ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 23 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ενα δυναμικό και χρήσιμο εργαλείο για τους επικείμενους αγώνες

Στιγμιότυπο από τη δράση του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος στη χώρα μας
Στιγμιότυπο από τη δράση του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος στη χώρα μας
Ενα νέο κεφάλαιο στην ένδοξη ιστορία του, φιλοδοξεί να γράψει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης με τις εκδηλώσεις και το Συνέδριό του που πραγματοποιούνται από τις 8 - 13 Απρίλη στο Καράκας της Βενεζουέλας και φιλοξενούνται από την «Επιτροπή για τη Διεθνή Αλληλεγγύη» (COSI). Στόχος να γίνει το ΠΣΕ πιο δυνατό, εδραιωμένο σε ακόμη περισσότερες χώρες, και να ανοίξουν νέες προοπτικές στην ανάπτυξη του παγκόσμιου αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος.

Καράκας: Παγκόσμια Πρωτεύουσα Ειρήνης και Αντιιμπεριαλιστικής Πάλης

Το ΠΣΕ, με το πολιτικό του κείμενο - «έκκληση προς τις φιλειρηνικές οργανώσεις του κόσμου», υπογραμμίζει πως «συνεχίζει τη μακρά και ένδοξη ιστορία του» και πραγματοποιεί το συνέδριό του για πρώτη φορά στη Νότια Αμερική, κηρύσσοντας παράλληλα εκείνη τη βδομάδα το Καράκας «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Ειρήνης και Αντιιμπεριαλιστικής Πάλης». Θα φιλοξενηθούν εκατοντάδες σύνεδροι και αντιπρόσωποι στο Συνέδριο του ΠΣΕ και την πλατιά ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΙΡΗΝΗΣ.

«Το ΠΣΕ είναι περήφανο που μπορεί με τη διεξαγωγή του Συνεδρίου του να μοιραστεί τα οράματα και τους αγώνες των λαών της Λατινικής Αμερικής, θεωρώντας τις πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και ελπιδοφόρες. (...) Το ΠΣΕ εισέρχεται με αυτό το Συνέδριο σε μια νέα περίοδο, όπου όλοι θα πρέπει να απαιτήσουμε παραπάνω από τους εαυτούς μας. Θα κάνουμε το ΠΣΕ πιο δυνατό, σε ακόμα περισσότερες χώρες, ένα δυναμικό "παρών" και χρήσιμο εργαλείο για τους επικείμενους δύσκολους αγώνες του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος», τονίζεται στην έκκληση.

Από την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη
Από την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη
«Η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα ενάντια σε λαούς και χώρες με τις αυξανόμενες επιθέσεις, ανταγωνισμούς και τις νέες απειλές στην παγκόσμια ειρήνη και την ασφάλεια, από τη μία, και τη δυνατή μας θέληση για μια ειρηνική και δίκαιη παγκόσμια τάξη, από την άλλη, αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις για την αυξημένη μας δέσμευση για δυνάμωμα των αγώνων μας», προστίθεται.

Με την έκκληση, το ΠΣΕ εκφράζει την εκτίμηση προς τη φιλοξενούσα οργάνωση στη Βενεζουέλα, που μαζί με άλλες οργανώσεις του λαϊκού και κοινωνικού κινήματος της Βενεζουέλας εργάζονται δραστήρια για την επιτυχία των εκδηλώσεων. Υπογραμμίζει, επίσης, θετικά «τη διάθεση που έχει δείξει η κυβέρνηση και οι αρχές της Βενεζουέλας να καλωσορίσουν αυτές τις δραστηριότητες στη χώρα τους, υπηρετώντας με αυτόν τον τρόπο την υπόθεση της φιλίας και της συνεργασίας των λαών».

«Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει μια "υπερδύναμη" που αντιτίθεται στον πόλεμο, την κατοχή, την αδικία και την καταπίεση. Είναι η δύναμη των λαών, μόλις ενωθούν κάτω από κοινούς στόχους, οργανωθούν σε εθνικό επίπεδο και συνεργαστούν περιφερειακά και παγκόσμια».

Θέματα συζήτησης

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες είναι τα εξής:

-- Η απάντηση του φιλειρηνικού κινήματος απέναντι στην αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού (στρατιωτικοποίηση των διεθνών σχέσεων, στρατιωτικές δαπάνες και βάσεις, η λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα», το ΝΑΤΟ, πυρηνικά όπλα, εκδημοκρατισμός του ΟΗΕ).

-- Η πάλη των λαών ενάντια στους πολέμους και τις κατοχές - πάλη για την κυριαρχία και ενάντια σε απειλές και την ξένη παρέμβαση.

-- Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των Λαών (στους τομείς της εργασίας, εκπαίδευσης, κοινωνικών και δημοκρατικών ελευθεριών, κοινωνικά δικαιώματα).

-- Η πάλη για μια δίκαιη και ίση ανάπτυξη ενάντια στη νεο-αποικιακού τύπου εκμετάλλευση και ιμπεριαλιστική κυριαρχία (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παγκόσμια Τράπεζα, Περιβάλλον, Φτώχεια, Πολιτισμός, θρησκευτικός φουνταμενταλισμός).

Παράλληλα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στις 8 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής κυρίως για να ελέγξει τις προετοιμασίες και το πρόγραμμα για το Συνέδριο και τη Συνδιάσκεψη, ενώ ειδικό θέμα συζήτησης θα είναι και οι αιτήσεις ένταξης νέων μελών, που ξεπερνούν τις 15. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα κηρυχτεί επίσημα η έναρξη του Συνεδρίου σε μια από τις κεντρικές πλατείες του Καράκας που είναι πλέον «Παγκόσμια Πρωτεύουσα της Ειρήνης και της Αντιιμπεριαλιστικής πάλης», όπου αναμένεται να μιλήσει ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες και ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Φρέντι Μπερνάλ, ο οποίος θα επιδώσει και το κλειδί της πόλης στο ΠΣΕ.

Στις εκδηλώσεις του ΠΣΕ έχουν προσκληθεί δεκάδες προσωπικότητες του πολιτικού κόσμου (υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι), αλλά και προσωπικότητες του καλλιτεχνικού και του κόσμου των διανοουμένων. Ανάμεσα στους δεκάδες καλεσμένους είναι και ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Στις 9 και 10 θα διεξαχθούν οι εργασίες του Συνεδρίου, ενώ στις 11 και 12 θα γίνει μια πλατιά Παγκόσμια Διάσκεψη Ειρήνης, με τη συμμετοχή εκατοντάδων καλεσμένων και δεκάδων ομιλητών από όλο τον κόσμο και τη Βενεζουέλα. Στις 13 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση και συναυλία, αφιερωμένη στους λαούς που παλεύουν για την κυριαρχία τους, ενάντια στις ξένες επεμβάσεις. Η συγκεκριμένη ημερομηνία συμπίπτει με τα 6 χρόνια από την αποκατάσταση της λαϊκής εξουσίας μετά την προσπάθεια πραξικοπήματος το 2002.

Ιδιαίτερη θέση στις εκδηλώσεις αυτές θα έχουν οι πρόσφατες εξελίξεις που σημειώθηκαν στις αρχές του Μάρτη, με το πρωτοφανές σε βαρβαρότητα μακελειό κατά των αντάρτικων δυνάμεων των FARC - EP και τη δολοφονία του Ραούλ Ρέγιες, εντός της εδαφικής επικράτειας του Εκουαδόρ από στρατιωτικές δυνάμεις της Κολομβίας. Αλλά και τις μετέπειτα προτάσεις της Κολομβίας, με τις πλάτες φυσικά των ΗΠΑ, να απαγγελθούν κατηγορίες ενάντια στον Πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγγο Τσάβες για τη στήριξη και χρηματοδότηση των ανταρτών των FARC. Οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις του ΠΣΕ θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν την αντίθεσή τους σ' αυτές τις εξελίξεις που στρέφονται κατά της ειρήνης στην περιοχή και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο λαό και τις λαϊκές δυνάμεις της Κολομβίας.

Επιτυχημένες οι προετοιμασίες του Συνεδρίου

Το Συνέδριο του ΠΣΕ θα πραγματοποιηθεί μετά από τις πετυχημένες συνεδριάσεις των περιφερειακών συνδιασκέψεων όλων των ηπείρων. Συγκεκριμένα, η συνεδρίαση της Γραμματείας του ΠΣΕ και μια πρώτη Περιφερειακή Σύνοδος Ευρώπης του ΠΣΕ πραγματοποιήθηκε στις 14 - 15 Ιούνη του 2007 στις Βρυξέλλες, την έδρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπου στάλθηκε μήνυμα ειρήνης, αντιιμπεριαλιστικής δράσης και αλληλεγγύης στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στη «νέα τάξη», στους λαούς που βιώνουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Η συγκεκριμένη Περιφερειακή Σύνοδος του ΠΣΕ σηματοδότησε μια νέα φάση διεύρυνσης της απήχησης και της αποδοχής του, πράγμα που καταγράφεται και με τις νέες συμμετοχές κινημάτων ειρήνης από όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι εργασίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΣΕ αποτέλεσαν σταθμό στην ανάπτυξη, το συντονισμό και τη δράση του φιλειρηνικού, αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, μπροστά στην αχαλίνωτη επιθετικότητα που προωθούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Εκεί μεταφέρθηκε ένα κλίμα ανάπτυξης των αντιπολεμικών - αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων με κοινό παρονομαστή την αντίθεση στη στρατιωτικοποίηση που παρατηρείται στην Ευρώπη και στις δομές της ΕΕ (νέες αμερικανικές βάσεις, η λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα», διεύρυνση του ΝΑΤΟ και δημιουργία ευρωστρατού).

Η περιφερειακή συνάντηση της Αμερικής πραγματοποιήθηκε στις 25 - 27 Αυγούστου του 2007 στο Καράκας της Βενεζουέλας, όπου οι συμμετέχοντες συζήτησαν για την παγκόσμια και την περιφερειακή πολιτική κατάσταση και την ανάγκη αντιιμπεριαλιστικής αντεπίθεσης, καθώς και για τις προετοιμασίες των εκδηλώσεων του ΠΣΕ για τον Απρίλη του 2008.

Η περιφερειακή συνάντηση Ευρώπης του ΠΣΕ που φιλοξενήθηκε από το Πορτογαλικό Συμβούλιο Ειρήνης στις 28 - 29 Σεπτέμβρη 2007 και ανακοίνωσε την καμπάνια ενάντια στη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ με τη νέα Ευρωσυνθήκη.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε στις 19 και 20 Νοέμβρη στην πρωτεύουσα της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Βιετνάμ, το Ανόι, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΣΕ, όπου εξετάστηκε σε παγκόσμια κλίμακα η κατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας, οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι και κατοχή, οι απειλές σε κυρίαρχα κράτη και λαούς από τον ιμπεριαλισμό και η απάντηση του παγκόσμιου αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος.

Επιπλέον, Συνδιάσκεψη με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή διοργάνωσε το ΠΣΕ στις 12 - 13 Γενάρη στην Ιστανμπούλ, όπου και οι οργανώσεις που συμμετείχαν συζήτησαν για τα καθήκοντα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος μπροστά στη συνεχιζόμενη κατοχή του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Παλαιστίνης, αλλά και τις νέες απειλές στην περιοχή.

Περιφερειακή Διάσκεψη της Ασίας και του Ειρηνικού του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης πραγματοποιήθηκε στις 15 - 16 Φλεβάρη στο Νέο Δελχί, στην Ινδία, όπου μεταξύ άλλων οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις διεθνείς εξελίξεις και την προετοιμασία για το Συνέδριο του ΠΣΕ στη Βενεζουέλα.

Ακολούθησε η διήμερη Βαλκανική Συνάντηση των Κινημάτων Ειρήνης με θέμα «Βαλκάνια χωρίς ΝΑΤΟ, ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατεύματα», που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη στις 1 - 2 Μάρτη του 2008. Εκεί, τα κινήματα ειρήνης αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες, σχεδίασαν απαραίτητες κοινές αντιδράσεις, κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις στην κατεύθυνση της αναχαίτισης της ξένης επέμβασης και της οικοδόμησης σχέσεων ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών. Καταγράφηκε η ανοδική πορεία του φιλειρηνικού κινήματος και εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση κατά της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Διαπιστώθηκε ότι τα Βαλκάνια «βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα», λόγω της γεωστρατηγικής τους θέσης και ότι έχουν μετατραπεί σε πεδίο ανταγωνισμού για τον έλεγχο των αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, για τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ενεργειακή «ασφάλεια» της ΕΕ. Καταδικάστηκε η πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ και η ανάπτυξη των στρατιωτικών της βάσεων ανά τον κόσμο, η στρατιωτικοποίηση και ο επιθετικός ρόλος της ΕΕ κατά των λαών, η ιμπεριαλιστική δύναμη των ΗΠΑ. Κατήγγειλαν την άνομη, πέρα από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, κι επικίνδυνη απόφαση «ανεξαρτητοποίησης» του Κοσσυφοπεδίου με την απόσχισή του από τη Σερβία. Σημείωσαν ότι η πράξη αυτή αποτελεί μια «ωρολογιακή βόμβα» που μπορεί να έχει συνέπειες και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, σε κινήματα αποσχιστικά, αυτονομιστικά. Οι εκπρόσωποι των κινημάτων ειρήνης υπογράμμισαν ότι οι λαοί των Βαλκανίων μπορούν να προσδοκούν σε ένα φωτεινό μέλλον μόνο αν παραμερίσουν τους εθνικισμούς κι αντιτάξουν ένα ενιαίο φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο.


Κείμενα: Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

Μεγάλη συμμετοχή

Ως σήμερα 89 οργανώσεις από 71 χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή στις εκδηλώσεις και στο Συνέδριο του ΠΣΕ. Αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 50% άνοδο σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν, κάτι που δείχνει τη δουλειά που έχει γίνει αλλά και την άνοδο των διαθέσεων σε πολλές περιοχές. Επίσης θα λάβουν μέρος όλες οι διεθνείς οργανώσεις του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, όπως η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ), η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), η Παγκόσμια Δημοκρατική Οργάνωση Γυναικών(ΠΔΟΓ), η Διεθνής Ενωση των Αντιστασιακών (FIR), η Οργάνωση για την Αλληλεγγύη των Λαών Αφρικής, Ασίας και Λατινικής Αμερικής (OSPAAAL) και η Διεθνής των Δημοκρατικών Νομικών (IADL).

Συγκεκριμένα από την Αμερική προβλέπεται να πάρουν μέρος οργανώσεις από: Βενεζουέλα, Κούβα, ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικό, Βραζιλία, Κολομβία, Παραγουάη, Ουρουγουάη, Χιλή, Αργεντινή, Ελ Σαλβαδόρ, Παναμά, Κόστα Ρίκα, Δομινικανή Δημοκρατία, Εκουαδόρ, Νικαράγουα, Περού, Πουέρτο Ρίκο, Βολιβία, Αϊτή, Μπαρμπάδος, Γκουαγιάνα, Τζαμάικα, Τρινιδάδ και Τομπάγκο, Σουρινάμ.

Από τη Μέση Ανατολή αναμένονται οργανώσεις από: Παλαιστίνη, Συρία, Λίβανο, Αίγυπτο, Ιορδανία, Μπαχρέιν, Μαρόκο, Αλγερία, Ιράν.

Από την Αφρική: Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Αγκόλα, Σενεγάλη, Κονγκό, Δυτική Σαχάρα, Μοζαμβίκη, Κάπο Βέρντε, Αιθιοπία, Σουδάν.

Από την Ασία και τον Ειρηνικό: Βιετνάμ, ΛΔ Κορέα, Ιαπωνία, Ινδία, Μογγολία, Νεπάλ, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Αυστραλία, Λάος, Κίνα, Σρι Λάνκα, Νέα Ζηλανδία, Βιρμανία, Ανατολικό Τιμόρ και Ινδονησία.

Και τέλος από την Ευρώπη: Πορτογαλία, Ελλάδα, Γαλλία, Τσεχία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Τουρκία, Κύπρος, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Δανία, Πολωνία, Ρωσία, Γεωργία, Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Ουγγαρία, Ολλανδία, Λευκορωσία.

Η αντιπροσωπεία από την Ελλάδα

Πολυμελής αντιπροσωπεία από την Ελλάδα θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του ΠΣΕ. Θα είναι η Βέρα Νικολαΐδου, Γενική Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης, Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, καθώς και τα μέλη της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ Δημήτρης Καλτσώνης, Ελένη Παπαδοπούλου, Νίκος Ζώκας. Επίσης, θα παραβρεθεί ως καλεσμένος ο απόστρατος υποναύαρχος Γιάννης Ντουνιαδάκης από την ΚΕΘΑ.

Η Βενεζουελάνικη Επιτροπή

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Αλληλεγγύη (COSI) της Βενεζουέλας που θα φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις, ιδρύθηκε το 1971 και εντάχθηκε αμέσως στους κόλπους του ΠΣΕ. Αυτοπροσδιορίζεται ως οργάνωση που μάχεται για την ενότητα και την αλληλεγγύη των αγωνιζόμενων λαών. Συσπειρώνει στους κόλπους της προσωπικότητες και διανοούμενους καλλιτέχνες καθώς και κοινωνικές οργανώσεις. Πάντα υπήρξε δραστήρια οργάνωση σε όλα τα μέτωπα της διεθνιστικής αλληλεγγύης με όλους τους λαούς που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Σήμερα η COSI, αφού ανασυγκρότησε τις δυνάμεις της, προχωράει στη φιλοξενία των εκδηλώσεων του ΠΣΕ έχοντας ως πρόεδρο τον Φερμίν Τόρο, ο οποίος διατέλεσε μέχρι πριν λίγα χρόνια πρέσβης της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ και ως γενικό γραμματέα τον Γιούλ Γιαμπούρ, μέλος του ΠΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας και βουλευτή.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, η COSI σχεδιάζει μαζί με άλλες τοπικές αρχές να οργανώσει σε τρεις πλατείες του Καράκας, ανοιχτές συζητήσεις όπου ομιλητές από τη Βενεζουέλα και από άλλες χώρες θα μπορούν να συζητήσουν με το λαό. Οργανώνονται επίσης λαϊκές συναυλίες, προβολή ταινιών, εκθέσεις φωτογραφίας και αφίσας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ