ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στέργιος Λεβέντης
Στέργιος Λεβέντης
Φωτ.2

Συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ, μέλος του ΚΚΕ. Δήμαρχος Σιδηρόκαστρου Σερρών, μετά την Απελευθέρωση, για την αντιστασιακή δράση του κυνηγήθηκε, πιάστηκε, φυλακίστηκε, εξορίστηκε. Συμμετείχε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις με το ψηφοδέλτιο που υποστήριζε η προδικτατορική ΕΔΑ στο Νομό Σερρών.

Εφυγε από τη ζωή πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ, του μαρξισμού-λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού.

Συμπληρώθηκαν επίσης 10 χρόνια από το θάνατο της συζύγου του ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, η οποία με αισιοδοξία και θάρρος αντιμετώπιζε τις δυσκολίες της ζωής.

Στη μνήμη τους και για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ προσφέρουμε 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Παύλου» Θεσσαλονίκης.

Τα παιδιά τους: Θωμάς, Νίκος, Ναούμ, Κώστας

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΟΛΙΑ, μέλους του ΚΚΕ, ο εξάδελφός του Βαγγέλης Καλύβας προσφέρει στη ΝΕ Τρικάλων 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και φίλου ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΥ, από τα παλαιά μέλη του ΚΚΕ, ο οποίος για τη δράση και τις προοδευτικές ιδέες του πέρασε πολλά χρόνια στις φυλακές και τα στρατόπεδα εξορίας, καταδικάστηκε σε θάνατο επανειλημμένα και τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στο «Ριζοσπάστη» προσφέρουν στην εφημερίδα του η Καίτη Φειδάκη 50 ευρώ και η Ευανθία Αγγουράκη 30 ευρώ.

Κυριακή Λεβέντη
Κυριακή Λεβέντη
* * *

φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΙΩΑΝΝΗ ΓΚΑΝΤΗ, από την Ποντοκώμη Κοζάνης, το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ αντί για στεφάνι στον τάφο του, προσφέρει 30 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟ Κοζάνης.

** *

Τιμώντας τη μνήμη των πρωτοπόρων αγωνιστών, μελών του ΚΚΕ από τον Ασπρόπυργο, οι οποίοι αφιέρωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, σε δύσκολες και επικίνδυνες εποχές, οι οποίοι αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της πατρίδας και ενάντια στις ιμπεριαλιστές επεμβάσεις, για εθνική ανεξαρτησία: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΣΙΔΕΡΗ και ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΙΓΚΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΙΑΚΟΥ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΙΟΣΗ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΥΡΑΚΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ και ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΜΠΟΛΗ (Καλύβα), ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΤΣΕΒΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΛΗ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Παύλου ΤΣΙΓΚΟΥ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΣΙΓΚΟΥ (Μπουράτση), ΙΩΑΝΝΗ ΝΟΔΑΡΑ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ, ΣΠΥΡΟΥ ΒΕΡΟΥΣΗ, ΙΩΑΝΝΗ και ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΣΕΒΑ, ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΥΡΑ (Νικολάκη) και ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΔΑΡΑ ο Αναστάσης Τσοκάνης, πρόεδρος Οικοδόμων Ασπρόπυργου, προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται 9 χρόνια από το θάνατο του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ, ο οποίος πέθανε στις 19 Μάρτη 1999. Γεννήθηκε το 1919 στην Κωνσταντινούπολη. Το 1942 οργανώθηκε στο ΚΚΕ και εντάχθηκε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Μετά την Απελευθέρωση ανέπτυξε σημαντική δράση στο συνδικαλιστικό κίνημα του Νομού Πέλλας. Βοήθησε στην αναδιοργάνωση του Εργατικού Κέντρου Εδεσσας και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Νομού Πέλλας. Αγωνίστηκε επίσης από τις γραμμές της ΕΣΑΚ Υποδηματοποιών και ως μέλος του σωματείου συνταξιούχων.

Χρήστος Μπόμπος
Χρήστος Μπόμπος
Πέθανε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η κόρη του Μαρία προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανάληψης Θεσσαλονίκης, 50 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου και αξέχαστου συζύγου και πατέρα ΦΩΤΗ ΙΩΣΗΦΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος πέθανε στην Τασκένδη πολιτικός πρόσφυγας στις 11 Φλεβάρη 1970, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παιδείας Πιερίας, 100 ευρώ.

Η σύζυγος: Κλεονίκη Ιωσηφίδου

Τα παιδιά: Νίκος, Θεόδωρος, Μαρία

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΕΛΟΥΚΙΔΗ, ο οποίος πέθανε στις 23 Απρίλη 1983, πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

Η σύζυγος: Νίκη Φελουκίδου

Τα παιδιά: Νίκος, Τζένη, Δήμος

Ο εγγονός: Βερβέρης

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο του ΜΙΧΑΛΗ ΝΟΜΙΚΟΥ, μέλους του ΚΚΕ και αντί για μνημόσυνο, η γυναίκα του Φωφώ Νομικού πρόσφερε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγίου Φανουρίου» Θεσσαλονίκης.

* * *

Φωτ.

Πρόσφατα έφυγε από τη ζωή ο συγχωριανός μας εξάδελφος και φίλος ΧΡΗΣΤΟΣ Παναγιώτη ΖΙΩΓΑΣ. Γεννήθηκε στο Αρδάνι Τρικάλων από γονείς αγρότες. Εφηβος έφυγε από το χωριό και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Εργάστηκε σκληρά στις οικοδομές, μεγάλωσε και σπούδασε τα δυο παιδιά του.

Κώστας Μαστοράκης
Κώστας Μαστοράκης
Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του οι συγχωριανοί του Θανάσης Βράκας, Βασίλης Βράντζας, Κώστας Καλέας, Γιώργος, Ναπολέων και Σπύρος Μπορμπότης, Θανάσης Πάνταινας, Κώστας Παπαγεωργίου, Σπύρος Παπαστεργιάδης και Αλέκος Σακελλαρίου πρόσφεραν στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

* * *

Φωτ.2

Η ΕΥΘΥΜΙΑ (Καίτη) Πρόδρομου ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 18 Φλεβάρη 2008, γεννήθηκε στο χωριό Δροσερό Πτολεμαΐδας το 1923. ΕΠΟΝίτισσα στην Κατοχή, ήταν σύνδεσμος με τους αντάρτες. Στις 12 Μάρτη 1949 εντάχθηκε στον ΔΣΕ. Ελαβε μέρος σε μάχες στο Γράμμο, στο Βίτσι και στη Φλώρινα.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη από το φθινόπωρο του 1949, εργαζόταν ως μοδίστρα και το βράδυ παρακολουθούσε μαθήματα. Το 1952 παντρεύτηκε τον αγωνιστή Αλέκο Λιακόπουλο, καπετάνιο του ΕΛΑΣ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Απέκτησαν δύο κόρες.

Το 1955 εγκαταστάθηκαν στη Ρουμανία. Η Ευθυμία Λιακοπούλου ήταν μέλος του ΚΚΕ, του Συλλόγου των πολιτικών προσφύγων, μέλος της ΠΕΑΕΑ (1941-'44) και της Διεθνούς Οργάνωσης Αντιστασιακών. Μαζί με τον σύντροφό της αφιέρωσαν τη ζωή τους στο έργο του ΚΚΕ. Ο Αλέκος Λιακόπουλος πέθανε στο Βουκουρέστι το 1976. Η Ευθυμία Λιακοπούλου επαναπατρίστηκε το 1983. Εμεινε πιστή στο ΚΚΕ και στο σοσιαλισμό. Ηταν δυνατή γυναίκα, αγωνίστρια, τρυφερή μάνα και γιαγιά.

Στη μνήμη της Ευθυμίας και του Αλέκου Λιακόπουλου προσφέρουμε 100 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Οι κόρες τους: Ρούλα και Λίτσα

* * *

Φωτ.

Στη ΦΡΟΣΩ ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: «Λείπεις» από κοντά μας, αγαπημένη μας Φρόσω, πάνω από ένα χρόνο. Αγαπητή σε όλους, με θαυμάσιο χαρακτήρα και προ πάντων πιστή στα ιδανικά του σοσιαλισμού, ζυμωμένη από τα παιδικά χρόνια σου στον αγώνα, «έφυγες» νωρίς.

Δαμιανός Δαμιανίδης
Δαμιανός Δαμιανίδης
Στη μνήμη σου προσφέρουμε 50 ευρώ στην ΚΟΒ Συκεών Θεσσαλονίκης.

Οι γονείς: Θανάσης και Ελένη Βουλγαρόπουλου

* * *

Φωτ.

Ο αξέχαστος φίλος μας ΜΑΚΗΣ ΚΟΡΔΟΣΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το Αγρίνιο, υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, αταλάντευτος κομμουνιστής, υπέροχος άνθρωπος με θεωρητική μαρξιστική κατάρτιση, εξαίρετος συζητητής, ήρεμος και πολύ αγαπητός.

Αντί για λουλούδια στο νωπό τάφο του, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, στο Κόμμα μας, ο Γιώργος Μπακοβασίλης 120 ευρώ και ο Αλέκος Τσίρακας από το Ηράκλειο Κρήτης 50 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 25 του περασμένου Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης - ΕΑΜ-ΕΛΑΣ - και μαχητή του ΔΣΕ ΔΑΜΙΑΝΟΥ Φ. ΔΑΜΙΑΝΙΔΗ από τη Μεγάλη Στέρνα Κιλκίς, μέλους του ΚΚΕ από το 1943, ο οποίος πέθανε το 1973 πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία.

Στη μνήμη του ο γιος του Φώτης και η οικογένειά του προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟΒ Ωραιόκαστρου.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών από το Λιτόχωρο, οι οποίοι έπεσαν στα πεδία των μαχών, ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές και ιδιαίτερα στη μνήμη των ΖΑΧΑΡΙΑ ΚΑΡΑΚΙΤΣΙΟΥ (καπετάν Παύλου), ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΣΤΙΝΟΥ και ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΝΙΚΑ που σκοτώθηκαν πολεμώντας ενάντια στους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους οι οποίοι επέδραμαν στο Λιτόχωρο, έκαψαν και λήστεψαν όλο το νομό, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λιτόχωρου.

Θεόδωρος Κόλλιας
Θεόδωρος Κόλλιας
Νίκος Κουκουτάτσιος

* * *

Φωτ. 2

Η ΤΑΣΑ Κωνσταντίνου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ γεννήθηκε στο Γερακαριό Κιλκίς το 1926. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια. Στην Κατοχή όλη η οικογένεια εντάχθηκε στο απελευθερωτικό κίνημα, ενώ η Τάσα ήταν στέλεχος της ΕΠΟΝ. Το 1947 επέστρεψε από την Ικαρία, όπου ήταν εξόριστη και κατέφυγε στο ΔΣΕ.

Σκοτώθηκε στο Γράμμο το 1949, στην προσπάθειά της να σώσει τραυματία συναγωνιστή της.

Η ΟΛΓΑ Γεωργίου ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ γεννήθηκε και αυτή στο Γερακαριό το 1931. Στα 15 χρόνια της κατατάχτηκε στο ΔΣΕ.

Σκοτώθηκε το 1949.

Στην αθάνατη μνήμη των δυο ηρωίδων, οι οποίες έδωσαν τα ανθισμένα νιάτα τους στον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, η συγχωριανή τους Παρέσα Κοτσαλίδου πρόσφερε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Κιλκίς.

* * *

Φωτ.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΗΤΣΕΑΣ, στέλεχος του ΚΚΕ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 21 Φλεβάρη 2008, για τη δράση και τις προοδευτικές ιδέες του πέρασε 16 χρόνια στις φυλακές, στα στρατόπεδα εξορίας και πέθανε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού, για τα οποία αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας: Οι σύντροφοί του της ΚΟΒ της οποίας ήταν μέλος 300 ευρώ, ο αντιστασιακός Τάσος Πάνου 40 ευρώ και ο Πέτρος Τικτόπουλος 30 ευρώ, στη μνήμη του πατέρα του φίλου του Τάσου.

* * *

Φωτ.2

Στις 10 Φλεβάρη 2008 έφυγε για το ταξίδι χωρίς επιστροφή η αγαπημένη μητέρα μας ΠΑΡΘΕΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ, από το Δροσάτο Κιλκίς, η οποία πιάστηκε και εξορίστηκε, επειδή ο πατέρας μας, ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ, ήταν αντάρτης στο βουνό. Παρά τις ταλαιπωρίες, η μητέρα μας άντεξε με υπομονή τα χρόνια της εξορίας της, δε λύγισε για να μην προσβάλει τον πατέρα μας.

Ολγα Βασιλειάδου
Ολγα Βασιλειάδου
Ο πατέρας μας πέθανε στις 21 Νοέμβρη 1989, πάντα πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Δήμου Δοϊράνης Κιλκίς, 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο Παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ.

Ο γιος τους: Τάκης

Η νύφη τους: Πασχαλίτσα

Η εγγονή τους: Παρθένα

* * *

Σήμερα, 16 Μάρτη, συμπληρώνονται 14 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή ΙΩΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΕΑ, μέλους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η συντρόφισσά του στη ζωή και στον αγώνα και τα παιδιά του προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ηρακλείου.

* * *

Φωτ. 2

Ο πατέρας μου ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΛΜΕΤΙΔΗΣ, από το Μεταλλικό Κιλκίς, στέλεχος του ΚΚΕ και γραμματέας της ΟΚΝΕ στην περιοχή Κιλκίς, έλαβε μέρος ως αντιπρόσωπος στο Α΄ Συνέδριο των Επιτροπών Ειρήνης στις αρχές Αυγούστου 1936.

Πέθανε το 1940.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη της μητέρας μου ΠΟΛΥΞΕΝΗΣ και του δεύτερου πατέρα μου ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΠΟΥΖΙΔΗ, προσφέρω στο ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που αγωνίζεται, 80 ευρώ. Προσφέρω επίσης άλλα 20 ευρώ στη μνήμη της αδελφής μου ΑΝΘΟΥΛΑΣ ΑΛΜΕΤΙΔΟΥ από το Μεταλλικό.

Φένια Αλμετίδου

* * *

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΗΤΙΔΗΣ, μέλος της ΚΟΒ Ανάληψης Θεσσαλονίκης, γεννήθηκε το 1927 στην Ασβεστόπετρα Πτολεμαΐδας. Εφηβος εντάχθηκε στο ΔΣΕ και έμεινε πιστός στα ιδανικά του ως το θάνατό του στις 11 Αυγούστου 2005.

Τάσα Κωνσταντινίδου
Τάσα Κωνσταντινίδου
Στην Κατοχή ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και στον Εμφύλιο μαχητής του ΔΣΕ. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη ως το 1978, που επαναπατρίστηκε και εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Στη μνήμη του τα παιδιά του Βασίλης Νικητίδης και Φωστήρα Νικητίδου, με τις οικογένειές τους, προσφέρουν 40 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

To Παράρτημα Ληξουρίου της ΠΕΑΕΑ σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον γιατρό Κωνσταντίνο Λουκέρη, ο οποίος έκανε δώρο ένα χρονιάτικο ενοίκιο, 1.700 ευρώ, των Γραφείων του Παραρτήματος, προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 100 ευρώ, στη μνήμη του πατέρα του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΛΟΥΚΕΡΗ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος: Κωνσταντίνος Κυριακάτος

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΘΕΟΔΩΡΟΥ Κ. ΚΟΛΛΙΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Μακρονησιώτη και αταλάντευτου οπαδού του ΚΚΕ, από τη Δάφνη Καλαβρύτων, ο οποίος έζησε στο Περιστέρι και στον Υμηττό και για τη γιορτή του, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Υπ. Γεωργίας της ΚΟΑ, 100 ευρώ στο ΚΚΕ, στο κόμμα που στήριξε με όλες τις δυνάμεις του και 100 ευρώ στο Παράρτημα Υμηττού της ΠΕΑΕΑ.

Η γυναίκα του: Πηνελόπη

Η οικογένεια του γιου του Λευτέρη


Γιώργος Φελουκίδης
Γιώργος Φελουκίδης

Φώτης Ιωσηφίδης
Φώτης Ιωσηφίδης

Στέφανος Τόλιας
Στέφανος Τόλιας

Φρόσω Βουλγαροπούλου
Φρόσω Βουλγαροπούλου

Ιωάννης Γκαντής
Ιωάννης Γκαντής

Χρήστος Μητσέας
Χρήστος Μητσέας


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ