ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάρτη 2008
Σελ. /32
Φέρενς Γκιουρσάνι

Σημαντικές είναι οι διεργασίες που γίνονται αυτό τον καιρό στην ουγγρική κοινωνία. Η απόρριψη - μέσω δεσμευτικού δημοψηφίσματος - από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ούγγρων, 80% - των προωθούμενων αντιδραστικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης του Φέρενς Γκιουρσάνι, είναι σημαντικό ζήτημα. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αφορούσαν μεταξύ άλλων αμοιβές για γιατρούς και νοσήλια σε νοσοκομεία καθώς και δίδακτρα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα κολέγια από το Σεπτέμβρη του 2008.

Επίσης, η αθώωση από δικαστήριο της χώρας όλων των μελών του Προεδρείου του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος από την κατηγορία για «λίβελο κατά του δημοσίου», αφού προηγουμένως είχαν καταδικαστεί σε δύο χρόνια φυλάκισης με αναστολή, επειδή αρνήθηκαν να ανακαλέσουν, όπως τους ζητήθηκε, τη δημόσια διαμαρτυρία τους σχετικά με την αυθαίρετη δικαστική απόφαση του 2005 που ακύρωνε αποφάσεις του 21ου Συνεδρίου και αφορούσαν την άρνηση του Κόμματος να υποταχθεί στις επιλογές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Η αθώωση των κομμουνιστών μπορεί να χαρακτηριστεί πλήγμα στην προωθούμενη αντικομμουνιστική εκστρατεία, που συνεχίζεται και στην Ουγγαρία. Οσο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δείχνει τη συνολική δυσαρέσκεια του ουγγρικού λαού ενάντια στις επιλογές της πολιτικής της άρχουσας τάξης, αλλά και τις συνέπειες της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.


Κ.Χ.

ΒΙΒΛΙΟ
Πικρό αντίδωρο

«Πόσες και πόσες νύχτες δεν ξεκινούσε μέσα στο κρύο και τις βροχές για να δει κρυφά ασθενείς που είχαν προσβληθεί από το βάκιλο του Κοχ; Ερχονταν οι συγγενείς τους και τους χτυπούσαν την πόρτα, όταν κοιμούνταν όλοι και το βουνό ήταν βυθισμένο στο σκότος και τη σιωπή. "Ελα μαζί μας γιατρέ, είναι ανάγκη" έλεγαν κι αυτός δεν έφερνε καμιά αντίρρηση για τις μεσονύκτιες επισκέψεις...». Ενα μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα στο Πήλιο, το Βόλο και την Αθήνα και παρουσιάζει την περιπετειώδη ζωή ενός ιδεαλιστή γιατρού. Γεμάτος αγάπη για τους συνανθρώπους του ο βασικός ήρωας του έργου Τίμος Παπαστάθης ανταμείβεται από αυτούς με θλίψεις και απογοητεύσεις, ενώ με το ίδιο νόμισμα τον πληρώνει και η γυναίκα που αγάπησε. Ενα πραγματικό «Πικρό αντίδωρο» που του δίνουν οι άνθρωποι που αγάπησε, ευεργέτησε και αφιέρωσε τη ζωή του. Το μυθιστόρημα βασίζεται στη ζωή και το έργο του Πηλιορείτη γιατρού Γ. Καραμάνη που υπήρξε εξαιρετικός επιστήμονας και ξεχωριστός άνθρωπος. Φυσικά, δεν αποτελεί βιογραφία του Γ. Καραμάνη ή των άλλων βασικών ηρώων του. Είναι καθαρά μυθιστόρημα γι' αυτό και περιέχει πολλά στοιχεία μυθοπλασίας μαζί με τα πραγματικά που εξιστορεί. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Το νέο πρόσωπο της επιστήμης...

Μετά τα «talent show» για επίδοξους τραγουδιστές, media persones κλπ., τώρα talent show και για νέους επιστήμονες! Η πρόσκληση για συμμετοχή στο διαγωνισμό μιλάει μόνη της: «Εχεις ταλέντο; Εχεις τρία λεπτά για να το αποδείξεις! Ανοιξε τη δική σου αυλαία... και γίνε το επόμενο "αστέρι" της επικοινωνίας της επιστήμης στην Ελλάδα»!

Το διαγωνισμό διοργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνών στο ACS (του οποίου η διαχείριση ανήκει στο Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «Αμερικανο - Ελληνικό Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου» και χορηγοί για το φετινό του πρόγραμμά είναι επιχειρηματικοί κολοσσοί). Βραβεύονται οι καλύτεροι «πλασιέ» επιστημονικών θεμάτων, που παρουσιάζοντας ένα επιστημονικό θέμα μέσα σε τρία λεπτά και χωρίς τη βοήθεια εποπτικών μέσων, θα ξεχωρίσουν με βάση «το περιεχόμενο, τη σαφήνεια και τη χαρισματικότητα» καθώς «το κοινό θα πρέπει όχι μόνο να μάθει κάτι αλλά και να εμπνευστεί από το πνεύμα της επιστήμης»... Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας...

Ο «διαγωνισμός ταλέντων» κινείται στο πνεύμα των αντιδραστικών αλλαγών που προωθούνται σε παιδεία και έρευνα. Μέσα από διαγωνισμό σε στιλ «pop idol» - όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι διοργανωτές - δίνει μια γεύση στους νέους για την κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Γιατί, όταν η έρευνα και η επιστήμη γίνονται εμπόρευμα, οι ερευνητές που αναγκάζονται να αναζητούν τους χορηγούς τους πρέπει να μπορούν να πείσουν την επιχείρηση, σύντομα και απλά, ότι τη συμφέρει να επενδύσει ζεστό χρήμα σε ένα πρόγραμμα! Αρα να έχουν αναπτύξει το «ταλέντο» τους στην «επικοινωνία της επιστήμης»...

Η ΕΕ και οι εισακτέοι

«Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ενθάρρυνσης για διευκόλυνση της πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας. Είναι γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητά διευκόλυνση της πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση, αφού το μεγάλο κεφάλαιο θέλει περισσότερους απασχολήσιμους με «υψηλότερες» δεξιότητες. Ωστόσο, η ΕΕ κάθε άλλο παρά υποστηρίζει το δικαίωμα περισσότερων νέων να σπουδάζουν. Το πανεπιστήμιό της ούτε δημόσιο, ούτε δωρεάν, ούτε πραγματικά αναβαθμισμένο είναι, ούτε εξασφαλίζει ότι όσοι εισαχθούν θα πάρουν και πτυχίο. Η πολιτική της από την άλλη, υποβαθμίζει τις σπουδές, μετατρέπει τα πτυχία σε κουρελόχαρτα και φυσικά ούτε λόγος για δικαίωμα στη δουλειά για τους αποφοίτους, των οποίων τα δικαιώματα συμπιέζονται προς τα κάτω. Πρόκειται για δηλωμένες προθέσεις οι οποίες προβάλλονται μάλιστα ως αναγκαίες για την «ανάπτυξη», την απαγκίστρωση της παιδείας από «αγκυλώσεις» του παρελθόντος.

Βέβαια, δουλειά του υπουργείου Παιδείας είναι να μνημονεύει την ΕΕ και να προπαγανδίζει την πολιτική της. Υποχρέωση του κινήματος είναι να αποκαλύπτει το περιεχόμενο και τους στόχους αυτής της πολιτικής και να δείχνει το δρόμο της αντίστασης.

Τερατογενέσεις της εκμετάλλευσης

Εσπασε το κοντέρ το Φλεβάρη του 2008 ο επίσημος πληθωρισμός, σε μια εξέλιξη που έρχεται να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο τα μεροκάματα, τους μισθούς και τις συντάξεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) ο πληθωρισμός έτρεχε με 4,4%, φτάνοντας τον προ εξαετίας ρυθμό (Γενάρη 2002), όταν η εισαγωγή του ευρώ - με τις πλάτες της τότε κυβέρνησης - είχε δώσει το «σινιάλο» για το γενικευμένο κύμα ακρίβειας σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης. Η σημερινή απόλυτα αρνητική εξέλιξη δεν έχει απλά και μόνο ακυρώσει τις όποιες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά - σε πραγματικούς όρους - έχει οδηγήσει σε μια ακόμη οδυνηρή μείωση το λαϊκό εισόδημα. Ετσι και η διεκδίκηση αυξήσεων στο ταξικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ αποτελεί το δικό μας μονόδρομο.

Ταυτόχρονα, τα κέρδη των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο. Για το 2007 οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες υπολογίζεται ότι απέσπασαν 11 δισ. ευρώ καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Είναι απόλυτα φανερό ότι ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος είναι άφθονος και υπεραρκετός ώστε να καλύψει ολόπλευρα όλες τις σύγχρονες ανάγκες του λαού.

Θέλουν να αποπροσανατολίσουν

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας Ευρ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι «εντός της περιόδου που διανύουμε, θα ανοίξει ο διάλογος για να αποδεσμεύσουμε το Β' βαθμό εκπαίδευσης από την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο (...) θα πρέπει αυτή την τετραετία εξαντλητικά να συζητήσουμε το ζήτημα ώστε στην επόμενη, να είμαστε έτοιμοι να θεσμοθετήσουμε τη νέα μέθοδο».

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ψάχνει την καλύτερη τακτική για να περάσει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία. Το εξεταστικό δεν είναι στις προτεραιότητες αυτών των αναδιαρθρώσεων. Ωστόσο είναι ένα θέμα που «καίει» τις περισσότερες λαϊκές οικογένειες γιατί: 1) Συνδέεται άμεσα με το μεγάλο βραχνά των φροντιστηρίων, 2) συνδέεται και με το βασικό ερώτημα «τι θα κάνει το παιδί μου μετά το σχολείο», με την επαγγελματική προοπτική.

Ετσι, η κυβέρνηση «ανοίγοντας» το θέμα της πρόσβασης, θέλει να προσανατολίσει εκεί όλη τη συζήτηση για την Παιδεία και την ίδια ώρα να περνάει απρόσκοπτα όλες τις άλλες σοβαρές αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις που έχει στο σχεδιασμό της.

Και σ' αυτό της το παιχνίδι είναι εύκολο να βρει συμμάχους τις δυνάμεις εκείνες που τζογάρουν πάνω στο θέμα του εξεταστικού με εύηχα αλλά ανεφάρμοστα συνθήματα περί... «ελεύθερης πρόσβασης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ