεί τότε; Θα αποσυρθούν τ' αντιασφαλιστικά νομοσχέδια; Θα μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και θ' αυξηθούν οι συντάξεις; Θα αυξηθεί το λαϊκό εισόδημα; Θα εξασφαλιστεί δουλειά σε όλους με πλήρη δικαιώματα; Θα υπάρξει δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με σύγχρονες υπηρεσίες για όλους; Δημόσια δωρεάν Παιδεία;

Αν κάποιος σκεφτεί ότι «κάποιο λάκκο έχει η φάβα», σωστά θα σκεφτεί. Οι ριζικές ανατροπές, αυτές που μπορούν πράγματι να αλλάξουν τη ζωή του εργατόκοσμου, δεν προαναγγέλλονται απ' τις δημοσκοπήσεις. Και η κάλπη μπορεί μόνο να βγάλει έναν ευνοϊκότερο συσχετισμό δύναμης στο βαθμό που αποδυναμώσει περαιτέρω τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Και δεν ενισχύσει δυνάμεις όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που φιλοδοξούν να καλύψουν το κενό που θα προκληθεί.

Ναι, ανατροπή πρέπει να είναι η απάντηση της εργατικής τάξης και των φύσει συμμάχων της, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ανατροπή όχι στον κυβερνητικό θώκο με σημαία τις δημοσκοπήσεις, αλλά στην οικονομία και στην εξουσία με σημαία τα ταξικά τους συμφέροντα. Αυτά που από καιρό προστάζουν ξεσηκωμό.


Β. Ν.

Λαχειοφόρος αγορά της ΕΕΔΥΕ

Λαχειοφόρο αγορά πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ το τρίμηνο Μάρτης - Απρίλης - Μάης για να στηρίξει τις πολύμορφες δραστηριότητές της στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας Ειρήνης 2008. Θα κληρωθεί ένα αυτοκίνητο Volkswagen FOX 1.200 κυβικά. Η τιμή κάθε λαχνού είναι 5 ευρώ. Η κλήρωση θα γίνει στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ παρουσία συμβολαιογράφου την Τετάρτη 25 Ιούνη (Θεμιστοκλέους 48, Αθήνα τηλ. 210-3844853,4). Λαχνοί διατίθενται από όλες τις Επιτροπές Ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ